ساري- ايرنا- اكران فيلم هاي سي و هفتمين جشنواره فيلم فجر در حالي به پايان رسيد كه از نگاه برخي مخاطبان جشنواره، رفع برخي اشكالات مي تواند سبب افزايش حضور مخاطبان در سينما طي روزهاي برگزاري جشنواره و بيشتر شدن استقبال از فيلم ها در مركز مازندران شود.

به گزارش ايرنا، طي روزهاي برگزاري جشنواره فيلم فجر در سينما سپهر ساري، اقشار مختلفي در سينما حضور يافتند كه همگي به نوعي از علاقه مندان سينما محسوب مي شوند. برخي افراد نگاهي حرفه اي به سينما دارند و برخي ديگر از سر علاقه معمولي و ميل به حضور در رويدادهاي فرهنگي به منظور آشنايي با سوژه هاي مورد توجه كارگردانان مطرح ايران به سينما مي آيند. اما همه اين افراد يك وجه اشتراك دارند كه آن هم خود صنعت سينما و مفهوم آن است.
فيلم هاي حاضر در سي و هفتمين جشنواره فيلم فجر، از نگاه بسياري از كارگردانان، منتقدان و اهالي سينما از نظر تنوع سوژه و محتوا، وضعيت مناسبي داشتند. در مازندران 13 فيلم از بخش سوداي سيمرغ براي اكران انتخاب شدند كه از برخي فيلم ها استقبال بسيار خوبي شد و بعضي فيلم ها هم نتوانستند چندان موفق نشان دهند. البته در نگاه آماري به ميزان استقبال از فيلم ها، بايد تعداد نوبت اكران براي هر فيلم را نيز در نظر داشت.
فيلم هاي ' سرخ پوست ' به كارگرداني نيما جاويدي، ' ايده اصلي ' اثر آزيتا موگويي، ' مديترانه ' ساخته رشيد حاتمند، ' جان دار ' به كارگرداني مشترك حسين اميري دوماري و پدرام پوراميري، ' سمفوني نهم ' به كارگرداني محمدرضا هنرمند، ' بنفشه آفريقايي ' اثر مونا زند حقيقي، ' ناگهان درخت ' ساخته صفي يزدانيان، ' طلا ' به كارگرداني پرويز شهبازي، ' ماجراي نيمروز 2 ' به كارگرداني محمدحسين مهدويان فيلمساز مازندراني، ' شبي كه ماه كامل شد ' اثر نرگس آبيار، ' 23 نفر 'اثر مهدي جعفري، ' جمشيديه ' به كارگرداني يلدا جبلي و 'غلامرضا تختي ' به كارگرداني بهرام توكلي 13 فيلم بخش مسابقه جشنواره فيلم فجر هستند كه در سينما سپهر ساري با تعداد اكران هاي مختلف روي پرده رفتند.
سال گذشته فيلم هاي فجر علاوه بر ساري در نوشهر نيز اكران مي شدند. امسال نيز قرار بود اين فيلم ها علاوه بر ساري در رامسر نيز روي پرده بروند. همين موضوع البته در مازندران انتقاداتي را بين سينمادوستان غرب استان به دنبال داشت. اما ميزباني غرب استان با نظر ستاد برگزاري جشنواره در اقدامي سراسري لغو شد. سال گذشته نيز مازندران تنها استاني بود كه فيلم هاي فجر را در دو شهر اكران مي كرد. گفته مي شود انجمن تهيه كنندگان سينماي ايران مخالف اكران فيلم ها در شهرهاي غير از مراكز استان ها بود.
چالش هاي ميزباني از فجر در ساري
هر كدام از اين فيلم ها در جايگاه خود مخاطباني داشتند. اما همه مخاطبان صرف نظر از ديدگاه هاي فني در مورد فيلم ها، ديدگاه هايي در مورد بهتر برگزار شدن اين رويداد در مازندران داشتند.
برخي از آن ها تبليغات انجام شده براي اكران فيلم ها در جشنواره را ضعيف مي دانستند، عده اي معتقدند كه ضعف تجهيزاتي و كيفيت پايين اكران فيلم در سينما سپهر از اشكالات موجود در برگزاري اين رويداد است، بعضي بر اين باورند كه فضاي بيروني و لابي سينما سپهر ضعف هايي دارد، گروهي هم نداشتن يك مجموعه مناسب سينمايي در مركز استان را ريشه همه اين اشكالات مي دانند. در مجموع بسياري از مخاطبان جشنواره فيلم فجر در ساري معتقدند كه برخي نكات سبب شده بسياري از علاقه مندان سينما نتوانند در محل اكران فيلم ها حضور يابند.
يكي از شهروندان مركز استان كه از مخاطبان فيلم هاي فجر در سينما سپهر است به ايرنا گفت: موفق به تماشاي 9 فيلم در سينما سپهر شدم. پيش از هر چيز خوشحالم كه چند سال است فيلم هاي فجر در مراكز استان ها هم اكران مي شوند. اين موضوع جاي قدرداني دارد و بايد به مسئولان برگزاري اين رويداد در مازندران هم خسته بناشيد گفت. اما ضعف در مسائل مربوط به تجهيزات اكران فيلم در سينما سپهر كاملا مشهود است.
**نياز به تجهيزات با كيفيت پخش
سهيلا كمالي افزود: كيفيت صداي سينما سپهر براي اكران فيلم ها مناسب نيست. در حالي كه اين سينما از سينماهاي بزرگ كشور است و بايد توجه بيشتري به آن شود.
وي ادامه داد : امروز ديگر براي توليد فيلم ها توجه زيادي به صداگذاري و افكت هاي مختلف صدا مي شود. اما وقتي كه امكانات اكران در بخش صدا، به موازات پيشرفت در صداگذاري رشد نداشته باشد، مخاطب حاضر در سالن سينما، عملا بخش مهمي از دقت به كار رفته در بخش صداي فيلم را از دست مي دهد و متوجه ظرارفت هاي صوتي نمي شود.
يكي ديگر از مخاطبان جشنواره در سينما سپهر ساري هم به نكته مشابهي اشاره دارد. مهرداد رئيسي به ايرنا گفت: در بسياري از مراكز استان ها سينماهاي مجهز و به روزي وجود دارد كه تماشاي فيلم در آن ها براي مخاطب جذابيت بسيار بالايي دارد. دليل اين جذابيت هم كيفيت بالاي تصوير است. استفاده از پروجكشن هاي به روز و پرده هاي با كيفيت و به كار بردن سيستم هاي صوتي روز سينماهاي دنيا، به ويژه در سالن هاي بزرگ سينما مانند سينما سپهر نقش زيادي در افزايش كيفيت ارائه فيلم ها دارد.
وي افزود: براي مثال مي توان به سينما هويزه مشهد اشاره كرد كه يكي از سينماهاي با كيفيت ايران است. تجربه تماشاي فيلم سينما سپهر ساري و سينما هويزه مشهد را داشتم. تفاوت تماشاي فيلم در اين دو سينما بسيار زياد است. سينما سپهر در صورت بازسازي فني، مي تواند يكي از بهترين سينماهاي ايران باشد.
**جاي خالي پرديس سينمايي
اين موضوع را در اظهارات بسياري از مخاطبان جشنواره فيلم فجر در روزهاي اكران فيلم ها مي شد يافت. مخاطبان معمولي و مخاطبان حرفه اي سينما در اين موضوع اتفاق نظر دارند. عده اي هم نقد و پيشنهادشان را فراتر از اين عنوان مي كنند. اين دسته از مخاطبان، رفع اين مشكلات را با ايجاد يك پرديس سينمايي مناسب در مركز استان ممكن مي دانند. پرديس سينمايي مازندران كه سال هاست در پيچ و خم امور اداري و مذاكرات باقي مانده، در صورتي كه ايجاد شود، هم مسائل فني مورد انتظار مخاطبان را حل خواهد كرد و هم مي تواند فضاي بيشتر و بهتري را براي مخاطبان ايجاد كند.
شهروند ديگري كه از بابلسر براي تماشاي فيلم ' ماجراي نيمروز 2 ' به سينما سپهر آمده بود در اين باره گفت: سينما سپهر سالن خوب و بزرگي دارد. اما لابي اين سينما براي اين حجم از جمعيت مناسب نيست. اين سينما حدود هزار نفر گنجايش دارد. اما لابي كوچك ان سبب مي شود كه در برخي مواقع مانند روزهاي برگزاري جشنواره، فضاي مناسبي براي حضور علاقه مندان به سينما و هم صحبتي در مورد فيلم ها وجود نداشته باشد.
امين كريم زاده با بيان اين كه استان سينما دوستي مانند مازندران بايد دست كم يك پرديس سينمايي داشته باشد، اظهار داشت: مازندران مردم سينمادوستي دارد. زماني در اين استان بيش از 40 سينما وجود داشت. استقبال از اكران فيلم هاي جشنواره فجر مي تواند نشان دهد كه مردم مازندران چقدر به سينما علاقه مند هستند. اما نبود يك پرديس سينمايي در سراسر اين استان جاي سوال است.
وي افزود: پرديس هاي سينمايي فضاي مناسبي را براي حضور خانواده هم ايجاد مي كنند. امروز در بسياري از كشورهاي دنيا، سينماها در اندازه هاي مختلف در پرديس هاي سينمايي پذيراي مخاطبان هستند.
اين شهروند خاطرنشان كرد: يكي از مزاياي داشتن يك مجموعه سينمايي ديگر در مركز استان، اين است كه مخاطبان مي توانند با اختيار عمل بيشتري به تماشاي فيلم ها بنشينند.
اشاره اين شهروند به اكران همزمان دو فيلم در يك شهر براي برگزاري روزهاي جشنواره فجر است. البته در اين بين نبايد از ظرفيت و گنجايش حدود هزار نفره سينما سپهر به عنوان يك فرصت مهم براي استان هم غافل ماند. اما اكران همزمان، مخاطبان را براي برنامه ريزي در تماشاي فيلم ها آزادتر مي گذارد.
** ترافيك مخاطبان؛ ترافيك خودروها
برخي شهروندان نيز به مشكل پاركينگ سينما سپهر اشاره داشتند و معتقد بودند كه در چنين مواقعي كه ترافيك مخاطبان نيز زياد مي شود، بايد فكري به حال پاركينگ هم كرد. سينما سپهر به عنوان محل اصلي برگزاري كنسرت ها در مركز استان، معمولا در طول سال به دفعات با حضور مخاطبان پرتعداد مواجه مي شود. حضوري كه گاهي به خاطر ترافيك ايجاد شده ناشي از نبود جاي پارك خودروها، ترافيك سنگيني هم در خيابان فردوسي ايجاد مي كند.
عده اي از مخاطبان هم به زمان بندي اكران فيلم ها انتقاداتي داشتند. اين دسته از شهروندان انتخاب ساعت هاي 14 و 30 ، 17 ، 19 و 30 و همچنين ساعت 22 به عنوان سئانس آخر را براي فيلم هاي جشنواره اي و روزهاي پرترافيك مناسب نمي دانند و بر اين باورند كه مي شد با كم كردن فاصله بين اكران فيلم ها، شرايط را براي حضور بيشتر مخاطبان فراهم كرد.
البته به گفته مسئول انجمن سينماي جوانان مازندران كه از مجريان اصلي برگزاري جشنواره فجر در مازندران است، طولاني بودن زمان برخي فيلم ها دليل اصلي اين شكل برنامه ريزي از سوي ستاد برگزاري جشنواره فجر در مركز است.
آذر محمودي به خبرنگار ايرنا گفت: تعدادي از فيلم هاي اين دوره از جشنواره فراتر از استاندارد فيلم هاي سينمايي بودند و بيش از 2 ساعت زمان داشتند. همين موضوع باعث شد كه زمان بندي اكران فيلم ها با فاصله باشد. در ساري دو شب به خاطر قرار گرفتن فيلم هاي طولاني در سئانس پاياني، اكران فيلم تا حدود ساعت 12 و 30 دقيقه طول كشيد.
وي بروز مشكل در كد اكران فيلم را نيز از ديگر دلايل وقفه افتادن در برخي اكران ها عنوان كرد و افزود: در روز نخست برگزاري جشنواره، فيلم با تأخير 45 دقيقه اي به دست ما رسيد. وگرنه ما طبق برنامه همه مسائل را رعايت كرديم. اما طبيعي است كه در اجراي چنين رويدادهايي گاهي مشكلي هم ايجاد شود.
اين فعال حوزه سينماي مازندران با اشاره به استقبال خوب سينمادوستان از اكران فيلم هاي فجر در مازندران گفت: چند سال است كه مي بينيم استقبال خوبي از فيلم هاي فجر مي شود. اين استقبال بايد جدي گرفته شود تا شرايط براي بهتر برگزار كردن اين قبيل رويدادها در استان فراهم شود.
**فرصتي به نام سينما سپهر
محمودي با بيان اين كه سينما سپهر بزرگترين سالن استان و تنها سالن تخصصي سينماي مركز مازندران محسوب مي شود، گفت: با وجود اين كه سينما سپهر 985 صندلي دارد، در برخي سئانس ها ناچار شديم كه به خاطر استقبال زياد، از ورود مخاطبان به سينما جلوگيري كنيم. چون ظرفيت سالن پر شده بود. اين وضعيت بيانگر نياز به فضاي بيشتر در مازندران است.
وي خاطرنشان كرد: در عين حال، نبايد فراموش كنيم كه سينما سپهر ساري، يكي از سالن هاي بزرگ سينما در خاور ميانه است. اين سالن حدود هزار نفر گنجايش دارد كه زماني فقط سينما ركس آبادان همتاي آن در كشور بود. بنابراين نمي توان نقدي را از نظر گنجايش سينما به سينما سپهر وارد دانست.
مسئول انجمن سينماي جوانان مازندران تصريح كرد: با وجود موقعيت خاص و خوب سينما سپهر، نمي توان منكر نياز اين سينما به بهسازي و تجهيز فني شد. سينما سپهر به ويژه در زمينه دستگاه هاي پخش كننده فيلم و كيفيت صدا نياز به توجه بيشتر دارد.
محمودي يادآور شد: بهتر شدن وضعيت سينما سپهر وظيفه همه مسئولان است. نمي توان گفت كه فقط يك نهاد يا بهره بردار بايد در اين زمينه ورود كند. اين سينما يك سرمايه براي استان محسوب مي شود كه بايد به خوبي از آن نگهداري و استفاده كرد.
**نقد وارد است
وي با بيان اين كه انتقادات مخاطبان در مورد كيفيت فني اكران فيلم ها را مي پذيريم، گفت: انتظار داريم كه مخاطبان اين موضوع را هم بپذيرند كه با همه محدويدت ها و كاستي ها تمام تلاش مان را به كار گرفتيم كه جشنواره را به بهترين شكل ممكن در مازندران برگزار كنيم.
مسئول انجمن سينماي جوانان مازندران به نياز استان براي ساخت پرديس سينمايي اشاره كرد و گفت: در برخي سئانس ها ديديم كه همين سينماي بزرگ هم گنجايش مخاطبان را نداشت. انتظار اين است كه مسئولان به فكر ساخت پرديس سينمايي مازندران باشند. اتفاقي كه چندين سال است در مورد آن حرف هايي زده مي شود و انتظار مي رود كه به نتيجه برسد. قطعا با داشتن فضايي مانند پرديس سينمايي، هم از ترافيك اجرا در سينما سپهر كاسته مي شود و هم افراد بيشتري براي تماشاي فيلم ها در مازندران برنامه ريزي مي كنند.
اكران فيلم هاي سي و هفتمين جشنواره فيلم فجر پس از 33 سئانس در سينما سپهر ساري هيجدهم بهمن به پايان رسيد. علاقه مندان به سينما انتظار دارند كه براي ميزباني از فجر سي و هشتم، هم سينما سپهر شرايط تجهيزاتي بهتري داشته باشد و هم پرديس سينمايي در مازندران وارد فاز اجرايي شود.
اكران 13 فيلم بخش سوداي سيمرغ سي و هفتمين جشنواره فيلم فجر از 12 بهمن آغاز شده بود.
9927/1654