اشرف غني روز گذشته در پيامي تلويزيوني گفت: آمريكا حق ندارد بدون در نظر گرفتن منافع، حاكميت ملي و تماميت ارضي كشور ما به صورت يك جانبه با طالبان مذاكره كند و طالبان هم بايد به عنوان عضوي از اين كشور بايد با دولت كابل مذاكره كند.
به گزارش روز سه شنبه ايرنا به نقل از خبرگزاري آوا، چند روز پس از پايان نشست شش روزه نمايندگان آمريكا و طالبان در قطر، اشرف غني با اشاره به صلح افغانستان گفت: «حضور نيروهاي خارجي بر پايه يك توافق دوطرفه است، هيچ يك از شهروندان افغان نمي خواهند كه نيروهاي خارجي براي مدت طولاني در خاك كشورشان بماند؛ اما حضور كنوني براساس يك ضرورت است و ما تلاش ميكنيم تا تعداد نيروهاي خارجي را در افغانستان براساس طرحي منظم به صفر برسانيم.»
به نوشته آوا، اين در حالي است كه «زلماي خليل زاد» در ديدار با اشرف غني گفته است كه طالبان، خواستار خروج نيروهاي آمريكايي از افغانستان هستند.
به گفته تحليلگران آوا، اين اظهارات اشرف غني به معناي نارضايتي شديد او از مذاكرات صلح آمريكا با طالبان است.
آمريكا در حالي كه با دولت افغانستان، پيمان امنيتي دارد، بدون اعتنا به نظر و ديدگاه رياست جمهوري اين كشور به صورت يك جانبه با طالبان در حال توافق بر سر خروج نيروهايش از افغانستان ظرف 18 ماه، است.
اين خبرگزاري در ادامه نوشت كه اگرچه همانگونه كه غني اشاره كرده است هيچ يك از شهروندان افغانستان تمايلي به اشغال شدن حتي يك وجب از خاك خود توسط نيروهاي خارجي يا ساخت پايگاه نظامي توسط اين نيروهادر كشورشان نيستند، اما براي لغو توافق امنيتي با آمريكا و تعهدات واشنگتن در قبال امنيت و مبارزه با تروريسم و حمايت از نيروهاي امنيتي و دولت افغانستان، مسائل حقوقي تعريف شده اي وجود دارد كه بدون شك خليل زاد و نمايندگان گروه طالبان، از اين صلاحيت برخوردار نيستند كه در مذاكرات پنهاني در يك كشوري ديگر (قطر) در اين باره تصميم بگيرند.
از سوي ديگر، شماري از كارشناسان سياسي مي گويند كه موضع اخير رئيس جمهوري افغانستان در خصوص حضور نيروهاي خارجي در اين كشور نيز در تضادي آشكار با مواضع، سياست و رويكردهاي پيشين او و ساير مقامات دولت افغانستان در اين زمينه است. اگر قرار نيست آمريكا يا هر كشور خارجي ديگري در افغانستان، نيروي نظامي داشته باشد، پس بايد هزينه هاي سنگيني كه تاكنون براي حضور اين نيروها پرداخت شده، جبران شود و درمورد قوانيني كه به منظور تصويب و تأييد توافق يك جانبه منعقد شده است، به صراحت توضيح داده شود. «حامد كرزي»، «دادفر سپنتا»، «حنيف اتمر» و«اشرف غني»، كساني هستند كه مسئول مستقيم هزينه هاي سنگين و ويرانگر ناشي از فراهم كردن مشروعيت دروغين براي سلطه نظامي آمريكا و هم پيمانانش در افغانستان هستند كه بر مردم و نيروهاي امنيتي اين كشور تحميل شد.
به نوشته آوا، دولت همچنين بايد از آمريكا و متحدانش توضيح بخواهد كه اگر قرار است با طالبان اينگونه صلح كنند، چرا از ابتدا به بهانه سرنگوني طالبان، به افغانستان لشكركشي نظامي كردند و صدها هزار نفر از مردم و نيروهاي امنيتي كشور را قرباني يك جنگ بيهوده و فاقد دستاورد كردند. آيا اين به معناي آن است كه افغانستان، آزمونگاه جنگ و صلح قدرت هاي خارجي است و هر زمان كه قدرت هاي خارجي ترجيح دادند به اين كشور لشكركشي نظامي كرده و هرگاه منافع آنها در جنگ تأمين نشد، با همان نيروهايي كه ديروز وارد جنگ شده بودند، به صورت يكجانبه صلح برقرار مي كنند.
آيا اين موضوع، مصداق بارز نقض حاكميت ملي افغانستان و برخورد اشغالگرانه و استعماري با اين كشور نيست؟
اينكه آمريكا از افغانستان خارج مي شود، رويداد مهمي و خوبي براي همه مردم كشور است؛ اما آمريكا از اين حق برخوردار نيست كه با خروج از افغانستان، اين كشور را به طالبان و ساير گروه هاي تروريستي واگذار كرده و دولت و نيروهاي مسلح كشور را ناديده بگيرد و هيچ اعتنايي به منافع، حاكميت ملي و تماميت ارضي افغانستان نداشته باشد.
به عقيده تحليلگران آوا، آمريكا مالك افغانستان نيست و طالبان نيز اگر خود را اهل افغانستان مي دانند بايد از مزدوري بيگانگان، فاصله بگيرند و براي ايجاد صلح، با دولت و ديگر جريان هاي سياسي و قومي كشور، وارد گفتگو شوند؛ در غير آن صورت، به عنوان يك نيروي جايگزين نظاميان آمريكايي و خارجي، حق اظهار نظر درباره سرنوشت كشور را ندارند و از سوي مردم، طرد خواهند شد.
**آساق**9470**1663**
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۱
تهران- ايرنا- خبرگزاري آواي افغانستان انتقاد رئيس جمهوري اين كشور از مذاكرات طالبان و آمريكا را به منزله نارضايتي «محمد اشرف غني» از اين مذاكرات اعلام كرد و نوشت اين موضع جديد غني خلاف ديدگاههاي قبلي وي در مورد خروج آمريكا از افغانستان است.