به گزارش ایرنا، بهرغم ادعاهای مقامات آمریكایی برای معرفی كردن هند بهعنوان متحد راهبردی واشنگتن در آسیای جنوبی، اما شواهد بیانگر آن است كه سیاستهای تحریمی آمریكا شدیداً شریك تجاری خود برای تأمین منابع انرژی از جمله نفت را تحت فشار قرار داده است.
تحلیلگران اقتصادی بر این باورند كه سیاستهای تحریمی آمریكا علیه صادرات نفتی دو كشور بزرگ ایران و ونزوئلا منجر به وجود آمدن مشكلات عدیده برای مقامات دهلی نو در تأمین نیازات نفتی خود شده است.
دولت امریكا در آبان ماه سال جاری اعمال تحریمهای نفتی خود علیه صادرات نفت ایران به كشورهای جهان را آغاز كرد و اخیراً نیز در بهمن ماه با اعمال مجدد چنین سیاستی صادرات نفت كشور ونزوئلا را مورد تحریم قرار داده است.
«مانوئل كودو» وزیر نفت ونزوئلا ضمن انتقاد از تحریمهای غیرقانونی آمریكا علیه كشورش گفت: اقدامات واشنگتن یك آسیب 20 میلیارد دلاری به اقتصاد ونزوئلا وارد كرده است.
هند از نظر تأمین نیازات نفتی سومین خریدار بزرگ نفت خام ایران و ونزوئلا به شمار میآید.
ونزوئلا در میان پنج كشور بزرگ تأمین كننده نفت هند قرار دارد. اما حجم واردات نفت هند از این كشور عضو اوپك به دلیل بحرانهای سیاسی و اقتصادی و همچنین نبود سرمایه گذاری در بخش تولید نفت ونزوئلا، كاهش یافته است.
در دوره آوریل تا دسامبر سال 2018 واردات نفت هند از ونزوئلا با 6.28 درصد كاهش به 13.42 میلیون تن نفت خام رسید. این واردات در مدت مشابه سال قبل 14.32 میلیون تن نفت خام بوده است.
به گفته كارشناسان، اگرچه سیاستهای تحریمی آمریكا علیه دو كشور ایران و ونزوئلا توانسته تا حدود زیادی دهلی نو را در تأمین انرژی نفت تحت فشار قرار دهد اما دولت هند با تغییر سیستم مكانیسم پرداخت خود به روپیه توانسته تا حدود زیادی تأثیر تحریمهای آمریكا را كاهش دهد.
در كمتر از یك ماه بعد از اعمال تحریمهای آمریكا علیه ایران، رئیس شورای ترویج تجارت هند (TPCI) در بیانیهای اعلام كرد كه مكانیسم روپیه تجارت هند با ایران را گسترش خواهد داد.
«موهیت سینها» رئیس شورای ترویج تجارت هند میگوید، تجارت با ارز روپیه از طریق بانك یوكو میتواند تجارت كنونی میان دو كشور ایران و هند را حفظ كند. این تجارت ظرفیت گسترش را دارد زیرا هند میتواند از فرصت ایجاد شده استفاده كند و برای كاهش كسری تجاری خود با ایران، صادرات كالاهایی كه ایران احتیاج دارد را افزایش دهد.
برای اولین بار مكانیسم روپیه-ریال میان هند و ایران در سال 2012 پس از تحریمهای اقتصادی غرب علیه ایران ایجاد شد. بر اساس این توافق، 45 درصد از پول نفت ایران بهصورت روپیه در حساب بانك یوكو قرار میگرفت و ایران با استفاده از آن اقدام به خرید كالاهای هندی میكرد.
وزارت دارایی هند همچنین در دسامبر سال جاری برای افزایش تبادلات تجاری میان ایران و هند، پرداخت پول به روپیه كه برای واردات نفت ایران انجام میشود را از مالیات سنگین معاف كرد.
از طرف دیگر، با آغاز تحریمهای نفتی امریكا علیه نفت ونزوئلا، مقامات كاراكاس برای ادامه صادرات نفتی خود به هند مانند ایران خبر از استفاده از مكانیسم روپیه برای دریافت هزینههای نفت فروخته شده دادند.
«مانوئل كودو» وزیر نفت ونزوئلا در روز گذشته دوشنبه گفت، دولت كاراكاس برای دور زدن تحریمهای آمریكا از مكانیسم روپیه و تجارت تهاتر كالا به كالا برای ادامه فروش نفت به هند استفاده میكند.
مانوئل كودو گفت، از طریق مكانیسم روپیه و تجارت كالا به كالا واردات دارو و تولیدات هندی به ونزوئلا صورت خواهد گرفت و در مقابل صادرات نفتی كاراكاس به هند دو برابر افزایش خواهد یافت.
كشور ونزوئلا در چند هفته گذشته با یك بحران سیاسی جدی روبرو شده است.
«خوان گوایدو» رهبر مخالفان ونزوئلا خود را رئیس جمهوری این كشور خوانده است و آمریكا نیز در اقدامی مداخلهجویانه بهسرعت حمایتش را از این اقدام اعلام كرد.
«نیكلاس مادورو» رئیس جمهوری قانونی ونزوئلا در واكنش به اقدام ترامپ به دیپلماتهای آمریكایی 72 ساعت فرصت داد تا خاك ونزوئلا را ترك كنند. اما آمریكا گفته كه قصد ندارد دیپلماتهایش را خارج كند.
آمریكا همچنین از كشورهای آمریكایی لاتین خواسته است تا «گوایدو» را بهجای مادورو بهعنوان رئیس جمهوری ونزوئلا به رسمیت بشناسند. علاوه بر این، واشنگتن خواستار بررسی تحولات ونزوئلا در شورای امنیت سازمان ملل شده است.
آساق**9473**1663**
تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۸
تهران-ایرنا- به دنبال سیاستهای خصمانه آمریكا برای تحت فشار قرار دادن كشورهای نفتی جهان، هند بهعنوان یكی از كشورهای بزرگ خریدار نفت از سیاستهای تحریمی آمریكا علیه كشورهای ایران و ونزوئلا متضرر شده است.