تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۷:۳۶

شيراز- ايرنا- فعالان محيط زيست به همراه جمعي از دانش آموزان با شركت در همايش درياچه كافتر اقليد خواستار احياي اين مكان شدند.

مسئول دبيرخانه تالاب هاي اداره كل محيط زيست فارس گفت: تالاب ها در سلامت، اقتصاد، محيط زيست و زندگي ساكنان همجوار تالاب اهميت و نقش مهمي دارد و نقش مشاركت هاي مردمي در احياي تالاب ها موثر و پررنگ است.
محدثه همتي پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: در احيا و حفاظت از تالاب ها ديدگاه فرابخشي بين همه دستگاه هاي مرتبط با محيط زيست لازم است و نجات تالابها با اجراي كشاورزي پايدار مديريت يكپارچه و مصرف درست منابع آبي الزام آور است.
همتي معتقد است: با برنامه ريزي و همسويي مردم و دستگاههاي مرتبط مي توان حداقل بخشي از درياچه كافتر را احيا كرد.
بخشدار مركزي شهرستان اقليد در حاشيه اين مراسم كه چهارشنبه با مشاركت انجمن مردم نهاد دوستداران طبيعت زاگرس برگزار شد، گفت: محيط زيست يكي از مهمترين اركان توسعه پايدار محسوب مي شود و بهره برداري بيش از ظرفيت منابع زيست محيطي پيامدهاي مخربي در اين عرصه بر جاي گذاشته است كه يكي ازآثار آن كاهش كمي و كيفي منابع آب و خشكيدگي تالابها است.
زينب يونسي افزود : بروز خشكسالي هاي پيوسته و طولاني به همراه تغييرات اقليمي باعث تشديد اين بحران شده است و حساسيت و اهميت موضوع باعث شد كه اقدام و سياست هايي در جهت حفاظت از محيط زيست و منابع آبي كشور در دولت يازدهم و دوازدهم انجام شود.
وي ادامه داد: تدوين و ارايه لايحه حفاظت، احيا و مديريت تالاب ها به مجلس شوراي اسلامي و اجراي طرح بين المللي حفاظت از تالاب هاي ايران از مهمترين تلاش هاي دولت براي احياي تالاب هاي مهم ايران بود.
يونسي استفاده از ظرفيت تشكل هاي مردم نهاد و نقش اثرگذار پويش هاي مردمي در جهت حفاظت از محيط زيست را لازم و آگاه سازي عمومي و جلب مشاركت هاي مردمي در اجراي سياست هاي مرتبط را موثر دانست.
سيد مهدي مرتضوي، پژوهشگر آب و هواشناسي نيز در اين همايش گفت: نتايج بررسي عوامل موثر در خشكي تالاب ها، با كمك مدل هاي ارزيابي خشكي نشان مي دهد اكثر تالاب هاي كشور بر اثرخشكسالي هاي هيدرولوژيكي از بين رفته اند و نتايج مدل هاي خشكسالي اقليمي در تالاب ها معنادار نيست.
اين مدرس دانشگاه افزود: اصرار بر ترويج كشاورزي منابع آب كشور را به تاراج داده و محيط زيست قرباني سياست هاي غلط توسعه كشاورزي در گذشته است كه آثار آن را امروز با نابودي تالاب ها، رودخانه ها و چشمه ها شاهديم.
مرتضوي با بيان اينكه ادامه روند فعلي، كشور را به سمت ورشكستگي آب پيش مي برد ادامه داد: بازنگري اساسي در سياست هاي غلط استفاده از منابع آب، تغيير در الگوي كشت، تغيير در روش هاي آبياري، توسعه كشت هاي گلخانه اي و گياهان دارويي، وارد كردن محصولات آب بر، مي تواند منابع آب موجود را تا حدودي حفظ و از ايجاد شرايط بحراني تر جلوگيري كند.
دبير تشكل هاي مردمي محيط زيستي فارس نيز گفت: ريزگردهاي ناشي از تالاب هاي خشكيده، باعث سرطان و بيماري هاي صعب العلاج براي ساكنين منطقه مي شود.
سياوش عابدي افزود: در صورت عدم استفاده صحيح از منابع آبي، مزارع كشت به زودي به بيابان تبديل مي شوند و ساكنين منطقه را مجبور به مهاجرت و تحمل پيامدهاي همه جانبه ناشي از خشكيدگي منابع آب مي كند.
وي اضافه كرد: هيچ طرح و اقدام محيط زيستي و منابع طبيعي به نتيجه نمي رسد مگر با مشاركت و همكاري مردم.
در اين همايش دانش آموزان با حمل دست نوشته هايي همانند ' درياچه كافتر را احيا كنيد و به ما بازگردانيد' خواستار رسيدگي مسئولين به وضعيت فعلي تالاب شدند.
برگزاري مسابقه طناب كشي و بومي محلي از برنامه هاي ديگر اين همايش بود كه با اهدا جوايز به برگزيدگان پايان يافت.
شعار جهاني 'ما در برابر تغييرات اقليمي ناتوان نيستيم' امسال از طرف كنوانسيون رامسر اعلام شده است.
درياچه كافتر جايگاهي براي جذب پرندگان مهاجر و پرورش ماهي به شمار مي ر‌فت و نخستين محل فرود اين پرندگان مهاجر در استان فارس بود.
اين درياچه حدود 25 ميليون متر مكعب حجم داشت. عميق‌ترين قسمت درياچه داراي عمق 5.3 متر در وضعيت پرآبي بود.
شهرستان اقليد در 267 كيلومتري شمال شيراز قرار دارد.
9772 /1876