قصرشيرين- ايرنا- نظام جمهوري اسلامي ايران در طول چهل سال عمر با بركت خود، دستاوردها و خدمات درخشاني براي ملت ايران داشته كه رونق معيشت مرزنشينان و شكوفايي اقتصاد ملي، يكي از فرصت هايي است كه در پرتو ايجاد بازارچه هاي مرزي و مرزهاي رسمي فعال در مناطق مرزي و محروم ايجاد شده است.

به گزارش خبرنگار ايرنا ، طبق آمار وزارت بازرگاني جمهوري اسلامي ايران هم اكنون تقريبا 50 بازارچه مرزي در كشور وجود دارد كه اين بازارچه ها و مرزهاي فعال نقش بزرگي را در ايجاد درآمد مرزنشينان و استان هاي مرزي و همچنين ايجاد همكاري هاي مشترك با كشورهاي همسايه و مبادلات مرزي و تجاري در ابعاد مختلف ايفا مي كنند.
استان كرمانشاه با داشتن 371 كيلومتر مرز مشترك با 2 بخش كُردي و عربي عراق، داراي 2 مرز رسمي خسروي و پرويزخان و پنج بازارچه مرزي در پنج شهرستان پاوه، ثلاث باباجاني، سرپل ذهاب، گيلانغرب و قصرشيرين يكي از استان هاي فعال در حوزه تجارت كالاهاي غيرنفتي كشورمان با عراق است كه ايجاد اشتغال و امنيت پايدار و درآمدزايي از محل صادرات و واردات قانوني كالا از مزاياي بزرگ مرز براي مرزنشينان است.
طرح ايجاد بازارچه‌هاي مرزي بر اساس ماده «11» قانون صادرات و واردات سال 72 با رعايت اولويت‌هايي نظير استعداد محلي، ضرورت‌هاي اشتغال و توسعه روابط تجاري با كشورهاي همسايه در مناطق مرزي ايجاد شد.
از مهمترين اهداف ايجاد بازارچه ها و مرزهاي رسمي براي مبادلات تجاري و ارزي و صادرات و واردات كالا توجه به وضعيت اقتصادي و جمعيتي مناطق مرز نشين ، ايجاد اشتغال و درآمد براي مردمان مستقر در نواحي مرزي، ايجاد امنيت اجتماعي در مناطق مرزي، برقراري روابط حسنه و حسن همجواري با مردم مرزنشين كشورها يا كشورهاي همجوار و ايجاد امنيت پايدار در مرزها است.
همچنين كمك به رونق توليد كالاهاي صنعتي، معدني، كشاورزي و نيز محصولات صنايع دستي استان هاي مرزي، كمك به توسعه صادرات، كسب درآمد ارزي، جلوگيري از گسترش پديده قاچاق كالا، پيشگيري از مهاجرت مردم مرزنشين و كمك به توسعه روابط سياسي، فرهنگي و اقتصادي با كشورهاي همسايه از ديگر اهدافي است كه از قبل ايجاد مرزهاي رسمي و بازارچه هاي مرزي در خور توجه است.

** پرويزخان يكي از مرزهاي پيشرو و فعال در امر صادرات كالا
مرز رسمي پرويزخان يكي از مرزهاي پيشرو و فعال در امر صادرات كالاهاي ايراني به عراق و خاورميانه است كه اين شاهراه اقتصادي اكنون نقشي تاثيرگذار و بزرگ را در رونق اقتصاد ملي در شرايطي كه تحريم هاي ناجوانمردانه بر كشورمان از سوي دشمنان ايجاد مي شود ، دارد و 54 درصد صادرات غير نفتي ايران از اين مرز به عراق صادر مي شود.
مرز رسمي پرويزخان در مسير راه ابريشم قرار داشته، نزديكترين راه ارتباطي و مواصلاتي از طريق عراق و سوريه به طول 900 كيلومتر به كشورهاي اروپايي است و در زمان كنوني كه كشور عراق در زمينه زيرساخت ها و اقتصاد وضعيت خوبي ندارد، بهترين مسير براي سرمايه گذاري در اين كشور و كردستان عراق است.
بازارچه مرزي پرويزخان در قصرشيرين در نقطه صفر مرزي واقع است كه به دليل همجواري با روستاي مرزي «پرويزخان» در كشور عراق به اين نام از سوي مردم 2 كشور نامگذاري شده است.
حدود 62 كيلومتر از مجموع 186 كيلومتر مرز قصرشيرين با عراق ، هم مرز با اقليم كردستان عراق « كردهاي استان سليمانيه » در شمال اين كشور است كه در اين راستا بيشترين حجم تجارت از طريق مرز رسمي پرويزخان با مردم شهرهاي كلار، سليمانيه و همچنين موصل، خانقين و كركوك انجام مي شود.
از عوامل موثر در رونق صادرات و ايجاد مبادلات مرزي بين قصرشيرين با مردمان كرد نشين جوار مرز در اقليم كردستان عراق را اشتراكات قومي ، زباني، فرهنگي، آداب رسوم و دين مي توان نام برد.
نماينده عالي دولت در قصرشيرين گفت: با وجود 186 كيلومتر مرز با عراق ، دولت و مجموعه نظام فرصتي را براي استفاده مرزنشينان با ايجاد 2 مرز رسمي و فعال خسروي و پرويزخان با ايجاد زيرساخت هاي مناسب براي كمك به معيشت مرزنشينان ، ايجاد امنيت پايدار و اشتغال فراهم كرده است.
مرادعلي تاتار افزود: مرز رسمي پرويزخان در ابتدا يك بازارچه مرزي بود كه در سال 86 با وسعت سه هكتار تاسيس شد كه به مرور توسعه آن در دستور كار قرار گرفت و اكنون به 375 هكتار رسيده است.
وي اظهار داشت: اگر چه هنوز شرايط زيرساخت هاي موجود در مرز رسمي پرويزخان با وجود درآمد ارزي و حجم فعاليت آن تا رسيدن به جايگاه ايده آل فاصله زيادي دارد اما خدمات صورت گرفته در آن و ايجاد پايانه هاي مسافري و تجاري و همچنين وسعت محوطه ان گوياي تلاش ها و خدمات نظام در اين منطقه مرزي است.
فرماندار قصرشيرين گفت: پايانه مسافري مرز رسمي پرويزخان شامل سرسراي مسافري در سه هزار و 700 متر مربع زيربنا و يك هزار و 600 متر مربع ساختمان اداري در سال 93 به بهره برداري رسيد.
تاتار ادامه داد: همچنين پايانه تجاري اين مرز نيز 2 هزار و500 متر مربع زيربنا با هفت ميليارد تومان دهه فجر امسال به بهره برداري مي رسد كه علاوه بر اين دستگاه ايكس ري ، تعريض پل مرزي و محوطه سازي ، آسفالت و ايجاد استراحتگاه كارگران نيز از ديگر امكاناتي است كه به زيرساخت هاي اين مرز اضافه شده است .

** اجراي طرح جامع توسعه مرز پرويزخان با 70 ميليارد تومان
سرپرست اداره كل گمرك پرويزخان از اجراي عمليات اجرايي طرح جامع اين مرز رسمي خبر داد و گفت: به منظور اجراي اين طرح، براي نخستين بار در تاريخ گمرك، يك چهارم درآمد كل گمرك ايران در سال جاري براي زيرساخت‌هاي مرز پرويزخان تخصيص يافته است.
شهرام تجري در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: براساس دستورالعمل ، ساماندهي گمرك بر عهده مدير مرز پرويزخان است و تمامي ادارات مربوطه تحت نظر اين نهاد هستند.
وي اظهار داشت: پيمانكار اجراي طرح جامع مرز پرويزخان مشخص شده و در مجموع 70 ميليارد تومان براي ايجاد زيرساخت ها در اين مرز اختصاص يافته كه طي 2 مرحله عملياتي مي شود.
سرپرست اداره كل گمرك پرويزخان گفت: در مرحله اول اجراي اين طرح 28 ميليارد و 900 ميليون تومان اعتبار صرف ايجاد زيرساخت ها و محوطه سازي و نصب تيربرق و فيبر نوري و كانال كشي مي شود.
تجري عنوان كرد: در مرحله دوم نيز 41 ميليارد و 100ميليون تومان نيز ظرف اجراي زيرساخت ها مي شود.
اين مقام مسئول گفت: اجراي كامل طرح جامع پرويزخان 2 تا سه سال طول مي‌كشد و در اين طرح ساختمان گمرك، سردخانه، انبار، پاركينگ، محل استقرار تجار و محل ترانزيت سوخت نيز جانمايي و پيش بيني شده است.
وي عنوان كرد: در طرح جامع گمرك پرويزخان تمام زيرساخت‌ها و نيازهاي بلندمدت اين گمرك از جمله محوطه سازي، راه ورودي و خروجي، فيبر نوري، فاضلاب، آب و برق و امكانات رفاهي در نظر گرفته شده است.

** مرز رسمي خسروي قديمي ترين در قصرشيرين
مرز رسمي خسروي قديمي ترين و با سابقه ترين مرز براي تردد زائران عتبات عاليات و يكي از مرزهاي راهبردي كشورمان، شاهراه صادرات كالاهاي صادراتي ايران به سواحل مديترانه و اروپا است كه هم اكنون نقش بسيار مهمي در رونق اقتصادي استان و منطقه غرب كشور دارد.
گمرك مرز خسروي در سال 1305 بر روي جاده ترانزيتي بين المللي تهران- خسروي و در انتهاي بزرگ راه كربلا در كشورمان تاسيس شد كه اين جاده ترانزيتي بين المللي پس از خسروي در ادامه مسير از بغداد - دمشق - بيروت و سواحل مديترانه گذشته و به اروپا مي رسد و در واقع فرصتي بزرگ براي صادرات كالاهاي ايراني به مقصد كشورهاي اروپايي است.
راه آهن غرب كشور مي تواند در امر صادرات مرزي موفقيت هاي بسياري را ايجاد كند و از قطعه هاي خطوط ريلي كشورمان در مسير كرمانشاه تا خسروي، 2 قطعه سرپل ذهاب و قصرشيرين هم اكنون در ارتفاعات بازي دراز در حال اجراست.
اين خطوط ريلي قرار است كه در مرز خسروي خط راه آهن به پايان برسد كه اتصال راه‌آهن جمهوري اسلامي ايران به بندر لاذقيه واقع در ساحل درياي مديترانه از طريق كشورهاي عراق و سوريه از ديگر مزاياي راه آهن غرب كشور است.
قطار كرمانشاه كه از سمت ملاير استان كرمانشاه مي آيد 176 كيلومتر طول دارد و تاكنون 12 هزار ميليارد ريال براي اجراي اين طرح ملي هزينه شده است.
فرماندار قصرشيرين گفت: بخش مرزي خسروي در مسافت 20 كيلومتري شهر قصرشيرين نزديكترين نقطه كشورمان به استان كربلا و بغداد، پايتخت كشور عراق است كه اين مرز مهم و بين المللي با داشتن بزرگ ترين پايانه زميني مسافري خاورميانه تا بغداد پايتخت كشور عراق 190 كيلومتر فاصله دارد.
تاتار افزود: بيشتر كالاهايي كه وارد گمرك مرزي خسروي مي شوند پس از تخليه در مرز و عبور از شهر خانقين عراق به مقصد بغداد و جنوب عراق و مقدار كمي از آن هم به شهرهاي اقليم كردستان صادر مي شود.
وي اظهار داشت: پايانه مرزي خسروي در سال 77 با بيش ازهفت ميليارد تومان در زميني به مساحت حدود 9 هكتار و زيربناي بيش از 14 هزار متر مربع در 25 كيلومتري شهر مرزي قصرشيرين واقع در غرب كرمانشاه احداث شد.
نماينده عالي دولت در قصرشيرين گفت: از جمله امكانات اين پايانه بين المللي مي توان به ايستگاه اطلاع رساني، شعبه بانكي، صندوق امانات، انبار توشه، مخابرات و سرويس هاي غذايي و بهداشتي كه براي رفاه حال مسافران در نظر گرفته شده است، اشاره كرد.
تاتار افزود: نصب دستگاه هاي كنترلي ايكس ري (X - RAY) در سرسراهاي ورودي و خروجي به منظور كنترل كالاهاي مسافر در كمترين زمان براي كاستن از اتلاف وقت مسافران و با استقرار ادارات ناظر بر عمليات تردد مسافر مانند اداره گذرنامه، گمرك، قرنطينه هاي انساني، نباتي و دامي از ديگر امكانات استقرار يافته در اين پايانه مرزي است.
وي عنوان كرد: قصرشيرين داراي 14 واحد اقامتي شامل هتل و مهمانپذير درجه يك تا سه با 322 اتاق و يك هزار و 200 تخت است كه بيشتر اين اماكن در اوايل دهه 80 ساخته شده است تا زائران عتبات عاليات در مسير تردد خود به عراق يك شب را در اين منطقه مرزي اقامت داشته باشد.
تاتار ادامه داد: مرز خسروي نزديكترين نقطه از كشورمان به بغداد، كربلا، كاظمين و سامراست كه اين مرز رسمي تا بغداد پايتخت كشور عراق 190، نجف 380، كربلا 300، كاظمين 203 و تا سامرا 326 كيلومتر فاصله دارد.

** منتظر پاسخ سازمان حج و زيارت براي بازگشايي مرز خسروي هستيم
استاندار كرمانشاه در خصوص بازگشايي مرز خسروي گفت: منتظر اعلام و پاسخ مثبت سازمان حج و زيارت براي بازگشايي مرز خسروي هستيم.
هوشنگ بازوند هفته گذشته در حاشيه بازديد از مرز رسمي خسروي به همراه استاندار همدان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در ملاقات با رييس سازمان حج و زيارت درخواست مجوز شوراي امنيت ملي را در خصوص بازگشايي مرز را ما داشت كه سه روز پيش مجوز را به سازمان حج زيارت فرستاديم.
وي اظهار داشت: هم اكنون منتظريم تا حج و زيارت پاسخ داده و كاروان هايش را كه قرار است از مرز عبور دهد اعلام كند و همانند مهران و ساير مرزها شاهد تردد باشيم كه در اين رابطه عوارض را هم كاهش داده ايم.
فرماندار قصرشيرين نيز گفت: مرز رسمي خسروي از سال 92 تاكنون با وجود زيرساخت هاي بسيار فراوان و داشتن بزرگترين پايانه بين المللي خاورميانه همچنان بي صبرانه و مشتاقانه چشم انتظار حضور دوباره زائران حرم اباعبدالله الحسين (ع) است.
تاتار ادامه داد: مرز خسروي نزديكترين مسير به بغداد پايتخت عراق ، وجود امكانات بسيار خوب از جمله هتل ها و اماكن اقامتي مناسب و مطلوب و داشتن بزرگترين پايانه بين المللي خاورميانه همه و همه تنها بخش كوچكي از امكانات و زيرساخت هاي موجود در قصرشيرين براي پذيرايي از زائران است.
وي عنوان كرد: اكنون اين مرز رسمي و بين المللي بازگشايي و آماده تردد زائران عتبات عاليات است و با همت مسئولان و تلاش اعضاي كميته ستاد اربعين ، زيرساخت ها ، امكانات و ظرفيت هاي بسيار خوبي براي پذيرايي از زائران حسيني در مرز رسمي خسروي فراهم شده است.

** تردد روزانه 500 كاميون كالاي صادراتي از مرز خسروي به عراق
فرماندار قصرشيرين گفت: هم اكنون روزانه به طور ميانگين 500 دستگاه كاميون كالاهاي صادراتي از مواد غذايي، خشكبار، ميوه و تره بار گرفته تا لوازم ساختماني و شيشه از مرز رسمي خسروي به عراق صادر مي شوند.
تاتار اظهار داشت: از سال 93 تاكنون با توافقي كه بين مسئولان جمهوري اسلامي ايران و عراق صورت گرفت، كاميون هاي حامل كالاهاي ايراني در محل گمرك منذريه عراق تخليه و بارگيري مي شوند و در تخليه و بارگيري كالاها نيز كارگران 2 كشور بخشي در داخل مرز خسروي و بخشي در مرز منذريه مشاركت دارند و اين گونه از كارگران 2 كشور براي كار تخليه و بارگيري استفاده مي شود.

**609 ميليون دلار كالا از مرزهاي قصرشيرين به عراق صادر شد
فرماندار قصرشيرين گفت: طي 9 ماه سپري شده از سال جاري، 609 ميليون دلار كالا از مرزهاي پرويزخان و خسروي اين شهرستان به عراق صادر شد.
تاتار ، وزن كالاهاي صادر شده در اين مدت يك ميليون و 377 هزار تن اعلام و عمده كالاهاي صادر شده از مرزهاي پرويزخان و خسروي به عراق را شامل سيمان خاكستري، كيك و بيسكويت ، كولر آبي ، هندوانه ، لبنيات ، لوازم ساختماني و ميوه و تره بار ذكر كرد.
وي اظهار داشت: از مجموع كالاهاي صادر شده ، 152 ميليون دلار به ارزش وزني 481 هزار تن از مرز رسمي خسروي و 457 ميليون دلار كالا به ارزش وزني 896 هزار تن از مرز رسمي پرويزخان به اقليم كردستان عراق صادر شد.
نماينده عالي دولت در قصرشيرين اضافه كرد كه اين ميزان كالا در مجموع با استفاده از 88 هزار و 638 دستگاه كاميون حمل شده است و همچنين ميزان واردات كالا از مرز رسمي پرويزخان را طي 9 ماه سپري شده از امسال پنج ميليون و 202 هزار دلار كالا به ارزش وزني 6 هزار و 810 تن اعلام كرد.
تاتار، همچنين ترانزيت خارجي مربوط به 9 ماه گذشته را از مرز رسمي پرويزخان يك ميليون و 360 هزار تن به ارزش 500 ميليون دلار بيان كرد كه با استفاده از 49 هزار و 245 دستگاه كاميون حمل شده است.
وي ادامه داد: روزانه 800 تا يك هزار و 200 دستگاه كاميون كالاهاي صادراتي از مرز رسمي پرويزخان به اقليم كردستان عراق صادر مي شود.
فرماندار قصرشيرين گفت: همچنين روزانه به طور ميانگين 600 دستگاه تانكر سوخت رسان عراقي و ايراني از مبدا اقليم كردستان عراق از طريق مرز رسمي پرويزخان به مقصد بنادر جنوبي كشورمان وارد خاك جمهوري اسلامي ايران مي شود.
تاتار، عمده كالاهاي صادر شده از مرزهاي پرويزخان و خسروي به عراق را شامل سيمان خاكستري، كيك و بيسكويت، كولر آبي، گوجه فرنگي و رب گوجه، هندوانه، لبنيات، لوازم ساختماني و ميوه و تره بار ذكر كرد.
وي ادامه داد: در مرز پرويزخان هم اكنون به صورت مستقيم و غيرمستقيم هفت هزار نفر مشغول به كار شده اند.

** تصويب منطقه آزاد تجاري قصرشيرين آغاز تحولي بزرگ در اين شهرستان مرزي
نماينده عالي دولت در قصرشيرين گفت: طرح منطقه آزاد تجاري قصرشيرين در جريان سفر دكتر روحاني و هيات دولت به استان كرمانشاه مطرح و اكنون اين طرح در آستانه تصويب نهايي قرار دارد.
تاتار افزود: در صورت تحقق علاوه بر ايجاد اشتغال پايدار، شاهد توسعه و رونق در بخش اقتصادي و معيشت مرزنشينان خواهيم بود.

** 24 ميليارد تومان براي منطقه ويژه اقتصادي هزينه شد
فرماندار قصرشيرين گفت: تاكنون 24 ميليارد تومان از سوي بخش دولتي و خصوصي براي اجراي زيرساخت هاي منطقه ويژه اقتصادي قصرشيرين هزينه شده است.
تاتار افزود: ابلاغ ايجاد منطقه ويژه اقتصادي قصرشيرين مصوبه هيات دولت و مجلس شوراي اسلامي در سال 93 است كه در مرحله نخست آن يك هزار و 335 هكتار زمين به اين امر اختصاص يافته است.
وي اظهار داشت: از اين ميزان 300 هكتار آن طراحي شد كه شامل زيرساخت هاي لازم از جمله شامل آب ، برق ، فاضلاب و سايت شهري است كه 122 هكتار آن تاكنون عملياتي شده است.
وي بيان كرد: در 122 هكتار زمين منطقه ويژه اقتصادي قصرشيرين ، عمليات تسطيح ، محوطه سازي ، راهسازي ، احداث توقفگاه خودرو ، آب ، برق و فاضلاب ، سايت مخازن سوختي ، معابر و مجتمع اداري انجام شده است.
فرماندار قصرشيرين ادامه داد: امسال يك ميليارد و 200 ميليون تومان براي تكميل بلوار ورودي ، بيش از 2 ميليارد تومان براي ديواركشي منطقه ويژه اقتصادي اين شهرستان اختصاص يافته است.
تاتار اضافه كرد كه پارسال نيز سه ميليارد و 500 ميليون تومان براي اجراي زيرساخت هاي آب ، برق و فاضلاب منطقه ويژه اقتصادي اختصاص يافته بود.
وي افزود: بخشي از سرمايه گذاري در اين منطقه ويژه از سوي بخش خصوصي براي ايجاد سايت مخازن سوختي انجام شده كه مرحله دوم آن نيز در دست اقدام است كه به زودي به بهره برداري مي رسد.
تاتار گفت: براي حضور سرمايه گذاران در منطقه ويژه اقتصادي قصرشيرين براي ايجاد سردخانه ، انبار و ديگر طرح ها آماده هستيم كه اين مهم نيازمند همكاري مردم منطقه نيز است.
اكنون مرزنشينان قصرشيرين در سايه عمران و آباداني ايجاد شده در اين شهرستان مرزي و وجود كريدور اقتصادي روز به روز براي بهبود معيشت خود و همچنين رونق اقتصاد ملي و شكست تحريم هاي دشمن، همتشان را بيش از پيش جزم كرده اند تا فرصتي را كه نظام در اختيار آن ها قرار داده با همت عالي مسئولان در راستاي افتخارآفريني بيشتر در امر صادرات كالاهاي غيرنفتي به كار بندند و مرزهاي اين شهرستان هم چون گذشته ، پلي براي فتح موفقيت هاي آينده باشد.
3012/8066
گزارش از نازنين باباخاني