تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۷

اصفهان- ايرنا- تن هاي بي رمق بسياري در انتظار فقط چند قطره اكسير سرخ تا جويبار حيات در رگهاشان بجوشد اما در اين بين سهم پايين مشاركت زنان در اهداي خون مشهود بوده كه براي تحقق اين مهم نياز به برنامه ريزي و فرهنگ سازي است.

به گزارش ايرنا، براساس گزارش سازمان جهاني بهداشت، بانوان بطور ميانگين در سراسر جهان 30 درصد خون مورد نياز را اهدا مي كنند و اين رقم در كشورهاي توسعه يافته به بيش از 50 درصد هم مي رسد.
به گفته مسوولان از مجموع 108 ميليون ليتر خون اهدايي سالانه در جهان، سهم شهروندان ايراني افزون بر 2 ميليون ليتر است.
با وجود آنكه نيمي از جمعيت كشور را زنان تشكيل مي‌ دهند اين گروه به گفته كارشناسان آمار، درصد كمي از اهداكنندگان خون در كل كشور را به خود اختصاص مي ‌دهند به طوري كه اهداي خون زنان در ايران با جمعيت، وضعيت سلامتي و روحيه ايثارگرانه و حمايتگر آنان تناسبي ندارد.
بر اساس آمار، اهداي خون بانوان در كشور ما در سال 1382 از 12.75 به 4.38 در سال 1394 رسيد كه كاهش چشمگيري را طي 12 سال نشان مي‌ دهد.
به گفته مسوولان سازمان انتقال خون، در سال 1394 در ايران از 2 ميليون و 83 هزار و 914 واحد خون اهدايي، فقط 91 هزار و 319 واحد سهم بانوان بود كه نشان مي ‌دهد فقط 4.38 درصد از سهم اهداي خون در كشور مربوط به بانوان است، در سال 1395 جمعيت بانوان اهداكننده خون در كشور كمتر از پنج درصد بوده است.
از سوي ديگر بنا به نظر كارشناسان امر، نيمي از نيازمندان تزريق خون و فرآورده ‌هاي خوني را زنان تشكيل مي‌ دهند اين درحالي است كه بر اساس تازه ترين گزارش ها سهم اهداي خون زنان در كشور كمتر از 10 درصد است.
به گفته مسوولان سازمان انتقال خون در هفت‌ ماه امسال در استان ‌هاي اردبيل،‌ زنجان و خراسان جنوبي اهداي خون نسبت به سال‌ هاي قبل رشد داشته است، همچنين در زمان حاضر 38 درصد ميزان خون اهدايي كشور از سوي مردم چهار استان فارس، اصفهان، تهران و خراسان جنوبي تأمين مي ‌شود و به گفته مسوولان از ابتداي امسال تا پايان مهرماه، يك‌ ميليون و 586 هزار و 805 نفر براي اهداي خون به مراكز انتقال خون سراسر كشور مراجعه كرده‌اند كه از آنها حدود يك‌ ميليون و 249 هزار و 455 واحد خون دريافت شده و براي تأمين نيازهاي بيماران و مصدومان، حدود 2 ميليون و 676 هزار و 13 واحد خون و فرآورده‌ هاي خوني در اختيار مراكز درماني و بيمارستان ‌هاي كشور قرار گرفته است.
بنا به اظهار كارشناسان، در زمان حاضر گروه خوني 90 درصد از اهداكنندگان خون كشور مثبت و فقط گروه خوني 10 درصد از اهداكنندگان خون كشور منفي است، همچنين گروه خوني حدود 34 درصد اهدا كنندگان كشور O مثبت و به ميزان فراوان است اما گروه خوني AB منفي با يك درصد جزو كمياب ‌ترين گروه ‌هاي خوني در كشور محسوب مي‌ شود.
ميزان كم مشاركت زنان در امر اهداي خون در حالي است كه بر اساس گفته متخصصان امر مردان چهار بار و زنان سه بار در سال مي توانند بدون هيچ مشكلي خون اهدا كنند.

**بانوان چهار استان كشور در صدر اهدا كنندگان خون
سخنگوي سازمان انتقال خون در گفت و گو با ايرنا گفت: در هشت ماهه امسال استان هاي تهران، فارس، خراسان رضوي در صدر اهداكنندگان خون در كشور بودند به طوري كه 30 درصد از خون هاي اهدايي به سه استان اختصاص داشت.
بشير حاجي بيگي افزود: استان هاي خراسان شمالي و رضوي، ايلام و كردستان بيشترين ميزان رشد اهداي خون نسبت به مدت مشابه در سال گذشته را داشتند.
وي با اشاره به اينكه بانوان نيمي از جمعيت جامعه را تشكيل مي دهند اما سهم آنها در اهداي خون كم است، افزود: در هشت ماهه امسال بانوان استان هاي لرستان، خراسان جنوبي، كردستان و استان مركزي در صدر اهداكنندگان زنان در كشور قرار داشتند.
به گفته وي در هشت ماهه امسال 58.9 درصد اهداكنندگان خون در كشور، اهداكنندگان مستمر (با سابقه حداقل دو بار اهداي خون در سال) بوده اند، اهداكننده مستمر، شخصي است كه در سال حداقل دو بار موفق به اهداي خون شده است.
سخنگوي سازمان انتقال خون با بيان اينكه در هشت ماه گذشته، شاخص اهداي خون مستمر در كشور به حدود 60 درصد رسيده است، افزود: استان هاي سمنان با 80 درصد، بوشهر با 75 درصد و خراسان شمالي با 73 درصد بالاترين ميزان اهداي خون توسط اهداكنندگان مستمر را در هشت ماهه امسال داشتند.
وي اضافه كرد: از ابتداي فروردين تا پايان آبان ماه امسال يك ميليون و 786 هزار و 469 نفر در كشور براي اهداي خون در سراسر كشور به مراكز اهداي خون مراجعه كردند كه در مجموع يك ميليون و 450 هزار و 442 نفر موفق به اهداي خون شدند.
سخنگوي سازمان انتقال خون ادامه داد : ضريب امنيت خون و سلامت آن در اهداكنندگان مستمر هشت برابر اهداكنندگان بار اول است و از اين رو اهداكنندگان مستمر، ياري دهندگان هميشه انتقال خون و بيماران نيازمند به خون هستند.
حاجي بيگي افزود: در طي اين هشت ماه 2 ميليون و 346 هزار و 882 واحد خون و فرآورده هاي آن شامل، گلبول قرمز فشرده شده، پلاسما و پلاكت بين مراكز درماني و بيمارستاني توزيع شد.
وي با بيان اينكه در زمان حاضر اهداي خون در ايران به صورت كامل داوطلبانه انجام مي شود ، افزود: شاخص اهداي خون در كشور 27 نفر به ازاي هزار نفر جمعيت است كه شاخص خوبي محسوب مي شود.

** خون اهدايي بانوان، سالم ترين منابع خوني
سخنگوي سازمان انتقال خون در ادامه كاهش مشاركت زنان در امر خداپسندانه اهداي خون را از مهمترين دغدغه‌هاي سازمان انتقال خون ذكر و اضافه كرد: در بسياري از كشورهاي پيشر‌فته جهان در بخش طب انتقال خون نگاه ويژه‌اي به اهداي خون بانوان دارند به عنوان مثال در فرانسه آمار اهداي خون بانوان مانند اهداي خون آقايان 50 درصد است، اين در حالي است كه در سال 1394 در ايران از 2 ميليون و 83 هزار و 914 واحد خون اهدايي، فقط 91 هزار و 319 واحد سهم بانوان بود كه نشان مي‌ دهد فقط 4.38 درصد از سهم اهداي خون در كشور مربوط به بانوان است.
به گفته وي مطالعات گسترده در ايران و ساير كشورهاي جهان نشان مي‌ دهد به دليل گرايش كمتر بانوان به رفتارهاي پرخطر و توجه بيشتر به داشتن زندگي سالم، خون اهدايي بانوان از سالم‌ترين منابع خوني است.
وي بيان كرد : همچنين بانوان به عنوان ركن اصلي خانواده مي‌ توانند با مشاركت در اهداي خون، علاوه بر ترويج رفتارهاي انسان دوستانه، در آموزش فرزندان و شركت در عرصه فعاليت ‌هاي خداپسندانه گام مهمي در افزايش مشاركت خانواده ها در اهداي خون داشته باشند.
از نظر علمي نيز هرچه انتقال خون به سمت زنان پيش برود، با انتقال خون سالم‌ تري روبرو خواهيم بود. متخصصان دليل اين ادعا را اين گونه توصيف كرده اند كه در همه جاي دنيا از جمله كشور ما ميزان شيوع بيماري‌ هايي همچون هپاتيت B و C و HIV و سفليس در ميان خانم‌ ها بسيار پايين‌ تر از آقايان است و جمعيت زنان از نظر داشتن رفتارهاي پر خطر مانند سابقه اعتياد، اعتياد تزريقي و تماس جنسي نامطمئن در مقايسه با جمعيت مردان، جامعه سالم‌ تري است.

** 20 ميليون زن ايراني، واجد شرايط اهداي خون
سخنگوي سازمان انتقال خون در ادامه با بيان اينكه نزديك به 20 ميليون تن از بانوان كشورمان واجد شرايط اهداي خون هستند، افزود: آمارها نشان مي‌دهد كه تمايل خانم ها براي اهداي خون كم است.
حاجي بيگي با بيان اينكه يكي از مهمترين عوامل كاهش مشاركت بانوان در اهداي خون در ايران، ترس از كم خوني و ترس از سوزن كيسه ‌هاي اهداي خون، است، گفت: ترس از ابتلا به بيماري ‌هاي عفوني مثل ايدز و هپاتيت و ضعف قواي جسمي، ممانعت شوهران از اهداي خون همسران خود، داشتن ذهنيت منفي نسبت به اهداي خون در زنان از عوامل ديگر ميزان پايين اهداي خون بانوان است.
سخنگوي سازمان انتقال خون تصريح كرد : به نظر مي‌ رسد دانستن برخي نكات مي‌ تواند سبب كاهش دغدغه ‌هاي بانوان و اطمينان از اين شود كه اهداي خون مشكلي را براي آنها ايجاد نمي‌ كند.
وي تصريح كرد: در زمان حاضر انجام آزمايش هموگلوبين براي بررسي كم خوني و غلظت خون در اهدا كنندگان پيش از اهداي خون و در اختيار قرار دادن مكمل‌ هاي حاوي آهن براي اصلاح كم خوني به صورت رايگان به مراجعان براي اهداي خون در تمام مراكز انتقال خون انجام مي ‌شود.
به گفته وي هر واحد خون اهدايي حدود 450 ميلي ليتر و معادل فقط 10درصد حجم كل خون بدن است، پلاسما و گلبول‌ هاي سفيد و پلاكت‌ ها، ظرف مدت چند روز به طور طبيعي توسط سيستم خون ساز بدن جايگزين مي‌ شوند و بدن با افزايش جذب آهن از دستگاه گوارش، آهن از دست رفته را به مرور و طي حدود يك ماه جايگزين خواهد كرد، بنابراين گلبول‌ هاي قرمز خون حداكثر در سه تا چهار هفته در بدن بازسازي مي‌ شود.

**سهم اندك زنان اهداكننده خون در اصفهان
مديركل انتقال خون اصفهان در اين رابطه به ايرنا گفت: زنان در كشور تصورات غلط در خصوص فقر آهن و كم‌ خوني دارند و اين در حالي است كه قبل از اهداي خون از همه اهداكنندگان آزمايشات لازم انجام مي‌ شود.
به گفته وي 96.5 درصد از اهدا كنندگان خون در استان اصفهان مرد و فقط 3.5 درصد زن هستند.
مجيد زينلي اضافه كرد: مشاركت بانوان اين استان در اهداي خون كمتر از ميانگين كشوري است كه افزايش آن نيازمند فرهنگ سازي است.
وي ميانگين سهم مشاركت بانوان كشور در اهداي خون را هفت درصد اعلام كرد و افزود: خانم هاي اصفهاني در اين امر خير و خداپسندانه، سهم‌ نزديك به سه درصدي دارند.
زينلي با اشاره به اين كه بانوان استان هاي غربي كشور با 12 درصد، در بين بانوان بيشترين مشاركت را در زمينه اهداي خون دارند، ادامه داد: اين ميزان مشاركت در جهان 50 درصد است و نشان مي دهد همچنان بايد براي فرهنگ سازي جهت مشاركت بانوان در اهداي خون تلاش كنيم.
مديركل انتقال خون اصفهان يكي ديگر از علل كاهش مشاركت بانوان در اهداي خون را اعتقاد به وجود كم خوني دانست و گفت: سازمان انتقال خون افرادي را كه با كم خوني مواجه هستند وارد چرخه انتقال خون نمي كند و خانم ها از اين نظر مطمئن باشند زيرا افزون بر اهميت انتقال خون، سلامت اهدا كننده براي اين نهاد مهم است.
وي با بيان اين كه 20 درصد مراجعه كنندگان به مراكز خونگيري موفق به اهداي خون نمي شوند، اضافه كرد: بيشتر بانوان به دليل نداشتن فشار خون لازم در مراكز خونگيري موفق به اهداي خون نشدند و دليل آن كم خوني نبوده است.
زينلي با بيان اين كه قبل از سال 94 سهم مشاركت بانوان اصفهان در اهداي خون 2.6 درصد بود، ادامه داد : اين ميزان به دليل آموزش هاي چهره به چهره در سال هاي گذشته به سه درصد افزايش يافته است.
وي از توسعه همكاري انتقال خون استان با سازمان هاي مردم نهاد (سمن ها) براي افزايش مشاركت خانم ها در اهداي خون خبر داد و گفت: در طرحي ويژه، فرهنگ سازي درباره اين موضوع را از مدارس و دبيرستان هاي استان آغاز كرديم تا بتوانيم آمار بانوان اهداكننده مستمر خون را افزايش دهيم.
مديركل انتقال خون استان اصفهان بيان كرد : در بين اهداكنندگان مستمر خون، خانمي است كه تاكنون بيش از 50 نوبت خون اهدا كرده و هيچ مشكلي نداشته است.
مديركل انتقال خون اصفهان با بيان اين كه آموزش هاي خود مراقبتي به اهدا كنندگان ارائه مي شود، اضافه كرد : خانم ها هميشه در اين آموزش ها پيشگام بوده اند.

**توليد سالانه 400 هزار فرآورده خوني در اصفهان
مديركل انتقال خون اصفهان در ادامه به توليد سالانه 400 هزار فرآورده خوني در اصفهان اشاره كرد و افزود: در كشور از هر يك هزار نفر 25 نفر و در اصفهان به ازاي هر يك هزار نفر 27 نفر خون اهدا مي كنند.
وي اظهارداشت: نياز به خون و فرآورده هاي آن براي نيازمندان بويژه بيماران خاص مانند تالاسمي، هموفيلي و دياليزي و مجروحان ناشي از تصادفات و سوانح و بيماران تحت اعمال جراحي و شيمي درماني همچنان باقي است.
زينلي توصيه كرد اهداي خون نبايد به صورت مناسبتي و هيجاني باشد بلكه با پذيرفتن اين مهم كه بيماران در هر شرايطي نيازمند به خون هستند بايد براي اهداي خون اقدام شود.
مديركل انتقال خون اصفهان، اهداي خون را اقدامي خداپسندانه و به نوعي به اشتراك گذاشتن زندگي برشمرد و با ابراز خرسندي از اينكه مردم ايران، اهداي خون را بطور داوطلبانه انجام مي‌ دهند و در شرايط ضرورت بيشتر از قبل به كمك همنوعان خود مي شتابند، افزود: اهداي خون علاوه بر كمك به نيازمندان به اين مايع حياتي، به تجديد منظم سلول‌هاي خوني در بدن منجر مي شود.
زينلي، پيشگيري از ابتلا به برخي بيماري‌ ها مانند هموكروماتوز (جذب بيش از حد آهن در بدن)، سرطان و تامين سلامت قلب و كبد و همچنين كاهش وزن را از ديگر مزاياي اهداي خون ذكر كرد.
وي يكي از چالش ها و نيازهاي انتقال خون اصفهان را كمبود فضاي فيزيكي اعلام كرد و گفت: در صورتي كه چهار مركز در شمال، جنوب، شرق و غرب اين كلانشهر احداث شود امكان اهداي خون از سوي مردم تسهيل مي شود.
مديركل انتقال خون اصفهان يادآور شد: هم اكنون در اصفهان تنها يك مركز واقع در ميدان خواجو تمام حجم خدمات ‌رساني را بر عهده دارد.
وي ،60 درصد اهداكنندگان خون در استان اصفهان را مستمر اعلام كرد و گفت: سن اهداكنندگان خون بين 30 تا 40 سال است.
به گفته مسوولان استان اكنون در چهار شهر كاشان، نجف آباد، شهرضا و خوانسار پايگاه انتقال خون و در سه شهر گلپايگان، خميني شهر و نائين مركز انتقال خون وجود دارد.
همچنين سال گذشته 171 هزار و 740 نفر در استان اصفهان براي اهداي خون به مراكز خونگيري اداره كل انتقال خون اين استان مراجعه كردند كه از اين تعداد 133 هزار 888 نفر موفق به اهداي خون شدند. اين آمار نسبت به سال قبل آن 2 درصد افزايش داشته اما همچنان سهم مشاركت زنان در اهداي خون اندك بوده است.
مسوولان اظهار كرده اند از مجموع خون هاي اهدايي سال گذشته در استان اصفهان 359 هزار و 278 واحد فرآورده خوني توليد شده است.

** نياز به خون در فصل سرما
مديركل انتقال خون اصفهان در ادامه افزود: ميزان آمار اهداكنندگان خون در فصل سرما و سردي هوا در اين استان كاهش يافته است.
به گفته وي ميانگين مراجعه براي اهداي خون در ماه هاي اخير به 350 نفر در روز رسيده است و اين در حالي است كه در روزهاي عادي تعداد افراد اهدا كننده خون به صورت ميانگين 450 مورد بوده است.
زينلي از شهروندان درخواست كرد كه در هر شرايطي به امر مقدس اهداي خون توجه داشته باشند زيرا بيماران مراكز درماني و بيمارستان هاي استان همچنان نيازمند خون هستند.
مديركل انتقال خون اصفهان افزود: اكنون كمترين گروه خون در استان AB منفي و فرواوان ترين o مثبت است.
مديركل انتقال خون اصفهان با بيان اينكه مصرف خون در مراكز درماني كاهش نيافته است، گفت: هم اكنون بالغ بر 2 هزار بيمار تالاسمي ماهانه نيازمند 2 تا سه بار دريافت خون هستند.
وي همچنين نياز مبرم اتاق هاي عمل بيمارستان هاي استان به خون را از ديگر تاكيدات بر توجه بيشتر شهروندان به اهداي خون دانست.
زينلي تصريح كرد: با توجه به تدابير پيش بيني شده مشكل حادي در شرايط حاضر براي تامين خون و فرآورده هاي خوني در استان وجود ندارد ولي اگر روند كاهش اهداي خون ادامه پيدا كند با مشكل مواجه مي شويم.
وي يادآور شد : اگر مشكلات تردد مانع از اهداي خون در برخي شهرها و روستاهاي استان مي شود اين اداره كل آمادگي اعزام تيم سيار خونگيري به آن مناطق را دارد.

**اثرات شگفت آور اهداي خون بر سلامت بدن
مدرس دانشگاه در گفت و گو با ايرنا به فوايد اهداي خون اشاره و بيان كرد: در فرايند طبيعي، به تدريج آسيب هايي در بافت هاي حساس بدن مانند قلب و مغز ايجاد مي شوند كه به مرور زمان افزايش خواهند يافت اما با اهداي خون اين آسيب ها روند كاهشي زا طي مي كنند.
مسعود سليماني با اشاره به اين كه با اهدا، خون سازي بهبود مي يابد، اظهارداشت: در هربار اهدا، مغز استخوان فعال تر مي شود و به همين دليل سلول هاي بنيادي در گردش هم افزايش مي يابد و اين كار باعث ترميم بافت هاي ‌قلبي و مغزي آسيب ديده مي شود.
اين متخصص خون شناسي با اشاره به اين كه سلول هاي بنيادي در مغز استخوان وجود دارند و با اهداي خون آزاد مي شوند، گفت: اين سلول هاي در گردش قادر هستند آسيب هاي جزيي بدن را ترميم كنند و از گسترش آن جلوگيري كنند.
اين مدرس دانشگاه بيان كرد: پس از اهداي خون آزمايش هايي از جمله هپاتيت و ايدز براساس استانداردهاي جهاني روي خون اهداكننده انجام مي شود تا خون با اطمينان كامل به فرد نيازمند تزريق شود.
وي پلاكت، آلبومين، ايمونوگلوبولين و فاكتور هشت انعقادي را چهار فرآورده خوني پر مصرف اعلام كرد و گفت: اين فرآورده ها براي حفظ سلامت و تندرستي مورد استفاده قرار مي گيرند.
سليماني با اشاره به اينكه پلاكت هاي خون در اثر بيماري هايي مانند سرطان خون كاهش مي يابد، گفت: اين بيماران نياز به دريافت پلاكت هاي خون دارند كه پس از اهداي خون و جداسازي موارد مورد نياز، به آنها تزريق مي شود.
وي با بيان اين كه آلبومين استخراج شده از خون استفاده فراواني در اعمال جراحي دارد، افزود: ايمونوگلوبولين براي بيماري هاي سخت اعم از عفوني و غير عفوني مورد استفاده قرار مي گيرد.
وي ادامه داد: خوني كه بايد فرآورده هاي آن را استخراج كنند مورد آزمايش هاي متعدد قرار مي گيرد تا هيچگونه آلودگي اعم از ويروسي و يا انتقال بيماري ها نداشته باشد.
يك پزشك عمومي در اين خصوص معتقد است اهداي خون موجب جايگزين شدن سلولهاي تازه در بدن مي شود كه سلامتي و شادابي را به دنبال دارد.

** اهدا خون باعث كم خوني نمي شود
علي محمد عطابخش در گفت و گو با ايرنا افزود: برخي افراد بر اين باور هستند كه اهداي خون موجب كم خوني مي شود اين در حالي است كه مجموع متوسط حجم خون يك فرد پنج ليتر است و در هنگام اهداي آن حداكثر 10 درصد معادل 500 سي سي خون از او خارج مي شود كه اين موجب كم خوني نمي شود.
وي خاطرنشان كرد: فرد، قبل از اهداي خون توسط پزشك در پايگاه انتقال خون مورد معاينه قرار مي گيرد و در صورتي كه داراي كم خوني يا ديگر مشكلات باشد از وي خونگيري بعمل نمي آيد و براي درمان، راهنمايي مي شود.
عطابخش اضافه كرد: بر اساس تحقيقات انجام شده، اهداي خون به طور منظم سبب مصونيت فرد در برابر بيماريهاي قلبي و عروقي مي شود، بنابر اين مي توان گفت نه تنها براي افراد سالم زياني ندارد، بلكه سبب جلوگيري از ابتلا به بيماري خواهد شد.

** زنان، كليدي ترين گزينه در ترويج فرهنگ اهداي خون
يك كارشناس برنامه ريزي فرهنگي در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه ترغيب افراد جامعه به اهداي خون نيازمند فرهنگ سازي مستمر است، افزود: زنان، كليدي ترين گزينه در ترويج فرهنگ اهداي خون به شمار مي روند، چرا كه زن محور خانواده و هدايت كننده باورها و افكار اعضاي آن است.
مريم فرخ زاده به وجود روحيه عاطفي بالا، دلسوزي و نوع دوستي در زنان اشاره و اضافه كرد: اين خصيصه هاي انساني چنانچه با آموزش و فرهنگ سازي همراه شود نتايج قابل توجهي در افزايش ميزان مشاركت زنان در اهداي خون خواهد داشت.
اين متخصص برنامه ريزي فرهنگي خاطرنشان كرد: زنان همواره در تمام ميدان ها بخصوص در شرايطي كه حوادث ناگوار اتفاق ميافتد، مشاركت فعال داشته و براي كمك و همياري پيشگام و موثر بوده اند بنابراين در زمينه اهداي خون مي توانند ورود كنند.
وي دستيابي به اهداف مد نظر در ترويج فرهنگ اهداي خون در بين زنان را منوط به هم افزايي هوشمندانه نهادهاي مختلف مانند رسانه ها، آموزش و پرورش، شهرداري ها، مساجد، سمن ها و سازمان هاي مردمي دانست.
فرخ زاده به نبود تبليغات مثبت و تاثيرگذار از طريق رسانه ها اشاره كرد و افزود: از سوي ديگر تاثير تبليغات منفي و نادرست در باره كم خوني زنان بر اين مساله سايه افكنده است كه بايد مديريت شود.
به گفته وي ساخت برنامه هاي جذاب تلويزيوني كه در آن فوايد اهداي خون براي زنان شرح داده شود و يا زنان فعال در اين زمينه معرفي شوند، همچنين جريان سازي گسترده رسانه اي در فضاي مجازي و سايت هاي خبري راهكار كوتاه مدت ترويج مشاركت زنان در اين بخش است.
اين برنامه ريز فرهنگي به اهميت زيرساخت ها و ضروت آماده سازي زمينه ورود زنان به عرصه اهداي خون اشاره كرد و افزود: در اين راستا به ايجاد فضا و امكانات براي اهداي خون بانوان كمتر توجه شده به طوري كه حتي تيم‌ هاي سيار ويژه انتقال خون براي بانوان وجود ندارد، اين در حالي است كه زنان ممكن است به دليل مشغله ها و وظايف متعددي كه بر دوش آنهاست امكان مراجعه حضوري به مراكز اهداي خون را نداشته باشند.
فرخ زاده پرهيز از نگرش جنسيتي در اهداي خون را ضروري دانست و افزود: نبايد طوري پيش برويم كه اهداي خون يك كار مردانه تلقي شود و يا به دليل برخي خصوصيات جسم زنانه بخواهيم او را از اين امر خداپسندانه محروم كنيم همچنين نبايد تبليغ براي مشاركت زنان در اهداي خون طوري برنامه ريزي شود كه زنان تصور كنند از سلامت بدن آنان سوء استفاده مي شود بلكه لازم است با دقت كافي بر اين مساله متمركز شويم كه زنان به عنوان نيمي از جمعيت كشور در غني سازي ذخائر خون موثرند و جمعيت زيادي از زنان و مردان بيمار در كشور وجود دارند كه براي زنده ماندن نيازمند خون و فرآورده هاي آن هستند.
بنا به نظر كارشناسان و بر اساس گزارش سازمان جهاني بهداشت روزانه 800 مادر در سراسر جهان، جان خود را به دليل خونريزي ناشي از زايمان از دست مي دهند، همچنين انجام بسياري از اعمال جراحي بدون تامين خون امكانپذير نخواهد بود، براي مثال در يك عمل جراحي پيوند عضو، بطور متوسط 25 تا 30 كيسه خون مصرف مي شود.
در نظر سنجي هايي كه سازمان انتقال خون انجام داده، ترس از كم خوني، ترس از سوزن و خون، ترس از ابتلا به بيماري هاي عفوني و ترس از ضعيف و لاغر شدن، از مهمترين دلايل بانوان براي بي ميلي به اهداي خون است.
موافق نبودن همسر و خانواده، مشغله، در دسترس نبودن مراكز اهداي خون و بي اطلاعي از اهميت اهداي خون و نياز جامعه به خون سالم از ديگر دلايلي است كه بانوان براي حضور كمرنگ خود در پايگاه هاي انتقال خون ابراز مي كنند.
بر اساس تازه ترين گزارش ها سهم اهداي خون زنان در كشور كمتر از 10 درصد است، به عقيده كارشناسان ورود زنان به اين عرصه، همانند ورود آنها به عرصه هاي مختلف علمي، ورزشي، سياسي و غيره به طور يقين نتايج مثبت ، فزاينده و ملموس به دنبال خواهد داشت.
6026/9861