زاهدان - ايرنا - روزنامه محلي سيستان و بلوچستان ضميمه روزنامه خراسان روز پنجشنبه/25 بهمن 97 مطلبي با عنوان «كار براي زندگي يا زندگي براي كار» منتشر كرده است.

دراين مطلب آمده است: بسياري از ما آن قدر در كار خود غرق شده ايم كه گاهي يادمان مي رود بايد زندگي هم كرد! فرصت هاي لذت بردن را به آينده موكول مي كنيم، مدام در حال كار كردن هستيم و گاهي حتي براي خودمان ساعتي وقت براي پياده روي نمي گذاريم و آن را به روزهاي آينده كه گاهي فرا نمي رسد موكول مي كنيم، چرا كه آن قدر غرق كار شده ايم كه روزهاي آينده مان نيز تفاوتي با روزهايي كه گذشت، نخواهد داشت! كار كردن و مشغله زياد، دغدغه اين روزهاي بسياري از افراد است، افرادي كه گاهي برخي براي اين كه خانواده شان در تنگنا نباشند فرصت استراحت و تفريح به خود نمي دهند، برخي عادت كرده اند كه مدام فعال باشند و بعضي ها هم به اقتضاي شغلشان مجبور به فعاليت زياد هستند.
حسرت غذا خوردن در كنار خانواده
يكي از شهروندان كه به گفته خودش حسرت صرف ناهار بدون دغدغه آن هم در كنار خانواده در دلش مانده است مي گويد: به اقتضاي شغلم و شرايط جامعه، مجبور هستم مدام در حال كار كردن باشم، بيشتر روزهاي هفته را در شهرهاي اطراف سپري مي كنم و كمتر پيش مي آيد در طول هفته بتوانم در كنار خانواده ام باشم. «امير عزيزي» ادامه مي دهد: گاهي به سختي مي توانم براي فرزندانم حتي نيم ساعت وقت بگذارم، فرصت تفريح پيدا نمي كنم، شايد از 24 ساعت شبانه روز فقط چهار ساعت بتوانم به خوبي استراحت كنم. وي اضافه مي كند: گاهي اوقات با خود مي انديشم كه چرا تا اين اندازه سرم را شلوغ كرده ام؟ اما براي كسب درآمد چاره اي جز اين ندارم، از طرفي شغلي كه انتخاب كرده ام به گونه اي است كه نمي توانم به ديگر جنبه هاي زندگي فكر كنم.
براي خانواده ام
يكي ديگر از شهروندان زاهداني مي گويد: براي اين كه خانواده ام در جامعه شرايط خوبي داشته باشند، سعي كردم برايشان كم نگذارم. «محمد. ت» ادامه مي دهد: معلم و استاد دانشگاه هستم و شب ها نيز در يكي از شركت ها كار اجرايي انجام مي دهم، در گذشته گاهي هنگامي كه به خانه مي رسيدم فرزندانم خواب بودند و نمي توانستيم با هم وقت بگذاريم اما چاره اي نداشتم، چون نمي خواستم آن ها نداشته هايشان را در خانه ديگران يا در دست دوستانشان ببينند. به گفته وي، به دليل اين طرز تفكر و مشغله زيادي كه خودم به وجود آورده بودم گاهي گرفتار مي شدم، به گونه اي كه همسرم از نظر روحي دچار مشكل شده بود و از اين كه برايشان كمتر وقت مي گذاشتم بسيار ناراحت بود اما هدف من اين بود آن ها كمبودي احساس نكنند. وي اضافه مي كند: در حالي كه بزرگ ترين خواسته آن ها وجودم در كنارشان بود و اين كه بتوانم چند ساعتي براي با هم بودن وقت بگذارم و ناهار يا شام را در كنار هم و با آرامش ميل كنيم اما آن قدر خودم را گرفتار وام و كار كرده بودم كه نمي دانستم كدام شغل را حذف كنم كه لطمه اي به زندگي ام وارد نكند تا اين كه به سراغ يك روان شناس رفتم و توانستم با برنامه ريزي به زندگي ام سامان دهم.
اختلافات خانوادگي
يكي از بانوان شاغل نيز اظهار مي كند: با وجود اين كه همسرم شغل خوبي دارد اما عادت كرده ام روزم را با كار كردن بگذرانم، آن قدر غرق كار شده ام كه خودم را فراموش كرده ام، احساس مي كنم ديگر آن طراوت زنانه را ندارم زيرا همه زندگي ام شده است كار گاهي كه خودم را در آينه نگاه مي كنم، پيري درونم را به خوبي احساس مي كنم، در حالي كه برخي از همسن و سال هايم از فرصت جواني شان به بهترين شكل استفاده مي كنند. وي كه نمي خواهد اسمش منتشر شود ادامه مي دهد: افزون بر اين كه خودم علاقه مند به كار كردن بودم، شغلي را انتخاب كرده ام كه بيشتر وقتم را به خودش اختصاص مي دهد براي كارم ارزش قائل هستم. ولي برخي اوقات به دليل اين كه نمي توانم براي خودم و خانواده وقت بگذارم، آن ها شاكي مي شوند و حتي كارمان به بحث و جدل مي كشد و اختلافات خانوادگي افزايش يافته است. به گفته وي، گاهي احساس مي كنم زندگي نمي كنم، بلكه فقط كار مي كنم، حتي نمي توانم براي خودم نيم ساعت وقت پياده روي بگذارم، گاهي حتي حوصله جمع و ارتباط با دوستان و خانواده هم ندارم. نمي دانم بايد چگونه برنامه ريزي كنم كه بتوانم به همه برنامه هايم برسم، هم فعاليت شغلي ام را داشته باشم و هم استراحت و تفريح كنم.
روزمرگي
يكي ديگر از شهروندان مي گويد: براي تامين مخارج زندگي خانواده ام، خيلي كار مي كنم، در طول روز كمتر به استراحت مي پردازم و كمتر براي تفريح وقت مي گذارم و از اين بابت دچار يك نوع روزمرگي شده ام. «محمد علي كوهستاني» ادامه مي دهد: هميشه دوست داشتم تحصيلاتم را ادامه بدهم اما آن قدر خودم را گرفتار كار كرده ام كه به اين هدفم نيز دست نيافتم. گاهي حتي فرصت رسيدگي به كارهاي شخصي ام را ندارم، چون شرايط اقتصادي خوبي برايم فراهم نشده است كه بتوانم به جز كار به موارد ديگري هم فكر كنم. جواني هم بيان مي كند: انسان تا جوان است بايد از فرصت هايش استفاده كند و اگر در جواني همه وقت خود را براي كار كردن بگذاريم و از آن چه داريم استفاده نكنيم، در آينده ديگر ميلي به استفاده از آن نخواهيم داشت. «شجاعي» اظهار مي كند: البته مخالف عقيده برخي از افرادي هستم كه بيشتر وقت خود را با خوش گذراني سپري مي كنند و به حساب خود، تا جايي كه بتوانند از جواني شان لذت مي برند، بايد براي همه چيز وقت گذاشت، هم كار و هم تفريح و استراحت، تا در ميان سالي با مشكلي براي تامين نياز خانواده روبه رو نشويم و از طرفي هم آن قدر خسته و از نظر جسماني دچار مشكل نشويم كه نتوانيم در سنين بالاتر فعاليت داشته باشيم.
تعادل كار در زندگي
يك روان شناس در اين باره مي گويد: اعتياد به كار برخي از افراد، فرار از زندگي از طريق كار است. اين رفتاري است كه مي ‌تواند سبب تضعيف اثربخشي، رنجاندن خانواده و تحليل سلامتي شود. رفتار اين افراد به مرور زمان به نداشتن تعادل، خستگي مفرط و كناره‌گيري از خانواده و دوستان منجر مي شود. «مريم آقايي» مي افزايد: مي‌توانيد ضمن پايبند بودن به وظايف حرفه اي از استقلال شخصيت خود نيز حراست كنيد. اجازه ندهيد كسب و كار حكمران شما شود و بر همه شئون زندگي تاثير بگذارد. سعي كنيد از زمان كارتان به بهترين شكل ممكن استفاده كنيد، اين مهم ترين نكته در رهايي از روزمرگي شغلي است، زماني كه از سر كارتان به منزل برگشتيد، شروع به انجام يك كار جديد كنيد، مثل نوشتن، مطالعه، ورزش يا انجام كاري براي بهتر كردن زندگي تان. به گفته وي، در صورتي كه هميشه كارتان را بالاتر از خانواده‌ اولويت بندي كنيد، نقش هايتان به عنوان پدر يا مادر مي تواند آسيب ببيند يا نقشتان به عنوان يك زن يا شوهر مي تواند دچار اشكال شود. اگر مي خواهيد زمان و انرژي بسيار زيادي روي مسير شغلي يا فرزندانتان صرف كنيد بايد از نقش هايتان آگاهي كامل داشته و نسبت به آن انعطاف‌پذير باشيد. وي تصريح مي كند: دستيابي به تعادل كار در زندگي‌ شامل به چالش كشيدن روش هاي فكري و رفتاري تان است. از باورها، ادراك ها، حق انتخاب ها و اقدام هايتان براي رسيدن به تعادل مورد نيازتان استفاده كنيد. مثبت بينديشيد و مسئوليت انتخاب ها و تصميم هاي خود را بر عهده بگيريد. وي اذعان مي كند: بيشتر افراد داراي تعادل ضعيف ميان كار و زندگي و باورهاي غلطي هستند، سعي كنيد ادراكتان را تغيير دهيد و پذيراي افكار نو و متفاوت باشيد و انعطاف‌پذير باقي بمانيد. هر روز زماني را براي افكار و احساساتتان در نظر بگيريد و از آن براي كمك به خودتان به منظور رسيدن به شادي ها و موفقيت هاي بزرگ تر استفاده كنيد.
8006 **6081