تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۰

تهران - ایرنا -تلفن های همراه انعطاف پذیر احتمالا مهمترین ترند امسال و سال آینده تلفن های همراه خواهند بود. تحول فناورانه ای كه چند سالی است زمزمه های آن در بازار و دنیای تكنولوژی شنیده می شود اما محدودیت های تكنیكی مجال چندانی برای تحقق آن نداده است.

به گزارش روز سه شنبه خبرنگار علمی ایرنا، به نظر می رسد كنفرانس جهانی موبایل امسال ششم اسفند در اسپانیا بیش از هر زمان دیگر شاهد بحث درباره آینده این تكنولوژی خواهد بود. آن هم در شرایطی كه بیشتر شركت های مطرح سازنده تلفن های همراه یا رسما از تصمیم خود برای ساخت تلفن های انعطاف پذیر سخن گفته و یا حتی پیش نمونه های خود را به نمایش گذاشته اند. از میان این شركت ها می توان به طرح های رونمایی شده شركت هایی چون ال جی، سامسونگ، موتورلا، شیائومی و هواوی اشاره كرد. گفته می شود كه شركت اپل نیز احتمالا به زودی وارد ماراتن ساخت تلفن های انعطاف پذیر خواهد شد.

*** داستان انعطاف پذیری
انعطاف پذیری در دنیای تلفن‌های همراه حقیقتا امر جدیدی نیست. با این حال وقتی گوگل رسما از پشتیبانی سیستم عامل اندروید از تلفن های انعطاف پذیر آینده سخن گفت، به این شایعه قوت داد كه به زودی باید منتظر رقابت برای ساخت نوع كاملا جدیدی از تلفن های همراه باشیم. گوشی تلفنی كه عرضه آن می‌تواند با سرعتی باورنكردنی دنیای تلفن‌های هوشمند امروزی را از اساس متحول كند. اما فعلا در مورد تلفن‌های انعطاف پذیر چه می‌دانیم؟
زمزمه‌های توسعه‌ گوشی‌های انعطاف پذیر از مدت‌ها قبل در دنیای تلفن‌های هوشمند وجود دارد. حتی در نقطه‌ اوج این رقابت، شركت‌هایی مثل سامسونگ و ال‌جی تلفن‌هایی مورب را عرضه كردند كه مثلا قرار بود تا حدی از انعطاف پذیری نمایشگر را به نمایش بگذارند.
با این حال آنچه این روزها می‌شنویم با یك اشاره شروع شد. ماجرا از این قرار بود كه چند سال پیش سامسونگ در جریان انتشار گزارش مالی خود گفت كه به تلاش هایش برای توسعه‌ تلفن‌های همراه متنوع از طریق تكنولوژی‌های مدرن مثل نمایشگرهای OLED انعطاف پذیر ادامه خواهد داد. این اشاره مقدمه‌ تولد دور جدیدی از گمانه زنی‌ها بود. تا اینكه «دی‌جی كوه» (DJ Koh) مدیر بخش موبایل این شركت رسما تایید كرد این شركت در جریان كنفرانس توسعه دهندگان خود قصد دارد تلفن همراه تاشو را معرفی كند. نتیجه این رونمایی اتفاق خاصی نبود اما شركت های دیگر را هم تحریك كرد تا دستآوردها و تلاش های خود را زودتر به بازار معرفی كنند و در نتیجه این ماراتن نفس گیر، هوآوی و سامسونگ تقریبا همزمان پیش نمونه تلفن های انعطاف پذیر خود را در نوامبر سال گذشته میلادی رونمایی كردند. ال جی هم در همان ماه پتنت جدید خود برای یك تلفن هوشمند جدید را به ثبت رساند. چند ماه بعد هم شركت موتورلا از طرحی پرده برداشت كه شباهت زیادی به گوشی های تاشوی قدیمی این شركت داشت. دیروز هم شركت شیائومی تصاویری از اولین پیش نمونه تلفن انعطاف پذیر خود را منتشر كرد. به عبارت دیگر، سال 2019 به احتمال زیاد شاهد تولد اولین نسل از تلفن های هوشمند با بدنه انعطاف پذیر تولیدی خواهد بود.

***مزایا
مهمترین مزیت چنین تلفن هایی بزرگتر شدن ابعاد نمایشگر آن هاست. به این معنی كه شما عملا می توانید تلفن همراه كوچكی با نمایشگری به بزرگی یك تبلت كوچك داشته باشید. نمایشگری كه هر زمان به آن نیاز ندارید، به راحتی تا می شود و در جیب جا می گیرد. به علاوه نمایشگر انعطاف پذیر اساسا نسبت به صفحات نمایشگر امروزی مقاوم‌تر است و آسیب پذیری كمتری نیز دارد.
به زبان ساده تلفن‌های انعطاف پذیر ساخته می‌شوند تا در برابر فشار مقاوم باشند. مثلا وقتی در جیب شما در اثر جابجایی تحت فشار قرار می‌گیرند، احتمال آسیب دیدن كمتری خواهند داشت. ضمنا احتمالا در برابر زمین خوردن هم می‌توانند مقاومت بیشتری داشته باشند و از ضربات سخت‌تری جان سالم به در ببرند.

***مشكل كجاست؟
در حال حاضر برای ساخت یك تلفن كاملا انعطاف پذیر چند مشكل وجود دارد. همه‌ قطعات چنین تلفنی یا باید انعطاف پذیر باشند یا اینكه بتوان آن‌ها را به صورت قطعات كوچك جدا از هم سوار كرد. برای یك نمایشگر تاشو كه مثلا قرار است فشار جمع و باز شدن مداوم را تحمل كند نیاز به موادی مقاوم است. موادی مثل پلیمرهای هیبریدی كه همین حالا هم به وفور استفاده می شوند می تواند پاسخ مناسبی به این دست مشكلات باشد.
چالش بعدی در طراحی این تلفن‌ها لایه لمسی نمایشگر است كه باید بتواند در برابر فشار تا شدن دوام بیاورد. بیشتر نمایشگرهای لمسی از «اكسید ایندیوم قلع» (اختصارا ITO) ساخته می‌شوند در نتیجه یك نمایشگر انعطاف پذیر نیازمند استفاده از موادی جدید و انعطاف پذیر است. شاید گرافین و نانوسیم‌های نقره انتخاب خوبی برای این منظور باشند. در هر حال این مشكلات به این معنی هستند كه نسل اول این تلفن ها اگرچه ممكن است امسال روانه بازار شوند اما همچنان با محدودیت‌های فراوانی مواجه خواهند بود.
گزارش: محمد حسین جهان پناه
علمی*م.ج*