به گزارش روز شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سرپرست هیأت باستان شناسی دراین زمینه گفت: برنامه گمانهزنی به منظور تعیین عرصه و حریم محوطه حسن زوردار روستای خالوخالو گیلان غرب (كرمانشاه) با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، آغاز و هماكنون درحال انجام است.
«پیمان منصوری» افزود: محوطه حسن زوردار در حاشیه شمالی شهر گیلانغرب واقع شده و مطالعات اولیه نشان میدهد این محوطه متعلق به دورههای عصر آهن ، اشكانی، ساسانی و اسلامی بوده و مهمترین استقرار آن از دوره ساسانی است.
به گفته منصوری، مجموع این محوطه شامل تپه، گورستان و معماری بوده و بخشی از آن بر سطح برجستگیهای طبیعی شكل گرفته است.
وی معماری این محوطه را شامل یك بنا موسوم به چهارطاقی (آتشكده) اعلام كرد كه در بخش میانی محوطه بر سطح یك پشته طبیعی قرار دارد و مساحت این محوطه دستكم20 هكتار است.
سرپرست هیأت باستان شناسی، هدف از انجام كاوش باستانشناسی این محوطه را تعیین عرصه و حریم و جلوگیری از آسیب بیشتر آن دانست و تصریح كرد :تاكنون 8 گمانه در این محوطه ایجاد شده و پیشبینی میشود تا 30 گمانه نیز برسد.
وی اهمیت این محوطه را بیشتر به خاطر وجود آتشكده آن دانست و گفت: در منطقه گیلانغرب دستكم 7 آتشكده شناسایی شده كه وجود این تعداد آتشكده در یك شعاع 15 كیلومتری كمنظیر و حائز اهمیت است.
این باستان شناس افزود: جدا از وجود آتشكدههای فراوان، محوطههای ساسانی بیشماری نیز در منطقه وجود دارد كه خود نشان از اهمیت دشت گیلانغرب در دوره ساسانی است.
وی از چشمگیرترین مشخصه های این محوطه را وجود قطعات پراكنده شیشه در سطح آن اعلام كرد كه بهنظر میرسد (احتمالاً دوره اسلامی) در این محوطه كارگاههای ساخت اشیاء شیشهای وجود داشته است.
وی با بیان این نكته كه سطح بیشتر محوطه زیر كشت است و این محوطه به علت فعالیتهای كشاورزی، ساختوساز و حضور حفاران غیرمجاز آسیب جدی دیده تصریح كرد: در سالیان اخیر بخشهایی از این محوطه به علت آبیاری و زهكشی جهاد كشاورزی تخریب شده است.
یكی از آثار تاریخی و باستانی گیلانغرب كه قدمت و نوع بنای آن ذهن هر كنجكاو به عرصه های تاریخی و هویت باستانی را به خود می خواند آتشكده حسن زوردار در فاصله یك كیلومتری ضلع شمال غربی و سمت راست جاده گیلانغرب در استان كرمانشاه به روستای خالوخالو و روستای گرازان بر روی تپه ای مشرف بر زمینهای اطراف واقع شده به شمار می رود.
محوطه باستانی حسن زوردار دارای بنای با چهار پایه طاق است كه یكی از پایه های شرقی بنا به مرور تخریب شده و چهار درگاه جهت ورود به بخش مركزی كه همان فضای مركزی است تعبیه شده است.
ملات بكار رفته در ساختار بنا گچ وشفت آهك است، مصالح بكار رفته در این بنا قلوه سنگ و لاشه سنگ است، ارتفاع پایه های بنا تقریبا دقیق از پی بنا تا سطح پایه های باقی مانده طاقهای آتشكده (در حال حاضر )۷۰/۴سانتیمتر می توان تخمین زد.
فراهنگ ** 3377 ** 1355 **
تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۰
تهران - ایرنا - با شناسایی آتشكده ای متعلق به عصر ساسانی موسوم به ' حسن زوردار ' در گیلانغرب استان كرمانشاه ، تلاشها برای تعیین عرصه و حریم محوطه در جهت حفظ آن در حال انجام است.