تهران - ایرنا - رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیك و زیست ‌فناوری از اجرای یك پروژه تحقیقاتی بین المللی برای درمان یك بیماری شایع ژنتیك در كشور خبر داد اما اشاره ای به نام این بیماری نكرد.

به گزارش خبرنگار دانشگاه ایرنا، مصطفی مطلبی امروز - شنبه - در مراسم رونمایی از موش مدل هموفیلی با فناوری كریسپر كه در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیك برگزار شد، افزود: در این پژوهشگاه سه پژوهشكده زیست‌فناوری پزشكی، زیست فناوری كشاورزی و زیست فناوری صنعت و محیط زیست، تاسیس شده است.
وی ادامه داد: محققان این پژوهشكده ها بر این تلاش هستند تا با انجام تحقیقات منسجم، هدفمند و مشتری محور به نیازهای جامعه پاسخ دهند.
وی اظهار كرد: این پژوهشگاه در نظام رتبه ‌بندی سایماگو در سال 2018 در رتبه اول قرار گرفت، و یكی از دستاوردهای این پژوهشگاه استفاده از فناوری كریسپر به عنوان یكی از فناوری ‌های مدرن در حوزه ژنتیك بوده است.
به گفته وی با استفاده از این تكنیك می‌توان با دقت بسیار بالا و در زمان كوتاه، ژنی را وارد ژنوم موجودات كرد و از این طریق راهكارهایی برای درمان بیماری ‌های ژنتیك ارائه داد.
مطلبی با تاكید بر اینكه بسیاری از بیماری‌ های ژنتیكی با استفاده از این تكنیك قابل درمانند، افزود: این پژوهشگاه با اجرای یك پروژه بین ‌المللی در صدد درمان یكی از بیماری ‌های ژنتیكی شایع در كشور است كه مطالعات آن هم ‌اكنون در دستور كار محققان این پژوهشگاه است.
وی خاطر نشان كرد: جزئیات كامل این مطالعات در آینده اعلام خواهد شد.
مطلبی به تولید موش مدل هموفیلی اشاره و اظهار كرد: این موش تولیدشده مبتلا به بیماری هموفیلی نوع A است كه در این نوع، فاكتور انعقادی 8 معیوب و غیر فعال است.
وی با بیان اینكه در گذشته محققان این پژوهشگاه به تولید فاكتور 8 دست یافته بودند، گفت: برای تست پیش ‌بالینی این فاكتور نیاز به حیوانات مدل داشتیم. مطالعاتی در این زمینه انجام شد و با استفاده از تكنیك كریسپر موش ‌هایی را تولید كردیم كه فاكتور 8 در آنها غیرفعال شده است.
به گفته رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیك، از هر 5 تا 10 هزار مرد یك نفر به بیماری هموفیلی نوع A مبتلا است و درمان این بیماری نیز بسیار پرهزینه خواهد بود.
این مسئول با تاكید بر اینكه تولید موش‌های هموفیلی در قالب یك پروژه كلان و با حمایت پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیك و ستاد توسعه سلول‌های بنیادی اجرایی شد، اظهار كرد: با دستیابی به این دانش فنی امكان تولید مثل موش‌های مبتلا به هموفیلی فراهم شده است.
9492 ** 1200