به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری، چهل و نهمین نشست «مجمع جهانی اقتصاد» با عنوان شناخته شده «نشست داووس» امسال در حالی برگزار می شود كه برخی از مهمترین رهبران سیاسی جهان اعلام كرده اند قصد حضور و سخنرانی در آن را ندارند.
این نشست در روزهای 22 تا 25 ژانویه (2 تا 5 بهمن) در شهر داووس سوئیس برگزار می شود. در روزهای پیش از آغاز مجموعه سخنرانی ها با محوریت اقتصاد و سیاست، خبرهای حاشیه ای گویا مهمتر از متن این نشست بوده است.
**غایبان نشست داووس
گفته می شود حدود 3 هزار نخبه سیاسی و اقتصادی برای حضور در داووس سوییس ثبت نام كرده اند كه بیشتر از 50 رئیس دولت از جمله آلمان، برزیل و ژاپن در آن شركت می كنند. همچنین دبیركل سازمان ملل و روسای برخی نهادهای دیگر بین المللی هم در این نشست سخنرانی می كنند.
از گروه هفت كشور صنعتی جهان، رهبران آلمان، ایتالیا و ژاپن گفته اند كه به سوئیس می روند. براساس اخبار برخی رسانه ها نخست وزیر هند و رئیس جمهوری چین نیز اعلام كرده اند در نشست داووس شركت نمی كنند.
گذشته از این موضوع كه غیبت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا، «ترزا می» نخست وزیر انگلستان و «امانوئل مكرون» رئیس جمهور فرانسه در این مجمع توجه بسیاری از رسانه ها را جلب كرد.
از طرفی پیش بینی كاهش رشد اقتصادی جهان و ركود احتمالی در روند اقتصادی كشورها در سال 2019 از جمله مهمترین نگرانی هایی است كه در این مجمع به آن پرداخته می شود. به اعتقاد تحلیلگران این نشست به خودی خود اهمیت فوق العاده ای برای اقتصاد جهان به ویژه برای كشورهای پیشرفته دارد. از آنجاكه این نشست با حضور هزاران نخبه سیاسی و اقتصادی و تجاری بزرگ جهان برگزار می شود در زمینه مهمترین نگرانی های جهانی و موانع تجارت آزاد رایزنی می كند و مسیر حركت اقتصاد جهان در حداقل یك سال آینده را تعیین می نماید؛ از این رو معمولا كشورها آن را از دست نمی دهند و تلاش می كنند در آن حضور یابند.
با این وجود مسائل داخلی باعث شده است رهبران آمریكا، فرانسه و بریتانیا در سوئیس حاضر نشوند. تنش بر سر تعطیلی دولت آمریكا، دلمشغولی و درگیری داخلی كاخ الیزه با جلیقه زردها و ابهام در آینده خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا از جمله دلایلی هستند كه هر یك از این سه رهبر به عنوان دلیل نرفتن به سوئیس اعلام كرده اند.
** داووس و نسل چهارم جهانی سازی
اگرچه موضوع نشست امسال به صورت خلاصه «جهانی سازی4» (4.0 Globalization) خوانده می شود اما برگزاركنندگان برای آن عنوان «جهانی سازی، نسخه چهارم: شكل دادن به معماری جهانی در دوره چهارمین انقلاب صنعتی» انتخاب كرده اند.
به اعتقاد تحلیلگران پرداختن به نسل چهارم از جهانی سازی حكایت از برنامه ریزی برای مقابله با چالش ها و دشمنی ها با روند جهانی شدن و آزادی بیشتر اقتصاد دارد. پوپولیسم اكنون به عنوان یكی از مهمترین دشمنان اقتصاد باز و نشست داووس به شمار می رود. این كارشناسان حتی حاضر نشدن ترامپ، می و مكرون در این نشست را به نوعی با این موضوع در ارتباط می دانند.
روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی آورده است داووس بدون ترامپ (كه به عنوان یك پوپولیست تمام عیار شناخته می شود) تلاش می كند تا به مقابله با پوپولیسم بپردازد.
به نظر می رسد موضوع انتخاب شده برای نشست امسال تفاوت چندانی از نظر محتوایی با بحث های سال قبل نداشته باشد كه به دو موضوع تغییرات آب و هوایی و مهاجرت به عنوان دو مانع عمده بر سر رشد اقتصاد جهان می پرداخت. امسال نیز نخبگان عرصه های سیاسی و اقتصادی از دانشگاه ها تا بنگاه های تجاری به بحث در مورد نابرابری و موانع و مزایای جهانی سازی می پردازند.
به نوشته این روزنامه، سال گذشته ستاره داووس «امانوئل مكرون» رئیس جمهوری فرانسه بود اما امسال جایگاه سیاسی وی به شدت در كشورش متزلزل شده است. در واقع اعتراض های مردمی و نبود مكرون، انعكاس از جهانی است كه فشارهای داخلی باعث افزایش نگرانی و ناتوانی بین المللی گرایان می شود.
نكته آشكار آن است كه مجمع جهانی اقتصاد در زمینه برتری لیبرالیسم و پوپولیسم موضعی خنثی ندارد. تحلیلگران اعتقاد دارند به طور كلی لیبرال ها و طرفداران پدیده مهاجرت و مخالفان با نگاه برد و باختی به توسعه ملی، با پدیده ترامپیسم و راست های ملی گرا مخالف هستند. به اعتقاد «كلاوس شواب» مسئول و بنیانگذار نشست داووس «ارتباط میان پدیده هایی همچون تغییرات اقلیمی، نابرابری درآمدی، فناوری و جایگاه ژئوپلیتیك با یكدیگر را اكنون تهدیدی برای بشریت می داند».
به اعتقاد وی اگرچه اكنون ظرفیت جامعه بین المللی محدود شده است اما بسیاری از رهبران جهان به دنبال روش هایی هستند تا در یك تلاش جمعی برای مقابله با این چالش ها گام بردارند. با این حال به اعتقاد این روزنامه آمریكایی بیشتر شركت كنندگان در نشست داووس بر مسائل و موانعی تمركز می كنند كه ارتباط چندانی با پدیده بازتوزیع (و رفع نگرانی های جوامع) ندارد یا اینكه آن ها حداقل هیچ هراسی از كاهش رشد اقتصادی در سراسر جهان و وجود سایه ركود به خود راه نمی دهند.
به نوشته واشنگتن پست، اكنون تغییرات اقلیمی به مهمترین موضوع برای این نشست تبدیل شده است. یك دهه قبل نخبگان در این مجمع آشكارا این نگرانی را داشتند كه چگونه می توان در اقتصاد جهانی ادغام شد؛ كارشناسان در آن زمان فرصتی برای پرداختن به نگرانی های زیست محیطی نداشتند. اما آن ها اكنون به شدت دلواپس این موضوع شده اند كه سیاره زمین نابود شود؛ به همین دلیل خطرات و چالش های اقتصادی اكنون از اهمیت كمتری برخوردار شده اند.
پژوهش**9130 **1552
تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۸:۰۰
تهران- ایرنا- برخی تحلیلگران اعتقاد دارند «مجمع جهانی اقتصاد» در داووس سوئیس امسال هم با تمركز بر رفع موانع جهانی سازی و تسهیل اقتصاد بازار برای چالش های اقتصادی و دغدغه های جهانیان پاسخی ندارد.