تهران- ایرنا- نام پلیس كه به زبان می آید، چهره مامورانی به ذهن می آید كه در سرما و گرما، در بدترین شرایط هوا، ساعت های طولانی در خیابان و جاده ایستاده اند تا نظم را برقرار و از حوادث دلخراش رانندگی پیشگیری كنند، تا كسی جان نبازد و البته بارها این مردان آهنین جان بر سر كارشان داده اند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، پلیس راهور یكی از پلیس های تخصصی است كه بیشترین تعامل را با مردم دارد. ویترین نیروی انتظامی، پلیس راهور است كه در كف خیابان و جاده ها، انجام وظیفه می كند و تمام رفتارهای این پلیس زیر ذره بین مردم قرار دارد.
عده ای پلیس را با برگه جریمه می شناسند و تصور دارند كه این پلیس به بهانه های مختلف شهروندان را اعمال قانون می كند در حالی كه برای اعمال قانون بهترین بهانه بی قانونی است.
كودكان و نوجوانان پلیس راهور را دوست دارند و تصور آنها از پلیس، پلیس راهور است، آنها همیشه پلیس را با لباس سفید می شناسند نه به رنگ سبز. وقتی پلیس راهور را در خیابان و جاده ها می بینند به احترام آنها، احترام نظامی می دهند و از این كار لذت می برند. برای همین وقتیاز آنها می پرسی، دوست داری چه كاره شوی؟ بسیاری با خوشحالی می گویند: پلیس. غالبا منظور آنها از پلیس، پلیس راهنمایی و رانندگی است.
پلیس راهور با لباس سفیدی كه بر تن دارد، در سرما و زمستان در شهر و جاده و جاده های زمستانی و برفگیر حضور دارند، وقتی در جاده گیر افتاده ای یا وقتی در خیابان دچار مشكلمی شوی و وسط خیابان می مانی و حتی راه را می بندی، این پلیس سفید پوش است كه به یاری تو می آید و خودرو را به كناری می راند، تا راه مردم باز شود و كمك می كند تا در راه نمانی. وقتی در تابستان گرم و سوزان، خودروات داغ می كند و خاموش می شود، باز این پلیس سفید پوش است كه از راه می رسد.
پلیس راهور بر خلاف تصور خیلی ها فقط برگه جریمه و اعمال قانون نیست، پلیس راهور مجموعه ای از مسئولیت هاست كه اگر نباشد، خیابان ها و جاده محل هرج و مرج و دعوا و مرگ می شود.
صبح زود، در ساعات شب، عید و عزا، نوروز و مراسم شلوغ ملی، این ماموران حضور دارند تا نظم رانندگی برقرار شود، راهها باز باشند و خطرات كم، كاری كه شكلی در سخت بودند آن نیست، به خصوص زمانی كه آلودگی هوا در كلانشهرها تحمل حتی چند لحظه ایستادن در فضای باز را طاقت فرسا می كند.

* اهدای اعضای بدن پلیس راهور
برخی از این سفید پوشان امنیت در حین انجام وظیفه دچار آسیب های جدی روحی و روانی و جسمی می شوند. آسیب روحی و روانی از آن جهت كه مورد توهین، بی احترامی و ضرب و شتم برخی شهروندنماها قرار می گیرند و آسیب های جسمی كه در جاده ها و در تصادفات درگیر آن می شوند. پلیس راهور نماد ایثار است و چه بسیار نمونه های بسیاری از این گذشت و فداركاری كه با خواندن و شنیدن آنها اشك شوق بر چشمان هر شنونده و بیننده ای جاری می كند.

* ماموریت های نزدیك به مرگ
مثل ماجرای فوت دلخراش یك مامور پلیس راه كه با اهدای اعضای بدنش جان بیماران نیازمند را نجات داد. این پلیس ‏راهنمایی و رانندگی در حین انجام ماموریت در حوالی پلیس راه سعادت شهر استان ‏فارس دچار حادثه شد. در واقع او به‌ عنوان كارشناس صحنه تصادف در جاده سعادت شهر به خرم ‏بید در حال بررسی علت واژگونی یك كامیون باری بود كه ناگهان یك تریلی دقیقا در همان محل ‏كنترلش را از دست داد و با او و یكی از عوامل راهداری برخورد كرد.
ستوان دوم «نصیر ضرغامی» در ‏این حادثه به شدت از ناحیه سر مجروح و بلافاصله توسط اورژانس به بیمارستان منتقل شد. اما ‏با وجود همه تلاش ‌ها برای احیای این پلیس ٢٩ ساله وی دچار مرگ مغزی شد. خانواده ستوان ‏ضرغامی وقتی از مرگ مغزی او مطمئن شدند اعضای بدن او را اهدا كردند. ‏
ماجرا از این قرار بود كه در آذر امسال خبر واژگونی یك كامیون باری به پلیس راه سعادت شهر اعلام ‏شد. محل حادثه 30 كیلومتری جاده به طرف خرم بید حوالی گردنه پرورش ماهی، یكی از نقاط ‏پرخطر این جاده بود.
حوالی 10شب بود كه این خبر به سروان ضرغامی رسید، او با یكی ‏از پرسنل پلیس راه راهی محل شد. اورژانس و راهداری در جریان این حادثه قرار گرفتند، بچه‏ های راهداری زودتر به محل حادثه رسیده بودند، سروان ضرغامی مشغول بازدید از محل حادثه شد. ‏آمبولانس اورژانس هم رسید. كامیون باری واژگون شده بود، در یك منطقه كوهستانی با پیچی تند، ‏جایی كه به گردنه پرورش ماهی معروف است.
نیروهای راهداری برای هشدار و جلوگیری از حادثه ‏دیگر یك لاستیك مستعمل كامیون را چندین متر عقب ‌تر آتش زدند تا خودروهای عبوری احتیاط ‏كنند، هوا تاریك بود و هر آن احتمال حادثه‌ ای دیگر می‌رفت، چراغ ‌های گردون ماشین پلیس ‏راه، راهداری و اورژانس هم روشن بود، شعله‌ های آتش لاستیك و چراغ‌ های قرمز رنگ ماشین‌ های ‏امدادی و پلیس محل حادثه را به كلی روشن كرده بود، سروان ضرغامی مشغول بررسی محل ‏حادثه و علت واژگونی كامیون بود، نیروهای راهداری هم در تلاش بودند تا به نحوی كامیون واژگون ‏شده را به حاشیه جاده منتقل كنند اما برای این كار نیاز به جرثقیل بود. ‏
كارها به روال همه تصادفات پیش می‌رفت كه ناگهان دو چراغ نورانی گردنه را روشن ‏كرد، دو نور خیره كننده كه به سرعت به طرف محل واژگونی كامیون می‌آمد، یك تریلی بی‌توجه به ‏همه علایم هشدار دهنده درست همان جایی رفت كه كامیون باری واژگون شده ‏بود در این حادثه سروان ضرغامی همراه با یكی از نیروهای راهداری به شدت مجروح شدند. ‏
آمبولانسی كه برای انتقال مصدومان احتمالی واژگونی كامیون آمده بود، بلافاصله هر دو مصدوم را به ‏شیراز منتقل كرد، نیروی مجروح راهداری وضع بهتری داشت، اما سروان ضرغامی از ناحیه سر به ‏شدت مجروح شده بود. كادر درمانی با بررسی شرایط اولیه این مامور جوان امید چندانی به زنده‌‏ماندن او نداشتند، با این حال همه تلاش شان را برای احیای این پلیس راه جوان انجام دادند، اما ‏جراحت او كاری‌ تر از این حرف ‌ها بود، سروان ضرغامی ٢٩ ساله مرگ مغزی شده بود. ماموری كه ‏از ‌سال ٨٦ به استخدام پلیس درآمده بود، حالا روی تخت بیمارستان فقط به لطف چند دستگاه ‏نفس می ‌كشید. در نهایت اعضای بدن این پلیس فداكار در بیمارستان نمازی شیراز به بیماران نیازمند پیوند شد.

* پلیس مانع از خودكشی و مرگ حتمی زن جوان شد
از خود گذشتگی پلیس رنگ و بوی متفاوتی دارد هر یك بسته به شرایط با داشتن روحیه ایثارگری، قدم در مسیر نوعدوستی می گذارند.
با اقدام شجاعانه یكی از ماموران پلیس راهنمایی و رانندگی فرماندهی انتظامی شهرستان كاشان زن جوانی كه قصد خودكشی داشت از مرگ حتمی نجات یافت.
در پی تماس تلفنی با 110 مبنی بر اینكه زن جوانی قصد پرت كردن خود از روی پل عابر پیاده یكی از معبرهای اصلی شهرستان را دارد، بلافاصله اكیپ امدادی آتش نشانی و اورژانس به اتفاق اكیپ پلیس راهور به سراكیپی سرگرد علی آزاد به محل اعزام شدند.
در بررسی ها مشخص شد خانمی 23 ساله دارای سه فرزند خردسال كه به دلیل ترك همسر و اقامتش در خارج از كشور، با خانواده خود دچار اختلاف شده بود، خود را به بالای پل عابر پیاده رسانده و قصد خودكشی دارد.
با توجه به نبود دسترسی به كارشناسان متخصص اجتماعی و قریب الوقوع بودن حادثه، سرگرد علی آزاد سراكیپ گشت پلیس راهور شهرستان ضمن اعمال تدابیر ترافیكی، با نزدیك شدن به زن جوان، او را به آرامش دعوت كرد و وی را در حالی كه به صورت معلق در آمده بود به طوری كه خطر افتادن از پل این افسر پلیس را نیز تهدید می كرد سرانجام توانست با یك اقدام شجاعانه و سریع او را كنترل و از صحنه دور كند.
زن جوان پس از نجات از مرگ حتمی به آغوش فرزندانش بازگشت. در این حادثه كه با موجی از شادمانی و اشك شوق همراه بود خانواده این فرد از اقدام شجاعانه این مامور وظیفه شناس پلیس قدردانی كردند.

* مامور وظیفه شناس جان داد
با وجود از خودگذشتگی های پلیس راهور، هستند مامورانی كه در حین انجام وظیفه جان خود را از دست می دهند.
در یكی از این حوادث، دو مامور راهنمایی و رانندگی در زنجان در حین انجام خدمت جان باختند. ستوان «جواد فیروزی» و استوار وظیفه «مقصود احدی» در حین انجام وظیفه بودند كه راننده كامیون بر اثر خستگی كنترل مسیر را از دست می دهد و با آن ها برخورد می كند.
در حادثه دیگری ستوان‌ دوم «احسان تقوایی» به همراه استوار 2 وظیفه «مجتبی» در كیلومتر 12محور قوچان به چناران و در كنار جاده مشغول ثبت تخلف سرعت خودروهای عبوری از این جاده پر ترافیك بودند تا نظم و امنیت سفر زائران بارگاه ملكوتی امام رضا(ع) را تامین كنند. عقربه های ساعت دقایقی از 9 صبح رد نشده بود كه یك خودروی پیكان وانت از راه رسید، راننده پیكان وانت به علت سرعت زیاد كنترل وسیله نقلیه را از دست داده بود این خودروی سرگردان به شدت با احسان و مجتبی برخورد كرد. غوغایی به پا شد. پیكر مصدوم احسان و مجتبی بلافاصله به بیمارستان انتقال یافت. تلاش پزشكان بی ثمر بود و ستوان دوم احسان تقوایی جان به جان آفرین تسلیم كرد و سرباز وظیفه كه در این حادثه مصدوم شده نیز در بیمارستان تحت مراقبت های ویژه پزشكی قرار گرفت.

* پلیس راهور یكی از چشم های خود را از دست می دهد
در حادثه دیگری نیز كه دوم مرداد 97 در جاده هراز محدوده سه راهی بلده رخ داد، راننده متخلف نیسان كه از سوی ماموران حاضر در محل جریمه شده بود، به عمد دو پلیس راهنمایی و رانندگی را زیر می ‌گیرد. در این حادثه دو مامور به شدت مجروح می‌ شوند. راننده خاطی نیز دستگیر و روانه زندان می‌شود اما در این حادثه یكی از ماموران پلیس راه چشم خود را از دست داد و آن دیگری نیز وضعیت جسمانی خوبی ندارد.

* راننده مامور پلیس را زیر گرفت
در حادثه دیگری كه در میدان عظیمیه شهر كرج رخ داد، یكی از ماموران پلیس راهور در حال اعمال قانون راننده خانم خودرو سمند بود كه در این میان مردی به آن‌ها نزدیك شد تا از خانم جوان دفاع كند. مرد مداخله جو به فحاشی اقدام كرد. مأمور پلیس راهور درخواست نیروی كمكی كرد. در این لحظه مرد میانسال با خودروی خود به سمت افسر پلیس حركت كرد. مأمور پلیس راهور كه جان خود را در خطر دید، روی كاپوت خودرو می‌ پرد. راننده خودرو هم بدون توجه به وضعیت مأمور پلیس به حركت ادامه می‌دهد. پس از طی مسافتی مأموران پلیس موفق به توقف خودرو و دستگیری مرد راننده كردند. خوشبختانه افسر پلیس صدمه‌ ای ندید.

*ضرب و شتم پلیس راهور
یكی از حوادثی كه شاید چندین بار خبر آن تكرار شده و كلیپ آن در فضای مجازی نیز منتشر و دست به دست چرخیده است، ضرب و شتم و فحاشی برخی افراد متخلف به پلیس راهور در حین ماموریت است. آخرین آن مورد مربوط به 30 آذر 97 است كه در فلكه اول گلستان شهرستان بهارستان، اتفاق افتاد. راننده متخلف یك خودرو، مأمور پلیس راهور را مورد ضرب و شتم قرار داد.
وقتی پلیس راهور راننده متخلف پراید را اعمال قانون كرد. راننده خودرو، به صورت جنون آمیز به ضرب و شتم این مامور اقدام كرد. این فرد خاطی دستگیر و پس از تشكیل پرونده تحویل مقام قضایی شد و شاید در آن لحظه كه مامور راهور را بی مهابا به باد كتك گرفته بود، نمی دانست چه عواقبی در انتظار او است. بی قانونی پشت بی قانونی، علاوه بر اینكه قوانین ترافیكی را رعایت نكرده بود، پلیس را در حین انجام وظیفه مورد ضرب و شتم هم قرار داد.

* ضرب و شتم پلیس و عواقب آن
فردی نیز، سوم شهریور امسال در مسیر شیراز- دشت ارژن به یك مامور پلیس راه اهانت كرد و وی را مورد ضرب و شتم قرار داد و انتشار فیلم آن در شبكه های اجتماعی واكنش های بسیاری را برانگیخت. داستان از این قرار بود كه یك خودرو پژو 206 به علت نقص فنی از گشت پلیس كمك می‌خواهد. در همین هنگام یك خودرو لندكروز كه سرعت غیرمجاز داشته و راننده نتوانسته سرعت خود را كنترل كند از جاده منحرف و واژگون می ‌شود. پس از دقایقی یكی از افرادی كه داخل خودرو لندكروز بود با این فكر كه پلیس باعث این حادثه شده است، مامور پلیس را مورد ضرب و شتم قرار می دهد.
با سیر مراحل قانونی راننده و متهم پرونده تعرض و هتاكی به مامور پلیس راه استان فارس در دادگاه بدوی در 6 عنوان اتهامی از جمله دو فقره بزه توهین به ماموران، اخلال در نظم و آسایش عمومی، تخریب عمدی البسه نظامی، تمرد نسبت به مأموران هنگام انجام وظیفه، ضرب و جرح عمدی منجر به شكستگی و تهدید مجرم شناخته می شود.
بر اساس رأی صادره از شعبه 101 دادگاه كیفری دو شیراز، حكم م ك متهم 33 ساله این پرونده به علت ایراد ضرب و جرح عمدی منجر به سه فقره شكستگی دندان‌های پیشین مأمور انتظامی، به هفت سال و 6 ماه حبس تعزیری و پرداخت دیه مقرر شده تعیین شد.
وی همچنین به لحاظ ارتكاب دو فقره توهین به دو بار و هر بار 111 ضربه شلاق محكوم شد. متهم متعرض مامور پلیس راه فارس همچنین به لحاظ انجام تهدید به قتل به سه سال حبس تعزیری و به علت ارتكاب بزه تخریب البسه پلیس به چهار سال حبس تعزیری و از باب اخلال در نظم عمومی و امنیت به 111 ضربه شلاق و یكسال و 6 ماه حبس تعزیری محكوم شد.
وی همچنین به لحاظ تمرد نسبت به ماموران هنگام انجام وظیفه با مجازات یك سال و 6 ماه حبس رو به رو شد.
بر اساس این گزارش، م ك جمعا به 16 سال حبس و سه بار و هر بار 111 ضربه شلاق و مجازات تكمیلی محرومیت از تصدی وسایل نقلیه سبك و سنگین در سراسر كشور محكوم شد. در رأی صادره همچنین به استناد مواد 23 و 24 قانون مجازات اسلامی متهم به لحاظ تتمیم و تكمیل مجازات نیز به دو سال محرومیت از رانندگی و دو سال منع اقامت در شیراز محكوم شد.

* ضرب و شتم پلیس راهور توسط نماینده مجلس
مرداد سال 96 نیز یكی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی قصد عبور از مسیر ویژه فرودگاه را داشت كه با ممانعت مامور پلیس راهور روبه رو شد. مامور پلیس بر اساس وظیفه و با توجه به حادثه تروریستی كه در محدود فرودگاه رخ داده بود، موظف به كنترل مدارك هویتی و شناسایی افراد تردد كننده بود. بعد از توقف خودروی سواری این نماینده مجلس، و همراهانش اقدام به فحاشی و ضرب و شتم مامور پلیس راهور كردند. در این حادثه نماینده مجلس بینی مامور پلیس را در ورودی فرودگاه شكست.
به دنبال این درگیری، پلیس طی شكایت ‌نامه‌ای خواستار پیگیری قضایی نماینده مجلس شد و در نهایت پرونده قضایی برای وی تشكیل شد. اما تا كنون با وجود گذشت یك سال از این حادثه هنوز حكمی برای وی صادر نشده است.

* پلیس راهور از نگاه خانواده آنها
«امیرحسین.ق» یكی از شهروندان تهرانی است و پدرش یكی از نیروهای بازنشسته پلیس راهور است، او می گوید: با شنیدن این گونه حوادث واقعا نارحت می شوم، پدرم نظامی است. وقتی حادثه ای برای نیروهای امنیتی و انتظامی اتفاق می افتد كه دچار آسیب شده یا جان خود را از دست می دهند، همزاد پنداری می كنم و واقعا ناراحت می شوم. تا جایی كه من می دانم از آن جایی كه پدرم نظامی است، ماموران انتظامی حقوق و مزایای بسیار پایینی دارند اما كار آنها بسیار سخت و طلاقت فرساست. تنها عاملی كه سبب می شود روی پای خود باشند و خم بر ابرو نیاورند، عشق به كار و خدمت است.
وی اضافه كرد: به عنوان فرزند یك فرد نظامی، بارها شاهد بودم پدرم خسته و با چشمانی قرمز كه ناشی از كمبود خواب است به خانه می آید و هنوز نیامده، گوشی تلفن زنگ می خورد و باید می رفت. پدرم اكنون بازنشسته شده است. در زمانی كه شاغل بود او را بسیار كم می دیدیم تنها ناراحتی او این بود كه وقت زیادی برای فرزندام نمی گذارم.
«زهرا. ج» همسر یكی از ماموران راهور است، می گوید: وقتی همسرم از خانه خارج می شود، برای او و سایر همكارانش دعا می كنم كه به سلامت به آغوش خانواده باز گردند، اینكه دیر بیاید و وقتی برای ما نداشته باشد، چندان اهمیتی ندارد هر چند دوست دارم بیشتر پیش ما باشد اما از همه این ها مهمتر، سلامت او است.
وی اضافه می كند: در بسیاری از اعیاد و مناسبت ها همسرم خانه نیست. فرزندانم بهانه پدرشان را می گیرند. به فرزندانم می گویم كه كار پدرشان چیست و چرا بیشتر اوقات خانه نیست اما آنها كودك هستند و درك این مساله برایشان سخت است.
وی از حقوق پایین همسرش شكایت دارد، می گوید: میزان ساعت كاری همسر و همكارانش با حقوق دریافتی آنها تناسبی ندارد، اما همیشه شاكر هستیم و از خداوند سلامت تمام نیروهای امنیتی و انتظامی را خواستارم.

* پلیس راهور از نگاه مردم
«امین درویش» شهروند تهران است، او در مورد حوادثی كه پلیس راهور در حین ماموریت دچار آن می شوند، می گوید: ماموران پلیس راهور از دل جامعه و مردم هستند و هر اتفاق ناگواری كه برای آنها بیفتد در واقع اتفاقی است كه برای هم وطنم افتاده است. پلیس راهور همیشه در نگاه مردم پلیسی است كه جریمه می كند و كسی از وظایف سنگین آنها در فصل زمستان و تابستان به ویژه در سطح جاده های كشور خبری ندارند در حالی كه نیاز است در این زمینه اطلاع رسانی شود.
وی ادامه می دهد: لباس سفید پلیس راهور، محترم است. همه باید به این لباس احترام بگذارند و این احترام باید از دل مدارس شروع شود. كسی كه به پلیس توهین و بی احترامی می كند یا با اقدام غیر انسانی، منجر به مرگ او می شود، باید با چنین فردی برخورد جدی و قانونی صورت گیرد و در این زمینه اطلاع رسانی شود تا درس عبرتی برای قانون شكنان باشد.
«مریم» از دیگر شهروندان تهرانی در مورد پلیس راهور، می گوید: یك پسر بچه 7 ساله دارم كه عاشق پلیس راهور است، همیشه می گوید دوست دارد پلیس شود، سر خیابان مدرسه پسرم، همیشه یك افسر راهور می ایستد وقتی هر روز به مدرسه می رود به این پلیس با احترام خاصی سلام می كند و آن پلیس نیز با روی خوش با فرزندم برخورد می كند. بچه ها پلیس راهور را دوست دارند چرا كه این پلیس چهره قشنگی از خود در ذهن بچه ها جای داده است.
وی افزود: همان طور كه پلیس راهور امنیت جاده ها و خیابان ها را برای مردم فراهم می كنند باید شرایطی فراهم شود تا آنها نیز با امنیت و خیالی آسوده انجام وظیفه كنند. یك پلیس اگر مشكل معیشتی نداشته باشد بهتر خدمت می كند و اگر شرایط خدمت و امكانات و تجهیزات لازم برای آنها فراهم باشد كمتر آسیب دیده و خدمات بهتری ارائه می دهند.
گزارش از معصومه نیكنام
اجتمام *9105 * 3063