دهلي نو-ايرنا- درحالي كه آمريكا و گروه طالبان توانسته اند پيشرفت 'قابل توجهي' در مذاكرات خود در دوحه قطر به دست آورند، موضع هند در مقابل طالبان مورد نقد و بررسي قرار گرفته است.

به گزارش ايرنا، به نقل از نشريه 'تايمز او اينديا'، با توجه به گزارش هاي منتشر شده از سوي رسانه هاي اكثرا وابسته به طالبان، مذاكرات ميان اين گروه و آمريكا پس از انتخاب 'مولا عبدل غني برادر' به عنوان مذاكره كننده ارشد، پيشرفت خوبي داشته است.
درحالي كه هنوز هيچ توافق جامعي به دست نيامده است اما در مذاكرات طالبان با زلماي خليل زاد نماينده ويژه آمريكا در امور افغانستان در خصوص موضوعاتي از جمله آتش بس، خروج نيروهاي آمريكايي در يك دوره 18 ماهه و تعهد طالبان به عدم همكاري با گروه هاي تروريستي مانند القاعده و داعش گفت و گو شده است.
خليل زاد نيز احتمال تشكيل يك دولت ائتلافي موقت را منتفي دانسته و اعلام كرده است كه وي به دنبال آغاز مذاكرات داخلي در افغانستان است.
اگرچه نتيجه اين مذاكرات به صورت قابل توجهي بر هند تاثير خواهد گذاشت، اما اين كشور در ميز مذاكره حضور ندارد و صداي دهلي نو نيز به گوش نمي رسد.
پيشنهاد بيپين راوات فرمانده ارتش هند مبني بر اينكه دهلي نو نيز بايد مانند ساير كشورها با طالبان وارد مذاكره شود، مقامات اين كشور را آشفته ساخته است.
هند اخيرا يك موضع دفاعي در مقابل افغانستان اتخاذ كرده است. اين موضع اول ناشي از تمسخر هند توسط دونالد ترامپ مبني بر اينكه هند تنها مشغول ساخت 'كتابخانه' در افغانستان است و دليل دوم موضع دفاعي هند اظهارات ' مشورت نشده' فرمانده ارتش اين كشور است.
سخنگوي رسمي پاكستان اعلام كرده است كه هند هيچ نقشي در افغانستان ندارد. الهاندرو الوار گونزالس يك مقام در ناتو نيز اعلام كرده كه دهلي نو تنها يك كشور در ميان صدها كشور در افغانستان است و تمام كارت ها در اختيار پاكستان مي باشد.
سخنگوي وزارت امور خارجه هند از موضع اين كشور در خصوص افغانستان دفاع كرد و گفت: موضع ما در مقابل افغانستان روشن و قاطع است. ما اعلام كرده ايم كه هند از تلاش هاي برقراري آشتي ملي و صلح در افغانستان كه جامع باشند حمايت مي كند.
خليل زاد در گفت و گوي خود با مقامات هندي اعلام كرده است كه آمريكا خطوط قرمز خود را براي برقراري صلح در افغانستان حفظ خواهد كرد. آمريكا همچنين بر پاكستان فشار وارد خواهد كرد تا به تعهدات خود عمل كند. واشنگتن مي خواهد تا طالبان از گروه حقاني كه تحت كنترل مستقيم پاكستان قرار دارد فاصله بگيرد.
شبكه حقاني يك گروه تروريستي است كه به طور مكرر به منافع هند و آمريكا در افغانستان حمله كرده است. اما اكنون سراج الدين حقاني معاون گروه طالبان است بنابراين جدا كردن اين دو گروه امري مشكل به نظر مي رسد.
در سال هاي اخير اگرچه هند نيروي نظامي به افغانستان اعزام نكرده است اما توانسته در پروژه هاي زيرساختي اين كشور شركت كرده و با دولت و پشتون ها در جنوب افغانستان روابط نزديكي برقرار كند.
اگرچه انتظارات مذاكره هند با طالبان مطرح شده است، اما دهلي نو فعلا قصد ندارد موضع خود را تغيير دهد. دهلي نو به همراه كابل خواهد بود و زماني كه دولت افغانستان با طالبان وارد مذاكره شود، هند نيز كانال هاي ارتباطي خود با اين گروه را باز خواهد كرد.
يك مقام هندي كه نخواست نامش فاش شود گفت: اگر پاكستان توانسته است عوامل خود را در دولت كابل قرار دهد، هند بايد انتظار تخريب تمام منافع خود در افغانستان را داشته باشد.
هند داراي دو هدف عمده در افغانستان است. اول هند به دنبال كمك به افغانستان در روند رشد و توسعه است و در هدف دوم قصد دارد با طرح هاي پاكستان در اين كشور مقابله كند. هند براي رسيدن به هدف اول خود نمي تواند شاهد رسيدن طالبان به قدرت باشد و در بخش دوم دهلي نو مي خواهد توانايي پاكستان براي حمايت از گروه هاي تروريستي كه عليه هند فعاليت مي كنند را محدود كند.
دولت كنوني هند معتقد است كه حتي بدون مذاكره مستقيم با طالبان، دهلي نو همچنان مي تواند يك نقش موثر در افغانستان داشته باشد.
آساق**267**1337