صنعت نفت در توسعه اقتصاد كشور جايگاه ويژهاي دارد. برخي نقشهاي محوري آن عبارت از نقش اساسي در تحقق اهداف كلان اقتصاد ملي در افق چشمانداز 20ساله، پيشبرد ديپلماسي اقتصادي و انرژي و كمك به تضمين امنيت ملي كشور از طريق توسعه همكاريها و تعاملات منطقهاي و بينالمللي، سهم مهم در توليد ناخالص داخلي و درآمدهاي ارزي و نيز سهم بيش از 95 درصد در تأمين انرژي اوليه موردنياز كشور است. صنعت نفت يكي از اصليترين مزيتهاي اقتصاد ايران به شمار ميرود و مناسب است با تكيه بر آن، ضمن حفظ نسبي استقلال بودجه عمومي از درآمدهاي نفتي، زمينه توسعه اقتصادي پايدار كشور را فراهم كرد.
در آستانه بهار چهلمين سال پيروزي انقلاب اسلامي و با گذشت بيش از پنج سال از عمر دولت تدبير و اميد، ارائه برخي دستاوردها و اقدامات انجامشده در وزارت نفت از ابتداي استقرار دولت يازدهم با رويكرد سياستهاي ناظر بر برنامه ملي اقتصاد مقاومتي در حوزههاي مختلف بالادستي و پاييندستي صنعت نفت اميدبخش است.
**توسعه و توليد از ميدان گازي پارس جنوبي
تمركز بر توسعه ميدان گازي پارس جنوبي، اتخاذ تمهيدات لازم و استفاده از همه ظرفيتهاي موجود براي افزايش توليد گاز غني از اين ميدان مشترك گازي
بهرهبرداري كامل از فاز 12 پارس جنوبي كه از لحاظ ظرفيت پالايش گاز طبيعي، بزرگترين طرح توسعه اين ميدان است. شايان ذكر است كه در اجراي طرح مذكور 67 درصد ارزشي كار شامل ساخت، نصب و راهاندازي كامل همه عرشهها و تمام لولهگذاريهاي دريايي و بخشهاي عمده كارهاي پالايشگاه از طريق ظرفيتهاي ايراني انجام شده است.
تكميل و افتتاح فازهاي 15 و 16 ميدان گازي پارس جنوبي با بيش از 70 درصد سهم ساخت داخل در اجراي اين پروژه كه اين رقم تاكنون بالاترين ميزان سهم ساخت داخل در اجراي پروژههاي ميدان گازي پارس جنوبي است.
بهرهبرداري از فازهاي 18 17، فاز 19 و فازهاي 21 20 ميدان گازي پارس جنوبي و افتتاح اين فازها در فروردينماه 1396
متوسط توليد گاز غني از ميدان گازي پارس جنوبي در دولتهاي يازدهم و دوازدهم از روند افزايشي قابلتوجهي برخوردار بوده، بهطوري كه در پنجماهه اول سال 1397 نسبت به سال 1391 از رشد حدود 110درصدي برخوردار بوده است. گفتني است با ورود 11 فاز جديد ميدان گازي پارس جنوبي به مدار توليد در دولتهاي يازدهم و دوازدهم، ميزان توليد گاز غني كشور از اين ميدان مشترك براي نخستين بار با كشور قطر برابر شده است.
آغاز توليد نفت خام از لايه نفتي پارس جنوبي؛ راهاندازي تأسيسات متحرك فرآورش توليد نفت در خليجفارس و آغاز توليد از لايه نفتي ميدان پارس جنوبي از فروردينماه 1396
تكميل طرح اصلاح ظرفيت فاز يك توسعه ميدان پارس جنوبي
پيشرفت قابل توجه در توسعه ساير فازهاي ميدان پارس جنوبي
تخصيص هدفمند و بهينه اعتبارات و منابع به طرحها و پروژهها
توسعه و توليد از ميادين مشترك غرب كارون
تمركز و اتخاذ تمهيدات افزايش ظرفيت توليد نفت خام از ميادين مشترك كشور با تمركز بر توسعه ميدانهاي مشترك غرب كارون
طرح توسعه ميدان يادآوران (فاز اول) با هدف توليد 85 هزار بشكه نفتخام در روز، طرح توسعه ميدان آزادگان شمالي (فاز اول) با هدف توليد 75 هزار بشكه نفتخام در روز و نيز طرح توسعه ميدان ياران شمالي با هدف توليد 30 هزار بشكه نفت خام در روز
آغاز توليد نفت خام از ميدان ياران جنوبي از ديماه سال 1396
افزايش توليد نفتخام از ميدان آزادگان جنوبي حدودا به ميزان 84 درصد در پنجماهه اول سال 1397 نسبت به پنجماهه اول سال 1392
افزايش حدود 4.3 برابري توليد نفت خام از ميادين مشترك غرب كارون در پنجماهه اول سال 1397 نسبت به پنجماهه اول سال 1392
آغاز توليد نفت خام از ميدان نفتي مشترك آذر از اسفندماه 1395 و افزايش توليد از اين ميدان در سالهاي 1396 و 1397
تكميل و بهرهبرداري از رديفهاي فرآورشي اول و دوم طرح افزايش ظرفيت فرآورش نفت خام در حوزه غرب كارون با مجموع ظرفيت 110 هزار بشكه در روز در سال 1395 و آخرين رديف فرآورشي با ظرفيت 55 هزار بشكه در روز در سال 1396 كه مجموع افزايش در حال حاضر بهميزان 165 هزار بشكه در روز است.
اصلاح شرايط پيمانكاران فعال در ميادين مشترك غرب كارون (تنظيم روابط و قراردادها با پيمانكاران و افزايش تعداد دكلهاي فعال)
تسهيل شرايط استفاده از منابع مالي صندوق توسعه ملي و ساير منابع مالي موجود براي سازندگان و پيمانكاران داخلي
تخصيص هدفمند و بهينه اعتبارات و منابع مالي به طرحها
توليد و صادرات نفت خام و ميعانات گازي
احياي ظرفيت توليد نفت خام كشور حدودا به ميزان پيش از تحريمها در كوتاهترين زمان ممكن پس از اجرائيشدن برجام
افزايش حدود 42درصدي متوسط توليد نفت خام كشور در پنجماهه اول سال 1397 نسبت به پنجماهه ابتداي سال 1392
ميزان صادرات نفت خام كشور در دولتهاي يازدهم و دوازدهم از روند افزايشي قابل توجهي برخوردار بوده بهطوري كه در پنجماهه اول سال 1397نسبت به ابتداي استقرار دولت يازدهم (پنجماهه اول سال 1392) حدود 128 درصد رشد داشته است.
ميزان توليد ميعانات گازي كشور در دولتهاي يازدهم و دوازدهم از روند افزايشي قابلتوجهي برخوردار بوده، بهطوريكه اين ميزان در پنجماهه اول سال 1397 نسبت به ابتداي استقرار دولت يازدهم (پنجماهه اول سال 1392) بيش از 70 درصد رشد داشته است.
احياي مشتريان سابق نفت خام ايران (قبل از تحريمها) و جذب مشتريان جديد
ايفاي نقش مؤثر در اوپك و انجام مذاكرات و تعاملات سازنده وزارت نفت و در نتيجه حصول توافق و اجماع تاريخي بين كشورهاي عضو و غيرعضو اوپك مبنيبر كاهش توليد نفتخام اين كشورها عليرغم افزايش توليد نفت خام ايران
تمركز بر صادرات نفتخام در شركت ملي نفت ايران و شفافسازي در معاملات فروش نفتخام و ميعانات گازي و جلوگيري از واسطهگري
برنامهريزي براي توسعه جاسك بهعنوان پايانه جديد صادراتي نفت (احداث پايانه نفتي در جاسك، خط انتقال نفت از خوزستان به جاسك)
قراردادهاي جديد نفتي و تأكيد بر افزايش ضريب برداشت/ بازيافت نفت از مخازن
انعقاد قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبي به ارزش حدود پنج ميليارد دلار در تيرماه 1396 با كنسرسيومي متشكل از شركتهاي توتال، CNPC و پتروپارس
انعقاد قرارداد طرح بهبود ضريب بازيافت، افزايش توليد و بهرهبرداري از ميادين مشترك نفتي پايدار غرب و آبان با كنسرسيومي متشكل از شركتهاي زاروبژ نفت روسيه و دانا انرژي
انعقاد قرارداد طرح توسعه و بهرهبرداري از ميادين نفتي سپهر و جفير با شركت گسترش انرژي پاسارگاد ايران
آغاز فرايند انتخاب مشاور براي «طرح جامع مطالعه ميدانهاي نفتي و گازي كشور». در اين راستا مطالعه تعداد 17 ميدان اولويتدار كشور در راستاي خطمشي و راهبرد توسعه و بهرهبرداري صيانتي از مخزنهاي نفت و گاز تصويب شده است.
آغاز اجراي طرح «بازسازي و نوسازي تأسيسات سطحالارضي ميادين نفتي كشور»: فاز اول اين طرح توسط شركتهاي مشاور ايراني در دست انجام است.
تدوين و ابلاغ خطمشي و راهبرد توسعه و بهرهبرداري صيانتي از مخزنهاي نفت و گاز با هدف شناخت پتانسيل توسعه و توليد از منابع هيدروكربوري كشور در سال 1396
صادرات گاز و فراوردههاي نفتي
آغاز صادرات گاز طبيعي به كشور عراق از شهريورماه سال 1396
اتمام نقشهبرداري خط لوله صادرات گاز به عمان و توافق بر نحوه اجراي طرح با طرف عماني
افزايش 42 درصدي صادرات گاز در 1396 نسبت به سال 1391
تغيير نقش كشور از واردكننده نفت گاز در سال 1392 به صادركننده اين فراورده در منطقه
تدوين، ابلاغ و اجراي دستورالعمل مربوط به طرح جامع خدمات سوخترساني به كشتيها (بانكرينگ(
توسعه صادرات زميني فراوردههاي نفتي به كشورهاي همسايه و بهويژه افغانستان
پالايش، عرضه گاز طبيعي و تأمين سوخت كشور
پيگيري جدي جايگزيني و بهينهسازي مصرف گاز، به همراه تخصيص فراوردهها صرفا در بخش حملونقل و خوراك واحدهاي صنعتي و پتروشيمي
افزايش چشمگير گازرساني به نيروگاهها در دولتهاي يازدهم و دوازدهم از 36.2 ميليارد مترمكعب در سال 1392 به 67.6 ميليارد مترمكعب در سال 1396. اين امر ازجمله اولويتهاي وزارت نفت بوده كه علاوهبر صرفهجويي در مصرف سوختهاي مايع و ايجاد ارزش افزوده بيشتر، در بهبود محيط زيست نيز نقش مؤثري به دنبال خواهد داشت. شايان ذكر است كه گاز مصرفي نيروگاهها در هفتماهه ابتداي سال 1397 معادل 50.5 ميليارد مترمكعب بوده است.
كاهش سهم سوخت مايع در سبد سوخت مصرفي نيروگاهها از 43 درصد در سال 1392 به حدود 10 درصد در سال 1396 با بهكارگيري تدابير ممكن و نيز با برنامهريزي و كنترل دقيق برنامه توزيع سوخت
مديريت بحران سرماي بيسابقه و با مدت و عمق نفوذ زياد در زمستان سال 1392 با كمترين ميزان قطعي و افت فشار گاز عليرغم همكاري كم كشور تركمنستان در تأمين گاز
تأمين سوخت مايع براي نيروگاههاي كشور در سال 1392 (با توجه به سرماي بيسابقه در سال مذكور و نياز ساير بخشهاي مصرفكننده گاز طبيعي در كشور، خصوصا بخش خانگي/ تجاري) در حجمي كه در تاريخ صنعت نفت و برق كشور بيسابقه بوده است (تأمين حدود 27 ميليارد ليتر سوخت مايع براي نيروگاهها(.
تكميل گازرساني به بيش از 12 هزارو 900 روستا و بيش از 130 شهر از ابتداي سال 1392 تا پايان مهرماه سال 1397، بهطوريكه در انتهاي مهرماه سال 1397 مجموع روستاها و شهرهاي گازرسانيشده كشور به 27 هزار و هفت روستا و هزارو 133 شهر بالغ شده است. همچنين در انتهاي سال 1396 حدود 93 درصد جمعيت كشور تحت پوشش شبكه گازرساني قرار گرفتهاند.
افزايش بيش از 30 درصد عرضه گاز طبيعي سبك به مجتمعهاي پتروشيمي از سوي شركت ملي گاز ايران در 1396 نسبت به سال 1392
ميزان گاز طبيعي تحويلي به صنايع عمده نيز در دولتهاي يازدهم و دوازدهم روند افزايشي داشته است، بهطوريكه از 29.7 ميليارد مترمكعب در سال 1392 به 37 ميليارد مترمكعب در سال 1396 افزايش يافته است. شايان ذكر است كه ميزان گاز طبيعي تحويلي به صنايع عمده در هفت ماهه ابتداي سال 1397 معادل 22.8 ميليارد مترمكعب بوده است.
در هفت ماه ابتداي سال 1397 معادل 11.5 هزاركيلومتر شبكه گازرساني در كشور احداث شده است كه بدين ترتيب مجموع شبكههاي توزيع گاز كشور در پايان مهر ماه سال 1397 به حدود 343.5 هزار كيلومتر بالغ شده است.
راهاندازي خط لوله استراتژيك دامغان، كياسر، ساري، نكا به طول 170 كيلومتر و قطر 42 اينچ در تير ماه 1396 كه بدين ترتيب نگراني بابت قطع گاز استانهاي شمالي از بين رفته است.
گازرساني به زاهدان در اسفند 95 با هزينهبالغ بر 750 ميليارد تومان
راهاندازي طرح گازرساني به شهر رينه لاريجان آمل به روش CNG با سرمايهگذاري بخش خصوصي داخلي در آبان 1396 كه اين روش گازرساني براي نخستينبار در كشور انجام شده است.
بهرهبرداري از واحد جمعآوري گازهاي مشعل ميدان پارسي در ارديبهشت 1397
بهرهبرداري از مجتمع فرآورش گاز ميدان هنگام در اسفند ماه 1396
انعقاد قرارداد بهسازي و احداث تأسيسات جمعآوري گازهاي مشعل با شركتهاي پتروشيمي صنايع خليجفارس و مارون با هدف جمعآوري روزانه 769 ميليون فوت مكعب گاز در شرق كارون در شهريور 1397
پيگيري تسريع اجراي طرحهاي NGL3200، NGL3100 و NGL خارگ در راستاي طرحهاي جمعآوري گازهاي همراه پالايش نفت )پالايشگاههاي نفتخام و ميعاناتگازي(
اولويتدهي به تكميل و بهرهبرداري از پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليجفارس و اصلاح ساختار اين طرح از نظر مالي، مديريتي و تركيب سهامداران. اين طرح تا مهر 1392 به ميزان 69.5 درصد پيشرفت داشته است، درحاليكه تا انتهاي شهريور 1397 به 97.7 درصد پيشرفت رسيده است. شايان ذكر است كه فاز اول اين پالايشگاه در ارديبهشت 1396 و فاز دوم آن نيز در تير 1397 مجموعا با ظرفيت توليد 24 ميليون ليتر در روز بنزين افتتاح رسمي شده است. همچنين واحد تقطير فاز 3 طرح نيز در سال جاري راهاندازي شده است.
فراخوان احداث هشت پالايشگاه كوچك 60 هزار بشكهاي ميعانات گازي سيراف در منطقه عسلويه به ارزش نزديك به سه ميليارد دلار برگزار و هشت شركت براي اولينبار به صورت عمومي و در يك فرايند اعتبارسنجي (بدون سرمايهگذاري دولتي) براي اين منظور انتخاب شدهاند. فعاليتهاي مربوط به فاز توسعه طرح شامل مطالعات طراحي پايه، اخذ دانش فني از شركتهاي معتبر اروپايي، اخذ مجوزهاي قانوني و آمادهسازي زمين پالايشگاهها به اتمام رسيده است.
راهاندازي و بهرهبرداري از واحد بنزينسازي (CCR) پالايشگاه بندرعباس
نافذشدن قرارداد احداث پالايشگاه جديد آبادان و بهسازي پالايشگاه قديم با شركت ساينوپك چين در ارديبهشت سال 1396
پيگيري احداث طرحهاي پالايشگاههاي جديد و بهينهسازي پالايشگاههاي موجود و تأمين منابع مالي مورد نياز آنها.
**توليد كمي و كيفي فراوردههاي نفتي اصلي
قطع برداشت هيدروكربورهاي غيراستاندارد توليدي پتروشيميها براي اختلاط با بنزين مصرفي در كشور و جايگزيني آن با بنزين يورو4 وارداتي كه از نظر اقتصادي نيز به صرفه است. با افزايش توليد بنزين يورو4 در داخل كشور و واردات حجم اندكي بنزين يورو4، درحالحاضر در كلانشهرهاي كشور اين نوع بنزين توزيع ميشود كه منجر به بهبود وضعيت محيطزيست در اين شهرها شده است.
افزايش توليد بنزين با استاندارد يورو4 به بالا از 3.3 ميليون ليتر در روز در سال 1392 به بيش از 25 ميليون ليتر در روز در مرداد 1397
افزايش توليد بنزين پايه در پالايشگاههاي نفتي كشور از حدود 50 ميليون ليتر در روز در سال 1391 به بيش از 80 ميليون ليتر در روز در مرداد 1397
روند افزايشي سهم فراوردههاي سبك باارزش از كل فراوردههاي توليدي اصلي پالايشگاهها در دولتهاي يازدهم و دوازدهم (افزايش اين سهم از 64.1 درصد در سال 1391 به 72.9 درصد در پنج ماهه ابتداي سال 1397(.
**توليد محصولات پتروشيمي
در راستاي تكميل زنجيره ارزش صنايع پتروشيمي با تكيه بر مطالعات بازار، طرحهاي توسعه آن بازنگري و اولويتبندي شده است.
افزايش 33درصدي توليد محصولات پتروشيمي در سال 1396 نسبت به سال 1392. شايان ذكر است كه توليد محصولات پتروشيمي در ششماهه نخست سال 1397 نسبت به مدت مشابه در سال گذشته حدود سه درصد رشد داشته است.
افزايش 75درصدي صادرات محصولات پتروشيمي در سال 1396 نسبت به سال 1392
آغاز به كار پنج طرح پتروشيمي در سال 1396 با ارزش سرمايهگذاري حدود 1.5 ميليارد دلار و ارزش توليدات سالانه 2.5 ميليارد دلار (به قيمتهاي پايه سال 1390) شامل طرحهاي پتروشيمي مرواريد، فاز دوم پتروشيمي كاويان، پتروشيمي تختجمشيد عسلويه، فاز سوم آمونياك و اوره پرديس (پتروشيمي پرديس) و پتروشيمي انتخاب افتتاح طرح متانول مرجان (پتروشيمي مرجان) با ظرفيت 1650 هزار تن در سال در شهريور ماه 1397
حل مشكلات مجتمعهاي پتروشيمي در زمينه تأمين خوراك موردنياز با راهاندازي فازهاي جديد ميدان گازي پارس جنوبي
پيگيري تأمين مالي طرحهاي پتروشيمي از طريق صندوق توسعه ملي و فاينانس چين و معرفي طرحها به بانكهاي داخلي
برنامهريزي و پيگيري احداث شهركهاي تخصصي در مناطق جديد و مساعد نزديك آبهاي آزاد و قابليت حضور در بازارهاي صادرات در جاسك، چابهار، ايرانشهر و منطقه ويژه انرژي پارسيان. همچنين در راستاي توسعه صنايع مياني پتروشيمي و گسترش زنجيره ارزش صادراتي آن ايجاد پارك استايرن در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس (عسلويه) به تصويب رسيده است.
**توسعه فناوري و ساخت داخل
درخصوص ساخت داخل 10 قلم اصلي تجهيزات نفتي در راستاي اجراي اقتصاد مقاومتي، خروج غيرتورمي از ركود و حمايت از ساخت داخل، بيش از 50 قرارداد براي پنج گروه از تجهيزات و كالاها منعقد شده است.
انعقاد قرارداد خريد لولههاي مقاوم به خوردگي (CRA) به شرط ساخت داخل با شركت صاحبنام خارجي در خرداد ماه 1396در راستاي ساخت پايانه صادراتي جاسك، خريد بخش عمده لوله پروژه خط لوله انتقال نفتخام از گوره به جاسك كه از لحاظ طول و حجم در كشور كمسابقه است، از شركتهاي صاحب صلاحيت ايراني انجام شده و احداث آن نيز آغاز شده است.
پيگيري اقدامات لازم درخصوص ابلاغ برنامه ساخت فناورانه سه تجهيز پيچيده و پرمصرف وزارت نفت شامل: دكل حفاري، دستگاههاي نمكزدايي و دستگاه لوله مغزي سيار
تعاملات سازنده بين انجمنهاي سازندگان داخلي و وزارت نفت و ممنوعيت واردات كالاهاي ساخت داخل پيگيري تشكيل شركتهاي E&P (اكتشاف و توليد) در سطح صنعت نفت بهخصوص با مشاركت شركتهاي مطرح بينالمللي. شايان ذكر است كه 11 شركت ايراني مستعد براي فعاليت در قالب شركتهاي E&P توسط وزارت نفت تأييد صلاحيت شدهاند.
بهحداكثررساندن مشاركت آحاد جامعه در فعاليتهاي اقتصادي حوزه صنعت نفت و حمايت از حضور بخش خصوصي و غيردولتي در اين صنعت جزء اولويتهاي اصلي وزارت نفت بوده و اين موضوع در اجراي طرحها و پروژهها در اولويت قرار گرفته است. در اين رابطه، واگذاري طرحها از طريق مناقصههاي قانوني و حمايت از حضور حداكثري بخش غيردولتي در صدر برنامههاي وزارت نفت قرار دارد.
در راستاي ازدياد برداشت از مخازن نفتي و گازي كشور، موضوع واگذاري مطالعه تعداد 20 ميدان نفتي و گازي شامل 52 مخزن براساس موافقتنامه همكاري علمي تحقيقاتي با 9 دانشگاه و مراكز تحقيقاتي منتخب كشور كه با پيشرفت مطلوب در حال انجام است.
تسهيل شرايط استفاده از منابع مالي صندوق توسعه ملي و ساير منابع مالي موجود براي سازندگان و پيمانكاران داخلي
تدوين نظام صدور گواهي كيفيت كالا و تجهيزات صنعت نفت
انعقاد 12 فقره قرارداد با دانشگاهها و مؤسسات تحقيقاتي كشور براي بوميسازي دانش فني 12 فرايند اصلي پالايش نفت خام، پتروشيمي و پالايش و تصفيه گاز
تهيه قراردادهاي همسان خدمات انرژي درخصوص دستورالعمل مرتبط با انعقاد قرارداد با شركتهاي خدمات انرژي توسط وزارت نفت و ابلاغ آن به شركتهاي تابعه
انجام اقدامات مرتبط با ايجاد مراكز تحقيقاتي متمركز و تماموقت، ازدياد برداشت در دانشگاههاي منتخب طرف قرارداد
تدوين و ابلاغ دستورالعمل تجاريسازي فناوري مورد نياز صنعت نفت از طريق تدوين نظامنامه پژوهش و فناوري و همچنين پيگيري تدوين و تصويب دستورالعمل تجاريسازي فناوري
انجام اقدامات مرتبط با همكاريهاي مشترك با شركتهاي معتبر در حوزه مطالعات مخزن
**مديريت عمومي و تقويت سرمايه انساني
تدوين و پيگيري برنامههاي زيربنايي و بنيادي صنعت نفت كشور در راستاي سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي ابلاغي مقام معظم رهبري
ايجاد ثبات در مديريت صنعت نفت و ارتقاي شايستهسالاري در سطوح مديريتي و كارشناسي وزارت نفت و اجراي طرح توسعه مديريت در صنعت نفت به منظور شناسايي افراد توانمند جوان
ابلاغ شيوهنامه فرايند انتصاب و ارتقاي دارندگان گواهينامه مديريت طرح به عنوان گامي براي استقرار حرفهايگرايي و انتصاب جوانان شايسته در سمتهاي مديريتي
تدوين مقررات رگولاتوري و ايفاي نقش حاكميتي وزارت نفت براي اصلاح نواقص موجود در واگذاريهاي صورتگرفته و پيشگيري از وقوع حوادث مرتبط از اين رويهها
ابلاغ رفع تبعيض جنسيتي در استخدامهاي وزارت نفت و توجه بيشتر به بانوان با تعيين مشاور امور بانوان.
منبع: روزنامه شرق؛ 1397.11.18
گروه اطلاع رساني**9370**200
تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۰
تهران- ايرنا- در آستانه بهار چهلمين سال پيروزي انقلاب اسلامي و با گذشت بيش از پنج سال از عمر دولت تدبير و اميد، ارائه برخي دستاوردها و اقدامات انجامشده در وزارت نفت از ابتداي استقرار دولت يازدهم با رويكرد سياستهاي ناظر بر برنامه ملي اقتصاد مقاومتي در حوزههاي مختلف بالادستي و پاييندستي صنعت نفت اميدبخش است.