به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، محمدجواد آذری جهرمی روز سه شنبه در آیین افتتاحیه اولین همایش ملی فناوری فضایی و كاربردهای آن در دانشگاه علم و صنعت بر اهمیت كاربردهای این صنعت اشاره كرد و افزود: اگر نسبت به رویدادهای پیرامون خود مسلط نباشیم نمی توانیم به درستی تصمیم گرفته و آن را اجرا كنیم؛ برای نمونه در دولت مصوب شده است كه فقط در استان های گیلان و مازندران برنج بكاریم اما با استفاده از پایش سطوح زیر كشت متوجه شدیم مقدار زیادی اراضی زیر كشت برنج در استان های دیگر هم داریم.
وی صنعت فضایی را یكی از دستاوردهای 40 سال انقلاب اسلامی برشمرد و گفت: بسیاری بحران ها در كشور مانند كم آبی و خشكسالی، كمبود منابع آب، مدیریت این منابع و نظایر آن با استفاده از صنعت فضایی باید پایش شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات محیط زیست را میراث بشری دانست و ادامه داد: صنعت فضایی كاربردهای زیادی برای مدیریت بهتر محیط زیست دارد و ما از یك سال و نیم قبل محور كار را توسعه كاربردهای صنعت هوا فضا قرار دادیم، در این راستا پژوهشگاه فضایی با كمك دانشگاه های برتر كشور فرایندهای توسعه كاربردهای این صنعت را آغاز كرد و معتقدیم امروز در 40 سالگی انقلاب صنعت فضایی به بلوغ رسیده و می تواند كاربردهای خود را نمایش دهد.
آذری جهرمی گفت: بر همین اساس پایش سطوح زیر كشت 6 محصول كشاورزی راهبردی در كشور آغاز شده است و همچنین تفاهم نامه ای را با سازمان حفاظت محیط زیست برای پیشگیری از آتش سوزی و اطفای حریق با استفاده از دانش فضایی امضا كرده ایم.
وی مدیریت منابع آب و توزیع فنی حقابه ها را از دیگر دستاوردهای پایش صنعت فضایی دانست و گفت: پژوهشگاه فضایی در این زمینه نیز فعالیت هایی را آغاز كرده و پیش برده است اما این اهداف با توسعه مناسب زیر ساخت ها محقق می شود بنابراین مراكز دریافت دانش، پردازش و تحلیل اطلاعات را در صنعت فضایی كشور گسترش خواهیم داد.
وی ادامه داد: مجموعه مدیران اجرایی كشور باید بدانند دانش فضایی چه كاربردهایی در عرصه مدیریت دارد به همین دلیل طی ماه های اخیر مسوولان مختلف را به پژوهشگاه فضایی دعوت كردیم تا دستاوردها و آثار این صنعت را از نزدیك ببینند و بشناسند.
*** توسعه كسب و كارهای فضا پایه در دستور كار
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به توسعه كسب و كارهای فضا پایه گفت: قصد داریم اطلاعات به دست آمده از زیر ساخت های ایجاد شده را در اختیار بخش خصوصی قرار دهیم تا در راستای خدمات دهی به كسب و كارهای دیگر و پردازش اطلاعات اقدام كنند.
وی گفت: سیاست ما از ابتدا باز كردن لایه های مختلف داده بوده است و دراین راستا عملیات اجرایی اولین مركز كسب و كارهای فضا پایه را در هفته ملی فناوری فضایی در مازندران آغاز می كنیم تا شركت ها بتوانند با تمهیدات و تسهیلات دولتی در این زمینه گام بردارند.
وی همچنین با تاكید بر اهمیت آزادی داده ها گفت: برای نمونه در این صورت یك مهندس كشاورزی می تواند خدمات كشاورزی را روی گوشی موبایل به كشاورزان ارائه دهد.
آذری جهرمی با اشاره به تحریم ها علیه كشور به ویژه در حوزه فناوری فضایی ادامه داد: هر چند كشورهای دیگر این دانش را به ما ندادند؛ دانشگاه ها و دانشمندان ایرانی با تلاش خود آن را كسب كردند.
*ماهواره های ایرانی در راه آسمان
وی در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت طراحی ماهواره ها پرداخت و گفت: مراحل ساخت ماهواره ناهید ۱ محصول پژوهشگاه فضایی ایران تمام شده و باید به تدریج فرایندهای اجرایی قرارگرفتن در مدار برای آن آغاز شود. مرحله طراحی ماهواره ناهید ۲ در حال پایان است و نمونه نهایی آن به زودی آماده می شود، این اولین ماهواره در مدار لئو LEO خواهد بود و اولین گام ما به سمت ایجاد منظومه ماهواره ای به شمار می آید.
وزیر ارتباطات افزود: مدل های مفهومی ماهواره های دیگر هم طراحی شده است و در ماهواره هایی نیز كه در مدار ژئو GEO قرار می گیرند، مالكیت مداری را كه در اختیار حاكمیت بود به این سمت پیش بردیم كه بخش خصوصی كنسرسیومی تشكیل دهد تا از آن طریق برای قرار دادن ماهواره در آن اقدام كنیم.
وی با اشاره به اقدامات ۲۰ ساله در زمینه صنعت فضایی و ساخت ماهواره ها گفت: تجربه ناموفق ماهواره پیام دانشگاه امیركبیر هر چند تلخ بود؛ غیرقابل انتظار نیست. با وجود این از فردای روز پرتاب پیام در هماهنگی با مسئولان دانشگاه امیركبیر قرار شد طراحی و ساخت ماهواره ای با ۴۰ برابر دقت ماهواره پیام را در دستور كار قرار دهند.
وی اضافه كرد: امیدواریم ماهواره دوستی كه محصول دانشمندان دانشگاه صنعتی شریف است به زودی موفقیت آمیز پرتاب شود و تجربه تحقیقات آن در اختیار ماهواره ظفر دستاورد دانشمندان دانشگاه علم و صنعت قرار گیرد كه انتظار داریم شهریور ۹۸ تحویل داده شود تا ماهواره ای در مدار داشته باشیم كه در مدار ۵۰۰ تا ۶۰۰ متری با طول عمر ۳ سال و رزولوشن ۱۵ متری مستقر شده است.
آذری جهرمی به هزینه های صنعت هوافضا نیز اشاره كرد و گفت: عده ای منتقدانه می گویند این صنعت هزینه زیادی دارد؛ در پاسخ می گوییم اگر هزینه دارد كاربردهای زیادی هم دارد و از طرف دیگر در مورد ماهواره پیام یك میلیون و ۲۰۰ هزار یورو در ۱۰ سال هزینه شده كه در مقایسه با بسیاری هزینه ها در كشور زیاد نیست.
وی با تاكید بر ضرورت توجه به این صنعت و كاربردهای آن توضیح داد: هوافضا موضوعی نیست كه با نگاه های اختلافی و افتراقی به آن بپردازیم، خوشبختانه همه گروه ها در كشور در مورد آن توافق نظر دارند و باید به سمت توسعه بیشتر كاربردهای آن در ناوبری دریایی و زمینی، ارتباطات رسانه ای و تصویری، پایش محیط زیست و منابع آب پیش برویم و رونق در كسب و كارهای فضاپایه پدید آوریم.
اولین همایش فناوری فضایی و كاربردهای آن با هدف بررسی چالش ها و نقاط قوت حوزه هوافضا 8 تا 10 بهمن در دانشگاه علم و صنعت ایران برپاست.
این همایش در مراسم افتتاحیه میزبان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و دبیر شورای عالی امنیت ملی است و به همت دانشگاه علم و صنعت ایران و سازمان فضایی با محوریت موضوعاتی چون اقتصاد فضا، حقوق فضا، سیاستگذاری و راهبرد، علوم و فناوری فضایی، كاربردها و خدمات فضایی محورهای اصلی میزبان علاقمندان است.
همچنین نشست های تخصصی، كارگاه های تخصصی و برگزاری نمایشگاه جانبی از دیگر برنامه های در نظر گرفته شده در اولین همایش فناوری فضایی است. بعد از مراسم افتتاحیه با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و دبیر شورای عالی امنیت ملی پنل تخصصی طراحی ماهواره با حضور اساتید حوزه هوافضا در دانشگاه های مطرح كشور و رئیس سازمان فضایی برای این همایش برنامه ریزی شده است.
دكتر محمد سلیمانی مدیر گروه مهندسی ماهواره دانشگاه علم و صنعت ایران دبیر علمی این همایش و دكتر مرتضی براری، رئیس سازمان فضایی، مهندس مجتبی سرادقی معاون این سازمان و دكتر وحید نیری عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران شورای سیاستگذاری همایش را تشكیل می دهند.
علاقه مندان برای كسب اطلاعات بیشتر به نشانی اینترنتی همایش space۲۰۱۹.iust.ac.ir مراجعه كنند.
علمی** 9157*2017
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۴
تهران- ایرنا- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاكید بر اهمیت صنعت فضایی در حوزه های مختلف گفت: فقط در یك فقره از پایش سطوح زیر كشت، به 70 هكتار زمین در غرب كشور رسیدیم كه در آن خشخاش كاشته شده بود و كسی هم مطلع نبود.