تهران- ايرنا- اعلام وضعيت فوق العاده ملي از سوي رئيس جمهوري آمريكا بلواي سياسي ديگري را در ايالات متحده به راه انداخت كه باعث بسيج دموكرات ها و برخي جمهوريخواهان براي مقابله با «دونالد ترامپ» شد.

به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري ايرنا، همانگونه كه پيش بيني مي شد رئيس جمهوري آمريكا شب گذشته فرمان اعلام وضعيت اضطراري ملي را امضا كرد تا از اين طريق بتواند هم از مسير قانوني تلاش دموكرات ها را بي اثر سازد و هم هزينه اي لازم براي ساخت ديوار مرزي در جنوب اين كشور با مكزيك را تامين كند.
ترامپ از مدت ها قبل خواستار بودجه 5.7 ميليارد دلاري براي ساخت ديوار آهني در اين مرز بود كه با مخالفت نمايندگان دموكرات مجلس روبرو شد. همين موضوع تنش ميان دو طرف را افزايش داد و از حدود 10 روز پيش از تعطيلات كريسمس، بخش هايي از دولت آمريكا كه حدود يك ميليون كارمند و كارگر را شامل مي شد به تعطيلي كشاند.
ترامپ اما در تاريخ 25 ژانويه (5 بهمن) با اعلام پايان موقت تعطيلي به دموكرات ها سه هفته فرصت داد تا بودجه مورد نظر وي را تامين كنند. البته يك هفته قبل اعلام شد دموكرات ها ضمن تعيين برخي پيش شرط ها در زمينه نحوه برخورد با مهاجران غيرقانوني تنها با حدود 1.4 ميليارد دلار از بودجه درخواستي و براي ساخت نزديك به 100 كيلومتر ديوار موافقت كرده اند.
از همان ابتدا مشخص بود كه اين بودجه براي رئيس جمهوري جاه طلب و تماميت خواه ايالات متحده راضي كننده نيست و وي توافق را نمي پذيرد. سرانجام ترامپ به وعده خود جامه عمل پوشاند و شب گذشته همزمان با پايان ضرب الاجل سه هفته اي، با اعلام وضعيت فوق العاده مجوز دريافت اين بودجه براي ساخت ديوار مرزي با مكزيك را به بهانه جلوگيري از ورود مهاجران غيرقانوني و قاچاق مواد مخدر صادر كرد.

**قانونگذاران آمريكا در مقابل ترامپ
انتقادهاي تندي از سوي قانونگذاران، رسانه ها و تحليلگران به اين اقدام ترامپ صورت گرفته است. برخي از رهبران حزب دموكرات در سناي آمريكا اين اقدام ترامپ را ناشي از بحران سازي هاي غيرواقعي دانستند. از آنجا كه اعلام وضع فوق العاده موجب قدرت عمل بيشتر رئيس جمهوري مي شود، نيازمند توجيه اعضاي كنگره آمريكا است. البته با توجه به مخالفت هاي شديدي كه با اين طرح حتي در ميان جمهوريخواهان وجود دارد احتمال موفقيت كاخ سفيد اندك خواهد بود.
روزنامه «نيويورك تايمز» در گزارشي نوشت اعلام وضعيت اضطراري از سوي ترامپ باعث به راه افتادن تنش هاي قانوني در آمريكا شد. ترامپ كه پس از حدود دو ماه جدال سخت با دموكرات ها به دنبال كسب موفقيت بر سر تامين بودجه طرح بود، اكنون قاچاق موادمخدر و نيز عبور مهاجران غيرقانوني و مجرمان از مرز مكزيك را تهديدي براي امنيت ملي كشورش اعلام كرده تا اقدام يكجانبه خود را توجيه كند.
به نوشته اين روزنامه، دموكرات ها با انتقاد شديد از سوءاستفاده غيرقانوني رئيس جمهوري از قدرت، اعلام كردند اين تصميم را با كمك جمهوريخواهاني كه مخالف ترامپ هستند ملغي خواهند كرد.
روزنامه «لس آنجلس تايمز» هم اقدام تازه ترامپ را خطرآفريني تازه وي تفسير و عنوان كرد كه دموكرات ها با آن موافقت نمي كنند. نمايندگان دموكرات اعلام كردند نه تنها با وضع اضطراري و تامين بودجه مورد نظر ترامپ مخالفند بلكه اقدام وي را در دادگاه مورد بررسي قرار مي دهند. اتحاديه آزادي‌ هاي مدني آمريكا هم بعد از اين تحولات عنوان داشت اقدام رئيس جمهوري برخلاف قانون اساسي است و از اين تصميم ترامپ در دادگاه شكايت مي كند.
تارنماي شبكه تلويزيوني «ان.بي.سي نيوز» هم از مقابله قانونگذاران دموكرات با اقدام تازه ترامپ خبر داد. به نوشته اين رسانه، رئيس جمهوري آمريكا اكنون با انتقادهاي تندي از سوي نمايندگان هر دو حزب روبرو شده است. دموكرات ها تاكيد كرده اند هر راه حلي را كه بتوانند براي به چالش كشاندن دونالد ترامپ به كار مي گيرند.
در گزارش تارنماي ان.بي.سي نيوز مي خوانيم: ترامپ اكنون با اعلام وضع اضطراري مي تواند حدود 8 ميليارد دلار بودجه را به طرح ساخت ديوار و برخي تاسيسات امنيتي در مرزهاي جنوبي آمريكا اختصاص دهد. با اينكه برخي از اعضاي كنگره ترامپ را به انتشار خبرهاي جعلي و سوء استفاده از آن ها براي اعلام وضع فوق العاده متهم كرده اند اما به نظر مي رسد رئيس جمهوري آمريكا هم هر تصميمي را كه كنگره اتخاذ كند، وتو خواهد كرد.
روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشي نوشت دموكرات ها براي مقابله با وضعيت اضطراري اعلام شده از سوي ترامپ به يك قانون قديمي آمريكا متكي هستند. با اين حال، رئيس جمهوري آمريكا اكنون مي تواند بودجه هاي فدرال وزارت دفاع اين كشور را براي ساخت ديوار مرزي مورد استفاده قرار دهد.
حتي خود ترامپ هم در سخنراني شب گذشته خود پيش بيني كرد كه برخي قضات دادگاه به ويژه در مجمع وكلاي ليبرال موسوم به liberal Ninth Circuit عليه وي وارد عمل مي شوند. وي ابراز اميدواري كرد در نهايت دادگاه عالي به نفع وي راي خواهد داد. البته تجربه تاريخي در آمريكا ادعاي ترامپ را تصديق مي كند زيرا طي ساليان گذشته تنها در يك مورد دادگاه عالي اعلام وضعيت فوق العاده از سوي رئيس جمهوري را منتفي اعلام كرد. اين اتفاق در سال 1952 و دوره رياست جمهوري «هري ترومن» و در قضيه منابع و درآمدهاي معادن فولاد رخ داد. در آن زمان رئيس جمهوري آمريكا به دنبال ملي كردن اين صنايع به بهانه جنگ در كره بود.
ممكن است مشابهت هايي ميان پرونده ترومن و ترامپ وجود داشته باشد اما در سال 1976 كنگره به رئيس جمهوري قدرت فوق العاده اي را در زمينه اعلام وضعيت اضطراري ملي داد. با اين حال «آدام شيف» سناتور دموكرات اعتقاد دارد اگر هري ترومن نتوانست در زمان جنگ برخي صنايع را ملي كند رئيس جمهوري كنوني هم اين قدرت را ندارد كه با اعلام وضع فوق العاده ميلياردها دلار را براي ساخت ديوار صرف كند.

** اشتباه محاسباتي دموكرات ها
با وجود تحليل هايي كه به آن اشاره شد، برخي رسانه ها و تحليلگران اعتقاد دارند شرايط ترامپ در تقابل شكل گرفته ميان وي و قانونگذاران آمريكايي به نفع كاخ سفيد تمام مي شود. به همين دليل روزنامه واشنگتن پست به دموكرات ها هشدار داد در اين شرايط بايد بسيار محتاطانه عمل كنند و نبايد تا پيش از انتخابات رياست جمهوري سال 2020 باعث شوند ترامپ به پيروزي بزرگي در يك جدال قضايي پراهميت دست پيدا كند زيرا ممكن است بازنده كلي اين شرايط باشند و همه چيز به ضرر آن ها تمام شود.
در اين ارتباط، تارنماي شبكه خبري «بلومبرگ» چنين تحليل كرد: توافقي كه دموكرات ها براي ساخت ديوار امضا كردند احتمال اعلام وضعيت فوق العاده را بيشتر كرد. در واقع آن ها با 1.375 ميليارد دلار بودجه براي اين طرح موافقت كردند و ترامپ را به اين فكر انداختند تا بقيه را از ديگر منابع فدرال تامين كند.
بنابر اين تحليل، دموكرات ها اين موضوع را در نظر نداشتند كه با امضاي آن توافق، در حقيقت موانع قانوني براي اعلام وضعيت اضطراري از سوي ترامپ را محدود و تضعيف مي كنند. از نظر قوانين آمريكا كنگره اين قدرت را دارد تا قوانين را تصويب كند و به نهادهاي اجرايي بگويد كه براي انجام چه كارهايي بودجه دارند. اگر كنگره مسير مخالفت با رئيس جمهوري را انتخاب كند، وي مي تواند از منابع ديگر بودجه ساخت ديوار را تامين كند گويي كه كنگره وجود ندارد.
حال ممكن است كه دموكرات ها در دادگاه از ترامپ به علت اقدام عليه خواست كنگره شكايت كنند. دموكرات ها با اختصاص حدود 1.4 ميليارد دلار براي ساخت ديوار، فضا را به نفع ترامپ گل آلود كردند. وكلاي رئيس جمهوري آمريكا اكنون مي توانند اعلام كنند كه كنگره از ساخت ديوار حمايت كرده است ولي بودجه كافي را در نظر نگرفته است و وي اختصاص منابع بيشتر براي اين اقدام را ضروري مي داند.
پژوهش**9130**9279