به گزارش ايرنا حجت الاسلام مرتضي خاكباز به مناسبت چهل سالگي انقلاب اسلامي با شركت در نشست خبري در ايرنا مركز اهواز افزود: دستگاه وقف و عمران بقاع متبركه به طور كامل مردمي است و مردم بر اساس اعتقادات عميق خود به بقاع متبركه رسيدگي كرده و املاك و بخشي از دارايي خود را به منظور مبارزه با فقر ، جهل و رفع محروميت و تعميق باورهاي ديني وقف كرده اند و در اين راستا اوقاف مسئوليت تحقق نيات امينانه واقفان و عمران بقاع را برعهده دارد.
وي گفت: استان خوزستان 417 بقعه زيارتي و 15هزار رقبه(وقف) دارد كه از اين حيث به ترتيب رتبه سوم و پنجم كشوري را دارد.
مديركل اوقاف و امور خيريه خوزستان، كمي درآمد بقاع و موقوفه ها را دليل اصلي تاخير در تامين و تكميل زيرساخت هاي فرهنگي بيان كرد.
وي موقوفه خواري و تصرف و تعدي به زمين هاي وقفي را در خوزستان از مشكلات پيش رو دستگاه وقف بيان كرد و افزود: متاسفانه برخي سياسيون به وقف نگاه سياسي و ابزاري دارند و موقوفه و وقف را مشكل زا و نه مشكل گشا در جامعه ترويج مي كنند و اين خطايي نابخشودني است.
حجت الاسلام خاكباز با تاكيد بر ضرورت اصلاح چنين نگاه ناصوابي در خصوص وقف بيان كرد:واقف با نيت خيرخواهانه بخشي از اموال خود را براي رضاي خداوند و خدمت به خلق و گره گشايي از مشكلات اجتماعي جامعه وقف كرده و نبايد اجازه داد نيت امينانه واقفان با برخي بداخلاقي ها خدشه دار شود.
** وقف سابقه 1200ساله دارد
مديركل اوقاف و امور خيريه خوزستان با بيان اينكه وقف سابقه يك هزار و 200ساله دارد و از ابتداي ظهور اديان الهي وقف وجود داشته بيان كرد: ائمه اطهار(ع) به ويژه امام علي(ع) بخش مهمي از اموال خود را براي جلب رضاي الهي وقف كرده اند و هنوز با گذشته زمان زيادي ، برخي موقوفه هاي امام علي(ع) در مدينه از جمله چاه هاي آب كه با دستان مبارك آن حضرت حفر شده و به آب رسيده مورد استفاده مردم هستند.
وي در ادامه با اشاره به اينكه در بسياري از كشورهاي غربي و توسعه يافته ، هم اكنون وقف رايج است و برخي دانشگاه هاي معتبر آمريكا ، انگليس و فرانسه توسط افراد خير وقف شده افزود:در كشور با وجود آنكه وقف از سابقه ديرينه اي برخوردار است ولي در دهه هاي اخير مردم به دلايل مختلف رغبت كمتري به وقف منفعتي و نه وقف انتفاعي داشته اند.
وقف منفعتي در زمين و منزل كه جنبه درآمدزايي دارند مصداق پيدا مي كند ولي در وقف انتفاعي ساخت مسجد ، حسينيه و درمانگاه و ساخت مدرسه مطرح است.
** رژيم گذشته بيشترين صدمه را به وقف زد
مديركل اوقاف و امور خيريه خوزستان با بيان اينكه رژيم گذشته با اجراي طرح اصلاحات ارضي و تعدي به موقوفه ها بيشترين صدمه و ضربه را به وقف و موقوفه ها زد افزود: نظام جمهوري اسلامي ايران پس از پيروزي انقلاب ، تلاش زيادي براي احياي موقوفه ها و تحقق نيات واقفان به عمل آورد و موفق شد زمين هاي زيادي را از دست متصرفان و يا كساني كه اطلاعي از موقوفه بودن زمين نداشتند خارج كند.
وي با بيان اينكه امام خميني(ره) و رهبر معظم انقلاب بارها بر احياي موقوفه ها و رسيدگي به بقاع متبركه از سوي دستگاه اوقاف به عنوان امين مردم تاكيد داشته اند گفت: گام هاي زيادي براي احياي موقوفه ها و درآمدزايي آنان در خوزستان انجام شده ولي كافي نبوده و نيست.
** درآمدزايي موقوفه ها اولويت نخست
حجت الاسلام خاكباز احياي موقوفه ها از طريق درآمدزايي را نخستين اولويت اوقاف امور خيريه خوزستان بيان كرد و گفت:در نخستين گام ، به تازگي 6 پروژه اشتغال زايي با هدف كسب درآمد در املاك وقفي دزفول ، و سه پروژه در رامهرمز و ماهشهر با حجم سرمايه گذاري 200ميليارد ريال توسط اوقاف خوزستان شروع شده كه تا يك سال آينده به بهره برداري مي رسد.
وي افزود:براساس نقشه راه ، سال آينده براي هر شهرستان خوزستان يك پروژه اقتصادي در موقوفه ها تعريف و اجرايي مي شود و به تدريج در سال هاي بعد موقوفه ها از حالت سكون خارج شده و به محلي براي درآمدزايي و هزينه كرد آن در كارهاي عام المنعفه منطبق با نيت واقفان تبديل مي شود.
وي درآمد كنوني موقوفه هاي خوزستان و بقاع متبركه را در مقايسه با ديگر استان ها ناچيز بيان كرد و بيان كرد:اجراي طرح كشت محصول خارشتر در سطح يكهزار و 500هكتار در موقوفه توكل رامهرمز ، راه اندازي مجموعه هاي كشاورزي و مرتبط با هم در زمين هاي وقفي با هدف درآمدزايي از برنامه هاي آينده اوقاف و امور خيريه خوزستان است.
مديركل اوقاف و امور خيريه خوزستان از افزايش 120درصدي تحقق درآمد موقوفه ها و درآمد بقاع متبركه در 10 ماه نخست امسال خبر داد و گفت: تحقق درآمدها تا پايان امسال به 130درصد خواهد رسيد كه اين نشان دهنده رويكرد اقتصادي اوقاف به درآمدزايي موقوفه ها با هدف كمك به تحقق نيات خيرخواهانه واقفان بوده است.
وي پيش بيني كرد درآمد موقوفه هاي خوزستان در سال 1398 از 60ميليارد ريال فعلي به 200ميليارد ريال برسد.درآمد موقوفه ها بيشتر در جاده ساز، آبرساني به مناطق غيربرخوردار و محروم ، درمان و كمك به دانشجويان كم بضاعت هزينه مي شود.
** طرح فرهنگي آرامش بهاري در بقاع متبركه از 28اسفند
مديركل اوقاف و امور خيريه خوزستان گفت: طرح فرهنگي مذهبي آرامش بهاري در بقاع شاخص استان از 28اسفند 1397 تا پايان تعطيلات نوروزي 1398 اجرا مي شود.
حجت الاسلام خاكباز با بيان اينكه طرح هاي فرهنگي در طول سال در بقاع شاخص خوزستان از جمله حرم هاي مطهر علي ابن مهزيار اهوازي(ع)، دانيال نبي(ع)، سبزقبا در دزفول ، قدمگاه امام زمان(عج) و امامزاده عبدا... (ع) شوشتر و امامزاده حيدر(ع) بهبهان برگزار مي شود افزود: برنامه هاي فرهنگي در بقاع متبركه به طور غالب مورد استقبال مردم ، زائران و مسافران قرار مي گيرد.
** ثبت 103 وقف جديد در خوزستان
مديركل اوقاف و امور خيريه خوزستان گفت: در 10 ماه نخست امسال 103 وقف جديد در خوزستان به ثبت رسيده كه بيشتر اين وقف ها انتفاعي (مسجد ، حسينيه و درمانگاه) بوده اند.
وي افزود: اين تعداد وقف با توجه به ظرفيت ها و باورهاي عميق مذهبي و اعتقادي بسيار كم است كه در اين خصوص رسانه ها مي توانند مشوق وقف به عنوان سنت حسنه باشند.
حجت الاسلام خاكباز از ثبت همه موقوفه ها با استفاده از سامانه 'كاداستر' يا شميم براي جلوگيري از دست اندازي به موقوفه هاي خوزستان خبر داد.
6065/ 6037
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۸
اهواز - ايرنا - مديركل اوقاف و امور خيريه خوزستان احيا ، عمران و آباداني بقاع متبركه و حرم امامزادگان و رسيدگي به موقوفه ها را 2 وظيفه اصلي سازمان متبوع بيان كرد و گفت:تبديل بقاع متبركه خوزستان به قطب فرهنگي كه مورد نظر رهبر معظم انقلاب است ، نيازمند تامين زيرساخت ها است.