تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۷:۲۶

تهران- ایرنا-روزنامه فرامنطقه ای «رای الیوم» در سرمقاله روز شنبه خود با اشاره به جبهه گیری جدید قدرت های بزرگ مانند چین و روسیه در مقابل دلار آمریكا، نوشت كه افول سلطه دلار بر اقتصاد جهانی سرعت گرفته است.

به نوشته روزنامه رای الیوم، دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا بر اعمال تحریم علیه كشورهایی كه حاضر به تسلیم شدن در برابر این كشور نیستند معتاد شده است اما تبعات منفی تحریم ها نه تنها دامان اقتصاد آمریكا را گرفته بلكه موجب پایان تدریجی سلطه دلار به عنوان معیاری برای سنجش ارزهای بین المللی، چه به لحاظ مشخص كردن قیمت این ارزها و چه به عنوان ستون فقرات بخش عمده تبادلات تجاری بین المللی، شده است.
نویسنده در ادامه مطلب خود نوشته است: ترامپ در كارزار انتخاباتی خود در سال 2016 وعده بازگرداندن عظمت به آمریكا، دنبال كردن سیاست های حمایت گرایانه و شعله ور كردن جنگ های تجاری با روسیه، چین و اتحادیه اروپا را داده بود، مساله ای كه همه این كشورها را علیه یك هدف واحد كه همان پایان سلطه اقتصادی آمریكا و بحث برای یافتن جایگزینی برای دلار است ، متحد كرد.
عطوان افزوده است: چین تصمیم گرفته است از آغاز سال جدید، خرید بخش اعظم نیاز خود به انرژی را به ویژه در تعاملات مالی با ایران به كمك یوان انجام دهد. روسیه نیز روبل یا ارز شركای تجاری خود مانند تركیه و هند در معاملات تجاری خود جایگزین دلار كرد، مساله ای كه باعث شكست تحریم های اقتصادی آمریكا به ویژه علیه ایران شده است.
وی ادامه می دهد: گزارش هایی كه وزارت خزانه داری آمریكا در پایان ماه نوامبر سال گذشته میلادی منتشر كرد حاكی از آن است، چین و روسیه از حجم اوراق قرضه آمریكا كه در اختیار دارند، كاسته اند.
'بنابر گزارش خبرگزاری بلومبرگ، ارزش اوراق قرضه آمریكایی كه در اختیار چین است در ماه نوامبر گذشته 1.21 تریلیون دلار بود كه در مقایسه با ماه اكتبر حدود یك میلیارد دلار تنها در یك ماه كاهش داشته است. روسیه نیز حجم این اوراق قرضه را در همان مدت حدود 1.8 میلیارد دلار كاهش داده است.'
سردبیر رای الیوم نوشته است: این كاهش اتكا به اوراق قرضه آمریكا در چارچوب برنامه ای با هدف فاصله گرفتن از دلار انجام گرفت. «ژان كلود یانكر» رئیس كمیسیون اروپا پیش تر در اظهاراتی گفته بود: این كه آمریكایی ها اروپا را مجبور می كنند تا كالاهای این كشور را با دلار بخرند، اقدامی سخیف و تحقیر كننده است.
«برونو لومر» وزیر دارایی فرانسه نیز گفته كه از كشورش می خواهد تا بودجه ها و مبادلات تجاری در این كشور ارتباطی با دلار نداشته باشد. سران اتحادیه اروپا نیز به شركت های كشورهایشان اجازه می دهند تا در معاملات خود با كشورهای درحال توسعه از جمله شركت های ایرانی برای دور زدن تحریم ها از نظام پرداخت پولی همان كشور استفاده كنند.
نویسنده تاكید می كند كه قدرت واقعی آمریكا برآمده از سلطه پولی این كشور بر تمام اقتصاد جهان است و آن گونه كه برخی ها فكر می كنند از قدرت نظامی این كشور نیست. هرچند كه قدرت نظامی نیز تاثیر دارد.
وی می افزاید: اگر ترامپ با سیاست های بی پروایانه خود، جنگ تجاری و محاصره اقتصادیش یك خدمت با ارزش به بشریت كرده باشد آن، نشان دادن خطر سلطه دلار بر اقتصاد جهان، امنیت و ثبات آن و اتحاد قدرت های بزرگ به رهبری چین و روسیه برای پایان بخشیدن هرچه سریعتر بر این سلطه بوده است. شاید به همین خاطر است كه هیات حاكمه آمریكا در كنگره برای جلوگیری از حماقت او دست به كار شدند و تمام تصمیمات او را وتو كردند؛ از جمله خروج آمریكا از سوریه و عراق و احداث دیوار در مرز مكزیك.
وی نوشته است: ما عرب ها و مسلمانان بزرگترین قربانیان سلطه اقتصادی یا نظامی آمریكا هستیم. سلطه ای كه پشت همه جنگ ها در منطقه قرار دارد و بذرهای نابودی و آشوب را در منطقه كاشته و باعث كاهش قیمت نفت و محرومیت مردم از منافع حاصل از آن شده است. سلطه ای كه در پشت خطرناك جلوه دادن ایران و بزرگ نشان دادن این خطر به عنوان ابزار كارآمدی در این زمینه است.
'فروپاشی دلار آمریكا و سقوط آن از جایگاه سلطه اقتصادی جهان، نویدبخش صلح برای همه ملت های ستمدیده چه در خاورمیانه یا آفریقا و یا آمریكای جنوبی خواهد بود كه از محاصره و ابزارهای سلطه جویانه آمریكا رنج می برند.'
به نوشته رای الیوم، اگر كه سقوط دلار به طاعون آمریكایی كه جهان را ویران كرده و میلیون ها بیگناه را در ویتنام، عراق، لیبی و سوریه كشته پایان می بخشد، پس باید به همه آن هایی كه این كار انجام می دهند درود فرستاد.
عطوان در پایان نوشته است: اقتصاد در سرنگونی اتحاد جماهیر شوروی نقش داشت هرچند كه ما منكر عوامل دیگر نیستیم و سقوط دلار چنانچه روی دهد باعث می شد تا دندان و چنگال این حیوان درنده به نام آمریكا كنده شود و همه ما مطمئن هستیم كه شمارش معكوس آن آغاز شده و ما به زودی شاهد آن خواهیم بود.
شبك**9365**1392