جيرفت - ايرنا - برخي كارشناسان عنوان مي كنند كه رديابي آفات براي بهبود بخش كشاورزي به عنوان يك حركت پيشگيرانه، بايد همواره مورد توجه باشد و با اينكه مي تواند در جلوگيري از انتقال بيماري ها عملكرد مطلوبي از خود نشان دهد چرا هنوز بسياري از كشاورزان به اين مقوله مهم توجه نمي كنند.

تغييرات اقليمي و انتقال بذر يا نهال آلوده همواره عامل اصلي انتقال بيماري هاي مختلف در بخش باغي و زراعي بوده كه امروز يكي از دغدغه هاي مهم بخش كشاورزي جنوب استان كرمان به شمار مي رود اما بايد ببينيم كه سازمان عريض و طويل جهاد كشاورزي اين ديار و بخش مديريت حفظ نباتات اين مجموعه، چگونه در اين زمينه فعاليت كرده است.
البته بسياري از كارشناسان كشاورزي بر اين باورند كه بايد با اتكا به اصل معروفِ پيشگيري بهتر از درمان است، برنامه ريزي صحيحي در راستاي جلوگيري از ورود بذر و نهال آلوده انجام داد چرا كه تجربه نشان داده ا، بيشتر بيماري هاي بخش كشاورزي و باغداري ناشي از انتقال نهال و بذر آلوده، به مزارع بوده و مي طلبد كشاورزان اين خطه توجه ويژه اي به اين مساله داشته باشند تا عامل سرايت آلودگي به مزارع و باغ هاي منطقه نشوند.
خبرگزاري جمهوري اسلامي دفتر جيرفت به منظور بررسي بيشتر اين موضوع و شناسايي راهكارهاي مناسب براي فرار به موقع از دام آفت ها و بيماري ها، ميزگردي تخصصي با حضور سعيد برخوري رئيس سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان، علي سالاري مدير جهاد كشاورزي شهرستان جيرفت، مهديه كرد ساردويي كارشناس بخش كشاورزي و مجيد فرخي مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان برگزار كرد.
**رديابي بيماري هاي قرنطينه اي
رئيس سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان در اين ميزگرد از رديابي بيماري قرنطينه اي گرينينگ در سطح 10 هزار هكتار از مركبات اين منطقه خبر داد.
سعيد برخوري افزود: از آنجايي كه اين بيماري توسط آفت پسيل مركبات و نهال آلوده، انتقال و گسترش پيدا مي كند، ضرورت دارد كه باغداران در جهت مبارزه با آفات، از نيمه اسفند تا اواسط ارديبهشت ماه و از اواخر شهريور تا اواخر مهرماه، در 2 نوبت اقدام و همچنين از كشت نهال هاي مركبات بدون شناسه و گواهي بهداشت خودداري كنند.
وي تصريح كرد: در سال جاري بيماري قرنطينه اي گرينينگ مركبات در سطح 10 هزار هكتار از باغ هاي منطقه رديابي شد و پس از بررسي هاي آزمايشگاهي، بيشترين پراكندگي اين بيماري در باغات مناطق كوهپايه اي گزارش شد.
برخوري اظهار داشت: يكي از دغدغه هاي سازمان جهاد كشاورزي مساله آلودگي بذر و نهال است كه در اين زمينه با جديت زيادي بيماري ها را رديابي مي كند.
* 100 نمونه خاك و ريشه گياهي در جنوب كرمان رديابي شد
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان نيز در اين ميزگرد گفت: رديابي آفات و بيماري هاي قرنطينه اي در مزارع و باغات منطقه جنوب كرمان بسيار حائز اهميت بوده و اين مديريت از فروردين ماه سال جاري با برگزاري كارگاه هاي آموزشي، جمع آوري نمونه ها را طبق استاندارد هاي لازم از 2 هزار هكتار مزرعه سيب زميني كليد زد و براي انجام مراحل آزمايشگاهي نيز تمهيدات لازم را در دستور كار قرار داد.
مجيد فرخي افزود: امسال با استفاده از نيرو هاي متخصصِ 'نماتد شناسِ' شبكه مراقبت گياه پزشكي و نظارت بخش دولتي، حدود 100 نمونه خاك و ريشه سيب زميني آزمايش شد كه خوشبختانه اين نوع آفت در نمونه هاي جمع آوري شده مشاهده نشد.
فرخي همچنين كشاورزان را به مشورت با كارشناسان كشاورزي نسبت به انتخاب و تهيه ارقام مورد نياز، كشت بذر هاي سالم و داراي گواهي سلامت سفارش كرد.
وي تصريح كرد: نخستين علامت در يك مزرعه آلوده به 'نماتد سيست سيب زميني ' ظهور نقاطي با پوشش گياهي كم به صورت لكه اي در قسمت هاي مختلف مزرعه است كه در اين نقاط، رشد گياه بسيار ضعيف بوده و علائم كمبود شديد مواد غذايي را نشان مي دهد.
فرخي عنوان كرد: اثرات نماتد سيست سيب زميني روي گياه، تنش آبي و پيري زودرس برگ ها است و در گياهان شديداً آلوده، زمين كاملاً با برگ هاي ريزش كرده پوشيده مي شود.
وي ادامه داد: آلودگي در برگ ها شبيه به علائم كمبود مواد غذايي و به صورت زردي غير طبيعي و پژمردگي برگچه ها و چرمي شدن برگ ها ديده مي شود.
*تعداد 38 فروشندگي غيرمجاز لوازم كشاورزي پلمب شد
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان گفت: امسال تعداد 38 فروشندگي غيرمجاز با دستور دادستاني شهرستان هاي جنوبي استان كرمان پلمب شده است.
فرخي افزود: با توجه به اهميت و ضرورت توليد محصول سالم و نقش عرضه و استفاده از سموم شيميايي در امنيت غذايي، سلامت بهره برداران بخش كشاورزي و مصرف كنندگان، سازمان جهاد كشاورزي نسبت به شناسايي فروشندگي هاي عرضه آفت كش نباتي تا سطوح دهستان ها اقدام مي كند.
وي ادامه داد: سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان با همكاري مراجع قانوني نسبت به بازديدهاي دوره اي اكيپ هاي بازرسي به منظور جلوگيري از عرضه و فروش سموم غيرمجاز و همچنين كنترل قيمت آفت كش ها بر اساس ليست اعلامي انجمن صنايع توليد كنندگان سموم، اقدام كرده است.
فرخي تصريح كرد: با پيگيري هاي صورت گرفته تاكنون 200 فروشگاه در سطح منطقه شناسايي شده و تعداد 120 فروشندگي، داراي مجوز و تعداد 38 فروشندگي غيرمجاز هم با دستور دادستاني پلمب شد.
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان گفت: با توجه به ساماندهي مصرف سموم در كنترل آفات و بيماري هاي گياهي، جلوگيري از عرضه سموم قاچاق، تقلبي و خارج از فهرست، امري اجتناب ناپذير بوده و اين برنامه، همكاري همه ارگانهاي قانوني را در برخورد با افراد خاطي و ساماندهي باقي مانده فروشندگي ها مي طلبد.
*تعداد 179 اصله نهال آلوده در جيرفت كشف و معدوم شد
مدير جهاد كشاورزي شهرستان جيرفت نيز در اين ميزگرد گفت: امسال تعداد 17 اصله نهال آلوده زيتون و 162 اصله نهال انگور بدون گواهي سلامت در اين شهرستان جمع آوري و معدوم شد.
علي سالاري افزود: شهرستان جيرفت به لحاظ قرار گرفتن در شمالي ترين نقطه از منطقه جنوب كرمان داراي اقليم هاي مختلف آب و هوايي بوده و بستر مناسبي براي كشت و توليد انواع محصولات كشاورزي به ويژه محصولات باغي (سردسيري - گرمسيري و نيمه گرمسيري) به شمار مي رود.
وي بيان كرد: با توجه به اهميت موضوع و قرنطينه اي بودن آفات و بيماري هاي گياهي و همچنين جلوگيري از نقل و انتقال هر گونه اندام گياهي از مناطق آلوده به مناطق سالم شهرستان جيرفت، بازديد هاي منظم از مراكز توزيع و فروش نهال و نهالستان ها انجام مي گيرد.
سالاري تصريح كرد: در بازديدهاي چند روز گذشته تعداد 17 اصله نهال زيتون آلوده به مگس زيتون از منطقه محلات و 162 اصله نهال انگور گلداني فاقد برچسپ و گواهي سلامت از فروشگاههاي گل و گياه در سطح شهر جمع آوري شد.
وي عنوان كرد: آفت مگس زيتون يكي از آفات قرنطينه اي بوده كه در تمام طول سال فعاليت دارد، آفت مذكور از گوشت ميوه تغذيه كرده و گاهي تا 90 درصد ميوه ها را از بين مي برد و سوراخ هاي ناشي از تخم ريزي حشرات ماده و سوراخ هاي خروجي لاروها موجب نفوذ عوامل قارچي و باكتريايي شده و ميوه ها به شدت فاسد مي شوند كه اين موضوع در كاهش كيفيت و كاهش راندمان توليد روغن زيتون، موثر است.
سالاري گفت: با توجه به اهميت اين موضوع، به باغداران و كساني كه قصد احداث باغ دارند توصيه مي كنيم قبل از خريد و كاشت نهال، به مديريت جهاد كشاورزي مراجعه و با كارشناسان مربوطه مشورت كنند.
وي تصريح كرد: تمامي عاملان فروش و توزيع كنندگان انواع نهال نيز توجه داشته باشند كه فروش هر گونه نهال فاقد ليبل و گواهي سلامت، غير مجاز بوده و اين مديريت با هماهنگي دستگاه قضايي با متخلفان، برخورد قانوني خواهد كرد.
*كشاورزان نگران آفت پروانه ابريشم نباشند
كارشناس كشاورزي جنوب كرمان هم گفت: كشاورزان جنوب كرماني، در صورت مشاهده اين آفت بر روي محصولات كشاورزي خود به كارشناسان مديريت حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي مراجعه كنند.
مهديه كرد ساردويي افزود: آفت ذكر شده «لارو پروانه ابريشم باف ناجور» نام دارد كه از آفات شايع، درختان جنگلي به شمار مي رود.
وي به ميزبان‌هاي اين آفت اشاره و تصريح كرد: پروانه ابريشم باف ناجور بر روي درختان سيب گلابي و غيره، لانه گزيني كرده و به اين درختان خسارت وارد مي‌كند.
كرد ساردويي ادامه داد: آفت پروانه باف ناجور، يك نسل در سال دارد و در مناطق سردسير معمولا نويد بخش نوروز است و از اواسط فروردين تا اواخر ارديبهشت ماه، لاروها مشاهده و در مناطق معتدل در تمام فصل سال مشاهده مي‌شوند.
اين كارشناس كشاورزي اظهار داشت: اين آفت از برگ‌هاي درختان تغذيه كرده و گاهي خسارات شديدي وارد مي كند و موجب لخت شدن شاخه‌هاي درخت مي‌شود و در نتيجه، ضعف درختان را در پي خواهد داشت.
وي گفت: به منظور كنترل و مقابله با اين آفت، بايستي يكسري اقدامات كارشناسي انجام شود لذا با توجه به تراكم جمعيت لارو در يك نقطه بهترين روش پيشنهادي، كنترل مكانيكي و جمع آوري و انهدام لاروهاست.
اين كارشناس افزود: از ساير روش‌هاي كنترل نيز، مي توان به استفاده از b.t. يا همان كنترل شيميايي به صورت مبارزه لكه‌اي با سموم گوارشي اشاره كرد و همچنين مي‌توان با ايجاد لانه‌هاي مصنوعي پرندگان براي تغذيه از اين لاروها كنترل آفت را انجام داد كه البته در صورت وسعت آلودگي، اين روش چندان كارساز نيست.
وي ادامه داد: همچنين بستن گوني در اطراف تنه درخت و ايجاد پناهگاه براي لاروها و سپس جمع آوري آنها مي‌تواند در كاهش جمعيت آنها موثر باشد.
پر واضح است كه رديابي بيماري هاي قرنطينه اي و خودداري از كاشت نهال هاي بدون شناسه و همچنين برگزاري كارگاه هاي آموزشي در راستاي توانمند كردن كشاورزان براي مقابله با آفات، از اهميت بسيار بالايي برخوردار است، به علاوه مشورت با كارشناسان كشاورزي در خصوص انتخاب و تهيه بذرها و سموم مورد نياز، مي تواند تا حد زيادي به پيشرفت و بهبود بخش كشاورزي كمك كند، البته نبايد از نظارت و بازرسي مستمر مراكز توزيع نهاده هاي كشاورزي غافل شد.
7450/7429/ 5054