به گزارش ايرنا، خودكفايي در توليد بنزين و قرار گرفتن در صف صادركنندگان و قطع وابستگي به خارج يكي از دستاورهاي انقلاب اسلامي است كه امسال با راه اندازي كامل پالايشگاه ستاره خليج فارس محقق شد.
اين موفقيت در شرايطي حاصل شده كه كشور در جنگ اقتصادي است و دشمن تمام تلاش خود را براي ايجاد ياس و نااميدي در ميان مردم و جوانان اين مرز و بوم به كار بسته است.
اما به بركت پيروزي انقلاب اسلامي و در آستانه چهل سالگي اين انقلاب بزرگ شاهد خودكفايي كشور در توليد بنزين هستيم كه با اعتماد به توان و تخصص نيروي هاي داخلي و با بهره برداري از پالايشگاه ستاره خليج فارس محقق شده است.
هر چند از ابتداي صنعت نفت تلاش هايي در زمينه توليد سوخت و توسعه اين صنعت در كشور صورت گرفت، اما شتاب اين توسعه در طول 40 ساله انقلاب با احداث پالايشگاه هاي بزرگ در كشور به ويژه در استان هرمزگان دو چندان شد و امروز پيش از آن كه دشمن بخواهد از اين مسير ما را زير فشار قرار دهد، ايران اسلامي نه تنها در توليد بنزين به خودكفايي رسيد، بلكه امكان صادرات بنزين توليدي نيز فراهم شده است.
** نگاهي به پالايشگاه ستاره خليج فارس
بر اساس آمارها ميانگين مصرف بنزين در سال 1395 روزانه نزديك به 74 ميليون و 600 هزار ليتر بود كه 12 ميليون ليتر آن از محل واردات تامين مي شد و اين به معناي تحميل مبالغ هنگفت بابت واردات بنزين به اقتصاد كشور بود كه امروز با خودكفايي در توليد بنزين ديگر خبري از صرف اين هزينه هاي هنگفت نيست.
بر اساس برنامه ريزي ها، قرار بود در سه ماه نخست امسال به طور ميانگين روزانه 9 ميليون ليتر بنزين وارد شود اما اين ميزان به پنج ميليون و 700 هزار ليتر كاهش يافت كه نشان دهنده 36 درصد واردات كمتر از برنامه پيش بيني شده است.
پالايشگاه ستاره خليج فارس كه با بهره برداري از آن كشور به خودكفايي در توليد بنزين دست يافته، به عنوان بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان شناخته مي شود، كه 30 درصد بنزين كشور در اين پالايشگاه توليد ميشود.
قرارداد ساخت اين پالايشگاه در اواسط دهه 1380 به امضا رسيد و قرار بود در چهار سال، با افزايش توليد بنزين و خودكفايي كشور در اين فرآورده نفتي مهم هر چه زودتر ساخته شود اما به دليل تحريم و سوء مديريت طبق برنامه پيش نرفت و بارها به تاخير افتاد.
اما دولت تدبير و اميد با نگاه ويژه به اين طرح ملي و برنامه ريزي و مديريت صحيح، اجراي آن را شتاب بخشيد و مرحله هاي نخست، دوم و سوم آن در دولت هاي يازدهم و دوازدهم به بهره برداري رسيد.
هزينه ساخت اين پالايشگاه حدود چهار ميليارد دلار است كه به طور كامل از محل منابع داخلي تامين شده است.
سه مرحله اين پالايشگاه از ظرفيت توليد روزانه 36 ميليون ليتر بنزين و 14 ميليون ليتر گازوييل با استاندارد يورو 4اتحاديه اروپا برخوردار است.
در كنار اين دو فرآورده راهبردي نفتي، محصولات ديگري مانند دو هزار تن در روز گاز مايع، سه ميليون ليتر سوخت هواپيما و 130 تن گوگرد نيز توليد و عرضه مي شود.
اين پالايشگاه در 25 كيلومتري غرب بندرعباس در زميني به مساحت 700 هكتار احداث شده و اكنون روزانه حدود 15 ميليون دلار تنها از بابت توليد سه فرآورده بنزين، نفتگاز و گاز مايع آن در كشور ارز ذخيره مي شود.
پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس به منظور حفظ و استمرار كار برداشت گاز از ميدان مشترك پارس جنوبي و همچنين كاهش آلايندگيهاي محيط زيستي و خودكفايي كشور در تامين فرآوردههاي راهبردي انرژي ايجاد شده و در كنار توجه به صادرات محصولات توليدي، ايجاد اشتغال پايدار و استفاده از نيروهاي كارآمد بومي در استان هرمزگان را نيز مدنظر قرار داده است.
**پالايشگاه ستاره خليج فارس نقطه قوت كشور
اسحاق جهانگيري معاون اول رييس جمهوري چندي پيش در خصوص پالايشگاه ستاره خليج فارس گفت: اين پالايشگاه با توجه به ايجاد زمينه براي ورود ايران به باشگاه صادركنندگان بنزين، قطع واردات بنزين، ايجاد ارزش افزوده و افزايش كيفيت بنزين داخل به عنوان طرح ملي و نقطه قوت كشور محسوب مي شود.
**پالايشگاه ستاره خليج فارس ايران را به جمع صادركنندگان بنزين اضافه كرد
معاون وزير نفت اواسط دي امسال در نشستي خبري گفت كه با توجه به راه اندازي فاز 3 پالايشگاه ستاره خليج فارس، طرح هاي صادرات و ذخيره سازي بنزين مازاد را در دستور كار داريم و مي توان از ظرفيت بورس انرژي استفاده كرد.
عليرضا صادق آبادي افزود: كميته اي براي بررسي قيمت فرآورده هاي صادراتي از جمله بنزين در بازارهاي هدف تشكيل شده است.
مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي گفت: در سال 1396 ميانگين توليد بنزين كشور روزانه 67 ميليون و 200 هزار ليتر در روز بود اما اين ميزان از ابتداي امسال تا 18 آبان به روزانه 87 ميليون و 900 هزار ليتر افزايش يافت، البته ظرفيت توليد بنزين تا پيش از راه اندازي فاز سوم خليج فارس حدود 95 ميليون ليتر بود.
وي ادامه داد: ظرفيت توليد بنزين كشور با راه اندازي فاز سه به بيش از 105 ميليون ليتر افزايش يافته است.
به گفته وي، حدود 70 درصد بخش هاي مختلف پالايشگاه ستاره خليج فارس با استفاده از توان داخل ساخته شده است.
**پيشگيري از خروج بيش از پنج ميليارد دلار ارز
مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي تيرماه امسال نيز اعلام كرده بود: اين پالايشگاه از زمان افتتاح مرحله نخست آن تا ابتداي تيرماه سال جاري، 3 ميليارد و 700 ميليون ليتر بنزين، يك ميليارد و 700 ميليون ليتر نفت گاز، 500 ميليون ليتر گاز مايع و 9 ميليارد ليتر ساير فرآورده را توليد كرده است.
به گفته وي، مجموع اين توليدها، حدود پنج ميليارد و 400 ميليون دلار ارزش دارد كه به همين ميزان، از خروج ارز جلوگيري شده است.
**راه اندازي پالايشگاه ستاره خليج فارس مصداق واقعي تحقق اقتصاد مقاومتي
استاندار هرمزگان راه اندازي پالايشگاه ستاره خليج فارس را نمونه و مصداق واقعي تحقق اقتصاد مقاومتي در دولت تدبير و اميد دانست.
فريدون همتي در آيين بهره برداري از مرحله دوم اين پالايشگاه در تيرماه امسال، اظهار كرد: اين پالايشگاه طرحي كم نظير و ارزشمند در جهان است كه به دست مهندسان و نيروهاي توانمند ايراني ساخته شده و افتخاري بزرگ براي كشور است.
مدير برنامه ريزي و كنترل طرح شركت نفت ستاره خليج فارس نيز گفت: اين پالايشگاه با حجم بزرگ توليدات فرآورده هاي نفتي توانسته اراده و عزم ملي ايران را در توسعه صادرات و نقش آفريني در بازارهاي جهاني به نمايش بگذارد.
احمد شريعتمداري با بيان اين كه صادرات فرآوردههاي نفتي موجب جلوگيري از خام فروشي مي شود، توسعه تجارت خارجي به ويژه صادرات را از عوامل موثر در توسعه اقتصادي كشورها دانست.
وي ادامه داد: صادرات مي تواند افزون بر رشد اقتصادي، موجب افزايش توان رقابت پذيري كشورها در عرصههاي منطقه اي و بين المللي شود.
به گفته مدير برنامه ريزي و كنترل طرح شركت نفت ستاره خليج فارس، توجه ويژه به صادرات علاوه بر حركت در راستاي اهداف و برنامه هاي كلي نظام، گام موثري در مسير تحقق اقتصاد مقاومتي خواهد بود.
شريعتمداري ياد آور شد: پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس علاوه بر خودكفايي در توليد فرآورده هاي نفتي، جمهوري اسلامي ايران را براي نخستين بار از وارد كننده به صادر كننده بنزين تبديل كرده است.
** آغاز ساخت مرحله چهارم پالايشگاه نفت ستاره خليج فارس
مدير برنامه ريزي و كنترل طرح شركت نفت ستاره خليج فارس با اشاره به آغاز عمليات ساخت مرحله چهارم اين پالايشگاه از آذرماه امسال، گفت: ستاره خليج فارس با گشايش زنجيره توليد فرآورده هاي نفتي منطبق بر استانداردهاي روزآمد جهاني افزون بر تامين نيازهاي داخلي، ايران را در جمع باشگاه صادركنندگان اين محصولات به رقيبي پايدار تبديل كرده است.
احمد شريعتمداري آذر امسال در جمع خبرنگاران اظهار كرد: عمليات اين مرحله با توجه به روند افزايشي توليد ميعانات گازي ناشي از به بهره برداري رسيدن فازهاي پارس جنوبي و به منظور مقابله با تحريم هاي احتمالي آغاز شده است.
وي افزود: مراحل اجرايي مرحله چهارم پالايشگاه نفت ستاره خليج فارس در كمتر از دو سال آينده به پايان مي رسد.
به گزارش ايرنا، آيين رسمي بهره برداري از توليد مستمر بنزين در مرحله نخست پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس، 10 ارديبهشت 96 با حضور حجت الاسلام و المسلمين حسن روحاني ربيس جمهوري، بيژن زنگنه وزير نفت، سردار عبادالله عبداللهي فرمانده قرارگاه سازندگي خاتم الانبياء (ص) و مديران اين طرح بزرگ ملي و مسوولان استان هرمزگان برگزار شد.
مرحله دوم اين طرح بزرگ نيز تيرماه و مرحله سوم نيز دي امسال با حضور مسوولان ارشد كشور وارد مدار شد.
آنچه مشخص است اينكه قرار گرفتن در مسير خودكفايي توليد بنزين را بايد نتيجه برنامه ريزي و سرمايه گذاري هاي دولت تدبير و اميد در بخش انرژي و توليد بنزين با رعايت استانداردهاي جهاني دانست.
اكنون ظرفيت پالايش نفت و ميعانات گازي كشور حدود 2 ميليون و 100 هزار بشكه در روز است.
گزارش از : فاطمه حسيني
7198/6048
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۱:۵۸
بندرعباس - ايرنا - بهمن 97 در چهل سالگي انقلاب اسلامي شاهد رشد و توسعه در بخش هاي مختلف كشور به ويژه در حوزه صنعت نفت هستيم و به بركت اين انقلاب، پرونده واردات بنزين در ايران اسلامي بسته شد و كشور به خودكفايي در توليد بنزين دست يافته است.