به گزارش چهارشنبه ايرنا از وزارت جهادكشاورزي، «بهمن افراسيابي» با اشاره به اينكه جنگل هاي هيركاني يكي از قديمي ترين و ارزشمندترين جنگل هاي ايران است، افزود: اين جنگل ها مساحتي حدود 2 ميليون هكتار از آستارا در دورترين نقطه استان گيلان تا گليداغي در استان گلستان را در بر گرفته است.
وي با بيان اينكه در ميان گونه هاي متنوع اين رويشگاه جنگلي 42 هزار هكتار آن را درختان شمشاد به خود اختصاص داده است، اظهار داشت : متاسفانه از هفت سال قبل يك نوع بيماري به نام بلايت شمشادزارهاي شمال كشور را آلوده و خسارات جبران ناپذيري را به اين گونه وارد كرد و از سال 95 به طور مجدد يك نوع آفت بنام شب پره شمشاد اين گونه را مورد هجوم قرار داد.
وي اضافه كرد: اين آفت براي نخستين بار در اين رويشگاه و كشور مشاهده شد، هرچند كه در آسياي ميانه و اروپا خسارت بسيار زيادي را به شمشادزارهاي آن كشورها وارد آورده بود.
مديركل دفتر حفاظت و حمايت منابع طبيعي اظهار داشت: سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور براي مقابله با آفت شبپره از سال 95 تاكنون حدود سي ميليارد ريال در قالب اقدامات مكانيكي، مديريتي و محلولپاشي بيولوژيك هزينه كرده است.
وي با اشاره به حمله و هجوم اين آفت و بيماري به درختان شمشاد گفت: سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور براي هر 2 آفت دستورالعمل كنترلي تهيه و اجرا كرده و براي مقابله با آفت شبپره از سال 95 تاكنون حدود سي ميليارد ريال در قالب اقدامات مكانيكي، مديريتي و محلولپاشي بيولوژيك هزينه كرده است، اما به دليل صعبالعبور بودن بسياري از مناطق و در دسترس نبودن براي مبارزه و ويژگيهايي نظير چندنسلي بودن آفت شبپره شمشاد و سرايت سريع آن در ساير مناطق تحت كنترل، باعث شده عليرغم اقدامات كنترلي متاسفانه بخش وسيعي از شمشادها در اثر بيماري بلايت و شب پره خسارت جدي ببينند.
افراسيابي با بيان اين كه يكي از دغدغههاي اصلي اين سازمان در جنگلهاي هيركاني، حفظ پايههاي سالم گونه شمشاد است، افزود: مناطقي كه هنوز آلوده نشده و داراي گونههاي سالم شمشاد است بهشدت تحت حفاظت قرار گرفته است.
وي ادامه داد: مناطقي كه آلوده شده و درختان ظاهري مرده دارند، اما هنوز زندهاند همچنان تحت اقدامات كنترلي قرار مي گيرند و سازمان براي مبارزه با آفت شب پره برنامه اجرايي را با هماهنگي استانها براي سال 98 تهيه و اعتبار مورد نياز را تامين و آمادگي لازم را به محض فعاليت اولين سن لاروي براي يك اقدام سريع كنترلي در دستور كار دارد.
به گزارش ايرنا، آفت شب پره شمشاد گونه اي پروانه با نام علمي Cydalima perspectalis است كه به طور طبيعي در شرق آسيا زندگي مي كند و نخستين بار در سال 1385 در آلمان و سپس در چند كشور اروپايي طغيان كرد و از خردادماه سال 1395 (2016) در بخشي از اراضي جلگه اي و جنگلي گيلان و مازندران ديده شد كه تاكنون خسارت زيادي به درختان شمشاد وارد كرده است.
طبق آمارها مناطق جنگلي آستارا 32 هزار هكتار است كه در اين ميان بيش از 150 هكتار از اراضي جنگلي اين شهرستان را درختان شمشاد تشكيل مي دهند.
همچنين طبق آمارهاي پارسال بيش از سه هزار و 500 هكتار از اراضي جلگه اي و جنگلي شمشاد به دليل شيوع آفت برگ خوار (شب پره) به طور كامل خشك شده و اين آفت توانسته حدود هشت هزار هكتار از اراضي جلگه اي و جنگلي شمشاد را تحت تاثير قرار دهد.
شمشاد هيركاني با نام علمي بوكسوس هيركانا (Buxus hyrcana) درختي هميشه سبز و بومي جنگل هاي هيركاني در شمال ايران است كه در فهرست گونه هاي گياهي در خطر انقراض اتحاديه بين المللي حفظ طبيعت (IUCN) قرار دارد.
اقتصام**9186*2025
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۱
تهران - ايرنا - مديركل دفتر حفاظت و حمايت منابع طبيعي سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور گفت: اقدام هاي مقابله اي اين سازمان، براي حفظ جنگل هاي هيركاني از دو آفت «بلايت» شمشادزارها و «شب پره» ادامه دارد.