تهران- ايرنا- وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اين كه صنعت فضايي با توجه به كاربردهاي متعدد آن هزينه چنداني را به كشور تحميل نمي كند، گفت: اين صنعت هم شفافيت و هم اشتغال ايجاد مي كند

به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، محمدجواد آذري جهرمي روز يكشنبه در مراسم گراميداشت روز فناوري فضايي در محل اين وزارتخانه، گفت: سال گذشته در سالروز فناوري فضايي در اين خصوص صحبت كرديم كه ثمرات صنعت فضايي بايد در مديريت اجرايي كشور كاربردي شود. گذشتگان ما دستاوردي در حوزه فضايي براي ما به يادگار گذاشته اند كه تحول بزرگي را رقم زده است.
وي افزود : برنامه مان اين بود در طول دولت دوازدهم صنعت فضايي را به شكل كاربردي استفاده كنيم و آن را توسعه بدهيم. فعالان اين عرصه خيلي بي سر و صدا و پرتلاش اين كار را پيش بردند. امروز صنعت كشاورزي ما در حال تجهيز به صنعت فضايي است و مديريت آب ما به دانش فضايي متصل شده است. آمايش سرزميني ما از محصول فضايي كشور استفاده مي كند. پليس ما به مشتري دانش فضايي تبديل شده و تقاضاي استفاده از اين فناوري را دارد. اين نهضت به خوبي مسير خود را پيش مي برد و جايگاه خودش را پيدا خواهد كرد.
وي در ادامه گفت: برخي سوال مي كنند كه صنعت فضايي به چه كار ما مي آيد؟ مي گويند اين فناوري پر هزينه چه كاربردي دارد؟
«ما براي پاسخ به اين سوال، گزارش داديم و شفاف سازي كرديم. گفتيم كل هزينه 10 ساله براي ساخت ماهواره پيام 1.2 ميليون يورو بود و ماهواره دوستي از اين هم كمتر و ماهواره ظفر نيز در همين حد است. ما زيرساخت هاي فضايي مانند آزمايشگاه ايجاد كرده ايم كه در وسعت كلان خيلي هزينه نداشته اند».
جهرمي ادامه داد: آنچه در اين جا به عنوان سرمايه گذاري كلان كشور مطرح مي شود، دانش و مغز دانشمندان ما است. آن ها نه عوارض و گمرك گرفته اند، نه تعرفه گران تري را از جيب مردم هزينه كرده اند. همگي بر اساس انگيزه هاي جهادگرانه و اعتلاي نام ايران تلاش كردند.
به گفته وزير ارتباطات، اما دستاوردها داده هاي فضايي چيست؟ كشاورز مي تواند از طريق اين داده ها ميزان محصول خود را كنترل كند تا نه محصول اضافه بيايد نه كم. اين مشكل را مي شود با صنعت فضايي حل كرد. اگر ما بتوانيم در مديريت منابع آب از داده هاي فضايي استفاده كنيم آيا اين دستاورد كم است؟ اگر بتوانيم خشخاش پيدا كنيم چه؟ خدمت كمي است؟ ما جلوي تجارت مرگ را گرفته ايم. چرا بايد مواد مخدر توليد شود و در لايه توزيع برود و بعد براي برخورد با آن هزينه و شهيد بدهيم؟ بهتر نيست از اين طريق زمين هاي زير كشت را رصد كنيم؟ اگر بتوان اين دستاورد را براي جايي كه نورچشمي ها در آن ويلا ساختند و زمين خواري كردند استفاده كرد، دستاورد كمي است؟
وي افزود: صنعت فضايي هم شفافيت و هم اشتغال ايجاد مي كند. باز كردن منابع داده اي صنعت فضايي با همين هدف انجام شده است. بعضي وقت ها نياز نيست دولت براي ايجاد اشتغال هزينه كند، مي تواند از داشته هاي خود يعني داده ها به مردم بدهد.
«در حال حاضر منابع داده اي باز شده و تحقيقاتي كه سازمان فضايي انجام داده، در اختيار همه قرار گرفته است؛ علاوه بر پارك توسعه فضا پايه، اداره ويژه براي كسب و كارهاي فضاپايه ايجاد شده است. اين دستاورد براي ما لذتبخش است. دانش فضايي سر سفره مردم آمده و با آن شغل ايجاد شده است. هزينه اين فعاليت ها زياد نيست ولي آورده هايش به شدت زياد است'.
در آيين دهمين سالروز فناوري فضايي،
تمير يادبود اين روز با حضور وزير ارتباطات و مسئولان سازمان فضايي ايران رونمايي شد.
چهاردهم بهمن ماه روز ملي فناوري فضايي، سالروز بهره برداري موفق از ماهواره اميد در سال 1387 است كه با اين اقدام جمهوري اسلامي ايران در جمع كشورهاي داراي توانايي پرتاب ماهواره قرار گرفت.
علمي*م.ش*2017