به گزارش ايرنا، مناطق خوارتوران و فرومد به ترتيب در شهرستان هاي شاهرود و ميامي در شرق استان سمنان، در كنار همسايه خراساني خود داورزن، از مهم ترين مراكز توليد فلفل قرمز در كشور هستند.
معيشت خانواده هاي بسياري در اين خطه وابسته به اين ادويه تند و آتشين است.
گرچه آمارهاي دقيقي از ميزان توليد فلفل در كشور در دست نيست و آمارهاي منتشر شده از سوي وزارت جهاد كشاورزي هم بيشتر مربوط به ميزان توليد فلفل گلخانه اي است، اما به گفته مسوولان محلي اين مناطق را مي توان اصلي ترين قطب توليد فلفل در ايران به شمار آورد.
با وجود اين ميزان از اهميت، اين محصول همچنان به شيوه سنتي كشت شده و بدون انجام فرآوري به صورت خام به فروش مي رسد، توليد فلفل قرمز نيازمند آب فراوان نيست و شرايط آب و هوايي ايران هم سبب شده تا محصول توليدي كشور از طعم و عطر خاصي برخوردار باشد، اما بي توجهي به تكميل زنجيره و نيز افزايش نيافتن ميزان بهره وري توليد، از جمله دلايلي است كه ايران را در جمع 20 كشور بزرگ توليدكننده فلفل دنيا قرار نمي دهد.
علاوه بر بازارهاي خارجي، نبود صنايع تبديلي و خام فروشي، دست دلالان در داخل كشور را نيز بازگذاشته تا فلفل را به بهاي اندك از كشاورز خريداري كرده و با قيمت بالا به فروش برسانند.
اقتصاد فلفل كاري اين بخش از استان سمنان نيازمند توجه است تا با سرمايه گذاري و ايجاد فضاي مناسب براي فرآوري محصول، علاوه بر ايجاد شغل و ارزش افزوده بيشتر، معيشت يك ساله مردم نيز بر اثر بلاياي طبيعي مورد تهديد واقع نشود.
** فلفل امسال بر باد رفت
امسال فلفل كاران در بخش بيارجمند شاهرود با مشكل بزرگتري نيز روبرو شدند، بر اثر باد و طوفان هفته گذشته، تمامي فلفل هاي منطقه خوارتوران كه براي خشك شدن بر روي تپه ها و يا پشت بام خانه ها پهن شده بود، در بيابان هاي اطراف پخش شد و به مردم اين منطقه كم برخوردار استان سمنان خسارت سنگيني وارد كرد.
به گفته روستاييان، اين طوفان حدود 10 ميليارد ريال فلفل را بر باد داد، يكي از كشاورزان روستاي احمد آباد دراين باره به ايرنا گفت: بايد شديد فلفل ها را با چنان سرعتي در هوا پخش كرد كه اكنون هر گوشه اي را كه نگاه كني، در ميان تاغ هاي بيابان و يا كانال هاي آب پر از فلفل قرمز شده و جمع كردن آن ها كار دشواري است.
علي اكبر احمدي با بيان اينكه فقط در يك روستا 10 هكتار فلفل را براي خشك كردن روي زمين پهن كرده بودند، افزود: در روستاي احمد آباد 6 حلقه چاه به فلفل كاري اختصاص دارد كه هر حلقه 10 هكتار را آبياري مي كند.
وي با بيان اينكه كشت و خشك كردن فلفل در اين منطقه هنوز به شيوه سنتي انجام مي شود، افزود: اين محصول را در فصل پاييز و اوايل زمستان بر روي زمين خشك مي كنيم و هر كيلوگرم فلفل نكوبيده را 100 هزار ريال مي فروشيم.
احمدي با اشاره به اينكه براي كوبيدن فلفل بايد محصول را به شهرستان هاي ديگر مانند داورزن ببريم، ادامه داد: كشت هر هكتار فلفل 500 ميليون ريال براي كشاورز عايدي دارد.
** فلفل كاري مهمترين منبع درآمد مردم منطقه است
مدير جهاد كشاورزي شهرستان ميامي هم در گفت و گو با ايرنا، با بيان اينكه 200 هكتار از مزارع دهستان فرومد زير كشت فلفل قرار دارد، افزود: اين محصول در منطقه كيفيت بالايي داشته و يكي از منابع درآمدي مردم است.
علي اصغر محمدي يادآور شد: از هر هكتار مزرعه اين شهرستان بيش از18 تن فلفل سبز و بيش ازسه تن نيز فلفل خشك برداشت مي شود.
وي استفاده از روش هاي جديد كشت و سامانه هاي نوين آبياري را در افزايش توليد اين محصول تأثيرگذار دانست و گفت: راه اندازي صنايع بسته بندي يكي از نيازهاي منطقه است كه علاوه بر ارزش افزوده، مي تواند اشتغال زيادي نيز ايجاد كند.
** فلفل از گونه هاي مورد توجه در اصلاح بذر است
همچنين به گفته مدير مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي استان سمنان، فرومد 80 درصد فلفل كشور را توليد مي كند.
احمد دزيانيان در گفت و گو با ايرنا، اظهار داشت: در 20 سال گذشته اين مركز بيش از 20 طرح پژوهشي بر روي فلفل انجام داده و محققان استان سمنان موفق شدند ارقام جديدي را معرفي و تكثير كنند.
وي اضافه كرد: مشكلات گياه پزشكي فلفل نيز به كوشش پژوهشگران مركز تحقيقات كشاورزي برطرف شده است.
دزيانيان با تأكيد بر اينكه در حوزه اصلاح بذر يكي از اولويت هاي مركز تحقيقات كشاورزي استان سمنان فلفل است، تصريح كرد: با اين حال شرايط كاشت، داشت و برداشت محصول و نيز مراحل پس از آن نيز بايد اصلاح و علاوه بر اين طرح الگوي كشت استان نيز رعايت شود.
گفتني است فلفل هاي محلي روستاهاي قلعه بالا، خانخودي و زمان آباد خوارتوران و نيز فرومد از جمله بهترين گونه هاي فلفل در كشور هستند.
همچنين فلفل علاوه بر اقتصاد در حوزه كشاورزي، در بخش گردشگري نيز در اين مناطق مي تواند مورد توجه قرار گيرد، ايجاد تپه هاي قرمز در فصل خشك كردن صحنه هاي زيبايي را خلق مي كند كه خود نوعي جاذبه گردشگري به شمار مي رود.
فلفل در غذاهاي محلي فرومد و بيارجمند نيز نقش پررنگي دارد. قاتقي، قروتي، غوره جوش و انواع نان هاي فلفلي و تند از جمله غذاهاي مردم اين خطه كويري است.
به گزارش ايرنا، در شهرستان ميامي حدود 20 هزار هكتار زمين قابل كشت وجود دارد، اين شهرستان يكي از قطب هاي توليد محصولات راهبردي مانند گندم، جو، چغندرقند و ديگر محصولات در استان سمنان است.
روستاي هدف گردشگري فرومد در 115 كيلومتري شهر ميامي قرار دارد، مقبره شاعر بنام قرن هشتم ايران، ابن يمين فريومدي در اين روستا قرار داشته و يكي از جاذبه هاي گردشگري آن است.
شهرستان ميامي با 40 هزار نفر جمعيت در شرق سمنان واقع شده و با 2 بخش مركزي و كالپوش داراي يك نقطه شهري و 49روستاست.
شهر بيارجمند، مركز بخش بيارجمند، در 110 كيلومتري جنوب شرق شاهرود قرار گرفته و تا سمنان 310 كيلومتر فاصله دارد، اين بخش با بيش از 10 هزار نفر جمعيت 40 روستا دارد.
پارك ملي و ذخيره گاه زيست كره توران در 250 كيلومتري جنوب غربي شاهرود در شرق استان سمنان قرار دارد.
7359/6167/6103
تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۷:۲۲
شاهرود- ايرنا- فلفل به تنهايي گرداننده اقتصاد تك محصولي برخي روستاهاي شرق استان سمنان است كه با اندكي توجه و سرمايه گذاري مي تواند ارزش افزوده چند برابري براي منطقه ايجاد كند و بر اثر مشكلات مختلف يا به خاطر باد و توفان يك شبه بر باد نرود.