تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۷

تهران- ایرنا- رئیس مركز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه از راه اندازی 20 سامانه نرم افزاری در دستگاه قضا خبر داد و گفت: 70 هزار نقطه قضایی در تهران با فیبر نوری به هم وصل شده است و 60 هزار كاربر در حوزه قضایی و اداری در سراسر كشور به شبكه ملی عدالت متصل هستند.

به گزارش خبرنگار قضایی ایرنا حجت الاسلام حمید شهریاری روز شنبه در نشست شنبه های انقلاب در مركز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه به تشریح دستاوردهای چهل ساله این قوه در حوزه الكترونیك پرداخت و افزود: تصویب آیین دادرسی الكترونیكی یكی از مهمترین فعالیت های این قوه است و شبكه ملی عدالت بعد از سامانه های بانكی بزرگترین شبكه الكترونیك در كشور به شمار می رود.
* معماری جدید در قوه قضائیه
شهریاری گفت: از 10 سال پیش فعالیت هایی را در زمینه فناوری اطلاعات در دستگاه قضایی آغاز كردیم و در واقع به بازآفرینی دستگاه قضایی در فضای مجازی پرداختیم و چارچوبی را برای تشكیل یك معماری جدید ایجاد كردیم.
وی فعالیت های قضایی در 10 سال گذشته را به چهار لایه تقسیم كرد و گفت: اولین لایه در معماری جدید مربوط به توانمندسازهای نهادی بود كه ضمن مدیریت راهبردی ستادی و استانی به تاسیس مركز آمار در سطح معاونت قوه پرداختیم و تمركزی را در حوزه فناوری با گستره استانی در 31 استان تشكیل دادیم.
شهریاری اضافه كرد: عملیات قضایی حوزه فناوری در 10 سال گذشته توسعه یافت و ضمن تاسیس پژوهشكده فناوری اطلاعات، به راه اندازی شركت حامی عدالت پرداختیم كه در یكی از تعاونی‌های قوه قضاییه به منظور تامین منابع انسانی و مدیریت طرحهای فناوری شكل گرفت.
وی افزود: بیش از 200 نفر از مهندسان سخت افزار و نرم افزار در این شركت فعالیت می‌كنند و برای سبك سازی دستگاه های دولتی این قوه نیز همراه شد.

* بزرگترین شبكه داخلی بعد از بانك
معاون قوه قضائیه از تصویب آیین دادرسی الكترونیكی به عنوان یكی از مهمترین اقدامات صورت گرفته در حوزه فضای مجازی یاد كرد و گفت: آیین دادرسی كیفری و آیین دادرسی مدنی، 2 قانون مهم برای قضات و حقوقدانان است و كسی نمی تواند تغییراتی در آنها ایجاد كند ولی ما توانستیم با كمك مجلس شورای اسلامی اصلاحات گسترده ای را در قوانین و مقررات كشور ایجاد كنیم و شبكه ملی عدالت را كه بعد از بانك ها بزرگترین سامانه الكترونیكی است، ایجاد كنیم.

* ثبت دادخواست از منزل
وی دومین لایه از معماری جدید در فناوری اطلاعات قوه قضاییه را زیرساخت‌های فنی دانست و گفت: علاوه بر ایجاد 20 سامانه نرم افزاری و 70 نقطه قضایی فیبر نوری توانستیم 200 نقطه در سازمان زندانها، 130 نقطه در سازمان پزشكی قانونی، 430 نقطه در سازمان ثبت اسناد و املاك و همچنین 12 هزار دفتر اسناد رسمی را از طریق مركز سازمان ثبت اسناد و املاك به داده های قوه قضائیه وصل كنیم.
وی راه‌اندازی 1400 دفاتر خدمات الكترونیك قضایی را یكی از افتخارات بزرگ در راستای تسهیل ارائه خدمات به مردم دانست و گفت: امروز ثبت دادخواست و شكواییه از منازل امكان پذیر شده است.
وی افزود: علاوه بر اینكه به سازمان ثبت احوال وصل شده ایم، در نظام داخلی قوه نیز توانستیم رفتار كاركنان قضایی را رصد كنیم.

* تحول در دو معاونت قوه قضائیه
شهریاری گفت: راه اندازی سامانه جامع منابع انسانی و سامانه جامع مالی و پشتیبانی، باعث تحولی جدی در معاونت های پشتیبانی و منابع انسانی قوه‌ قضاییه شد و بسیاری از تغییرات مربوط به احكام قضات و كاركنان در كوتاه ترین زمان ممكن صورت می گیرد.

* صحنه بازی را تغییر دادیم
رئیس مركز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: در حوزه ابلاغ الكترونیك و مراقبت الكترونیك ( پابند الكترونیكی) توانستیم صحنه بازی را تغییر دهیم و بسیاری از مشكلات را حل كنیم.
عضو شورای عالی فضای مجازی اضافه كرد: در ابلاغ قانونی بیش از 20 ایراد وجود داشت و 60 درصد از ابلاغ ها به دست صاحبان آنها نمی رسید و همین مسئله یكی از عوامل اطاله دادرسی محسوب می‌شد.
وی افزود: بزرگترین افتخار ما ابلاغ الكترونیكی است و امروز بیش از 80 درصد از ابلاغ ها به صورت الكترونیكی انجام می شود.
وی ایجاد سامانه ابلاغ الكترونیك را یكی از مهمترین نوآوری‌های دستگاه قضایی دانست و گفت: در زمینه مراقبت الكترونیك نیز هزار پابند تولید شده و 300 زندانی مشغول دوران گذراندن محكومیت خود در منزل هستند.

* 300 میلیارد تومان صرفه جویی در ابلاغ الكترونیكی
وی چهارمین لایه از معماری فناوری اطلاعات در قوه قضاییه را ایجاد دفاتر خدمات قضایی دانست و گفت: 20 میلیون قابلیت بهره برداری از سامانه ثنا (ثبت نام الكترونیك) وجود دارد و اگر به مقایسه این سامانه با ابلاغ قانونی بپردازیم و از نظر ریالی محاسبه كنیم، بیش از 300 میلیارد تومان صرفه‌جویی صورت گرفته است.

* قوه قضائیه بر فناوری الكترونیك مسلط شده است
حجت الاسلام احمد سالك نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: انقلاب اسلامی ما مبتنی بر مجموعه ارزش‌های دینی است و پشتیبانی مردم از انقلاب یكی از مهمترین ویژگی های این نظام است.
وی با اشاره به برنامه ها و توطئه های استكبار برای تغییر افكار و اندیشه های مردم در 40 سال گذشته، گفت: بهترین دستاورد قوه قضاییه در دهه چهارم انقلاب تسلط بر فضای مجازی و حركت الكترونیك است كه مسلط به این فنآوری شده است.
وی از ضرورت آسیب شناسی در چهار لایه فناوری‌های اطلاعات دستگاه قضا سخن گفت و بر ضرورت افزایش امنیت اطلاعات مردم در شبكه های قوه قضاییه تأكید كرد.

* ابلاغ صد در صد الكترونیكی تا دو سال آینده
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ویژگی‌های ابلاغ الكترونیك گفت: ابلاغ اوراق قضایی به صورت الكترونیك 85 درصد است و طی دو سال آینده به 100 درصد خواهد رسید.
وی افزود: گاهی مدارك افراد در پرونده های دادگستری گم می‌شد و یا به دست قاضی نمی رسید ولی اطلاعات الكترونیك شفاف است و جلوی رانت را می‌گیرد و به مردم نیز امید می دهد.
سالك با اشاره به خدمات قوه قضاییه در 1400 مركز خدمات الكترونیك گفت: از مطالبات رهبر انقلاب ایستادگی در مقابل مخدوش كنندگان استقلال و تاثیرپذیری در قوه قضاییه است كه حركت فناوری اطلاعات در این قوه می‌تواند استقلال دستگاه قضایی را حفظ كند.

* ضرورت كاهش جمعیت كیفری
وی به نقش سازمان یافته پیشگیری از جرائم در قوه قضاییه نیز اشاره كرد و گفت: در این زمینه گام‌های خوبی برداشته شده ولی كافی نیست و نهادها باید با یافتن راه حل های مختلف برای جلوگیری از افزایش تعداد زندانیان تلاش كنند و پابندهای الكترونیكی یكی از عواملی است كه باعث كاهش زندانیان شده است.
وی ترویج فرهنگ صلح و سازش را از عوامل جلوگیری از افزایش زندانیان دانست و بر آسیب‌شناسی و تقویت شوراهای حل اختلاف در این زمینه تاكید كرد.

* اطاله دادرسی كاهش یابد
سالك از ضرورت كاهش زمان رسیدگی به پرونده های دادگستری سخن گفت و افزود: یك نفر برای حق خود 17 سال در رفت و آمد است و نباید این گونه باشد به همین دلیل معتقدیم زمان دادرسی ها باید كاهش یابد.

* مثلث استكبار برای مقابله با انقلاب
سالك از مثلث استكبار جهانی برای مقابله با انقلاب اسلامی یاد كرد و گفت: اعتبار زدایی از نظام با رویكرد فساد، اولین ضلع این مثلث است و قوه قضاییه با اقتدار در مقابل مفسدان اقتصادی ایستاده و عمل می‌كند و حتی با آقازاده ها نیز برخورد می كند.
وی تاكید كرد: با این كار قوه قضاییه امنیت به جامعه داده می شود و تامین سرمایه گذاری برای تولید ملی فراهم می‌شود.
به گفته سالك ضلع دوم مثلث استكبار جهانی اعتماد زدایی با رویكرد ناكارآمدی نظام است و تلاش می كنند تا سرپوشی بر روی فناوری های علمی كه توسط جوانان صورت گرفته بگذارند.
وی افزود: ضلع سوم مشروعیت زدایی از ولایت است ولی ملت ما توانسته هر سه ضلع را شناسایی كرده و با آن مقابله كند.

* شاخصه های رضایتمندی را افزایش دهید
سردار حسین بهشتی رئیس سابق سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات سپاه انقلاب اسلامی با اشاره به جنگ روانی و اقتصادی دشمن گفت: در جنگ روانی شاهد هجمه های فرهنگی نیز هستیم كه قوه قضاییه نقش مهمی در مهار آن دارد و در جنگ اقتصادی نیز معماری فناورانه می‌تواند فرآیند‌های سنتی را در قوه قضاییه اصلاح كند و تجهیزات فنی می‌تواند شكل برخورد با جرائم را تغییر دهد.
وی پیشنهاد داد تا قوه قضاییه شاخصه‌های رضایتمندی مردم را ارتقا دهد و اضافه كرد: آیا ازدحام پرونده ها و اطلس جرائم در استان‌ها با كمك مركز فناوری ارتباطات قوه قضاییه طی دو سال كاهش پیدا كرده و آیا توانستیم تبعات ناشی از جلب و زندانی كردن افراد را كاهش دهیم.
بهشتی افزود: ما نیازمند ارتقاء شاخص های مثبت و كاهش شاخص های منفی هستیم و با صلاح فرایندها و شفاف‌سازی می‌توانیم قوه قضاییه را به عنوان قوه ای برتر در منطقه و جهان معرفی كنیم ولی برای رسیدن به سطح مطلوب راه طولانی وجود دارد.
وی افزود: بازبینی معماری دستگاه های قوه قضاییه می‌تواند در رضایت مردم تاثیر بسیاری داشته باشد.
اجتمام*1003*1834