به گزارش ایرنا، آمریكا و طالبان تاكنون بحث های داغی را پشت سر گذرانده اند، خروج نظامیان آمریكایی و ضمانت طالبان برای خودداری از حمله علیه آمریكا در افغانستان موضوع اصلی بوده و بی اطلاعی مردم از روند گفت وگوها، در حاشیه ماندن موضوعات مهم صلح و تأمین امنیت این كشور، آمادگی طالبان برای مذاكره با احزاب سیاسی و مخالفت با گفت وگوی مستقیم با دولت افغانستان با واكنش ها و نگرانی های متفاوتی در داخل كشور مواجه شده است.
آمریكا و طالبان از اول تا ششم بهمن ماه جاری آخرین گفت وگوهای خود پیرامون صلح افغانستان را به پایان رساندند و پس از آن زلمای خلیل زاد نماینده ویژه آمریكا در امور صلح از دوحه به كابل آمد و در باره مذاكره با طالبان به دولت افغانستان گزارشی ارائه كرد كه این سفر و گزارش وی ناراحتی های رئیس جمهوری را درپی داشت.
خلیل زاد پس از دیدار با رهبران دولت وحدت ملی در رسانه ها هم گفت كه در طرف مقابل طالبان در افغانستان اجماع برای صلح وجود ندارد و مواضع دولت و احزاب سیاسی متفاوت بوده و هریك طرحی برای خود دارد كه لازم به اجماع برای رسیدن به صلح و داد امتیاز را برای رسیدن به آن مهم دانست.
خلیل زاد گفت كه طالبان برای اینكه دولت افغانستان را غیرمشروع می داند حاضر به گفت وگو با آنها نیست و نمی خواهد با گفت وگو به رئیس جمهوری كنونی امتیاز دهد.
پس از ارائه گزارش خلیل زاد یكشنبه هفته گذشته رئیس جمهوری افغانستان در یك سخنرانی تلویزیونی خطاب به مردم افغان گفت كه طالبان دو راه انتخاب بیشتر ندارند یا از طریق گفت وگوی مستقیم با مردم این كشور وارد شوند و یا جنگ علیه افغانستان را برای منافع خارجی ها ادامه دهند.
وی از طالبان خواست كه از شركت برای تحقق اهداف شوم دشمنان دست بردارند و برای مذاكرات صلح با افغان ها پاسخ مثبت دهند.
اشرف غنی چهارشنبه گذشته نیز در یك نشست بزرگی با جوانان در كابل به نكاتی اشاره كرد كه به وضوح بیانگر ناراحتی های وی بود و از گفت وگوهای پشت درهای بسته آمریكا و طالبان انتقاد كرد و گفت كه این نشست اقلیت كوچك به نتیجه ای نخواهد رسید.
وی تأكید كرد كه افغان ها صلح پایدار می خواهند و با صلح گذرا مخالف هستند و اشاره كرد كه كلید جنگ افغانستان در اسلام آباد، راولپندی و كویته پاكستان است.
اشرف غنی گفت كه به هیچ «وجه» حاضر نخواهد شد معاهده ننگین مانند «گندمك» را امضا كند.
معاهده گندمك در سال 1879 میلادی بین «امیرمحمد یعقوب خان» یكی از شاهان افغانستان با «سرلوئیس كیوناری» نماینده سیاسی انگلیس طی 10ماده به امضا رسید كه براساس آن مناطق قبایلی پاكستان در اطراف خط «دیورند» را به به انگلیس ها واگذار كرد و حتی از استقلال افغانستان هم گذشت.
این اظهارات رئیس جمهوری افغانستان را مفسران داخلی این كشور و روزنامه ها، ناراحتی وی از گفت وگوی آمریكا و طالبان تفسیر كرده اند كه با دیپلمات های آمریكایی دچار اختلاف شده است.
روزنامه «8صبح» نوشت: به نظر می رسد كه اختلاف های محمداشرف غنی و دیپلماتهای آمریكا برای پایان جنگ افغانستان بسیار جدی است. این روزنامه نوشت كه پیش از این اختلافها بین دو طرف زیاد مشهود نبود، اما در حال حاضر تفاوت نظر دو طرف آشكار شده است.
این روزنامه نوشت كه اختلاف نظر اشرف غنی با دیپلمات های آمریكایی كه در سخنرانی اخیر وی بازتاب یافته، مقایسه مذاكرات صلح كنونی و صلح دكتر نجیب الله رئیس جمهوری سابق پس از خروج نظامیان شوروی، ناكامی های سازمان بین المللی صلح در جهان، گفت وگوی پشت پرده آمریكا و طالبان را یادآورده شده است.
از طرفی روز سه شنبه گذشته طالبان اعلام كرد كه حاضرند با احزاب سیاسی افغانستان در باره آینده نظام سیاسی و مذاكرات صلح بحث و تبادل نظر كند كه روز گذشته تاریخ این دیدار و مكان آن هم مشخص شد.
منابع داخلی افغانستان دیروز (جمعه) نوشتند كه سه شنبه و چهارشنبه هفته پیش رو احزاب سیاسی افغانستان با هیأت طالبان در مسكو دیدار خواهند كرد كه تاكنون «حامد كرزی»، «محمد محقق»، «عطامحمد نور»، شورای حراست و ثبات به رهبری «عبدالرب رسول سیاف» و «عبدالسلام ضعیف» سفیر سابق طالبان در پاكستان به این نشست دعوت شده اند.
وزارت امور خارجه افغانستان با برگزاری این نشست مخالفت كرده و گفته است كه این نشست خلاف تعهدات مسكو برای صلح این كشور بوده و مفید نخواهد بود.
«صبغت الله احمدی» سخنگوی وزارت خارجه افغانستان گفته است كه نشست مسكو با حضور احزاب سیاسی و طالبان بدور از مالكیت و رهبری افغان ها بوده و این نشست بطور قطعی برای صلح افغانستان كمكی نخواهد كرد.
احمدی افزوده كه روسیه یكی از كشورهایی است كه صلح به رهبری و مالكیت افغانها را به رسمیت شناخته و كابل خواهان عملی شدن تعهدات قبلی مسكو در این زمینه است.
به گفته احمدی كابل بر این باور است كه برگزاری نشست مسكو ضروری نبوده و این نشستها ره به جایی نمی برد و دولت افغانستان در آن شركت نخواهد كرد.
مسكو تا كنون در باره برگزاری این نشست به صورت رسمی اعلام موضع نكرده است.
روسیه در 18 آبان ماه گذشته هم شاهد نشست طالبان با نمایندگان 12 كشور منطقه و جهان و حضور شماری از اعضای شورای عالی صلح افغانستان بود كه تنها دو طرف دور یك میز نشستند.
آگاهان مسائل سیاسی افغانستان به این باورند كه نشست سه شنبه آینده مسكو واكنش روسیه در برابر نشست آمریكا و طالبان در دوحه قطر است تا به آمریكایی ها یادآوری كند كه به تنهایی قادر به صلح نیست و باید نقش مسكو را نادیده نگیرد.
«عبدالعلی محمدی»، كارشناس مسایل سیاسی، حقوقی و مشاور سابق رئیس جمهور اشرف غنی، بر این باور است كه نشست مسكو، واكنشی است در برابر نشستهای بین آمریكا و طالبان در ابوظبی و دوحه.
وی به یكی از روزنامه های افغانستان گفت كه روسیه با میزبانی از نشست نمایندگان احزاب و گروه طالبان قصد دارد برای آمریكا یادآور شود كه به تنهایی نمی تواند در باره افغانستان تصمیم گرفته و نقش مسكو را نادیده بگیرد.
به باور محمدی روسیه در رقابت شدید با امریكا تلاش دارد در آینده افغانستان سهیم بوده و میزبانی از نشست نمایندگان احزاب و گروه طالبان نیز بخشی از این تلاشها است.
خروج نظامیان آمریكایی از افغانستان كه بحث كلیدی تداوم گفت وگو برای صلح افغانستان شمرده می شود در حال حاضر با مخالفت سنای آمریكا مواجه شده و آنها خواستار تداوم حضور نظامیان آمریكایی در افغانستان و سوریه هستند.
آنچه واقعیت ها را آشكار می سازد این است كه در حال حاضر صلح افغانستان از كنترل دولت و مردم این كشور خارج شده، كشورهای منطقه و جهان هركدام خواستار تأمین منافع خود در آینده صلح افغانستان هستند و اگر این طرف ها نادیده گرفته شوند، خطر تداوم جنگ و ناامنی بار دیگر این كشور را تهدید خواهد كرد.
آساق*291**1337
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۹
كابل - ایرنا - آمریكا و طالبان در ششم بهمن ماه طولانی ترین گفت وگوهای خود را برای صلح افغانستان به پایان رساندند و طی این مذاكرات واكنش ها، نگرانی و مقایسه ها با شایع شدن مذاكره احزاب و طالبان روز سه شنبه آینده در مسكو آخرین تحولات در این باره را رقم زده است.