مشهد- ايرنا- معاون اماكن متبركه و امور زائران آستان قدس رضوي گفت: در راستاي مديريت ترافيك و امنيت زائران، زيرگذر حرم مطهر رضوي و توقفگاه هاي خودرو در مجاور آن مسدود و اين مكان ها تبديل به رواق مي شود.

سيد خليل منبتي روز سه شنبه در نشست خبري افزود: مديريت شهري، دستگاه هاي امنيتي و كارشناسان و مديران حوزه ترافيك نيز نظر مساعد نسبت به مسدود شدن خيابانهاي منتهي به حرم مطهر رضوي دارند.
وي اظهار داشت: فضاي كنوني رواق هاي حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) گنجايش پذيرش تعداد بسيار زائران را ندارد لذا ناگزير هستيم كه زيرگذر و توقفگاه هاي خودرو مجاور آن را مسدود و آنها را به رواق تبديل كنيم.
وي گفت: گزارش ها نشان مي دهد بيش از 86 درصد خودرو هاي متوقف شده در اين توقفگاه ها در روزهاي عادي متعلق به شهروندان مشهد است كه بيش از 12 ساعت در روز توقف دارند، ضمن اينكه 75 درصد زائران با پاي پياده يا با وسايل نقليه عمومي به حرم مطهر مشرف مي شوند و توقفگاه هاي خالي با ظرفيت 2 هزار خودرو در اغلب ساعات روز در اطراف حرم مطهر رضوي وجود دارد.
منبتي افزود: از سوي ديگر ساختار توقفگاه هاي خودرو در زيرگذر حرم مطهر رضوي با ارتفاع حدود 10 متر است كه از همان زمان ساخت، تبديل آن به رواق در نظر گرفته شده بود.
وي اظهار داشت: در همه كشورها هيچ خياباني به اماكن گردشگري و زيارتي منتهي نمي شود و مردم براي رسيدن به اين اماكن بايد مسيري را به صورت پياده طي كنند يا از وسايل نقليه اي كه براي همان مكان در نظر گرفته شده استفاده نمايند.
وي گفت: مسدود شدن خيابانهاي منتهي به حرم مطهر رضوي باعث كاهش بسيار ترافيك و افزايش امنيت و آسايش زائران بويژه در ايام اوج مسافرتها خواهد شد و علاوه بر آن كاهش آلودگي هوا در اين محل را در پي خواهد داشت.
منبتي افزود: عمليات اجرايي مسدود شدن زيرگذر و توقفگاه هاي آن از ايام عيد نوروز آغاز مي شود و تا مدتي فقط اتوبوس ها و تاكسي ها اجازه تردد در اين محل را خواهند داشت.
وي اظهار داشت: معاونت اماكن متبركه و امور زائران آستان قدس رضوي 200 دستگاه اتوبوس برقي سفارش داده تا امكان خدمات رساني به زائران در مسيرهاي جديد فراهم شود.
وي گفت: با هماهنگي مديريت شهري، توقفگاه شماره چهار حرم مطهر رضوي تخليه مي شود تا عمليات اجرايي صحن رضوان كه مساحت آن بسيار بيشتر از صحن جامع رضوي خواهد بود آغاز شود.
منبتي ادامه داد: براي توقف خودروهاي خادمين حرم مطهر رضوي 2 قطعه زمين خالي متعلق به آستان قدس رضوي در خيابان دانش و خيابان بوعلي وجود دارد كه مي تواند براي اين منظور مورد استفاده قرار گيرد.

* افزايش فضاي زيارتي و توزيع غذاي متبرك بعد از انقلاب اسلامي
معاون اماكن متبركه و امور زائران آستان قدس رضوي افزود: فضاي زيارتي بارگاه منور رضوي از 60 هزار مترمربع در ابتداي پيروزي انقلاب به بيش از يك ميليون مترمربع در حال حاضر رسيده است.
وي اظهار داشت: پيشتر زائراني كه به مشهد مي آمدند در اطراف حرم مطهر رضوي ساكن مي شدند و توان اجاره مكان براي استقرار را نداشتند، به همين منظور چندين مهمانسرا در محدوده اين حرم مطهر به اجاره آستان قدس درآمد تا در ايام اوج مسافر مانند عيد نوروز مسافراني كه بضاعت مالي ندارند شب را در اين مهمانسراها گذرانده و يك وعده صبحانه يا ناهار مهمان حضرت باشند.
وي گفت: در شب اول عيد نوروز 40 هزار فيش غذاي مهمانسراي حضرت در جاده هاي منتهي به مشهد، 10 هزار فيش براي وعده ناهار و تعدادي فيش براي وعده شام بين كمپ ها و محل هاي استقرار زائران در شهر توزيع شد.
منبتي افزود: قبل از سال 1395، روزانه براي پنج هزار نفر در مهمانسراي حضرت امام رضا (ع) غذا پخت مي شد كه از اين تعداد فقط يك هزار و 500 زائر مي توانستند از آن بهره مند شوند و باقي آن براساس نيت واقف به خدمه تعلق مي گرفت.
وي اظهار داشت: در سال 95 وعده صبحانه به مهمانسراي حضرت افزوده شد، مهمانسراي غدير با كمك 250 ميليارد ريالي يكي از خيرين به فناوري و دستگاه هاي روز دنيا مجهز شد و اين مهمانسرا در مدت 110 روز راه اندازي گرديد.
وي گفت: با راه اندازي اين مهمانسرا در كنار مهمانسراي قديم حضرت امام رضا (ع)، ظرفيت پخت غذا در روز براي 70 هزار نفر در سه وعده صبحانه، ناهار و شام رسيد و از آن زمان تاكنون بيش از 19 ميليون زائر از اين غذا متنعم شده اند.
منبتي افزود: علاوه بر آن روزانه پنج هزار دانش آموز از سراسر كشور مهمان يك وعده صبحانه در مهمانسراي حضرت امام رضا (ع) هستند و در ماه رمضان نيز هر شب 14 هزار نفر مهمان افطار حرم مطهر رضوي مي باشند.
وي اظهار داشت: هر شب جمعه هزار و 500 پرس غذاي متبرك در حاشيه شهر و روزانه براي پنج هزار نفر آش نذري در مناطق كم برخوردار مشهد و مدارس اين مناطق توزيع مي شود.

* ارائه 120 فرآيند خدمتي در اماكن متبركه حرم مطهر رضوي
معاون اماكن متبركه و امور زائران آستان قدس رضوي ادامه داد: در اجراي طرح معين الضعفا هر هفته 400 نفر كه مشكل حركتي دارند، شناسايي و توسط خادمين براي زيارت به حرم مطهر رضوي مشرف شده و يك وعده ناهار مهمان حضرت مي شوند.
وي گفت: گشت هاي خادمين هر شب در اطراف حرم مطهر رضوي انجام مي شود تا زائراني كه جايي براي اقامت ندارند، به مهمانسرايي كه در اطراف ميدان 15 خرداد و تحت اجاره آستان قدس رضوي است، انتقال داده شوند.
وي افزود: در داخل حرم مطهر رضوي نيز 2 رواق براي استراحت شبانه زائران در نظر گرفته شده ضمن اينكه افراد فقير يا كارتن خواب كه ظاهر ژنده پوش دارند، به محض ورود به حرم مطهر توسط خادمين به محلي براي استحمام برده شده و يك دست لباس و يك وعده غذا به آنان داده مي شود، همچنين به در راه ماندگاني كه پولي براي بازگشت به خانه ندارند توسط حرم مطهر كمكهايي انجام مي شود.
منبتي اظهار داشت: طبقه فوقاني پاساژي در خيابان طبرسي نيز كه متعلق به آستان قدس رضوي است تبديل به مهمانسرا مي شود كه امكان اسكان شبانه زائران در آن فراهم خواهد شد.
وي خدمات رساني به 22 هزار و 840 در راه مانده طي سه سال گذشته، پذيرش 16 ميليون وسيله از زائران به صورت امانت، استفاده از عطرهاي گياهي توليدي داخل به جاي عطرهاي شيميايي خارجي براي عطرآگين كردن فضاي حرم، ايجاد مسير ويژه براي زيارت روضه منوره در ساعاتي از روز براي سالخوردگان و افراد معلول را از ديگر خدمات اين معاونت برشمرد.
7489 / 6053