تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۲۷

تهران- روزنامه ابتكار در شماره روز چهارشنبه خود گزارشي از طرح ساماندهي دستفروشان پايتخت منتشر كرده است.

«كيف‌هاي خوب، از 20 هزار تا 50 هزار، بيا اينور بازار»، «شارژر، هدفون، قاب گوشي، گلس عالي، 40 هزار تومان مغازه فقط 10 تومن»، «انواع مانتو، انواع سارافون و زير‌سارافوني، گرون نخر، ارزون بخر» ... پياده‌روهاي برخي خيابان‌هاي شهر، محل كسب و كار دستفروشاني است كه نان خود را از بساطي كه روبه‌روي‌شان گسترده‌اند، درمي‌آورند. البته كه قلمرو دستفروشان به روي زمين خلاصه نمي‌شود و صداي دستفروشان مترو، جزئي از سروصداي واگن‌هاي شلوغ است. هفته‌هاي منتهي به پايان سال هم حضور دستفروشان در خيابان‌ها بيشتر به چشم مي‌آيد. حالا در همين روزها، يك فوريت طرح ساماندهي مشاغل سيار و دستفروشان در شهر تهران در شوراي شهر پايتخت تصويب شده است.
صبح ديروز يك فوريت طرح ساماندهي مشاغل سيار و دستفروشان در شهر تهران روي ميز بررسي اعضاي شوراي شهر قرار گرفت و حجت نظري پيشنهاد دهنده اين طرح با بيان اينكه اين طرح مربوط به ساماندهي دستفروشان، وانت‌هاي باري و ون‌هاي سيار است، گفت: متاسفانه نظارتي بر فعاليت آنها نمي‌شود و به همين دليل برخي از عوامل شهرداري اقدام به اخذ وجوه متفاوت از اين افراد مي‌كنند و عملاً اين پول به حساب شهرداري واريز نمي‌شود و ممكن است هر فردي بر اساس تصميم و تشخيص خود رفتاري را داشته باشد. نظري با بيان اينكه قانون صراحتاً در مورد سد‌معبر واكنش نشان داده اما دستفروشي مسكوت مانده است، گفت: لازم است اين طرح به تصويب برسد تا بتوانيم با همراهي شركت ساماندهي مشاغل نسبت به ساماندهي دستفروشان، وانت‌بارها و غيره اقدام كنيم. وي با بيان اينكه در اين طرح كميته برنامه‌ريزي و سياستگذاري در نظر گرفته شده است تا تركيب و عنوان مشاغل را مشخص و نسبت به تدوين دستورالعمل‌ها اقدام كند، گفت: فضاها بايد براي بساط گستري و‌… عادلانه باشد و اميدواريم با تصويب اين طرح علاوه بر انضباط‌بخشي و كسب درآمد پايدار از اين ولنگاري كه هر فردي به اسم شهرداري فشاري بياورد جلوگيري كنيم.
در ادامه حسن رسولي در مخالفت با اين طرح گفت: يكي از راه‌هاي درآمد پايدار عوارض كسب و پيشه است كه در قانون مالياتي كشور قيد شده است و شهرداري اجازه ندارد كه مخالف قانون، مصوبه‌اي بياورد تا در مورد دستفروشي تصميم گيري شود لذا بهتر است به مسيري بينديشيم كه به اين پديده جنبه رسمي و قانوني ندهد.
در ادامه شهربانو اماني به عنوان موافق اين طرح گفت: سال 47 قانوني تصويب شد كه بر اساس آن دستفروشي به نوعي مزاحم كسب بوده است. اما 53 سال از اين قانون مي‌گذرد و حالا شرايط متفاوت شده است چرا كه مهاجرت به قدري زياد شده است كه هم وانت‌بار و هم دستفروشان در خيابان‌هاي شهر افزايش يافته است. وي با بيان اينكه با قانون 53 سال پيش نمي‌توان مشكل امروز را حل كرد، گفت: دقت داشته باشيد كه من در بازديدهاي شبانه‌ام از بسياري از مشاغل همچون جگركي‌هاي سيار پرسيدم كه آيا مجوز دارند يا نه. آنها عنوان كردند از هيچ كجا مجوزي نگرفتند. بنابراين بايد آنها را ساماندهي كرد و نه اين صورت مسئله را پاك كنيم.
در ادامه ناهيد خداكرمي به عنوان مخالف اين طرح گفت: چرا فكر مي‌كنيم كه مي‌توان با تصويب مصوبات متعدد مشكل را حل كرد. در سال 85 مصوبه‌اي در راستاي ساماندهي دستفروشان داشتيم كه بسياري از بندهاي طرح فعلي در مصوبه قبلي هم هست. در طرح قبلي برگزاري نمايشگاه كالا، برپايي بازارهاي موقت‌ و غيره پيش‌بيني شده است. دقت داشته باشيد كه مشاغل سيار از بعد حقوقي و قانوني جايگاهي ندارند و ما حق نداريم مصوبه‌اي در راستاي تعريف يك شغل داشته باشيم.
الهام فخاري نيز در دفاع از اين طرح گفت: مي‌گويند آيين‌نامه‌ قبلي داريم اما در اين چند سال حتي يك بار هم كميته ساماندهي تشكيل نشد. امروز با مشاغل جديدي مواجه هستيم كه اساساً حتي يك سال قبل هم وجود نداشت و حالا موضوع عوض شده است و ما نيازمنديم كه در مورد مشاغل جديد كه در هر گوشه شهر هستند چاره‌اي بينديشيم.
تحصيلي، مدير عامل ساماندهي مشاغل شهر تهران نيز با بيان اينكه در دستورالعمل سازمان شهرداري‌ها تمامي دغدغه‌هاي دستفروشي ديده شده است، گفت: پليس، وزارت بهداشت و غيره سهمي در اين دستورالعمل دارند و وجود آن كافي است.
نهايتاً اعضاي شوراي شهر با 12 راي موافق، به يك فوريت طرح ساماندهي مشاغل سيار و بي‌كانون در شهر تهران راي دادند. در بررسي بندهاي اين مصوبه نژاد‌بهرام پيشنهاد داد كه شهرداري اجازه دارد كه در فضاهاي عمومي اجازه فعاليت به دستفروشان به شرط فروش كالاي ايراني را بدهد كه اين پيشنهاد با 17 راي موافق به تصويب رسيد.
همچنين علي اعطا پيشنهاد داد كه كميته راهبري و برنامه‌ريزي ساماندهي مشاغل سيار حذف شود و به جاي آن شهرداري ملزم شود كه يك لايحه بياورد كه اين مسئله نيز با راي حداكثري اعضا به تصويب نرسيد.
همچنين مسجدجامعي افزود: دستفروشي سرريز اقتصاد ناسالم كشور است و تا وقتي اين مسئله حل نشود، مشكلات رفع نمي‌شود و اگر شهرداري لايحه‌اي بياورد در اجرا بهتر عمل خواهد كرد.
همچنين زهرا نژادبهرام پيشنهاد داد كه در كميته راهبري و برنامه‌ريزي اين طرح، نماينده بهزيستي و نماينده كميسيون شهرسازي نيز حاضر شوند كه اين دو پيشنهاد نيز راي مثبت نياورد.
جزئيات اين طرح نيز در قالب يك فوريت به تصويب رسيد.
در ادامه مسجدجامعي نيز پيشنهاد داد كه نماينده نيروي انتظامي در تركيب كميته برنامه‌ريزي طرح ساماندهي حضور داشته باشد كه با راي اكثريت آرا به تصويب رسيد.
همچنين الويري پيشنهاد داد كه نماينده شركت سرمايه‌گذاري شهرداري تهران در اين كميته شركت كند كه با مخالفت هاشمي مواجه شد. وي گفت: من به كليات اين طرح راي ندادم چراكه دستفروشي بر اساس قانون تعريف دارد و اين بساط گستري كه در شهر شاهد هستيم دستفروشي نيست. وي با بيان اينكه شما دلتان مي‌سوزد و مي‌خواهيد با ساماندهي دستفروشان به آنها كمك كنيد و اما حالا بحث به ميان آمدن سازمان مشاركت‌ها را به ميان آورده‌ايد، گفت: دقت كنيد كه در آينده ممكن است اين تصميم ما موجب شود كه پياده‌روها به سرقفلي دستفروشان تبديل شوند و بحث ما از مسير ساماندهي گذشته است و ممكن است شرايطي فراهم شود كه بعد از گذشت مدتي به دردسر بيفتيم.
با وجود اعتراض هاشمي، اعضاي شورا به پيشنهاد الويري راي مثبت دادند اما به پيشنهاد ديگري مبني بر اضافه شدن يك عضو كميسيون برنامه و بودجه در اين كميته راي منفي دادند.
‎همچنين اعضا به پيشنهاد فراهاني مبني بر اضافه شدن يك اقتصاددان غيردولتي به پيشنهاد هيئت رئيسه شورا در كميته تصميم‌گيري و برنامه‌ريزي دستفروشان نيز راي منفي دادند. در ادامه بررسي طرح ساماندهي دستفروشان، محسن هاشمي رئيس شوراي شهر پيشنهاد داد كه نماينده كميسيون حمل‌و‌نقل در كميته ساماندهي دستفروشان حذف شود. وي در دفاع از اين پيشنهاد خود گفت: بحث دستفروشي را بايد با نگاه دستفروشي ساماندهي كرد اما دقت داشته باشيد كه قرار نيست در اين طرح يا لايحه شهرداري فضايي را از خيابان يا معابر به دستفروشان بدهد. وي افزود: همين حالا دستفروشي در مترو دچار مشكل شده است و بايد متوقف شود چرا كه افراد با التماس و درخواست بسيار اجناس خود را مي‌فروشند و تصور كنيد با اين حجم مسافر اگر اتفاقي بيفتد قطعاً دچار مشكل مي‌شوند. وي با بيان اينكه لزومي ندارد نماينده كميسيون حمل و نقل شورا در اين كميته باشد گفت: دستفروشي در اتوبوس و مترو پسنديده نيست.
نهايتاً به اعضاي شورا به پيشنهاد هاشمي مبني بر حذف نماينده كميسيون حمل و نقل از كميته ساماندهي دستفروشان راي مثبت دادند.
روزنامه ابتكار
تهرام/9206