تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۸

سنندج - ايرنا - معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان گفت: 36 بناي تاريخي اين استان امسال از محل اعتبارات ملي و استاني مرمت و بازسازي شده است.

محمد رشيدي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: در مجموع براي مرمت اين بناها اعتباري بيش از 58 هزار و 720 ميليارد ريال هزينه شده است.
وي افزود: از بناهاي شاخص مرمت شده مي توان به عمارت خسروآباد، مشير ديوان، حمام خان، بازار سرپوشيده سنندج و بازار بيجار اشاره كرد.
رشيدي اضافه كرد: در سال جاري مرمت و بازسازي خانقاه مولانا احمد در شهر سنندج به صورت كامل انجام شد كه طبقه اول آن به صورت‌ سبكي و با توجه به مستندات گذشته به صورت عين به عين با مصالح اوليه بازسازي و بنا مورد بهره برداري قرار گرفت.
معاون ميراث فرهنگي كردستان يادآور شد: مرمت منزل گله‌ داري، مسجد روستاي بزلانه، مسجد روستاي پالنگان، دربند روستاي ژيوار، مرمت و ساماندهي مقبره صيدي هورامي، مرمت و راه اندازي دفتر پايگاه منظر فرهنگي هورامان، مرمت و راه‌اندازي مهمانسراي پايگاه هورامان، مرمت و ساماندهي مقبره صفورا خانم و آماده كردن ساختمان صنايع دستي روستاي ژريژه در راستاي حفظ و نگهداري از ميراث كردستان انجام شده است.
وي تاكيد كرد: مرمت منزل مجتهدي، آزموده‌ اردلان، صحرايي و حمام وكيل حدود 60 درصد پيشرفت فيزيكي داشته‌ است.
مسئول دفتر فني اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان هم در اين رابطه به ايرنا گفت: 120 اثر تاريخي در استان نياز به محافظت و مرمت ساليانه دارد.
سيروان صنوبري با اشاره به اينكه 2 هزار اثر تاريخي در كردستان شناسايي شده كه 800 اثر آن ثبت ملي شده است، اظهار داشت: امسال 50 ميليارد ريال اعتبار براي مرمت تعيين شده بود اما كمتر از نيمي از آن امكان صرف در اين حوزه دارد.
وي افزود: اين اعتبارات از طريق اوراق بهادار تامين مي شود و قسمتي از اعتبارات نيز به عنوان سود تشويقي به پيمانكاران داده شده و بخشي نيز به عنوان ماليات كسر مي شود بنابراين تنها نيمي از آن براي مرمت مي ماند.
صنوبري اضافه كرد: شهرداري و برخي ارگان ها همچون اوقاف و امور خيريه هم در مرمت اماكن تاريخي اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري را ياري مي كنند.
وي اظهار داشت: در استان كردستان اداره مسكن و شهرسازي دو بنا را در سال گذشته مرمت كرده است.
مسئول دفتر فني اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان گفت: 36 بنايي كه امسال كارهاي مرمتي بر روي آنها انجام شد، مرمت كامل نشده اند.
صنوبري يادآور شد: از ميان بناهايي كه مرمت شده مي توان به حمام خان سنندج اشاره كرد كه يك ميليارد و 800 ميليون ريال براي آن هزينه شده و نهايي شدن مرمت اين مكان نياز به سه برابر اين اعتبار دارد.
وي با اشاره به اينكه بناهاي تاريخي كه مالك خصوصي داشته باشد مرمت آنها به صورت مشاركتي صورت مي گيرد، يادآور شد: به عنوان مثال براي مرمت بازار سنتي سنندج 2 ميليارد ريال هزينه شده است كه تكميل مرمت آن با 10 برابر اين اعتبار انجام مي شود.
صنوبري تاكيد كرد: امسال 6 ميليارد و 500 ميليون ريال به صورت اعتبارات مشاركتي در مرمت بناهاي تاريخي صرف شد.
مسئول دفتر فني اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان افزود: هشت نفر در حوزه مرمت آثار تاريخي در اين اداره فعاليت مي كنند.
6108/9102