به گزارش ایرنا، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، كشورمان با محدودیت و محرومیت های چشمگیری در بخش های مختلف مواجه بود و در این میان ظهور و بروز بیماری ها، نبود امكانات كافی بهداشتی و عدم برخورداری مناطق روستایی از خدمات مورد نیاز بهداشت و درمان از جمله مشكلات این بخش بود.
بر این اساس دولتمردان نظام جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب به مقوله بهداشت درمان و ارائه خدمات مطلوب به گروه های هدف توجه ویژه ای داشتند تا جایی كه پس از گذشت 40 سال دستاوردهای چشمگیری در اقصی نقاط كشور كسب شده است.
حوزه بخش بهداشت و درمان و آموزش پزشكی استان زنجان نیز همگام با سایر نقاط كشور در چهار دهه فعالیت مستمر و درخشان توانسته خدمات شایانی را به مردم این استان ارائه كند، تا جایی كه ساكنان دورترین مناطق روستایی كه از هیچ خدماتی بهره مند نبودند، می توان با سفر به این مناطق لبخند رضایت را برلبان آنان مشاهده كرد.
**زنجان در بیشتر شاخص های بهداشتی وضعیت روبه رشدی دارد
رئیس دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان در این ارتباط معتقد است كه چهار دهه رشد و تلاش های بی وقفه در این استان موجب شده كه زنجان در بیشتر شاخص ها وضعیت رو به رشدی داشته باشد و امیدوار به سوی آینده گام بردارد.
دكتر پرویز قزلباش در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: پس از پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی، سازمان منطقه ای بهداری استان زنجان ارایه خدمات بهداشتی و درمانی را به مردم شهیدپرور عهد ه دار شد كه چند سال بعد نام سازمان منطقه ای بهداشت و درمان نام گرفت.
وی اظهار داشت: دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان در راستای كمك به تحقق رسالت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، نسبت به تعلیم و تربیت نیروی انسانی متعهد و كاردان و شایسته در دوره های بهورزی، كاردانی، كارشناسی، كارشناسی ارشد، دكتری و دستیاری در دانشگاه اقدام می كند.
این مسئول ادامه داد: این دانشگاه همزمان با عمل به وظایف آموزشی خود، در راستای تأمین، حفظ و ارتقای سلامت مردم استان دامنه گسترد ه ای از خدمات پیشگیرانه، تشخیصی، درمانی و بازتوانی را ارایه می كند.
وی یادآور شد: از طرفی دیگر این دانشگاه به منظورشناخت و تعیین دشواری های فرآروی سلامت جامعه روستایی و دستیابی به راهكارهای مناسب تامین سلامت مردم و بسط و توسعه دامنه علوم پزشكی، با تاكید ویژه بر پژوهش های كاربردی تلاش دارد.
قزلباش افزود: بدین منظور دانشگاه همواره در تامین و توسعه منابع لازم از منابع مالی، لوازم و تجهیزات پزشكی و اداری، تسهیلات فیزیكی و سایر منابع برای تحقق اهداف مربوطه می كوشد.
به گفته وی، دانشگاه علوم پزشكی زنجان نیز با هدف و رسالت پذیرش و آموزش دانشجویان رشته پزشكی و پیراپزشكی در سال 1366 در زنجان تاسیس و شروع به فعالیت كرد تا اینكه این دانشگاه در سال 1373 با سازمان منطقه ای بهداشت و درمان ادغام و تحت عنوان 'دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان ' شناخته شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان ادامه داد:با تصویب سند آمایشی سرزمینی نظام سلامت كشور و با توجه به مصوبه جلسه 762 مورخه 8/ 2/ 94 شورای عالی انقلاب فرهنگی كه دانشگاهها و دانشكد ه های علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی كشور را به 10 منطقه آمایشی تقسیم بندی شد.
وی یادآوری كرد: دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی زنجان به عنوان دبیرخانه كلان منطقه 6 آمایشی كشور انتخاب و در اجرای ماده 10 ضوابط تشكیل و اداره شوراهای كلان مناطق و با حكم وزیربهداشت، درمان و آموزش پزشكی وقت، رییس دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان به عنوان رییس شورای كلان این منطقه منصوب شد.
وی اظهار داشت: دبیرخانه كلان منطقه 6 با تشكیل كمیته ها و كارگروههای تخصصی به منظور برنامه ریزی و عملیاتی كردن بسته های طرح تحول تشكیل شد تا با همكاری و مشاركت فعالانه دانشگاههای علوم پزشكی كلان منطقه یاد شده زمینه تحقق اهداف مندرج در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبتنی بر توزیع عادلانه منابع، ایجاد فرصت های برابر، استفاده از ظرفیتها و مزیت های منطقه ای، تمركز زدایی و انتقال اختیارات و قدرت تصمیم گیری و همچنین مشاركت دانشگا هها در موضوعات ملی و فراستانی فراهم شود.
قزلباش افزود:دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان دارای 8 معاونت، 8 شبكه بهداشت درمان شهرستان، 6دانشكده، یك مركز بین المللی پردیس خودگردان، 10 بیمارستان، 115 مركز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، 456 خانه بهداشت، 54 پایگاه فوریت های پزشكی شهری - جاد ه ای و یك پایگاه اورژانس هوایی استان و 10 كلینیك ویژه تخصصی و فوق تخصصی در سطح استان است.
** ثمره چهار دهه تلاش، دسترسی راحت مردم به خدمات بهداشتی و درمانی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان با بر شمردن روند روبه رشد فعالیت های این معاونت در چهل سالگی انقلاب گفت: دهه اول انقلاب سال های 58 تا 67، اقداماتی از قبیل استقرار نظام شبكه های بهداشتی درمانی ، احداث 48 خانه بهداشت ، 10 مركز خدمات جامع سلامت ،ادغام برنامه سلامت روان و PHC بعنوان جزء نهم در نظام شبكه آغاز و برنامه گسترش ایمن سازی از سال 1363 بر علیه بیماری های دیفتری، سیاه سرفه، كزاز، فلج اطفال، سرخك و سل انجام گرفت.
دكتر محمد رضا صائینی افزود: در دهه دوم 1368-77 توسعه بهداشتی استان متوقف نشد بلكه تكمیل شبكه های بهداشت و درمان با جذب بهورز،احداث 141 خانه بهداشت ، 28 مركز خدمات جامع سلامت و چهار پایگاه سلامت غیر ضمیمه انجام گرفت.
وی اظهار داشت: ایجاد تشكیلات بهداشت حرفه ای در صنایع ، خانه بهداشت كارگری (ادغام برنامه پیشگیری از بتاتالاسمی ماژور در نظام شبكه ) غربالگری زوجین در آستانه ازدواج(سال 1376)، آغاز ایمن سازی بر علیه هپاتیت B از سال 1372 و اجرای بسیج همگانی واكسیناسیون فلج اطفال را از دیگر اقدامات انجام گرفته این دهه بود.
این مسئول ، اجرای برنامه پزشك خانواده و بیمه روستایی در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفرسال (1384)، احداث 185 خانه بهداشت در مناطق محروم، 43 مركز خدمات جامع سلامت و سه پایگاه سلامت غیر ضمیمه ، اجرای برنامه ادغام یافته سلامت مادران و كودكان در سراسر مراكز ارائه خدمات سلامت استان( 1383 )،از كارهای انجام گرفته در دهه سوم انقلاب ذكر كرد.
وی بیان كرد: ادغام برنامه نظام مراقبت مرگ مادری در برنامه سلامت مادران ( 1385)، اجرای برنامه بهبود شیوه زندگی در سالمندان( 1385)، راه اندازی مراكز مشاوره بیماری های رفتاری بویژه HIV/AIDS و انجام طرح دیده وری ایدز در زندان ها ، راه اندازی مراكز درمان از دیگر اقدامات انجام گرفته در دهه سوم انقلاب از سال 78 تا 87 است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی زنجان ادامه داد: در دهه چهارم بین سال های 88 تا 1397 اقدامات اساسی در حوزه های مختلفی از قبیل اجرای طرح تحول نظام سلامت در قالب 15 برنامه ،ارائه خدمات و مراقبت های اولیه بهداشتی درمانی خدماتی نوین سلامت برای روستاییان و شهر های زیر 20 هزار نفر، ارائه خدمات و مراقبت های اولیه بهداشتی درمانی خدماتی نوین سلامت در شهرهای و 20 تا 50 هزار نفر و حاشیه نشین ها از جمله آن است.
وی ادامه داد: ارائه خدمات و مراقبت های اولیه بهداشتی درمانی خدماتی نوین سلامت در شهرهای بالای 50 هزار نفر، بررسی رضایتمندی مراجعین از طریق سامانه پیامكی و انجام راستی آزمایی خدمات انجام شده ،استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در ارائه خدمات سامت ازطریق برونسپاری واحدهای ارائه دهنده خدمت ، (41 پایگاه سلامت شهری ) و تامین نیروی انسانی از بخش خصوصی ( 155 نفر)،از دیگر كارهای انجام گرفته است.
این مسئول ادامه داد: سرشماری و ثبت الكترونیك جمعیت و خدمات ارائه شده در سامانه سیب و تشكیل پرونده الكترونیك برای كل جمعیت استان ، اجرای برنامه ترویج توسعه خود مراقبتی، اجرای برنامه تقویت و نهادینه سازی همكاری های بین بخشی ، اجرای برنامه مراقبت بهداشتی عمومی (آب سالم- غذای ایمن- هوای پاك) واجرای برنامه مراقبت سلامت دهان و دندان بوده است.
وی بیان كرد:اجرای برنامه برنامه ملی پیشگیری كنترل بیماریهای غیرواگیر و عوامل خطر، اجرای برنامه برنامه جمعیت و ارتقاء سلامت باروری و فرزند آوری،اجرای برنامه بهبود و اصلاح الگوی تغذیه جامعه و اجرای برنامه ارتقای سلامت روانی- اجتماعی و پیشگیری و درمان مصرف مواد ،برنامه پیشگیری و كنترل بیماری های واگیر نیز در این استان انجام گرفته است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی زنجان ،اجرای برنامه كاهش رفتارهای پرخطر و HIV،اجرای برنامه سلامت بلایای طبیعی،احداث 129 خانه بهداشت در مناطق محروم و 11 مركز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی را از دیگر كارهای انجام شده اعلام كرد.
وی اظهار داشت: انعقاد تفاهم نامه سه جانبه فی ما بین وزارت بهداشت،دانشگاه علوم پزشكی زنجان،استانداری زنجان در راستای اجرایی كردن اهداف طرح تحول سامت در حوزه بهداشت برای احداث و تجدید بنای 226 پروژه شامل 100 خانه بهداشت، 30 پایگاه سامت شهری، 45 مركز خدمات جامع سامت شهری و روستایی ( 30 شهری - 15 روستایی)،40 پانسیون پزشك ، 4 ستاد شبكه، 5 مركز آموزش بهورزی و آزمایشگاهو انبار دارویی و ملزومات و افتتاح و راه اندازی 200 پروژه از 226 پروژه مصوب تا پایان سال 97از كارهای این بخش است.
صائینی خاطر نشان كرد: اجرای برنامه پزشك خانواده و بیمه روستایی دندانپزشكی و پوشش درصدی برنامه در مراكز مجری و معین و ارائه خدمات دندانپزشكی بصورت رایگان و سایر گروه های سنی با 30 درصد تعرفه دولتی و جذب 19 دستیار دندانپزشك در این برنامه وارزیابی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر (فعالیت بدنی، دخانیات،تن سنجی و ارزیابی الگوی تغذیه ای)از دستاوردهای چهل ساله نظام است.
** افزایش تخت های بیمارستانی و پایگاههای اورژانس ثمره چهل ساله
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان نیز با اشاره به اقدامات انجام گرفته این بخش در چهار دهه انقلاب نیز ادامه داد: طی دهه اول انقلاب (1358تا 68) آزمایشگاه دولتی دانشگاه از 10 به 21 ، آزمایشگاه خصوصی یك مورد
و شمار پایگاه اورژانس جاده ای از یك به 2پایگاه، بیمارستان از 2 به سه مورد و در نهایت تعداد تخت فعال از 165 به 380 افزایش یافته بود.
دكتر علیرضا زراعتچی افزود: بر این اساس در دهه دوم انقلاب( 77-1368) شمار آزمایشگاه دولتی از 21 به 37 ، آزمایشگاههای خصوصی تا 10 مورد، مراكز بیمارستان از سه به 8 مورد و تعداد تخت فعال از 380 به یكهزار و 75 تخت افزایش یافت.
وی اظهار داشت: توسعه روبه رشد خدمات بهداشتی ودرمانی متوقف نشد به طوری كه در دهه سوم (87- 1378 ) تعداد آزمایشگاه دولتی از 37 به 51 ، آزمایشگاه خصوصی تا 19 مورد، پایگاه اورژانس جاده ای از 2 به 36 پایگاه و تعداد تخت فعال از یكهزار و 75 به یكهزار و 317 تخت رسید.
این مسئول ادامه داد: در دهه چهارم انقلاب ( 1388 تا 97) اوج شكوفایی خدمات دهی درمانی به مردم این استان بود و در این راستا میتوان به افتتاح و بهره برداری از بیمارستان 235 تختخوابی الغدیر ابهر در زمینی به مساحت 3/ 5 هكتار و زیربنای 17 هزار متر مربع با حضور وزیر محترم بهداشت و درمان و آموزش پزشكی وقت ، احداث ، بهسازی و گسترش بخش های بستری و سرپائی و ارائه خدمات درمانی جدید اشاره كرد.
وی اضافه كرد: راه اندازی بخش پیوند كلیه با 16 تخت و تجهیز بخش IVF در مركز آموزشی درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان در سال 94، راه اندازی بخش اعصاب و روان با 12 تخت در بیمارستان امدادی ابهر در سال 1394 و گسترش آن به 30 تخت در سال 1396 و راه اندازی مركز غربالگری سرطان سینه ( Breast ) در مركز آموزشی درمانی حضرت ولیعصر عج( در سال1394) را از دیگر اقدامات انجام گرفته است.
وی خاطر نشان كرد: احداث و بهره برداری از بخش رادیوتراپی در مركز آموزشی درمانی حضرت ولیعصر عج با اعتباری بالغ بر 60 میلیارد رالت جهت تجهیز آن در سال 96، ساخت و بهره برداری از ساختمان سی تی اسكن 16 اسایس پیشرفته بیمارستان بوعلی سینا خرم دره ، با صرف هزینه ای بالغ بر دو میلیارد و 500 میلیون تومان خریداری شد.
این مسئول ادامه داد: بر این اساس 7/ 1 میلیارد تومان آن توسط دانشگاه علوم پزشكی، 450 میلیون تومان از محل خیرین و یكصد میلیون تومان توسط نماینده مردم منطقه تامین شده است.
** درج نشانگرهای تغذیه ای بر محصولات غذایی اقدامی اثرگذار
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی ودرمانی زنجان نیز ادامه داد: طی چهار دهه انقلاب در بخش های آزمایشگاهی، واحد غذایی و اطلاع رسانی دارو و سموم اقدامات متعددی انجام گرفت كه از آن جمله می توان به تاسیس و تجهیز آزمایشگاه عمومی مواد غذایی در سال 59 و تفكیك آزمایشگاه به بخش های های شیمی مواد غذایی ، میكربشناسی ، آرایشی و بهداشتی ، ظروف و بسته بندی در سال 71 اشاره كرد.
دكتر جواد تاج كی افزود: ساماندهی كارگاه های فراوری و بسته بندی زیتون در سال 89 ، ممانعت بر عرضه كالای قاچاق و تقلبی وبرخورد قانونی با متخلفان، برگزاری نمایشگاه بین المللی در سه محور 'تجهیزات پزشكی، دندانپزشكی و آزمایشگاهی'، 'مواد شوینده' و 'دارویی و گیاهان دارویی' در سال 90 از دیگر اقدامات بوده است.
وی اضافه كرد: درج نشانگرهای رنگی تغذیه ای بر روی محصولات غذایی و آشامیدنی، كاهش اسید چرب ترانس در فرآورده های غذایی به كمتر از 2 درصد، كاهش درصد قند، نمك و چربی در فرآورده های غذایی، راه اندازی سیستم TTAC برای واردات محصولات و صدور پروانه مسئول فنی از اقدامات مهم بوده است.
این مسئول ادامه داد: پایش محصولات كشاورزی از نظر وجود آفت كش ها، نیتریت، نیترات و فلزات سنگین، برچسب اصالت وسلامت محصولات وارداتی، مشمول نمودن انبارها برای دریافت مجوزهای بهداشتی از كارهای انجام گرفته است.
تاج كی افزود: تفكیك معاونت غذا و دارو از معاونت درمان، ایجاد مركز اطلاع رسانی دارو و سموم و مدیریت تجویز و مصرف منطقی دارو ، تاسیس داروخانه شبانه روزی شهید بهشتی وداروخانه تخصصی و فوق تخصصی شهید رجائی، بهسازی و تجهیز ساختمان آزمایشگاه مركزی برای استقرار حوزه معاونت غذا و دارو، اخذ تفویض اختیار صدورمجوز گشایش و ترخیص واردات ایجاد اداره نظارت بر تجهیزات مصرفی پزشكی در معاونت غذا و دارو از دیگر اقدامات این معاونت است.
9646/8068
تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۱
زنجان - ایرنا - یكی از دستاوردهای مهم و ارزشمند انقلاب اسلامی، گسترش و دسترسی عادلانه هموطنان به خدمات بهداشتی و درمانی است كه در مقایسه با دوران ستمشاهی تحولاتی چشمگیر یافته است بطوریكه هم اكنون دورترین مناطق روستایی نیز از مواهب آن بهره مند هستند.