تهران- ایرنا- رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این كه آب، تالاب ها، سواحل، انرژی و جنگل ها و مراتع كشور قربانی توسعه ناپایدار شده اند، گفت: عملكرد ما در حوزه محیط زیست قابل دفاع نیست.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، عیسی كلانتری روز سه شنبه در بیستمین همایش ملی صنایع و خدمات سبز در سازمان حفاظت محیط زیست، افزود: چون توسعه پایدار را قبول نداشتیم و آن را یك كلمه وارداتی از غرب می دانستیم ، محیط زیست خود را قربانی توسعه ناپایدار كردیم.
كلانتری تاكید كرد: تاوان این خسارت را فقط مردم می دهند، حفظ محیط زیست یك وظیفه عمومی است و تمام بخش ها برای توسعه باید برنامه ریزی محیط زیستی داشته باشند.
وی ادامه داد: وارد چهلمین سال انقلاب شده ایم؛ در این مدت كشور در بخش های فراوانی از جمله بهداشت، صنعت و خدمات پیشرفت های فراوانی داشته است.
به گفته كلانتری، تنها حوزه‌ای كه نه تنها وضعیت آن مناسب نشده بلكه قربانی توسعه شده، محیط زیست است.
معاون رییس جمهوری اظهار داشت: عمر متوسط هر ایرانی ۲۰ سال اضافه شده و بیسوادی تقریباً در كشور ریشه كن شده است؛ سالانه بیش از یك میلیون دانشجو به دانشجوهای كشور اضافه می شود، نیروی انسانی متخصص فراوانی در كشور تربیت شده وضعیت ارتباطات و زیربناها بهبود یافته است و ۹۰ درصد مردم از برق و گاز و آب آشامیدنی بهره مند هستند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: اما من به عنوان رئیس این سازمان امروز نمی توانم بگویم دستاورد ۴۰ ساله انقلاب در حفظ محیط زیست موفق و مثبت بوده است؛ فرسایش خاك، وضعیت آب، پوشش جنگل‌ها، آلودگی هوا در كلانشهرها و بهره وری انرژی نشان از عدم موفقیت در این زمینه دارد.
به گفته كلانتری، بعد از روسیه ما هدرده ترین كشور در زمینه منابع هستیم. ضریب شدت انرژی در ایران بیست و سه صدم درصد است كه این عدد در روسیه سی و دو صدم درصد است. ‌
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: امروز نمی توانم از دستاوردهای انقلاب در زمینه محیط زیست دفاع كنم نمی توانم به مردم دروغ بگویم كه وضعیت محیط‌ زیست ما بهتر شده است چه قبل و چه بعد از انقلاب اصول اولیه حفظ محیط زیست را رعایت نكردیم. حتی مهندسان ما جهت وزش باد را در محل احداث یك نیروگاه در نظر نگرفتند.
كلانتری گفت: امروز كشور با مسئله جدید محیط زیستی مواجه شده است؛ از پالایشگاه‌ها ۴۴۰ هزار بشكه مازوت تولید می كنند این در حالی است كه ما اجازه استفاده از این سوخت را در نیروگاه ها نمی‌دهیم و صادرات نیز صورت نمی‌گیرد.
وی اظهار كرد: در حوزه محیط زیست افرادی كه مسئولیت داشتند كوتاهی كردند، ۱۲ تن فرسایش خاك، وضعیت جنگل های هیركانی، آلودگی هوا در كلانشهرها، خشك شدن تالاب ها و پسماندها نتیجه این كوتاهی است.
كلانتری همچنین گفت: درست است كه ۱۴ تا ۱۵ درصد متوسط بارش در كشور كم شده است اما چون كشور در راستای توسعه پایدار حركت نمی كرد از این رو شاخص های زیست محیطی نیز قربانی شد.
وی اظهار داشت: امروز به توسعه صنعت فولاد خود افتخار می‌كنیم این در حالیست كه شاخص‌های زیست‌محیطی را رعایت نكرده است و بر این اساس نسل آینده قربانی زیاده خواهی ما می شود.
به گفته وی، بخشی از محیط زیست به علت افزایش جمعیت و مصرف زیاد قربانی شده است؛ پیش از انقلاب ۳۰ میلیون جمعیت داشتیم اما امروز بیش از ۸۰ میلیون جمعیت داریم، در محیط زیست همیشه مرگ برای همسایه خوب بوده است در حالی كه ما باید با عزم جدی در راستای حفظ شاخص های محیط زیستی كشور تلاش كنیم.
وی به فعالیت صنایع فرسوده در كشور نیز اشاره كرد و گفت صنعتی داریم كه از سال ۱۳۴۵ در كشور فعالیت می‌كند و همچنان آلوده كننده است و بعد از ۵۰ سال هنوز فناوری خود را اصلاح نكرده است وقتی هشدار می‌دهیم می‌گویند شما مخالف توسعه هستید.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: چقدر هزینه كم بهره‌وری انرژی ماست؟ به اندازه تولیداتمان هزینه هدررفت انرژی ماست.
وی به دستورات اكید مقام معظم رهبری در راستای كاهش شدت انرژی اشاره كرد و گفت در راستای كنوانسیون پاریس دولت تصویب كرد در شرایط تحریم ۴ درصد تا سال ۲۰۳۰ تولید كربن را كاهش دهیم و اگر تحریم نباشد ۱۲ درصد كاهش یابد این در حالی است كه در برنامه ششم توسعه كه اگر به درستی به آن عمل شود تا پایان سال ۱۴۰۰ تولید كربن حدود ۲۰ درصد كاهش می یابد بنابراین، این همه سروصدا فقط برای ۴ درصد است.
«همچنین اگر دستور مقام معظم رهبری در این زمینه اجرا شود تا سال ۱۴۰۹ باید ۷۳۲ میلیون تن تولید كربن را كاهش دهیم در حالی كه تعهد دولت در معاهده پاریس ۷۲ میلیون تن است و بر این اساس این همه سر و صدا و تهدید برای چیست».
به گفته وی، اگر فلرهای گازی را مهار كنیم ۵،۵ درصد انتشار كربن را كاهش می‌دهیم. در عمل برای محیط زیست و حفاظت از آن هیچ ارزشی قائل نیستیم.
كلانتری گفت: سال گذشته رئیس جمهوری علاوه بر وظایف سازمان حفاظت محیط زیست، ۴ دستور شامل بهبود وضعیت كیفی هوای كلانشهرها، ریزگردها، پسماندها با اولویت در شمال و بهبود وضعیت تالاب ها را به این سازمان ابلاغ كرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: امسال با حركت های جزئی و با همكاری شهرداری و پلیس راهنمایی و رانندگی و همچنین مساعدت طبیعت، وضعیت هوای كلانشهرها از جمله تهران بهتر از سال گذشته بود؛ وزارت نفت نیز مقداری همت كرد و تولید گازوئیل با گوگرد بالا را تا حدی كنترل كرد.
وی ادامه داد: بر این اساس و با اقدامات صورت گرفته امسال هوا در تهران نسبت به سال گذشته ۳۵ روز سالم‌تر و هفت روز پاك تر بوده است؛ همچنین مدارس شهر تهران یك روز هم به علت آلودگی هوا تعطیل نشدند كه نشان می‌دهد اگر دستگاه ها مقداری همت كنند و اهمیت قائل شوند،می توان آلودگی را كاهش داد.
معاون رییس جمهوری تصریح كرد: سال گذشته دولت ١،٣ دهم برای بخش پسماند تصویب كرد اما در مجلس این هزینه به بخش دیگری اختصاص داده شد و دست ما خالی ماند.
كلانتری درباره تامین حقابه تالاب ها گفت: وزارت نیرو موظف است همگام با تخصیص آب به بخش‌های مختلف صنعت و كشاورزی حقابه محیط زیستی را نیز مشخص كند. تاكنون حقابه زیست محیطی جز حقابه های تخصصی وزارت نیرو نبود اما طی دو سال گذشته حداقل توانستیم آن را جزو تقصیرهای آب در وزارت نیرو قرار دهیم.
به گفته كلانتری، زمانی كه سدها سرریز شوند، آب به تالاب‌ها و حوزه‌های آبریز تالاب‌ها خواهد رسید، این در حالی است كه در حوزه دریاچه ارومیه از ساخت چهار سد نیمه‌تمام جلوگیری كرده كه مخزن آنها ۱ میلیارد متر مكعب ظرفیت داشت.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: تمام رودخانه های شمال كشور مرده به دریا می‌رسند؛ آبی كه وارد دریا می شود هیچ موجود زنده ای ندارد و علت آن ورود پسماندها، شیرابه ها و فاضلاب هاست؛ بنابراین اگر باور كنیم ما امانتدار محیط زیست هستیم وضعیت بهتر خواهد شد.
كلانتری افزود: كشوری هستیم با درامد ۵ هزار دلار تولید ناخالص ملی؛ اما به اندازه كشوری با درآمد ناخالص ملی ۵۰ هزار دلار زباله تولید می كنیم كه این امر نیاز به آموزش دارد و باید آموزش دهیم كه تولید زباله را كاهش دهیم و بعد از آن به فكر زباله‌های فعلی باشیم.
وی تأكید كرد باید تمام اقشار جامعه به چه روسا و مدیران دانشگاه ،كشاورزان كارگران و كارمندان اصول اولیه حفظ محیط زیست را آموزش ببینند مسئله محیط زیست یك مسئله شخصی است و به گفته مقام معظم رهبری حرفه ای دولت و دولت نیست محیط زیست كارنامه یك جامعه و یك نسل است.
كلانتری گفت ایران كشوری با قیمت ۸ هزار سال است اما هیچ نسلی در این مدت به اندازه نسل كنونی محیط زیست كشور را تخریب كرده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: وقتی جامعه ای قبول نداشته باشد كه باید محیط زیست خود را حفظ كند، از یك سازمان مانند محیط زیست با هفت هزار نیرو چه انتظاری می رود؟ به ازای هر ۱۰۰۰۰ ایرانی كمتر از یك نفر در محیط زیست شاغل است؛ بنابراین از این تعداد كم نمی توان انتظار داشت كه محیط زیست كشور را حفظ كند.
كلانتری تاكید كرد: اگر به فرمایشات و دستورات مقام معظم رهبری در راستای حفظ محیط زیست توجه كنیم قطعاً یكی از پاك‌ترین كشورهای جهان خواهیم شد.

**رونمایی از پوستر نمایشگاه بین المللی محیط زیست
در مراسم امروز از پوستر هجدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست نیز رونمایی شد.
این نمایشگاه هر ساله اسفندماه با حضور صنایع و خدمات مختلف در محل نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود كه امسال دو تا پنجم اسفندماه خواهد بود.
علمی*9014*2017