تبریز - ایرنا - مطبوعات به عنوان ركن چهارم مردم سالاری جلودار تحولات اجتماعی و سیاسی جهان بوده و موتور محركه توسعه محسوب می شوند؛ در ایران نیز نشریات با وجود فشار رژیم منحوس پهلوی در پیروزی انقلاب نقش ویژه ای ایفا كرده و در سایه جمهوری اسلامی به بالندگی رسیده اند.

به گزارش ایرنا، انقلاب اسلامی ایران به عنوان بزرگ ترین انقلاب و رویداد چند سده گذشته با تحقق شعار اصلی استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی، مطبوعات و رسانه ها را نیز از خفگان رژیم پهلوی رهایی بخشید و موجب رویش آزادی بیان نسبت به دوره های خفقان رضاخانی و پهلوی دوم شد.
تبریز و آذربایجان شرقی به عنوان پایتخت روزنامه نگاری ایران كه روزگاری شمار وزنامه های منتشره در آن بیش از تهران بود در اواخر دوره پهلوی تنها یك روزنامه داشت.
اما با پیروزی انقلاب اسلامی، نفس تازه ای بر كالبد مطبوعات محلی در تبریز دمیده شد و نشریات بار دیگر رنگ آزادی به خود دیدند، به طوری كه روز به روز بر كمیت و روند رو به رشد آنها افزوده شد تا آنجا كه اكنون حدود 430 عنوان نشریه و پایگاه خبری و رسانه های مجازی در آذربایجان شرقی فعالیت می كند كه از این حیث پس از تهران در جایگاه دوم كشور قرار دارد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی مركز تبریز با این نگاه، فرصت ایام الله دهه فجر را غنیمت شمرد تا خفقان و فشارهای وارد بر مطبوعات در دوره محمدرضا شاه پهلوی و آزادی فضای رسانه ای در دوره پس از انقلاب را از زبان پیشكسوتان و فعالان مطبوعاتی و مسوولان مربوطه به گوش جوانانی كه آن دوران را ندیده اند، برساند؛ در دوره ای كه حتی یك كتاب در حوزه ادبیات و داستان به زبان محلی در استان منتشر نشده بود.

**توسعه كمی و كیفی مطبوعات مرهون انقلاب اسلامی است
خبرنگار، نویسنده و مدیر مسوول پیشكسوت روزنامه قدیمی «مهد آزادی تبریز» در این میزگرد با بیان اینكه تاریخ مطبوعات ایران از چند دوره متمایز تشكیل و با چاپ كاغذ اخبار در تهران كه بیشتر حالت بولتن داشته و اخبار دربار را درج می كرد، آغاز شده است، گفت: در دوره های نه چند دورتر از پهلوی، تعداد نشریات منتشره در تبریز بیشتر از تهران و دیگر شهرهای ایران بود.
سیدمسعود پیمان اظهار داشت: در دوره پس از تثبیت پایه های قدرت محمدرضا پهلوی با اتكیه به غرب، پنج روزنامه بنام های «آذرآبادگان»، «مهد آزادی»، «پیام آذربایجان»، «راننده»، «عصر تبریز» منتشر می شد و در سه سال آخر عمر رژیم طاغوت تنها یك روزنامه بنام «آذرآبادگان» اجازه چاپ داشت.
وی اضافه كرد: همان طور كه رضاخان از دوختن لب و بریدن زبان روزنامه نگاران ابایی نداشت پسرش محمدرضا پهلوی نیز از زندانی كردن و كشتن آنان دریغ نمی كرد.
پیمان اظهار داشت: به رغم اینكه محمدرضا شاه وجهه و قیافه دموكراتیك به خود می گرفت اما باطن وی با ظاهرش بسیار متفاوت و وی بسیار ضعیف النفس بود و از مملكت داری چیزی بلد نبود.
پیمان ادامه داد: شاه خائن هیچ آشنایی و تسلطی به سیاست و مطبوعات نداشت و از رسانه ها واهمه داشت؛ وی به خصوص پس از بر افتادن رضا خان در شهریور 1320 تا 1332 شمسی خیلی خام و بی تجربه بود و در مملكت داری توفیقی نداشت.
وی افزود: البته در این دوره او به كشورهای غربی و اروپایی باج می داد و هر سفارتخانه برای خود مطبوعات جیره خوار داشته كه مطامع آنان را دنبال می كردند حتی خود دربار و شاه نشریه «تهران مصور» را داشت.
مدیر مسوول روزنامه مهدآزادی همچنین ادامه داد: اشرف پهلوی و علی رضا پهلوی به علت اینكه مطبوعات ایران در و پیكر نداشت، خودشان بساط جداگانه ای داشتند و به دنبال منافع خود بودند.
پیمان گفت: آزادی به معنای واقعی در مطبوعات دوره پهلوی وجود نداشت به خصوص فعالان مذهبی به شدت زیرفشار بودند.
روزنامه نگار پیشكسوت تبریزی نیز در میزگرد ایرنا اظهار داشت: نظارت بر مطبوعات و محتوای روزنامه ها در زمان رژیم طاغوت توسط ساواك یا به واسطه وزارت اطلاعات و جهانگردی صورت می گرفت.
محمدحسن علملو بیان داشت: رژیم گذشته با نقد و نقادی و آگاهی مردم به خصوص سیاسی شدن آنها و در كل با مطبوعات به ویژه مطبوعات آزاد و مستقل میانه خوبی نداشت.
وی افزود: بر همین اساس تنها چند روزنامه سراسری آن هم توسط افراد نزدیك به رژیم چاپ و منتشر می شد و اگر هم گاهی نویسندگانی از روزنه ای برای بیان درد جامعه در این روزنامه ها استفاده می كردند توسط عوامل رژیم كنترل و گاهی تحت فشار قرار می گرفتند.
معاون فرهنگی و رسانه ای اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز در این میزگرد اظهار داشت: تبریز به نوعی خاستگاه روزنامه نگاری در ایران بوده و در مدت بیش از190 سال عمر مطبوعات در ایران فراز و نشیب های فراوانی داشته، اما بعد از انقلاب، مطبوعات از هر جنبه توسعه خوبی پیدا كرده است.
وحید حسین زاده بیان كرد: در هر مقطع تاریخی نسبت به هر دوره دسته بندی انجام می شود و مطبوعات نیز در آذربایجان شرقی از این قاعده مستثنی نمی باشد.
وی گفت: بعد از وقوع انقلاب اسلامی تا سال 1359 تنها نشریه دارای مجوز در آذربایجان شرقی مهدآزادی بود و در واقع اواخر رژیم پهلوی نفس مطبوعات را گرفته بودند.
حسین زاده افزود: در پایان جنگ تحمیلی نیز در آذربایجان شرقی با توجه به وضع كشور و فضای جنگ تنها 2 نشریه مجوز دار در استان منتشر می شد و هنوز وضعیت مطبوعات كشور در حال بازسازی بود.
وی اظهار داشت: اما به موازات بهبود وضعیت كشور نشریات نیز توسعه پیدا كردند و اوایل دهه 1370 شمسی تعداد نشریات به 6 تا هفت عنوان و از خرداد سال 1376 تعداد نشریات افزایش بیشتری یافت.
حسین زاده افزود: اكنون حدود 260 نشریه كاغذی و بیش از 140 پایگاه خبری در استان آذربایجان شرقی فعالیت می كنند كه در نوع خود بی نظیر است.
وی گفت: همین تكثر رسانه ای و توسعه صنعت چاپ موجب ایجاد فضای رقابت بین نشریات قدیمی و جدید شده و از طرف دیگر ساختار اداری فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه فرهنگ و رسانه گسترش یافته طوری كه با گسترش این حوزه معاونت فرهنگی و رسانه ای تشكیل شد.

** نشریات دوره شاهنشاهی در انتشار مطالب مذهبی و سیاسی تحت فشار بودند
مدیر مسوول پیشكسوت روزنامه مهدآزادی تبریز با بیان وقایع تاریخی مربوط به ارتباط مطبوعات تبریز با آیت الله كاشانی گفت: آزادی مطبوعات در آن دوران وجود نداشت و در واقع اختناق بر فضای مطبوعاتی به خصوص نشریات مذهبی حاكم بود.
پیمان ادامه داد: زمانی كه آیت الله كاشانی از تبعید بازگشتند مردم در تهران استقبال گرمی از آیت الله كردند و وی را بر روی دستان خود همراهی كردند كه این محبوبیت مورد رضایت انگلیس و دربار نبود و تهدیدی برای خود حساب می كردند.
وی افزود: در دوره پهلوی، استعمار بیش از هر چیز نسبت به مذهب حساسیت داشت و تلاش می كرد هر طور شده ریشه آن را بخشكاند.
پیمان گفت: روزنامه هایی كه مخالف بودند شداید زیادی را متحمل می شدند در آن دوران روزنامه «آذرمرد» تبریز بارها توسط چاقوكشان رژیم تهدید و به آتش كشیده شده و تخریب شد.
وی ادامه داد: اهمیت و حساسیت تبریز و آذربایجان در ان دوره به قدری بود كه 2 شخصیت بزرگ ایران یعنی آیت الله كاشانی و مصدق از یك طرف و شاه خائن از سوی دیگر توجه ویژه ای به این خطه داشتند و مكاتبات مستقیمی انجام می دادند.
وی افزود: دكتر اقبال استاندار وقت آذربایجان برای ممانعت از انتشار مطلب در روزنامه مهد آزادی كه ظن آن می رفت از آیت الله كاشانی خط گرفته شده باشد، مرحوم پیمان مدیر مسوول وقت این روزنامه را برای صرف چایی به حضور می خواهد و پیشنهاد واگذاری چاپخانه «فرهنگ» به عنوان بزرگ ترین چاپخانه منطقه غرب و شمال غرب را كه 26 روزنامه در آن منتشر می شدند، به مرحوم پدرم پیشنهاد می كند كه او نیز در پاسخ می گوید ما نیاز به چاپخانه ای به این بزرگی نداریم، شانه خالی می كند.
پیمان گفت: وقتی استاندار از تاثیر پیشنهاد خود ناامید می شود خطاب به مرحوم پیمان می گوید: 'هر چه از من می نویسی بنویس اما هوای این بابا را ( اشاره به عكس شاه می كند) داشته باش.'
وی ادامه داد: مرحوم پیمان نیز با اشاره به اینكه شاه پادشاه یك كشور اسلامی است و تا زمانی كه شئونات اسلامی را رعایت كند در خدمتیم.
وی افزود: بر این اساس دكتر اقبال دستور حذف مرحوم پیمان و بسته شدن روزنامه وی را می دهد و فردای آن روز چاقوكشان و قمه كشان استاندار وقت آذربایجان شرقی به دفتر روزنامه یورش می برند و آنجا را به آتش می كشند اما نمی توانند مرحوم پیمان را پیدا كنند.
مدیر مسوول روزنامه مهدآزادی اظهار داشت: در این خصوص در تلگرافی به دكتر مصدق و آیت الله كاشانی واقعه را توضیح می دهند، آیت الله هم در نامه ای تند به شاه می نویسد كه آذربایجان به وضعی دچار شده كه باید چاقوكشان دكتر اقبال به دفتر روزنامه بریزند آن را آتش بزنند و جان روزنامه نگاران را تهدید كنند.
وی ادامه داد: بر این اساس دكتر مصدق بلافاصله دكتر اقبال را از استانداری آذربایجان بركنار می كند.
پیمان اضافه كرد: همزمان پس از این اتفاق شخصی بنام 'محمود مهاجری' سركرده چاقوكشان استاندار وقت آذربایجان كه راننده بود، روزنامه «راننده» را در تبریز بنا می گذارد و به وی مجوز چاپ می دهند.
وی همچنین با اشاره به اینكه شاه پس از محكم كردن جای پایش، دستور داد آیت الله كاشانی را دستگیر كردند، اظهار داشت: در نهایت با نامه استاندار وقت آذربایجان به شخص شاه مبنی بر اینكه ' با وجود روزنامه مهد آزادی در تبریز امكان ادامه خدمت جان نثار در آذربایجان مقدور نمی باشد'، این روزنامه به محاق تعطیلی رفت.
وی اضافه كرد: در حاشیه این نامه شاه به معینیان كه وزیر اطلاعات و جهانگردی بود نوشت؛ 'معینیان، پس این روزنامه چطور منتشر می شود' و این دستور شاه معدوم موجب شد روزنامه مهد آزادی در دهه 1350 به بهانه بازخرید شدن، تعطیل شد و مرحوم پیمان به زندان افتاد.
پیمان همچنین با اشاره به سایر فعالیت های انقلابی روزنامه مهدآزادی گفت: آیت الله قاضی طباطبایی نیز در دوران مبارزه برای پیروزی انقلاب اسلامی پیام فرستاد و گفت: 'آقای پیمان كاری كنند تا روزنامه مهدآزادی توقیف نشود'. چون در پوشش این روزنامه ساواك به چاپخانه مراجعه نمی كرد و اعلامیه های حضرت امام (ره) را چاپ و توزیع می كردیم.
روزنامه نگار پیشكسوت تبریزی نیز در خصوص اختناق دوره پهلوی گفت: یادم هست تعداد نشریات آذربایجان شرقی در اوایل دهه 1350 بیش از چند عدد نبود چون نشریات در نتیجه سیاست های رژیم خریداری و تعطیل می شدند.
علملو ادامه داد: مطبوعات در جریان انقلاب اسلامی، نقش اطلاع رسانی و آگاهی دهی به مردم و فراتر از آن تا حدود زیادی نقش راهبردی جامعه را برعهده داشتند و این وضعیت به راحتی در صف های خرید روزنامه توسط مردم در تبریز قابل مشاهده بود.
وی اضافه كرد: بر این اساس رژیم از افزوده شدن تعداد نشریات در كشور واهمه داشت و ممانعت می كرد.

**انقلاب ایران پایه گذار ژورنالیسم اسلامی است
مدیر مسوول روزنامه مهدآزادی همچنین در خصوص دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه مطبوعات گفت: انقلاب اسلامی ضمن آزادی هایی كه به مطبوعات ایران اعطا كرد، شاخه جدید ژورنالیسم به نام ژورنالیسم اسلامی را در دنیا پایه گذاری كرد.
پیمان با بیان اینكه هتاكی در روزنامه های پیش از انقلاب موج می زد و برخی مواقع طنز جای خود را به هتاكی می داد، ادامه داد: در ژورنالیسم اسلامی هتاكی وجود ندارد، ناموس افراد و مصالح كشور امن است، بر این اساس انقلاب اسلامی، نه دموكراسی شرقی نه دموكراسی غربی، بلكه دموكراسی اسلامی را معرفی كرد یعنی در واقع ابتدا تعریف جدیدی از دموكراسی برای مطبوعات ارایه شد.
وی افزود: محدوده روزنامه نگار در ژورنالیسم اسلامی تعهد است؛ در حالی كه در رژیم سابق یك پاسبان مطبوعات و روزنامه نگاران را امر و نهی می كرد، اما به بركت انقلاب اسلامی آزادی نشریات به خوبی به چشم می خورد و نشریات تركی زبان و انگلیسی زبان در تبریز منتشر می شوند.
وی گفت: در رژیم سابق امكان انتشار حتی یك سطر از روزنامه به زبان محلی شهرهای مختلف وجود نداشت.
معاون فرهنگی و رسانه ای اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز در خصوص وضع مطبوعات و تكثر رسانه ای موجود گفت: در شرایط كنونی، وضعیت جامعه رسانه ای استان متفاوت از اواخر دهه 1350 شمسی یا شرایط جنگ تحمیلی است.
حسین زاده اظهار داشت: اكنون 200 موسسه فرهنگی و هنری و حدود 430 روزنامه و پایگاه خبری در آذربایجان شرقی فعالیت می كنند.
وی اضافه كرد: اكنون در این مقطع تاریخی نباید فرصت افرایش كمی و كیفی فعالیت رسانه ای را از دست بدهیم و برای علاقمندان این عرصه محدودیت ایجاد كنیم؛ البته برخی علاقمندان ممكن است پس از مدتی نتوانند به فعالیت مستمر رسانه ای خود ادامه دهند ولی همه به صورت یكسان آزادی و اجازه فعالیت مطبوعاتی را دارند.
حسین زاده گفت: به طور قطع افرادی كه به شكل مقطعی علاقمند به فعالیت های مطبوعاتی هستند و آموزش های لازم را نگذرانده و توانایی مالی محدود دارند، امكان رقابت و فعالیت دراز مدت را نخواهند داشت.
وی ادامه داد: ما نیز باید به عنوان متولیان امر زمینه حضور علاقه مندان در فعالیت های مطبوعاتی را فراهم كنیم و در كنار آن تمهیداتی بیاندیشیم تا نشریات استاندارد لازم را داشته باشند.
حسین زاده گفت: نشریات باید به صورت استاندارد منتشر شوند و تحقق این موضوع با ارایه آموزش های لازم ممكن می شود؛ اكنون تعداد نشریات استاندارد كه با اصول و چارچوب روزنامه نگاری سنخیت دارد در آذربایجان شرقی به تعداد انگشتان دست است.
وی افزود: به طور مثال برخی هفته نامه ها، فصلنامه ها و ماهنامه ها به جای پرداختن به مطالب تحلیلی و گزارشی، خبر كار می كنند، كاری كه باید روزانه انجام شود.
پیشكسوت روزنامه نگاری آذربایجان شرقی نیز گفت: اشتیاق و اطمینان مردم به رسانه ها در انقلاب اسلامی افزایش زیادی یافت به طوری كه مطبوعات استان به خصوص از دهه 1370 به بعد به لحاظ تعداد افزایش چشمگیریداشت و از نظر كیفی هم تحولات خوبی صورت گرفته است.
علملو اضافه كرد: البته مطبوعات با ایده آل ها هنوز فاصله بسیاری دارند، ولی در مقایسه با قبل از انقلاب در مقطعی فقط یك تا 2 روزنامه در تبریز منتشر می شد، اما اكنون تنوع و تعداد روزنامه ها قابل مقایسه با آن دوران در 40 سال گذشته نیست.

** تكثر رسانه ای در مقطع كنونی دست اهل فن را باز كرده است
مدیر مسوول هفته نامه مهد آزادی نیز در خصوص افزایش كمی رسانه ها و توسعه بر اساس شاخص كمیت، گفت: جای خوشحالی است كه افراد این قدر آزادی برای افزایش كمی رسانه را پیدا كرده اند اما این آزادی برخی مواقع پاسخ و نتیجه مناسبی نمی دهد.
پیمان ادامه داد: دادن مجوز به نشریات در برخی مواقع حمایت های مختلف را نیز به دنبال دارد چون از بودجه فرهنگی مملكت كاغذ، زینك چاپ، آگهی را توزیع می كنند، یارانه می دهند و به جای اینكه مثلا 30 روزنامه به خوبی اداره و حمایت شود، منابع محدود موجود بین 300 رسانه تقسیم می شود.
وی افزود: باید نشریات به درستی ارزیابی شوند تا كار كیفی و غیركیفی تفاوت داشته باشد و حمایت درستی از مطبوعات كیفی شود.
پیمان گفت: در مقطعی كه هر چیز با ارز وارد می شود، مصرف منابع باید بهینه باشد؛ به نظر من در برخی مواقع این بودجه ها و امكانات نفله می شوند.
وی افزود: باید به روزنامه مثل بخش خصوصی نگاه كنیم و برای افردی كه سرمایه گذاری كرده اند، زمینه رقابت ایجاد كنیم؛ اگر روزنامه مردم پسند و علمی منتشر شود به طور قطع اگهی های مطبوعاتی هم به سمت روزنامه های موفق سرازیر می شود.
پیمان گفت: كیفیت، شمارگان و گستره توزیع در جذب آگهی موثر است اما وقتی آگهی بدون دخالت این شاخص ها بین مطبوعات توزیع شود، رقابت و سرمایه گذاری معنی خود را از دست می دهد.
وی یادآور شد: كمیت را با آزادی مرتبط نمی دانم، اما از اینكه دولت از طرح دیدگاه های مختلف وحشت ندارد، ستودنی است؛ البته تشخیص و حمایت از نشریات و رسانه هایی كه با مصالح و سیاست های نظام تناسب دارند وظیفه مهم مسوولان است كه باید مورد توجه باشد.
معاون فرهنگی و رسانه ای اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز در این میزگرد گفت: از سال آینده نشریاتی كه بالای 25 سال سابقه فعالیت دارند و می توانند روی پا خود بایستند شامل حمایت های دولتی نخواهند بود.
حسین زاده اظهار داشت: از سال 1398 روزنامه هایی كه درخواست تغییر گستره از استانی به سراسری می دهند تا سه سال اول آگهی و یارانه به آنها تعلق نخواهد گرفت.
وی افزود: نشریاتی كه از هجدهم آبان ماه سال 1396 مجوز اخذ كرده اند، تا سه سال یارانه و آگهی به آنها تخصیص نخواهد یافت و از طرف دیگر روزنامه هایی هم كه زیر 80 درصد اعلام وصول داشته و كمتر از هشت صفحه دارند، زیر حمایت فرهنگ و ارشاد قرار نخواهند گرفت.
حسین زاده بیان كرد: در آذربایجان شرقی 70 درصد نشریات زیر 50 درصد اعلام وصول دارند كه آگهی به آنها تعلق نخواهد گرفت.
وی با بیان اینكه 15 روزنامه در تبریز منتشر می شود، گفت: در مقطع كنونی با تكثر رسانه ای موجود زمینه برای ورود افراد توانمند و علاقه مند به عرصه روزنامه نگاری فراهم شده است.
روزنامه نگار و خبرنگار پیشكسوت آذربایجان شرقی نیز گفت: به نظر بنده افزایش كمی رسانه ها در دوره جدید می تواند زمینه رقابت خوبی را فراهم بیاورد منتهی به شرطی كه به اقتصاد رسانه هم توجه ویژه شود.
علملو اظهار داشت: در شرایط اقتصادی سخت كه نشریات به درآمدهای آگهی و تبلیغات وابستگی دارند، ادامه راه امكان پذیر نخواهد بود؛ بر این اساس مطبوعات هم باید با نحوه گردش چرخ های اقتصاد رسانه آشنایی داشته باشد و از طرف دیگر مورد حمایت دولت هم باشند.

** 115 نشریه در آذربایجان شرقی صفحات تركی دارند
مدیر مسوول روزنامه مهدآزادی در خصوص دیگر دستاوردهای مطبوعاتی و فرهنگی انقلاب اسلامی گفت: انقلاب اسلامی تعامل فرهنگی بین كشورهای منطقه و جهان را موجب شده است.
پیمان اظهار داشت: چاپ و انتشار مطالب و مقالات تركی آذری در روزنامه ها دستاورد انقلاب اسلامی است و این موهبت باید عالمانه و كارشناسانه مدیریت شود تا از ظرفیت های آن كل كشور بهره مند شود.
وی اضافه كرد: سیاست آمریكا و اسرائیل ایجاد تفرقه در ایران است؛ بر این اساس باید از این ابزار و موهبت به درستی استفاده شود و در آذربایجان شرقی بیشتر از جاهای دیگر به این موضوع دقت كردیم.
وی ادامه داد: در تبریز بیشتر از جاهای دیگر در استفاده از زبان تركی آذری فراست لازم وجود داشته است كه ظرفیت و اقتدار و توسعه كشور را موجب شده است.
پیمان تاكید كرد: آزادی در انتشار مطالب به زبان تركی آذری و آزادی های مطبوعاتی در ایران برای برخی از مقام های كشورهای همسایه نیز عجیب بوده است.
وی همچنین افزود: وطن پرستی مردم آذربایجان شرقی همواره زبانزد بوده و تاریخ این موضوع را ثابت كرده است بر این اساس همگان نیز باید احترام متقابل به قومیت ها را فراموش نكنند.
وی ادامه داد: بیشترین خدمت را در طول تاریخ به ایران اسلامی، آذری ها انجام داده اند و در پیروزی انقلاب اسلامی نیز سهم بزرگی داشتند.
پیمان همچنین با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری گفت: گردونه انقلاب وقتی به چرخش درآمد كه قیام خونین 29 بهمن مردم تبریز به وقوع پیوست و همگان به این واقفند كه 29 بهمن به پیروزی انقلاب اسلامی شتاب بخشید.
وی همچنین مهمترین افتخار مردم آذربایجان را انتساب رهبر معظم انقلاب اسلامی به این خطه دانست و افزود: آذری ها به رهبر فرزانه انقلاب كه فرزند آذربایجان است، افتخار می كنند و در واقع آذری ها دوستان صدیق انقلاب هستند و باید مسوولان قدر آنها را بدانند و دست روزنامه نگاران وفادار انقلاب را بگیرند.
معاون فرهنگی و رسانه ای اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز در این خصوص گفت: یكی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی پرداختن به زبان بومی و محلی است كه در دوران طاغوت در حد انتشار اشعار استاد شهریار بود.
حسین زاده افزود: جمهوری اسلامی ایران استفاده از ظرفیت زبان های بومی و محلی را قانونمند كرد به گونه ای كه هم اكنون 115 نشریه یك تا 2 صفحه از صفحات خود را تركی منتشر می كنند كه در كنار زبان فارسی ظرفیت بالایی ایجاد كرده است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی تاكنون در این خصوص هیچ منعی قائل نشده البته شاید دست هایی در كار بوده تا با اغراض مختلف از این ظرفیت ایجاد شده در سایه پیروزی انقلاب اسلامی سوء استفاده كنند.
وی افزود: جمهوری اسلامی در حوزه مطبوعات ظرفیتی را به وجود اورده كه وفاق و وحدت بیشتری بین فرهنگ ها و قومیت ها ایجاد شود.
وی ادامه داد: كتاب های تركی و رمان در آذربایجان شرقی چاپ و منتشر می شود كه در دوره پهلوی چنین ظرفیتی وجود نداشت و باید آن را قدر بدانیم.
روزنامه نگار پیشكسوت تبریزی نیز گفت: اكنون استفاده از زبان محلی در مطبوعات مشكلی ندارد و حتی نشریات 2 زبانه مجوز دریافت كرده اند، در حالی كه در دوره پهلوی چنین امكانی وجود نداشت.
علملو ادامه داد: نشریاتی كه تمایل به انتشار مطلب به زبان تركی آذری دارند به راحتی این زمینه فراهم است اما در گذشته حساسیت های ویژه ای بر سر این موضوع وجود داشت.
تهیه و تنظیم: پیمان پاكزاد
3093/518