تاریخ انتشار: ۵ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۷

رم - ايرنا - تنش ديپلماتيك و جنگ لفظي ميان مقامات رم و پاريس پس از انتخابات سال 2018 و به قدرت رسيدن دولت ائتلافي راست گرا در ايتاليا، بر سر مديريت پناهجويان با اتهام زني عليه يكديگر تشديد شده است.

به گزارش روز جمعه ايرنا، روابط ايتاليا و فرانسه حتي زماني كه رييسان دولت دو كشور روابط دوستانه داشتند،خالي از اختلاف و تنش نبوده است. اما پس از انتخابات سال 2018 و در پي شكل گيري دولت ائتلافي جديد ايتاليا و تصميم رم مبني بر بستن تمامي بنادر به روي پناهجويان واكنش اين كشور در رابطه با ليبي و حمايت مقامات ايتاليايي از جليقه زردها در فرانسه با چالش روبه رو شد.
تنش ميان دو كشور از 12 ژوئن (خرداد) 2018 در پي تصميم نخست وزير جديد ايتاليا مبني بر ممنوعيت ورود كشتي هاي حامل پناهجويان نجات يافته در مديترانه با بيش از 600 مهاجر به خاك كشورش و واكنش امانوئل مكرون رييس جمهوري فرانسه به اين تصميم آغاز شد.
مكرون اين رفتار دولت ايتاليا را تهوع آور خواند كه اين سخن با واكنش تند مقامات ايتاليايي روبه رو شد و درگيري لفظي حتي وقتي كه نخست وزير ايتاليا به ديدار مكرون به پاريس رفت، متوقف نشد.
فرانسه بارها از ايتاليا خواست تا طرح تقسيم مساوي پناهجويان را اجرا كند اما رم تصميم به بستن بنادر خود به روي پناهجويان گرفت كه اين اقدام از سوي مقامات پاريس نقض مقررات بين المللي قلمداد شد.
21 ژوئن (31خرداد) مكرون خطاب به اروپا از پيشروي 'جذام پوپوليستي' در كشورهايي كه در آن به نظر غير ممكن مي رسيد، هشدار داد و معاون نخست وزير ايتاليا نيز بلافاصله در پاسخ آن را توهين اميز و بيجا خواند و جذام واقعي را دورويي اروپا در رابطه با مديريت پناهجويان دانست.
12 دسامبر( 21 آذر ) 2018 همزمان با مذاكرات ميان رم و بروكسل در رابطه با قانون بودجه، مكرون در پاسخ به اعتراض جليقه زردها ، بطور موقت از سقف 3 درصد كسر بودجه در قبال توليدات ناخالص ملي گذشت و كميسيون اروپا اين مورد را پذيرفت و در پي آن ايتاليا به اين تصميم كميسيون اعتراض كرد و متئو سالويني آن را سياست دوگانه (دو وزنه و دو معيار) در كميسيون اروپا توصيف كرد.
7 ژانويه( 11 دي ) 2019، لوئيجي دي مايو معاون نخست وزير ايتاليا از جنبش جليقه زردهاي فرانسه عليه سياست هاي امانوئل مكرون حمايت كرد.
در پي آن فرانسه ابتدا از ايتاليا خواست تا به فكر تميز كردن خانه خود باشند و مكرون اين رفتار ايتاليايي ها را تبليغات انتخاباتي و مصرف داخلي خواند و اعلام كرد كه رم بهتر است به فكر رفاه مردم خودش باشد.
دي مايو يكشنبه گذشته فرانسه را متهم به سوء استفاده از آفريقا و فقير كردن اين قاره كرد و اينكه افريقايي ها را مجبور به مهاجرت مي كند و جنبش پنج ستاره (يكي از دوحزب دولت ائتلافي ايتاليا) انگشت اتهام را به سوي فرانسه و بويژه ' امانوئل مكرون نشانه گرفت و او را «استعمارگر آفريقا» توصيف كرد.
تنش ميان رم و پاريس درباره مهاجرت و لفاظي هاي تند مقامات دو كشور در روز هاي اخير نيز همچنان ادامه داشت تاجايي كه مقامات ايتاليايي، فرانسه را متهم به يغما بردن ثروت قاره آفريقا كرده و پاريس نيز اين بحث ها را احمقانه خواند.
برخورد ديپلماتيك ميان ايتاليا و فرانسه درپي اظهارات تند معاونين نخست وزير ايتاليا در رابطه با پناهجويان و استعمار آفريقا شدت گرفت و 'ناتالي لويزو' وزير امور اروپايي فرانسه اظهار كرد: وقتي برخي اظهارات از نظر لحن بيش از اندازه باشد، بي اهميت مي شود، ما قصد نداريم در مسابقه اي بازي كنيم كه چه كسي احمق تر است. بلكه موضوعات مهمتري وجود دارند كه مي توانيم با ايتاليا بررسي كنيم.
اما 'متئو سالويني' معاون نخست وزير ايتاليا در يك مصاحبه تلويزيوني با اشاره به دلايل معضل مهاجران به صراحت گفت: فرانسه دليلي براي عصبانيت ندارد. 'معضل مهاجران دلايل بسياري دارد و از جمله مهمترين آن‌ ها كشورهايي هستند كه ثروت آفريقا و مردم اين قاره را به يغما مي برند. فرانسه در زمره اين كشورها است. '
وي افزود: فرانسه در ليبي سياستي را دنبال مي كند كه در رقابت با ايتاليا است و پاريس هيچ علاقه اي براي ايجاد ثبات در اين كشور ندارد.
سالويني متعاقباً در يك پيام ويدئويي در شبكه اجتماعي 'فيسبوك' عنوان كرد : من با تمام وجود با مردم فرانسه، با ميليون ‌ها زن و مردي كه با يك دولت و رئيس جمهوري بسيار بد در فرانسه زندگي مي ‌كنند، احساس همبستگي مي كنم. آنچه مسلم است ما بحث و جدلي با مردم فرانسه، با شهروندان و كارگران و كارمندان اين كشور نداريم. بلكه انگشت اتهام خود را به سوي 'مكرون' بلند كرده‌ايم كه حرف زياد مي‌زند ولي عمل نمي كند.
'او هزاران مهاجر از جمله زنان و كودكان را از مرزهاي فرانسه به عقب رانده و در اين خصوص نمي‌تواند به ما درس بشردوستي و همبستگي و سخاوتمندي بدهد. '
او گفت :اميدوارم فرانسوي‌ها از دست اين رئيس جمهوري بسيار بد خلاص شوند و بهترين راه براي اين كار انتخابات 26 مي است كه از طريق آن ملت فرانسه مي تواند سرنوشت و غرور خود را بازيافته و آينده اش را بسازد.
وي ادامه داد: من در دموكراسي فرانسه دخالت نمي كنم بلكه اين فرانسوي‌ ها هستند كه با آرا خود فردي جدي و عمل گرا همچون 'مارين لوپن' را به عنوان نماينده خود انتخاب خواهند كرد.
همچنين دي مايو معاون ديگر نخست وزير ايتاليا در شبكه اجتماعي 'فيسبوك' نوشت : برخي مي خواهند اظهارات ما در مورد واحد پول استعماري فرانسه در آفريقا را به مبارزات انتخاباتي منتسب كنند. اين نه مبارزه انتخاباتي، بلكه مبارزه تمدن عليه عوام فريبي مكرون و در حمايت از مردم آفريقا و فرانسه است.
'ما از اتحاديه اروپا انتظار داريم تصميمي روشن و صريح پيرامون طرحي براي آغاز آزادسازي اقتصاد آفريقا اتخاذ كند. '
اما در اين بين 'جوزپه كونته' نخست وزير ايتاليا در صدد رفع تنش‌هاي جاري ميان رم و پاريس برآمد و عنوان كرد :ما مساله كارآيي سياست‌ هاي جهاني در اتحاديه اروپا را دنبال مي كنيم. ولي اين امر به معناي زير سوال بردن دوستي تاريخي ما با فرانسه و مردم اين كشور نيست. اين رابطه به رغم بحث هاي سياسي جاري ، همواره قوي و مستحكم باقي خواهد ماند.
وي افزود : ما در صدد يافتن راه حل‌هاي مشترك به همكاري با نهادهاي دولت فرانسه، هم وزن و همانند ديگر نهادهاي اروپايي و كشورها، ادامه خواهيم داد.
از سوي ديگر 'انتزو موئاورو ميلانزي' وزير امور خارجه ايتاليا در پي ديدار با 'ژان ايو لودريان' همتاي فرانسوي اش، در پايان نشست اتحاديه اروپا و اتحاديه آفريقا در بروكسل، به خبرنگاران گفت : ما و فرانسه همواره دو كشور دوست و متحد باقي خواهيم ماند و اين دوستي به رغم بحث‌ها پيرامون موضوعاتي كه مي‌توانند براي هريك از دو طرف حساس تلقي شود، تغيير نخواهد كرد.
وي افزود : مي بايست به اين شرايط جديد عادت كنيم. مباحثات و مناظرات سياسي در اروپا، بويژه در آستانه برگزاري انتخابات اروپايي، روز به روز جنبه فراملي تري به خود گرفته، فضايي واقعاً سياسي در اروپا و افكار عمومي آن در حال شكل‌گيري است و اين امر گاهي به ايجاد بحث و جدل هايي ميان يك كشور با كشور ديگر نيز منجر مي شود.
جنگ لفظي و سخنان دي مايو معاون نخست وزير ايتاليا عليه دولت فرانسه موجب احضار 'ترزا كاستالدو' سفير رم در پاريس به وزرات امور خارجه شد.
پاريس اظهارات دي مايو را «خصمانه و غير قابل قبول با انگيزه هاي منحصراً مربوط به سياست داخلي ايتاليا» بر شمرده و 'پير موسكوويسي' كميسر امور اقتصادي و مالي اتحاديه اروپا نيز آن ها را «جملات بي پايه و اساس و غير مسئولانه» توصيف كرد.
برخي احزاب و شخصي هاي مخالف دولت دست راستي ايتاليا سياست دولت خود را درباره فرانسه غير ديپلمايتك دانسته و مي گويند كه اين اظهارات به روابط با كشورهاي اروپايي لطمه مي زند.
'كارلو كالندا' وزير سابق توسعه اقتصادي ايتاليا دريك مصاحبه تلويزيوني گفت : اظهارات دي مايو دروغ پردازي محض است. از مستعمرات سابق فرانسه در آفريقا حداكثر دو هزار مهاجر به اروپا آمده اند. اين دروغ پردازي ها ايتاليا را از زمره كشور هاي بزرگ اتحاديه اروپا خارج خواهد كرد.
'انريكو لتا' نخست وزير پيشين ايتاليا نيز گفت: واقعاً مايه شرم است كه يك مقام دولتي براي كسب چند رأي بيشتر، از بدبختي و مصيبت انسان هاي درمانده استفاده ابزاري كند.
دو كشور به اعتقاد كارشناسان اروپايي ،براي پايان درگيري لفظي و تنش بايد خويشتنداري كنند و با مذاكره و ارايه طرحي مناسب درباره پناهجويان كه مورد پذيرش دو طرف باشد، اختلافات را حل و فصل كنند.
شبس**اروپام**461 **1917