به گزارش ایرنا، مقاومت و ایستادگی مردم كازرون در مقابل نیروهای استعمارگر انگلیس در هنگامه جنگ جهانی، گویای شجاعت، آزادیخواهی و جوانمردی مردم این دیار است.
ناصر دیوان كازرونی یكی از چهره های مبارز این منطقه است كه در غرب فارس در مسیر مبارزه با استعمار در جنگ جهانی تلاش بسیاری داشت.
چند دهه بعد، مردم كازرون با حركت های انقلابی خود در مقابله با حكومت استبداد محمد رضا پهلوی از مناطق پیشرو استان فارس در روند انقلاب اسلامی شناخته شدند.
مردم این شهر به تاسی از امام خمینی (ره) رهبر كبیر انقلاب و در پی روشنگری روحانیون، ده ها شهید نیز در راه پیروزی انقلاب اسلامی تقدیم و سال ها بعد نیز نام نیكی در رشادت های دوران دفاع مقدس در تاریخ ثبت كردند.
بنا به برخی اسناد تاریخی، پس از قیام 15 خرداد سال 1342 و دستگیری امام خمینی، نمایندگان علمای مناطق مختلف كشور به تهران رفته و در پایان اقامت خود قطعنامه تحریم انتخابات فرمایشی مجلس بیستویكم را امضا كردند كه نماینده علمای كازرون نیز در این جلسات حضور داشت.
بر این اساس، به دنبال آزادی امام و در روز 18 فروردین سال 1343 به درخواست روحانیون، كسبه بازار كازرون پرچم ایران و عكس امام را بر سر در مغازه های خود نصب كردند.
علاوه بر این، مردم كازرون به ویژه كسبه و دانشآموزان در یك اقدام ابتكاری و جالب به مناسبت آزادی امام به یكدیگر كارتهای تبریك میدادند.
قرار بود در روز سوم خرداد سال 1343 اعلامیه امام خمینی در كازرون و چند شهر دیگر استان فارس توزیع شود اما مسئولان ساواك با اطلاع از این امر دستور دستگیری توزیعكنندگان اعلامیهها را صادر كردند.
در گذر از خیابان های شهر كازرون، چهره هایی را می بینیم كه از سال های مبارزه مردم منطقه با رژیم طاغوت خاطره هایی در ذهن دارند.
حجت الاسلام ' محمد جواد عزمی' شهروند كازرونی در روایتی از سال های مبارزه مردم این دیار با استبداد به خبرنگار ایرنا گفت: شور انقلابی مردم كازرون همزمان با شهادت حاج آقا مصطفی خمینی به اوج رسید.
وی كه آن سالها دانش آموز دوره دبیرستان بود، افزود: در آن مقطع زمانی، آیت الله اسدالله ایمانی و حجت الاسلام محمد رحیم دانشجو و تعداد دیگری از روحانیون، نقش رهبری اعتراض های مردمی را برعهده داشتند.
این چهره مبارز كازرونی گفت: به خاطر دارم، شهید 'دانشجو' از روحانیون مبارز كه بعدا توسط گروه تروریستی منافقین به شهادت رسید، برای اخذ مجوز برگزاری مراسم شهادت فرزند امام خمینی (ره) به شهربانی وقت مراجعه كرد.
این شهروند كازرونی گفت: در آن مراسم كه جمعیت بسیاری شركت داشتند اعلامیه هایی از امام و سخنرانی های امام در شهر نجف بین مردم توزیع شد.
وی ادامه داد: در اردیبهشت ماه 1357 و با شدت گرفتن حركت های مبارزاتی مردم كازرون، نیروهای شهربانی وقت به مردم تیراندازی كردند و در جریان تظاهرات بود كه آقای منصور محسن پور ، نخستین شهید این شهر در قبل از انقلاب اسلامی، آسمانی شد.
عزمی گفت: شهادت این شهید، عزم مردم كازرون را در مبارزه با رژیم شاهنشاهی دوچندان كرد به گونه ای كه تا مقطع پیروزی انقلاب، دست كم 10 نفر در جریان مبارزات مردم این شهر به شهادت رسیدند.
این چهره انقلابی كازرون افزود: از آنجا كه حكومت طاغوت نتوانست مردم كازرون را از پیشبرد هدف انقلابی خود متوقف كند، حكومت نظامی در این شهر برقرار كرد.
این روایتگر سال های مبارزه انقلابی در كازرون گفت: مردم این شهر، در زمره شهرستان هایی بودند كه در شعارنویسی علیه شاه پیشرو بودند.
'اصغر دریاب' شهروند دیگر كازرون است كه در سال های قبل از پیروزی انقلاب فعالیت های گروهی علیه رژیم استبدادی را دنبال می كرده است.
این راوی انقلاب اسلامی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: در عزاداری های عاشورا و تاسوعا، جوانان با شعارهای انقلابی از جمله 'اسلام دین جنبش و جهاد است/ برنامه اش كوبیدن فساد است' از میدان آهنگران سابق (میدان انقلاب فعلی) به سمت امامزاده سید محمد نوربخش حركت می كردند.
دریاب درباره دستگیری خود در جریان مبارزات انقلابی نیز اظهار داشت: من و چند تن از مردم كازرون به عنوان افراد ضد رژیم شاه شناسایی و توسط عوامل شهربانی وقت دستگیر شدیم.
وی افزود: در پنج ماهی كه در زندان، زیر فشار و شكنجه بودیم، از مبارزه دست بر نداشتیم و با برپایی محافل دعای كمیل و اقامه نماز جماعت، علیه رژیم طاغوت تبلیغ و روشنگری می كردیم.
این مبارز انقلابی شهر كازرون گفت: عوامل شهربانی وقت ناگزیر به آزاد كردن ما شدند و پس از آن نیز به تبلیغ بین مردم وحركت های گروهی به صورت تظاهرات ادامه دادیم و در این فعالیت ها، چند بار از سوی عوامل رژیم طاغوت تهدید شدیم ولی توجهی نمی كردیم.
دریاب اظهار داشت: وقتی ماموران از مقابل چهارراه انقلاب فعلی حركت می كردند شعار می دادیم 'مسلمان به پا خیز/ برادرت كشته شد'.
به گفته این چهره انقلابی كازرون، این تجمع ها به نقاط مختلف شهرهم كشیده شد تا به پیروزی انقلاب اسلامی نزدیك شدیم.
وی افزود: در این مقطع زمانی، هدایت مردم را شهید حجت الاسلام دانشجو و آیت الله ایمانی به دست گرفتند و هر روز تجمعات بیشتر از روزهای قبل شد و مردم با سردادن شعارهایی علیه شاه به سمت بهشت زهرا و یا امامزاده سید محمد نور بخش حركت می كردند و در آنجا یك سخنران علیه رژیم طاغوت سخنرانی می كرد.
دریاب گفت: با توجه به اینكه هر روز ، كسبه در اعتراض به رژیم طاغوت مغازه های خود را تعطیل می كردند، در چند نقطه از شهر تعاونی های مردمی تشكیل شده بود كه مواد غذایی مورد نیاز مردم را به آنها ارائه می كرد؛ این روحیه تعاون و همكاری تا پیروزی انقلاب در 22 بهمن 1357 و ماه ها و سال های بعد از آن ادامه یافت.
این پایان راه انقلابی مردم كازرون نبود و آنها در مقاطع و صحنه های حساس پس از انقلاب نیز با حضور خود در عرصه، از آرمان های نظام اسلامی حمایت كرده اند.
7372/ 2027
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۱
شیراز- ایرنا- نام شهرستان كازرون علاوه بر پیشینه تاریخی كهن، در مبارزه مردم ایران با استعمار و استبداد ماندگار است و در این میان، پیشرو بودن آنها در مبارزات انقلابی مردم فارس با رژیم پهلوی برجسته است.