بیرجند - ایرنا - مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: خشكسالی چندین ساله سبب شده اكنون خشكسالی و سیلاب را با هم داشته باشیم و بهترین اقدام برای جلوگیری از سیلاب و روان آب اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری است.

به گزارش ایرنا علیرضا نصرآبادی روز شنبه در نشست خبری در محل نمایشگاه دستاوردهای چهل ساله انقلاب اسلامی در بیرجند افزود: سالانه 700 میلیون متر مكعب روان آب در استان هدر می رود كه برای جلوگیری از جاری شدن روان آب ها سال 89 نخستین سازه آبخیزداری كشور با استفاده از لاستیك و ضایعات آن در خراسان جنوبی اجرا شد.
وی با بیان اینكه تاكنون 10 سازه از این طریق در استان احداث شده است گفت: این طرح ابتدا از خراسان جنوبی آغاز شد و اكنون در برخی استان ها از جمله هرمزگان در حال توسعه است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی عرصه ‌های آبخیزداری استان را 7.5 میلیون هكتار اعلام كرد و گفت: تاكنون 2 هزار و 500 سازه متفاوت آبخیزداری در یك میلیون و 300 هزار هكتار از این عرصه ‌ها احداث ‌شده است.
وی بیان كرد: از ابتدای تاسیس استان (سال 83) تاكنون عملیات خاكی 63 سازه پخش سیلاب و 548 سازه خاكریزی در استان انجام شده است.
نصرآبادی افزود: همچنین سه هزار و 204 هكتار كپه كاری و 450 هكتار تراس بندی و بانكت بندی در حوزه عملیات بیولوژیكی و یكهزار و 31 سازه گابیون بندی، 652 سازه سنگ و ملاتی و 165 سازه خشكه چینی از جمله عملیات سنگی انجام شده در حوزه آبخیزداری است.
وی اظهار داشت: نخستین بار طرح آبخیزداری و آبخوان داری از خراسان جنوبی كلید خورد كه در این زمینه مبلغ 200 میلیون دلار از محل منابع صندوق توسعه ملی به كشور اختصاص یافت.
نصرآبادی سهیمه خراسان جنوبی از اعتبارات صندوق توسعه ملی را 16 میلیارد تومان اعلام كرد و گفت: در این زمینه سازه‌ های آبخیزداری در 97 نقطه استان در حال اجرا بوده كه تاكنون احداث 88 سازه به‌ پایان رسیده است.
وی اضافه كرد: همزمان با دهه فجر امسال نیز 56 پروژه با اعتبار 15 میلیارد و 840 میلیون تومان در عرصه‌ های منابع طبیعی خراسان جنوبی به بهره ‌برداری می ‌رسد.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: سرمایه ‌گذاری ملی این طرح ‌ها از اعتبارات 97-96 مبلغ 15 میلیارد و 400 میلیون تومان و اعتبار استانی 440 میلیون تومان است.
وی با بیان اینكه 86 درصد از مساحت استان را اراضی بیابانی تشكیل می دهد گفت: در حال حاضر پنج میلیون و 450 هزار هكتار مساحت اراضی بیابانی و هفت میلیون و 539 هزار هكتار مساحت مراتع كم تراكم بیابانی استان است.

** خراسان جنوبی دومین استان بیابانی ایران
نصرآبادی اظهار داشت: سال های اخیر به لحاظ شرایط جغرافیایی در وضعیت بسیار خاصی قرار داریم و خراسان جنوبی از نظر وسعت رخساره های مناطق بیابانی دومین استان بیابانی كشور است.
وی گفت: خشكسالی های چندین ساله سبب شده خسارات زیادی به منابع طبیعی استان وارد شود كه برای مقابله با این مشكل اقداماتی از جمله نهالكاری در سطح 22 هزار و پنج هكتار از عرصه های بیابانی استان انجام شده است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی حفاظت و قرق 154 هزار و 96 هكتار، مدییت روان آب های سطحی در 16 هزار و 788 هكتار، تولید نهال گلدانی به میزان 741 هزار اصله، تولید نهال ریشه های به میزان پنج میلیون و 293 هزار اصله و سه هزار و 862 هكتار بذركاری را از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه عنوان كرد.
وی یادآور شد: از زمان تاسیس استان تاكنون نیز روان آب 14 هزار و 925 هكتار از اراضی بیابانی مدیریت شده است.
نصرآبادی مساحت جنگل ‌های استان خراسان جنوبی را 627 هزار و 722 هكتار عنوان كرد و افزود: تجهیز، نگهداری و مراقبت از پارك‌ های جنگلی در مساحتی با پنج هزار و 100 هكتار و تولید نهال جنگلی در سه هزار و 728 هكتار و جنگل‌كاری، احیا و توسعه فضای سبز در مساحتی با سه هزار و 556 هكتار از اقدامات چندسال گذشته است.
وی از 28 دشت بحرانی در استان خبر داد و گفت: اكنون بیش از 6 هزار رشته قنات در استان وجود دارد كه با توجه به محدودیت های اعتباری برای احیا و مرمت قنوات نیاز به مشاركت مردم و سایر دستگاه های اجرایی داریم.
وی با اشاره به اجرای پروژه ‌های بین‌المللی خراسان جنوبی بیان كرد: پروژه ترسیب كربن سربیشه سال 2017 در ارزیابی‌ها جزو 10 پروژه برتر بین ‌المللی شناخته شده است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینكه هشت استان كشور دارای پروژه بین ‌المللی هستند افزود: در حال حاضر چهار پروژه بین المللی در استان در حال اجراست و اجرای چهار طرح دیگر در مرحله انعقاد تفاهم نامه قرار دارد.
7557*3028