به گزارش ايرنا، توسعه فرهنگي از ابتداي پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي مورد توجه و تاكيد بوده و تاكنون اقدامات خوبي براي رشد اين شاخص صورت گرفته كه كتابخانه سازي و افزايش دسترسي مردم به كتاب و كتابخانه از محسوسترين آنها است.
ميزان مطالعه و كتابخواني ملاك پيشرفت و كتاب مقبولترين و نزديك ترين تبلور فرهنگي به طبع آدميان است لذا ملتي راه توسعه و پيشرفت را طي مي كند كه مردمش اهل مطالعه كتاب و كتابخواني باشد.
سرانه كتاب و كتابخواني همواره از مهمترين شاخصهاي توسعه فرهنگي و از ابتداي انقلاب اسلامي تجهيز شهرها و روستاها به كتابخانه به عنوان شاخص مهم فرهنگي مورد تاكيد و توجه بوده بطوري كه توسعه كتابخانه ها در ايران طي 40 سال اخير از رشد خوبي برخوردار است.
سال 1357 در كشور تنها 373 كتابخانه عمومي وجود داشت اما اين تعداد هم اينك با افزايش 9 برابري به 34 هزار كتابخانه عمومي رسيده است. البته با توجه به جمعيت 80 ميليون نفري ايران هنوز تا رسيدن به وضعيت ايده آل فاصله است اما از روند رو به رشدي برخوردار هستيم.
خراسان رضوي نيز با شش و نيم ميليون نفر جمعيت در طول 40 سال پس از انقلاب در زمينه احداث كتابخانه كارنامه خوبي دارد بطوري كه تعداد كتابخانه هاي نهادي و مشاركتي در اين استان نسبت به پيش از پيروزي انقلاب اسلامي بيش از چهار برابر رشد داشته است.
* رشد 400 درصدي كتابخانه ها
مديركل كتابخانه هاي عمومي خراسان رضوي به خبرنگار ايرنا گفت: هم اينك 125 باب كتابخانه نهادي و 79 باب كتابخانه مشاركتي در اين استان وجود دارند كه تنها 39 مورد آن مربوط به دوران پيش از انقلاب است. 160 باب كتابخانه ظرف 40 سال اخير در خراسان رضوي ساخته شده است.
حجت الاسلام علي اكبر سبزيان افزود: قديمي ترين كتابخانه خراسان رضوي كتابخانه شريعتي مشهد است كه سال 1303 بهره برداري شد. همچنين چهار باب كتابخانه مستقل و چهار باب كتابخانه سيار در اين استان فعاليت دارند كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي بنا شده اند.
وي ادامه داد: هم اينك نيز روند ساخت كتابخانه با جديت در دست پيگيري است و از ابتداي امسال تاكنون پنج باب كتابخانه در خراسان رضوي ساخته شده است.
مديركل كتابخانه هاي عمومي خراسان رضوي گفت: با وجود تلاشهاي صورت گرفته هنوز تا رسيدن به استانداردها فاصله وجود دارد بطوري كه طبق استانداردهاي جهاني به ازاي هر 25 هزار نفر بايد يك كتابخانه وجود داشته باشد كه اين رقم در خراسان رضوي 31 هزار نفر است.
وي افزود: همچنين پنج روستا در خراسان رضوي هريك با جمعيت سه هزار تا پنج هزار خانوار و 14 روستاي بالاي پنج هزار خانوار جمعيت در خراسان رضوي فاقد كتابخانه هستند كه پيگيري ساخت كتابخانه در اين روستاها با جديت در دست اقدام است.
حجت الاسلام سبزيان ادامه داد: طبق برنامه ريزي صورت گرفته بايد تا افق 1400 زيربناي كتابخانه هاي عمومي خراسان رضوي 8.7 درصد، تعداد اعضاي آنها 9.4 درصد و تعداد كتابخانه هاي عمومي نيز 11.4 درصد افزايش يابد.
وي همچنين به عضويت 227 هزار نفر در كتابخانه هاي عمومي خراسان رضوي اشاره و بيان كرد: بايد به دنبال شهروند كتابخوان باشيم و از فرصتهاي مختلف براي جذب همگان به كتابخواني و كتابخانه ها استفاده كنيم و نيز دسترسي مردم به كتاب بايد آسان باشد.
مديركل كتابخانه هاي عمومي خراسان رضوي گفت: به دنبال اين هستيم تا همه اقشار، گروهها و طبقات مختلف مردم از فضاي كتابخانه هاي عمومي استفاده كنند زيرا ارتباط مستقيم بين توسعه فرهنگي و گسترش كتابخانه ها با كاهش آسيبهاي اجتماعي وجود دارد.
* افتتاح كتابخانه مركزي مشهد در 40 سالگي انقلاب
معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع انساني استانداري خراسان رضوي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: كتاب، كتابخواني و كتابخانه از مهمترين شاخصهاي توسعه فرهنگي است و كتابخانه ها از مراكز تاثيرگذار در رشد مناطق شهري و روستايي به ويژه نواحي حاشيه اي هستند.
قربان ميرزايي افزود: كتابخانه مركزي مشهد پروژه اي است كه عمليات ساخت آن 23 سال پيش آغاز شد اما تاكنون تكميل و بهره برداري نشده بود لذا بهره برداري آن در آستانه 40 سالگي انقلاب مورد تاكيد جدي قرار گرفت.
وي ادامه داد: چهلمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي امر بسيار بااهميت است و پروژه هاي بزرگ بايد در اين مناسبت بهره برداري شوند كه كتابخانه مركزي مشهد از آن جمله است.
معاون استاندار خراسان رضوي در ادامه همچنين به اختصاص هزار و 900 ميليون ريال اعتبار به اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي براي تجهيز كتابخانه هاي حاشيه شهر مشهد طي ماههاي اشاره و بيان كرد: اقدامات فرهنگي و ترويج فرهنگ كتابخواني در كاهش آسيبهاي اجتماعي موثر است.
وي گفت: براي افزايش اين سرانه بايد كار شود و تحقق آن نيازمند اقدامات فرهنگي بلندمدت است.
مديركل كتابخانه هاي عمومي خراسان رضوي نيز در خصوص بهره برداري از كتابخانه مركزي مشهد به خبرنگار ايرنا گفت: تجهيز كتابخانه مركزي آغاز شده و در دست انجام است.
حجت الاسلام سبزيان افزود: هم اينك تجهيز بخش مخزن اين كتابخانه در جريان است و در مرحله نخست 40 هزار جلد كتاب از منابع روز در آن ثبت مي شود. تا كنون 45 هزار جلد از اين تعداد ثبت و باركدگذاري شده است.
وي ادامه داد: در مراحل بعدي تعداد نسخه هاي كتاب در كتابخانه مركزي مشهد تا 200 هزار جلد افزايش مي يابد.
مديركل كتابخانه هاي عمومي خراسان رضوي گفت: كتابخانه مركزي مشهد در بخش بنا 98 درصد پيشرفت اجرايي دارد، اين پروژه در سال 1374 كلنگ زني شد و پس از گذشت 23 سال دهه فجر امسال مورد بهره برداري قرار مي گيرد.
وي افزود: هويت ايراني اسلامي با تكيه بر پشتوانه عظيم و كهن فرهنگي از مهمترين دستاوردهاي انقلاب اسلامي است و مي كوشيم با مبارزه با آسيبهاي اجتماعي از گذرگاه فرهنگي و توسعه فرهنگ كتابخواني روزهاي درخشانتري در اين سرزمين رقم زنيم.
7505/1858
تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۶
مشهد- ايرنا- قطار انقلاب اسلامي ايران در مسير رشد و توسعه در بخشهاي مختلف سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي همچنان رو به جلو در حال حركت است. اين قطار در ايستگاه چهلم خود دستاوردهاي خوبي داشته و در هر بخش فصلي نو رقم زده است كه توسعه كتابخانه ها از آن جمله است.