اسلام آباد - ایرنا - سفرهای اخیر عمران خان نخست وزیر پاكستان به كشورهای همسایه و عربی در راستای مشكلات اقتصادی شدید این كشور و دریافت وام كمك های مالی صورت می گیرد كه به اعتقاد تحلیلگران نوعی وابسته كردن اسلام آباد به این كشورهاست.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا 'عمران خان' نخست وزیر پاكستان در سفر خود به قطر، در دیدار با 'عبدالله بن ناصر بن خلیفه آل ثانی' همتای قطری خود در خصوص مسائل مورد علاقه گفت وگو كرده و راهكارهای توسعه روابط دوجانبه و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی را بررسی كرد.
وی همچنین روز گذشته - سه شنبه - در ملاقات با امیر قطر، با وی در خصوص راهكارهای تقویت روابط تجاری دوجانبه و همچنین سرمایه گذاری مشترك، انرژی، امنیت غذایی و همكاری نظامی تبادل نظر كرد.
در ملاقات نخست وزیر پاكستان با سران عالیرتبه قطر همچنین، در خصوص مسائل مربوط به تجارت دوجانبه به ویژه تقویت روابط اقتصادی و تجاری به صورت مفصل گفت و گو شد، سران دو كشور همچنین در خصوص مسائل منطقه ای و بین المللی نیز تبالد نظر كردند.
عمران خان نخست وزیر پاكستان را در این سفر، شاه محمود قریشی وزیر امرو خارجه، اسد عمر وزیر خزانه داری، غلام سرور خان وزیر نفت و منابع طبیعی، عبدالرزاق داوود مشاور نخست وزیر در امور سرمایه گذاری، سید ذوالفقار علی بخاری وزیر مشاور در امور پاكستانی های مقیم خارج از كشور و جمعی دیگر از مسئولان اقتصادی این كشور همراهی كردند.
نخست وزیر پاكستان پیش از این به عربستان سعودی، امارات عربی متحده، چین، مالزی و تركیه سفر كرده بود.
عمران خان در حالی به سفر خود به كشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس ادامه می‌دهد كه محافل داخلی در پاكستان، وی را به وابسته كردن این كشور از نظر مالی به كشورهای عربی متهم می‌كنند.
دریافت وام‌های دولت عمران خان از این كشورها باعث شده است تا اسلام‌آباد ناگزیر به دادن امتیازاتی نیز به كشورهای عربی شود كه آزادی عمل اسلام‌آباد را در اتخاذ راهكارهای مستقلانه درمورد مسائل مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی محدود می‌كند.
علاوه بر این، به نظر می‌رسد از دیگر اهداف مهم نخست وزیر پاكستان در سفر به قطر تامین انرژی است.
پاكستان در تامین نیازهای داخلی خود به انرژی به شدت با مشكل روبه‌رو است و پیروی اسلام‌آباد از سیاست‌های آمریكا در منطقه تاكنون مانع از اجرای خط لوله انتقال گاز ایران به پاكستان شده است.
از این‌رو، نخست وزیر پاكستان كه پیشتر ادعا می‌كرد در راستای توسعه همكاری‌های تجاری و اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران خط لوله انتقال گاز در خاك خود را تكمیل خواهد كرد، تحت تاثیر سیاست‌های كشورهای عربی منطقه نه فقط به این وعده خود عمل نكرده، بلكه برای تامین انرژی پاكستان سخت‌ترین راه را برگزیده است.
روزنامه پرتیراژ نیشن چاپ پاكستان در سرمقاله اخیر خود درمورد اهمیت انتقال گاز ایران به آن كشور نوشت:'پروژه انتقال گاز ایران به پاكستان برای این كشور از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا كه با تكمیل این پروژه كمبود انرژی پاكستان تا حدود زیادی رفع شده و تامین نیازهای پاكستان به انرژی را تضمین خواهد كرد.'
با توجه به اختلافات عمیق سیاسی كه میان قطر و عربستان وجود دارد و به دلیل نفوذ روزافزون این كشور در پاكستان مشكل می‌توان تصور كرد قطر بتواند انتظارات دولت عمران‌خان را در بخش‌های مختلف برآورده كند.
با این حال، با توجه به اینكه دفتر سیاسی طالبان افغانستان در دوحه قطر قرار دارد و دولت عمران خان نیز در مسیر پیروی از سیاست‌های آمریكا در روند صلح افغانستان حركت می‌كند، بدون تردید رایزنی در این مورد با مقامات دولت قطر نیز در دستور كار عمران خان قرار دارد.
این در حالی است كه دولت كابل در این مورد به شدت حساس بوده و با هرگونه تلاشی كه ناقض استقلال و حاكمیت ملی افغانستان باشد مخالف است و آن را نمی‌پذیرد.
آساق**6125**1663**