به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، رییس جمهوری عصر سه شنبه در آیین پایانی سی و ششمین جایزه كتاب سال و بیست و ششمین جایزه جهانی كتاب سال جمهوری اسلامی ایران كه در تالار وحدت برگزار شد، افزود: ما به آن روزی كه شما بر اقتصاد، فرهنگ، رادیو و تلویزیون، ارتش، نیروی انتظامی و گمركات ما حكومت می كردید و فكر می كردید ایران ابزاری در اختیار شما است كه بر او فرمانروایی كنید، باز نمی گردیم و آن دوران دیگر سپری شده است.
روحانی ادامه داد: اروپا، آمریكا، منطقه و ارتجاع عرب همه چیز دادند و ما را در حصر كامل قرار دادند و نتوانستند پیروز شوند، چون ایمان، اعتقاد و امید بود. تا روزی كه چراغ امید، ایمان، روح بلند و قلب قوی هست، ظلمت نمی تواند ما را گمراه كند.
وی یادآور شد: فشار و مشكل وجود دارد، ما در زمان جنگ كشته، زخمی، مجروح و ویرانی داشتیم كه این آثار طبیعی جنگ است؛ در زمان حصر و فشار اقتصادی ما بی مشكل نیستیم، الان در این جایزه كتاب شما خوب پیام را گرفتید كه تحریم آمریكا علیه ایران چگونه است.
رییس جمهوری اضافه كرد: آمریكا می گوید من به ملت ایران، فرهنگ ایران و كشور ایران قصد سوء ندارم، پس چرا مانع حضور چهار نفر دانشمندی كه می توانستند جایزه كتاب را از ایران بگیرند، شدند كه آن چهار دانشمند نتوانند به تهران بیایند، پس مشخص است كه در تحریم شما هستند.
وی گفت: تحریم شما در برابر علم است، در برابر دانشمندان و قلم است، شما می خواهید قلم را بشكنید، چرا نگذاشتید این چهار دانشمند به دعوت وزارت ارشاد ما پاسخ دهند و جایزه كتاب سالشان را دریافت كنند، آنها را تهدید كردید و گفتید كه اگر ایران بروید و جایزه بگیرید و برگردید دیگر به شما روادید ورود نمی دهیم. شما با چه كسی مبارزه می كنید؟ شما دارید با افكار و تمدن دنیای امروز مبارزه می كنید.
روحانی افزود: شما با ملت های منطقه ما در حال مبارزه هستید، شما با زبان سخیف و غیردیپلماتیك و غیرقابل قبول سخن می گویید. می گویید در عراق می مانیم تا مواظب ایران باشیم، در حالی تا حالا می گفتید در عراق می مانیم برای مبارزه با تروریسم و چقدر خوب شد كه حرف دلتان را گفتید.
رییس جمهوری ادامه داد: این منطق شد؟ منطقی كه هیچ عراقی و ایرانی آن ر ا نمی پذیرد و هیچ فرد در دنیا آن را نمی پذیرد. شما به صراحت می گویید ما رفتیم بخشی از خاك عراق را اشغال كردیم برای جاسوسی علیه كشور همسایه عراق، آیا این با هیچ منطقی در دنیا سازگار است؟
وی گفت: در افغانستان هم برای همین حضور دارید، شما حضورتان در این منطقه به این دلیل است كه یا می خواهید مراقب قدرت ایران باشید یا مراقب قدرت روسیه یا چین باشید. به چه مناسبت هستید در حالی كه شما ناوگان و نیروی دریایی دارید، بروید در دریاها مراقب باشید، شما كه نیروی هوایی قدرتمند دارید چرا خاك كشورهای دیگر را اشغال می كنید؟ چرا دروغ می گویید؟ چرا سالها به مردم دروغ می گویید؟
روحانی با اشاره به اینكه ما امروز باید با كتاب و منطق مان به آنها جواب بدهیم، گفت: باید امروز انقلاب مان را با قلم و استدلال تضمین كنیم، فشار می بینیم، هر جنگی زخمی دارد. در جنگ اقتصادی هم زخمی داریم، اما شما پیروز این راه نخواهید شد، این ملت بزرگ ما برای آرمانش می ایستد.
رییس جمهوری تاكید كرد: ملت ایران از شما اجازه نخواهد گرفت و سر فرود نخواهد آورد. ملت ایران در برابر خدا و خواست ملی خود سر فرود خواهد آورد و در برابر شما خم نمی شود و این راه را ادامه می دهد و شما نمی توانید ما را برگردانید به عقب، ما در مسیر پیش رو حركت می كنیم.
روحانی ادامه داد: همه آمار و ارقام در این چهل سال به ما می گوید كه مسیر ما درست بوده است، ممكن است در جایی كاستی و اشتباه داشته ایم، هیچ كس نمی تواند بگوید من بدون ایراد بوده ام، اما راه ما درست بوده است.
**افزایش 8 برابری حركت زنان كشور در مسیر پیشرفت
وی اضافه كرد: آماری كه وزیر ارشاد اعلام كرد و گفت در آغاز انقلاب در سال 1358 در میان نویسندگان بزرگ این جامعه، سهم زنان 4 درصد بود و امروز در میان نویسندگان سهم زنان 32 درصد شده است. یعنی ۸ برابر زنان ما مسیر پیشرفت را انتخاب كردند.
وی با اشاره به سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره این كه در گذشته داستان نویسی توسط مردان نسبت به زنان 30 برابر بود اما در حال حاضر تقریبا مساوی است، تاكید كرد: پس مسیر درست است.
رییس جمهوری خطاب به غرب اضافه كرد: شما میگویید این انقلاب و اسلام ضد حقوق زن است، پس چرا زنان ما در همه زمینه ها پیشرفت كرده اند؟ به دانشگاههای ما نگاه كنید، ابتدای انقلاب در دانشگاه تهران چند درصد از دختران ما تحصیل میكردند و امروز چند درصد در حال تحصیل هستند.
روحانی یادآور شد: بسیاری از خانواده در دبیرستانها و دانشگاه ها با آن شرایطی كه شما در گذشته درست كرده بودید جرأت نمیكردند دختران خود را به آن مكان ها بفرستند؛ امروز آمار و ارقام به ما می گوید زنان و دختران فرهیخته ما كه در دانشگاه ها قبول می شوند همتراز مردها و گاهی بیشتر حضور دارند.
وی با تاكید بر این كه این موضوعات نشان میدهد راه و مسیر ما درست بوده است، تصریح كرد: امروز وحدت، یكپارچگی، امید به آینده و نشاط ما علیرغم سختی هایی كه به غلط به ما تحمیل كردید - كه از این سختی ها هم عبور خواهیم كرد – وجود دارد.
رییس جمهوری خطاب به آمریكایی ها ادامه داد: شما میخواستید چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی را نبینیم و جشن نگیریم و فكر میكردید در چهلمین سال انقلاب شما در تهران پایكوبی می كنید و بر ملت ایران مسلط می شوید و ملت را به زانو در می آورید.
**ایران با نشاط در چهلمین سال انقلاب
روحانی گفت: این چهلمین سال انقلاب است؛ این ایران با نشاط است؛ در سراسر كشور از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب، همه در این ایام در تمام استانها در حال افتتاح دهها و صدها و هزارها پروژه كوچك و بزرگ آن هم افتتاح پروژه هایی كه مربوط به یك تا سه سال اخیر است.
وی خطاب به نویسندگان حاضر در این نشست با تاكید بر این كه راه ما برای پیشرفت به دست شماست، گفت: مهم نیست كه این نوشته كتاب ها بر روی كاغذ یا صفحه دیجیتال باشد، شكل ممكن است فرق كند، اما باز اندیشه شماست.
رییس جمهوری افزود: در فضای مجازی هم اگر شك كنیم، باز به كتاب مكتوب مراجعه می كنیم تا مشاهده كنیم كه دقیق است یا خیر، هنوز هم كتاب كاغذی ما سند اصلی ماست، اگر یك نكته ای در فضای مجازی ببینیم و تردید كنیم به كتابخانه مراجعه كرده، از كتاب استفاده می كنیم.
روحانی با بیان این كه كتاب، قلم و اندیشه جایگاه خود را دارد، یادآور شد: به حول و قوه الهی انقلاب، فرهنگ، تعالی و اندیشه خود را ادامه خواهیم داد و پیروزی نهایی انشاالله از آن ما خواهد بود.
**دوران انسداد گذشته است
رییس جمهوری به مسجد شیان در كشور چین كه مربوط به بیش از 1000 سال گذشته است، اشاره كرد و افزود: در ورودی این مسجد بر روی سنگ نوشته ای به زبان فارسی، نصب شده كه نحوه وضو گرفتن، اوقات نماز، نماز خواندن حجاری شده است.
روحانی اظهار داشت: ما می بینیم كه چطور از هزار سال پیش حضور و تمدن ایرانی و پیام ایرانی از طریق یك كتابت به راحتی متصل می شود و این اثر جاودانه كتاب برای جامعه ما است.
رییس جمهوری بیان كرد: امروز ما در عصر و زمانی زندگی می كنیم كه كتاب باید به سوال ما پاسخ دهد، این سوال ممكن است مربوط به تاریخ، جغرافیا، آسمان ها و كهكشان ها و یا حتی به شیوه زندگی، اخلاق، دین، عرفان یا هر چیز دیگری باشد.
روحانی یادآور شد: ممكن است زمانی ما كتابی را می نویسیم كه این كتاب در جای خودش ارزشمند است، اما نمی تواند پاسخگوی سوالات و شبهات امروز جامعه ما باشد.
رییس جمهوری گفت: امروز ما راهی برای جلوگیری از ایجاد شبهات نداریم. اگر همه قلم های عالم را بشكنیم و همه زبان های عالم هم بریده شوند، شبهه با همان اشاره كردن هم به وجود می آید.
روحانی افزود: شبهه و سوال به هر حال به وجود می آید و هیچ سانسور و فیلتری قابل مبارزه با آن نبوده و به هیچ شكلی نمی توان جلوی آن را گرفت و فقط بایستی بتوانیم در برابر سوال پاسخگو باشیم. با امر و نهی و فیلتر سوال و شبهه مردم پاسخ داده نشده و رفع هم نمی شود.
رییس جمهوری بیان كرد: دیگر دوران انسداد گذشته كه اگر هم نگذشته باشد در دنیای امروز نمی تواند مشكل ما را حل كند.
روحانی اضافه كرد: ما باید با عقل، دانش و كتاب و با گفت و گو همانگونه كه خداوند در قرآن تاكید كرده به بهترین شیوه با مردم صحبت كنیم. بایستی با درایت و حكمت، دلسوزی و موعظه، نصیحت با مردم صحبت كنیم، نه اینكه باید شعار و فریاد با مردم سخن بگوییم.
روحانی به تعبیر زیبای قرآن اشاره كرد و گفت: به تعبیر قرآن اگر گروهی بر شما ستم روا نمی دارند دارای هر دین آسمانی كه هستند از یهود و نصارا و مجوس و زرتشتیان به عنوان اهل كتاب و كلمه كتاب را به كار می برد و می گوید حتی زمانی كه می خواهیم با سایر ادیان و اعتقادات هم سخن بگوییم، باید جدال احسن داشته باشیم.
رییس جمهوری افزود: افتخار این است كه همه این امت های بزرگ ادیان ابراهیمی دارای كتاب هستند و خداوند آنها را به عنوان اهل كتاب می شناسد و در صحبت كردن با آنها هم به بهترین شیوه و زبان و بهترین قلم گفت و گو و مفاهمه و بحث كنیم و جدال احسن داشته باشیم.
**ما اهل جدال احسن هستیم و اهل نزاع و رویارویی غیراخلاقی نیستیم
روحانی بیان كرد: پس راه برای ما این است كه با بیان احسن و زیباترین شیوه به سوال و شبهه مردم پاسخ دهیم و جامعه ای را بسازیم كه جامعه گفت و گو باشد. همه با هم در جامعه حرف بزنیم. اگر به جناح یا حزبی علاقمند هستیم با رقیب سخن بگوییم نه اینكه جنگ كنیم.
رییس جمهوری اضافه كرد: ما اهل جدال احسنیم و اهل نزاع و رویارویی ناصحیح و غیراخلاقی با یكدیگر نیستیم.
روحانی یادآور شد: بعد از گذشت 40 سال یعنی پس از طی دوران پختگی و بلوغ و فراز و نشیب چرا زمانی كه می خواهیم درباره یك لایحه یا قانون حرفی و یا حتی پشت تریبونی حرف بزنیم یا مقاله ای بنویسیم، چرا به این شكل با یكدیگر صحبت كنیم.
**انقلاب اسلامی انقلابی فرهنگی بود
وی با بیان این كه در ایام جشن های چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی در جمع صاحب نظران، اهل قلم، نویسندگان و اصحاب فرهنگ هستیم، یادآور شد: انقلاب ما بی تردید قبل از سیاسی بودن یك انقلاب فرهنگی بود.
رییس جمهوری با تاكید بر این كه این انقلاب یك انقلاب فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بود، تصریح كرد: این انقلاب، انقلابی بود كه حتما از كتاب آغاز شد و اگر آغاز نهضت اسلامی را مشاهده كنیم با اعلامیه مراجع و علمای بزرگ و به ویژه امام راحل شروع شد. انقلاب، اعلامیه نوشتار كلام و انقلاب كتاب و فرهنگ بود.
روحانی افزود: با یك نواركاست ما به جنگ تمام رسانه های قدرتمند شاه رفتیم. یك نوار كاست از سوی امام راحل(ره) كه از نجف یا از پاریس ملتی را به حركت در می آورد و من فكر نمی كنم رهبری در تاریخ نهضت ها و انقلاب ها تا این حد محبوب سراغ داشته باشیم.
وی خاطرنشان كرد: ایشان با یك فرمان، یك مصاحبه و سخنرانی یا یك دعوت همه ملت را به خیابان می كشید. این چه قدرت عظیم و بزرگی بود كه 36 میلیون نفر را در ایران با یك سخن، یك اعلامیه، با یك فریاد و یك ندا به خیابان ها می كشید و مردم از رژیم تا دندان مسلح هیچ هراسی نداشتند.
رییس جمهوری با بیان این كه رژیم پهلوی از لحاظ قدرت مادی و ظاهری با مردان انقلاب آن روز و ملت انقلابی از لحاظ قدرت مادی قابل مقایسه نبودند، تصریح كرد: همه قدرت های سیاسی دنیا تقریبا بدون استثنا پشت سر رژیم دیكتاتور گذشته بودند.
روحانی تاكید كرد: این ملت بدون سلاح و با دست خالی اما با روحی بلند و با امیدواری به پایان راه پیروزمند خود در برابر همه قدرت ها ایستادند و مقاومت كردند. آنچه كه ملت ما را پیروز كرد پیروزی نور بر ظلمت بود.
**كتاب مسیر حركت ما است
وی ادامه داد: آن وصفی كه قرآن مجید درباره خود دارد، كتابی كه با تابش نور ظلمت ها را كنار می زند و این وصف یك كتاب واقعی مفید در جامعه است. اگر هر كتابی ظلمتی را عقب راند و راهی نو را به ما نشان داد و مسیر را برای ما هموار كرد كه چه این كه در تاریكی راه رفتن هم با سرعت امكان پذیر نیست، هم امكان دقیق پذیر نیست و هم مواجه شدن و نشدن با مانع آن هم تقریبا امكان ناپذیر است چقدر راحت در ظلمت تله دشمن می تواند زندگی انسان را پایان دهد.
روحانی اضافه كرد: این نور است كه راه و طریق واقعی را به ما نشان می دهد، خطرات را برای ما با بازگو می كند و بهترین مسیر را به ما نشان می دهد، مسیری كوتاه و بی خطر كه این معنای كتاب است.
رییس جمهوری یادآور شد: نویسندگان، اندیشمندان و فرهیختگان در برابر همه مردم و همه آنهایی كه از اندیشه و كتاب آنها استفاده می كنند، یك وام بزرگ بردوش همه در سایه آن افتخاری كه برای جامعه می آفرینند، دارند.
روحانی گفت: آنچه امروز باید در این مقطع تاریخی از كتاب و نوشتن، فرهیختگان و اندیشه، بدانیم این است كه از كتاب چیزی جز بازگویی اندیشه نیست، اندیشه ای كه با كتابت جاودانه می شود. هرآنچه ما از تاریخ گذشته داریم و می توانیم ببینیم، اندیشه قرون گذشته، تاریخ قرون گذشته و مسیر و راه و تمدن آنها تقریبا منحصر به كتاب است. البته آثار دیگری هم هست. آثار تمدنی دیگری هست.
وی افزود: آنچه به زیبایی واقعیت را بازگو می كند نوشته اندیشمندان و صاحب نظران در گذشته است. شما می بینید شعرای بزرگ و نویسندگان بزرگ ما در علوم مختلف در طول تاریخ و هزاران سال در سراسر جهان آثارشان از طریق كتاب به ما منتقل شده است و ما از مسیر كتاب می توانیم ببینیم چه گفته اند و چگونه اندیشیده اند، تاریخ گذشته، راه گذشته و تمدن گذشته.
رییس جمهوری ادامه داد: امروز شما در سنگ نوشته هایی كتابت چندین هزاران سال قبل را به خوبی می بینید و می خوانید معنا می كند و از آن طریق به زمان هزاران سال پیش به راحتی متصل می شوید.
**با استدلال با هم سخن بگوییم
رییس جمهوری گفت: اختلاف نظر و اختلاف سلیقه اشكالی ندارد، با یك بیان واضح، مودبانه و اخلاقی همه با هم سخن بگوییم، پیام كتاب این است كه می گوید با استدلال با هم حرف بزنیم، با دلیل و برهان آن هم به بهترین شكل.
روحانی افزود: كتابی می تواند موثر باشد كه اولا محتوای آن نو باشد، پیام نو باشد و ثانیا به بهترین و زیباترین شكل باشد. گاهی افرادی طوری می نویسند كه كسی نمی فهمد یا طوری بیان می كنند كه مستمع نمی تواند بفهمد، تنها فهم درست و اندیشه درست باید با یك زبان درست و با یك قالب درست بیان شود.
وی تاكید كرد: خداوند طوری به آدم علم را یاد داد كه همان وقت بیان كند و در برابر فرشتگان تبیین كند و گرنه آدم عالم باشد و نتواند بیان بكند فایده ندارد، ما باید درست بیندیشیم و در قالب درست برای نسل امروز جامعه ما اندیشه ها را بیان كنیم.
رییس جمهوری تصریح كرد: امروز روزی است كه جامعه ما به اندیشمندان، دانشمندان، صاحبان قلم و صاحبان كتاب بیش از دیروز نیاز دارد. انقلاب مان با كتاب و فرهنگ به پیروزی رسیده است، پس حتما با فرهنگ و كتاب می توانیم این انقلاب را نگه داریم، راه دیگری نداریم.
**دشمنان می خواهند از لحاظ فرهنگی ما را بشكنند
روحانی اظهار داشت: آنها هم كه می خواهند ما را به زمین بزنند درست است از طریق اقتصادی امروز جنگ را آغاز كرده اند، اما نهایتا از لحاظ فرهنگی می خواهند ما را بشكنند. شدیدترین محاصره اقتصادی و بدترین حمله نظامی اگر باشد اگر روحیه بماند، اگر انگیزه بماند، حتما طرف پیروز نمی شود، اگر بهترین سلاح را داشته باشد اما طرف مقابل دارای روحیه و ایمان و رشادت یعنی همان فرهنگ و انگیزه لازم باشد، نمی تواند آن را به زمین بزند.
وی خاطر نشان كرد: ما هشت سال جنگ را تجربه كردیم و دیدیم نتوانستند ما را شكست بدهند، دنیا نتوانست رزمندگان ما را در میدان جنگ پشتشان را به خاك بمالد، ما توانستیم در جنگ هشت ساله در برابر انواع سلاح ها بایستیم، به ما كه هیچ سلاح جدیدی نرسید، هر چه كه از قبل داشتیم توانستیم تعمیر و آماده كنیم و استفاده كردیم، كسی به ما سلاح جدید نداد، حتی قطعه یك وسیله پدافندی هم به ما ندادند.
رییس جمهوری ادامه داد: این شما اصحاب قلم هستید كه باید به نسل جوان ما بگویید ما با ایمان مان با قدرت مان و با وحدت مان و بدون امید به دیگران پیروز می شویم. شوروی سابق همسایه ما بود توپ 23 پدافندی را از آنها خریده بودیم، قراداد بسته بودیم، باید به ما قطعه می داد.
روحانی گفت: در جنگ بودیم این سلاح هم سلاح تهاجمی نبود، سلاحی بود كه می خواست از آسمان ایران، از مردم ایران، از جان ایرانیان دفاع بكند، قطعه این توپ را به ما ندادند، گفتند درست است قرارداد داریم ولی در زمان جنگ نمی توانیم به شما سلاح بدهیم، مدرن ترین هواپیمای روزشان را به صدام دادند.
**جایزه كتاب سال
جایزه كتابسال جمهوری اسلامی ایران همه ساله با هدف حمایت و تشویق مولفان، مترجمان و مصححان و ناشران سراسر كشور و ارتقای فرهنگ جامعه اسلامی، حفظ استقلال و هویت فرهنگی برگزار میشود.
طبق ضوابط دبیرخانه كتاب سال، آثار ارسالی به این رویداد باید حداكثر یك سال قبل، منتشر شده و جزء كتابهای كمك درسی و افست نباشند.
كتابهای داستان بزرگسال، نقد ادبی (تالیف)، مستندنگاری، شعر بزرگسال و كودك و نوجوان به دلیل همپوشانی با جایزه جلال آلاحمد و جایزه شعر فجر در كتاب سال بررسی نمیشود.
آیین اختتامیه سیوششمین دوره جایزه كتابسال جمهوری اسلامی ایران به منظور معرفی و تجلیل از برگزیدگان، هم اكنون با حضور دكتر «حسن روحانی» رئیس جمهوری، «سیدعباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از فرهنگوران، ادیبان، نویسندگان و استادان دانشگاه در تالار وحدت درحال برگزاری است.
سیام**3070**1535**1058
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۶:۴۹
تهران - ایرنا - رییس جمهوری درآیین پایانی جایزه كتاب سال جمهوری اسلامی ایران با اشاره به تلاش های آمریكا برای دشمنی با ملت ایران، گفت: اگر شما می خواهید ایران را به 40 سال قبل برگردانید، این ارتجاع امكان ناپذیر است. ما به دوره سلطه آمریكا بر ایران برنخواهیم گذشت.