تهران- ايرنا- معاون علمي و فناوري رييس‌ جمهوري معتقد است: اقتصاد دانش‌ بنيان در ايران رشد نماياني تجربه كرده و ايجاد زيست‌ بوم مساعد براي سرعت ‌بخشي به اين روند نيازمند هم‌دلي و همكاري تمامي دستگاه‌ها از جمله مجلس شوراي اسلامي است.

به گزارش روز سه شنبه ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، سورنا ستاري در نشست صميمي با جمعي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اين‌كه رشد فزاينده استارتاپ ‌ها و ارائه يك خدمت تازه در هر روز تحول جدي در نگاه جامعه به دانشگاه، پژوهش و فناوري را كليد زده است، ابراز اميدواري كرد: با همكاري و همدلي نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي، روند تحول و جريان‌ سازي فرهنگ اقتصاد دانش‌بنيان با شتاب بيش‌تري ادامه پيدا كند.

** ايجاد محيط مساعد
رئيس ستاد فرهنگ‌ سازي اقتصاد دانش بنيان، برداشتن موانع و مساعد كردن محيط كسب و كارهاي دانش‌ بنيان و استارتاپي را رسالت اصلي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري با هم‌دلي و همياري ديگر دستگاه‌ها از جمله مجلس شوراي اسلامي برشمرد و گفت: ترويج گفتمان و فرهنگسازي اقتصاد دانش بنيان گام مهمي در حمايت از بلوغ و توانمند شدن شركت‌هاي دانش‎بنيان است كه بايد با تحول جدي در قوانين، ساختارها و بروكراسي اداري و بازار ممكن شود.
وي با بيان اين‌كه حاكميت اقتصاد متكي به درآمدهاي نفتي، مشكلات و موانع جدي را براي كسب و كارهاي داخلي ايجاد كرده است، افزود: در اين ساختار ناسازگار با خلاقيت و نوآوري، تلاش كرديم تا يك زيست بوم را براي كسب‌وكارهاي دانش‌بنيان و استارتاپي اختصاص دهيم؛ محيطي كه جوانان خلاق و كارآفرين بتوانند آزادانه و بدون دغدغه، كسب و كارشان را توسعه دهند و ارزش‌آفريني كنند.
ستاري، رونق بيش از 4 هزار شركت دانش‌بنيان، ارزش ‌آفريني هزاران استارتاپ و درآمد 60 هزار ميليارد توماني اين كسب و كارها را بخش كوچكي از حاصل تلاش جدي به منظور گسترش زيست‌بوم كارآفريني و نوآوري شركت‌هاي دانش‌بنيان عنوان كرد.
به گفته ستاري، اين كسب‌و كارها كه بر مدار خلاقيت و نوآوري جوانان تحصيل‌كرده و خلاق حركت مي‌كند، ساختارهاي پيشين اقتصاد را متحول ساخته و اكنون نيز اثر خود را در سپهر اقتصاد كشور نمايان كرده است؛ ايران با 2 پله صعود نسبت به سال گذشته در جمع 47 اقتصاد نوآور دنيا قرار گرفته در حالي‌ كه اقتصاد سنتي و مرسوم، چندين گام عقب‌تر حركت مي‌كند و اين موضوع از پيشتازي اقتصاد دانش‌بنيان ايران حكايت دارد.

** توانمند در تأمين 97 درصد نياز دارويي كشور
معاون علمي و فناوري رييس‌جمهوري با بيان اين‌كه 97 درصد داروي مورد نياز كشور توسط شركت‌ هاي دانش ‌بنيان بومي‌ سازي و توليد شده است، اظهار كرد: بومي‌سازي و توليد 97 درصد از داروي مورد نياز كشور از خروج 550 ميليون دلار ارز جلوگيري مي‌ كند اين در حالي است كه 1.8 ميليون دلار متعلق به 3 درصد ديگر است كه تا 2 سال آينده به طور كامل توسط فناوران كشور بومي‌سازي مي‌شود.
وي ادامه داد: با وجود اين‌كه برندهاي دانش‌ بنيان ايراني مي ‌توانند تمامي نياز كشور به داروهاي بومي سازي شده را تأمين كنند، قوانين فعلي برندهاي توليد كننده داروي داخلي را براي داشتن حدأكثر 85 درصد بازار داخلي داروي كشور محدود مي‌كند و 15درصدي كه متعلق به برندهاي خارجي است 400 ميليون دلار خروج ارز از كشور را به دنبال دارد؛ اين در حالي است كه تنها يك نمونه از داروي نوتركيب دانش‌بنيان ايران‌ساخت موفق شده است 100درصد بازار كشور پهناوري چون روسيه را در اختيار بگيرد. بنابراين نيازمند تحولي جدي در قوانين و رويكردها هستيم از جمله اين‌كه نگرش و فرهنگ واردات بايد اصلاح شود.

** وجود زيرساخت‌هاي برتري در عرصه نوآوري
ستاري با بيان اين‌كه معاونت علمي و فناوري تلاش مي‌كند اگر هزينه‌اي در پژوهش توسط دولت انجام مي‌شود چندين برابر ارزش افزوده به همراه داشته باشد، افزود: رسالت دولت تصدي‌گري در پژوهش‌هاي كاربردي، كسب‌وكارهاي دانش‌بنيان و استارتاپي نيست. بلكه صرفاً بايد يك محيط مساعد را براي اين حوزه‌ ها فراهم كند؛ محيطي كه سرمايه‌ گذار بخش خصوصي، سود واقعي را در سرمايه‌ گذاري روي پژوهش ببيند. براي اين تحول نيازمند يك محيط جديد هستيم.
به گفته رييس بنياد ملي نخبگان، كشور ما مهم‌ترين زيرساخت‌ ها و پيش ‌نيازهاي شكل‌ گيري اين محيط يعني نيروي انساني جوان و خلاق را در اختيار دارد. بر اساس شاخص‌ هاي جهاني نوآوري ايران در صدر كشورهاي برخوردار از سرمايه انساني است و اين سرمايه ارزشمند به يك محيط سازگار با كارآفريني و نوآوري نياز دارد.
علمي ** 1201 **2017