تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۹

ايرنا- تهران- رسانه هاي داخلي با اشاره به حاشيه هاي قبل و بعد از برگزاري نشست ضد ايراني ورشو و اذعان بسياري از كارشناسان داخلي و خارجي، دستاورد آن را چيزي جز شكست و تحقير براي آمريكا ندانستند.

به گزارش گروه نشريات خبري؛ كنفرانس ورشو سرانجام پس از تغيير دستور كار و تعديل برنامه ها، با تدارك لهستان و مديريت آمريكا روز چهارشنبه و پنجشنبه گذشته (24 و 25 بهمن) در پايتخت لهستان برگزار شد.
كنفرانسي كه ابتدا قرار بود با محوريت بررسي نقش منطقه اي ايران برگزار شود، در نتيجه بازخوردهاي منفي به نشستي با محوريت خاورميانه و با عنوان «صلح و امنيت خاورميانه» تغيير يافت تا بتواند نمايندگان كشورهاي بيشتري را در ورشو ميزباني كند.
با اين حال، «فدريكا موگريني» مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا، «ولاديمير پوتين» رييس جمهوري روسيه، «هايكو ماس» وزير امور خارجه آلمان، «ژان ايو لودريان» وزير امور خارجه فرانسه، مقامات تركيه، لبنان و ... از غايبان بزرگ و مهم نشست دو روزه بودند.
بررسي امروز (27 بهمن) فضاي رسانه كشور حاكي از آن است كه رسانه هاي هر دو طيف اصلاح طلب و اصولگرا در خصوص نشست ورشو كه با كارگرداني آمريكا برگزار شده است، رويكردي همسو داشته اند.
از محورهاي مورد توجه رسانه هاي اصلاح طلب در اين ارتباط مي توان به «خشم دولت لهستان از سخنان نتانياهو»، «واكنش ظريف به سخنان ضد ايراني نتانياهو»، « همزماني عمليات تروريستي سيستان و بلوچستان با نشست ورشو»، « اجلاس ورشو در تضاد با حقوق بين‌الملل»، «مقايسه نشست ورشو با كنگره وين»، « اظهار نظر كارشناسان درباره كيفيت كنفرانس ورشو» ، «نمايش قطب بندي جهان با دونشست سوچي و ورشو»، «رد درخواست آمريكا از سوي اتحاديه اروپا» و « تحليل يك وب سايت آمريكايي درباره نشست ورشو» اشاره كرد.
« تحقير شدن آمريكا با نشست ورشو»، « اذعان انديشكده آمريكايي استراتفور به شكست آمريكا»، «اظهار نظر نويسنده سرشناس جهان عرب درباره ورشو»، «ديدگاه تحليلگر آمريكايي از كنفرانس ورشو»، «ناكامي ديپلماسي ترامپ در قبال ايران» و «تحليل روزنامه الديار از كنفرانس ورشو» از محورهاي رسانه هاي اصولگرا درباره اين نشست است.

رسانه هاي اصلاح طلب
...............................................
** خشم دولت لهستان از سخنان نتانياهو
روزنامه ايران در مطلبي به سخنان نخست وزير رژيم صهيونيستي در نشست ورشو اشاره كرد و در اين باره نوشت: اظهارات بنيامين نتانياهو در نشست ورشو كه بدون رعايت شرط ميزباني لهستاني‌ها، آنها را همدست رژيم نازي در كشتار يهوديان خواند، خشم دولت لهستان را برانگيخت. طوري كه وزارت خارجه لهستان، سفير اسرائيل در اين كشور را فراخواند و نخست‌وزير لهستان نيز سفرش به تل‌آويو را لغو كرد.

روزنامه اعتماد با تيتر 'گاف‌هاي امريكا و اسراييل كنفرانس ورشو را به مضحكه تبديل كرد' نوشت: نشست بي‌برنامه و شتاب‌زده ورشو، بستري براي گاف‌هاي مكرر ديپلماتيك از سوي مقام‌هاي آمريكا و اسراييل بود كه در مصاحبه‌ و پيام‌ شبكه‌هاي اجتماعي خود، اظهاراتي را مطرح كردند كه به سرعت مجبور به اصلاح آن شدند. از تهديد نتانياهو به مشاركت با كشورهاي عربي براي «جنگ عليه ايران»، اظهارات متناقض وزارت خارجه و معاون رييس‌جمهور ايالات متحده آمريكا در مورد «درخواست از اروپا براي خروج از برجام»، اظهارات مايك پمپئو، وزير خارجه ايالات متحده در مورد هدف‌گيري مردم ايران از طريق تحريم‌ها، اظهارات وكيل شخصي ترامپ در مورد تلاش براي براندازي حكومت در ايران و تنش ديپلماتيك ميان اسراييل و لهستان به دليل اظهارات نخست‌وزير رژيم صهيونيستي در مورد مشاركت «ملت لهستان» در كشتار يهوديان، مجموعه‌اي از گاف‌هايي بودند كه مقام‌هاي آمريكايي و نتانياهو مجبور به اصلاح يا تكذيب آن شدند.

به گزارش ايلنا به نقل از روسيا اليوم، «بنيامين نتانياهو» نخست وزير رژيم صهيونيستي در كنفرانس ورشو گفت:‌ «لهستان در جنگ جهاني دوم با نازي‌ها عليه يهود همكاري كرد و هيچ كس را نمي‌شناسم كه به خاطر اين سخنان تحت پيگرد قرار گرفته باشد».اظهارات نتانياهو به دنبال اختلافات دو طرف در سال گذشته و پس از عدم پذيرش ارتباط لهستان با جرايم جنگي نازي‌ها توسط ورشو مطرح شده است. تل آويو اين اقدام لهستان را فرار از مسئوليت توصيف كرده بود. محافل اسرائيل از نتانياهو به دليل آنچه كه عذرخواهي مجدد از لهستان توصيف مي كنند،‌ انتقاد كردند و به عكس وظيفه ورشو دانستند كه از يهود به دليل آنچه در جنگ جهاني گذشت، عذرخواهي كند.

**واكنش ظريف به سخنان ضد ايراني نتانياهو
روزنامه شرق در گزارشي با عنوان 'از تحسين موگريني تا لغزش زباني نتانياهو' در اين مورد نوشت: نخست‌وزير اسرائيل كه براي شركت در اين نشست به لهستان سفر كرده بود،‌ پس از ورود به ورشو در مورد اهميت نشست صلح و امنيت در خاورميانه به خبرنگاران گفت كه بر كسي هم ديگر پوشيده نيست كه نمايندگان كشورهاي عربي و اسرائيل گردهم آمده‌اند تا منافع مشترك «جنگ» با ايران را پيش ببرند. به گزارش «يورونيوز»، اين اظهارات بلافاصله در حساب توييتري دفتر نخست‌وزير اسرائيل منتشر شد، ولي سپس واژه «جنگ» در اظهارنظر آقاي نتانياهو حذف شد و واژه «رويارويي» (مقابله) جايگزين آن شد. اظهارنظر نتانياهو به عبري انجام شده بود، باوجوداين آرون هِلر، خبرنگار آسوشيتدپرس حاضر در محل، در حساب توييتري خود نوشت كه نخست‌وزير رژيم اسرائيل از واژه «جنگ» استفاده كرده بود. محمدجواد ظريف با انتشار عكس اين بخش از گفته‌هاي نتانياهو در حساب توييتر خود نوشت: «ما از توهمات آقاي نتانياهو شناخت خوبي داريم البته ديگر همه دنيا و تمام حاضران در نشست ورشو هم اين شناخت را به دست آورده‌اند».

**همزماني عمليات تروريستي سيستان و بلوچستان با نشست ورشو
در بخشي از گزارش روزنامه شرق آمده است: هم‌زماني عمليات تروريستي در خاك ايران و نشست ورشو مورد توجه ظريف قرار گرفت. او در حساب توييتر خود نوشت: «همان‌طور كه ايران، روسيه و تركيه آماده شركت در نشست سوچي براي كار درخصوص صلح در سوريه مي‌شوند و دادگاه سازمان ملل بهانه‌هاي آمريكا را رد مي‌كند و آماده حكم دادن عليه دزدي آمريكا از اموال مردم ايران مي‌شود، مقامات متزلزل ترامپ سعي در پنهان كردن قانون‌گريزي هميشگي و انزواي جهاني خود پشت نمايش ورشو دارند». ظريف ادامه داد: «تصادفي نيست كه ايران در همان روز آغاز «سيرك ورشو» هدف ترور قرار مي‌گيرد؟ خصوصا وقتي گروه‌هاي هم‌قطار تروريست‌ها از خيابان‌هاي ورشو به شادي مي‌پردازند و با ربات‌هاي توييتري خود از آن حمايت مي‌كنند؟ به ‌نظر مي‌رسد ايالات متحده هميشه همان گزينه‌هاي اشتباه را انتخاب مي‌كند اما انتظار نتايج متفاوتي دارد».

** اجلاس ورشو در تضاد با حقوق بين‌الملل
روزنامه آرمان در گزارشي نوشت: اجلاس ورشو با همه تبليغات و نگراني‌ها تشكيل شد و دولتمردان آمريكا آنچه را در جلسه شوراي امنيت سازمان ملل متحد به رياست دونالد ترامپ نتوانستند به دست آورند، در اين كنفرانس تلاش كردند نشان دهند به دست آورده‌اند. هدف آمريكا اين بود انزوايي كه دراثر سياست‌هاي نابخردانه دونالد ترامپ نصيب آمريكا شده بود را بشكند و نشان دهد حداقل در يك زمينه سياست جهاني موفق است و اين از دستاوردهاي ترامپ محسوب مي‌شود. متاسفانه موضوع ايران به دلايل مختلف امكان ائتلاف‌سازي براي آمريكا را بيش از ساير موضوعات فراهم نموده، موضوعاتي نظير بحران هسته‌اي كره‌شمالي، بحران سوريه، افغانستان، بحران يمن و ديگر بحران‌هاي منطقه‌اي و يا بين‌المللي و اين هشداري به برنامه‌ريزان ايران است كه كشورمان طعمه آمريكا نشود، زيرا نفس تشكيل اجلاس ورشو برخورنده به شخصيت كشور است.

**مقايسه نشست 'ورشو' با كنگره 'وين'
'ورشو؛ نمايش شكست ترامپ و متحدانش' تيتر يادداشتي به قلم نوذر‌ شفيعي، كارشناس مسائل بين‌المللي در روزنامه آرمان است كه رد بخشي از آن آمده است: وقتي كه اخبار اين كنفرانس مرور مي‌شود، هر تحليلگر و پژوهشگر حوزه تاريخ بين‌الملل را به ياد «كنگره وين1815»مي اندازد. در آن كنگره قدرت‌هاي بزرگ آن روز جهان گردهم آمدند تا از ظهور ايده‌هاي انقلابي كه خواهان تغيير وضع موجود بودند، جلوگيري كند. بنابراين كشورهايي در ورشو جمع شدند تا از برخي تفكرات انقلابي و تجديدنظر طلبان جلوگيري كنند، قابل قياس است. اما «كنفرانس ورشو» دو تفاوت مهم با «كنگره وين» دارد. در وين تقريبا اغلب دولت‌هاي بزرگ آن روزگار حضور داشتند اما در ورشو فقط يك قدرت بزرگ و مهم (آمريكا) حضور داشت. كشورهاي مهم اتحاديه اروپا، چين و روسيه به عنوان دو قدرت حال حاضر جهان، غايب ورشو بودند.

**اظهار نظر كارشناسان درباره كيفيت كنفرانس ورشو
'داوود هرميداس باوند' تحليلگر و استاد دانشگاه درباره كيفيت نشست ورشو و خروجي اين كنفرانس به آفتاب يزد گفت: نشست ورشو چند پيام داشت. نخست آمريكا به اتحاديه اروپا هشدار داد اگر چنانچه خط مشي متفاوت از آمريكا در پيش بگيرد، ايالات متحده هم مي‌تواند اين اتحاديه را از درون دچار اخلال و جدايي كند. دومين پيام اين نشست، تشكيل مثلث ايالات متحده، اعراب و رژيم صهيونيستي و يا به عبارتي نزديك شدن اين كشورها به يكديگر است.
به گزارش آفتاب يزد، 'مهدي مطهرنيا' تحليلگر و استاد دانشگاه درباره كيفيت نشست ورشو و خروجي اين كنفرانس گفت: در دو سطح تحليل مي‌توان به اهداف آمريكا در نشست ورشو توجه كرد. در سطح تحليل كلان، گذار نظام بين‌الملل از وضعيت گذار از نظم كهن جهاني به نظم نوين طولاني شده است... ايالات متحده آمريكا براساس آرزوي بنيانگذاران آمريكا براي دستيابي به هژموني ايالات متحده در جهان، اكنون با گذار از دوران بوش اول براي تاسيس و گذار از دوران ترامپ براي تحكيم و رسيدن به تثبيت حركت مي‌كند. از اين رو، ترامپ تلاش دارد تا اين دوران تثبيت را شكل و محتوا ببخشد. ايالات متحده تلاش داشت در ورشو ايران را به عنوان دشمن اصلي نظم آينده جهاني و انتظام بخشي به اين نظم در آينده نظام بين‌الملل مطرح كند.

**نمايش قطب بندي جهان با دونشست سوچي و ورشو
روزنامه قانون نوشت: نشست سه جانبه روساي جمهور ايران ، روسيه و تركيه با هدف بررسي تحولات سوريه، عصر پنجشنبه به وقت محلي در شهر سوچي روسيه برگزار شد. نشست يك روزه سوچي، چهارمين نشست روساي جمهور ايران، روسيه و تركيه با محوريت مبارزه مشترك با تروريسم منطقه اي و بازگرداندن آرامش، بازگشت آوارگان و برقراري ثبات سياسي در سوريه بود... نكته مهم اينكه نشست سوچي همزمان با نشست سياسي ورشو برگزار شد و قطب بندي جهان را خيلي خوب به معرض نمايش گذاشت. جايي كه ايران، روسيه و تركيه در يك طرف قضيه ايستاده اند و در سوي ديگر، آمريكا و متحدان غربي اش صف آرايي كرده اند.

**رد درخواست آمريكا از سوي اتحاديه اروپا
تارنماي فرارو نوشت: مايك پنس، معاون دونالد ترامپ، در نشست ورشو از كشورهاي اروپايي خواست از توافق هسته‌اي با ايران خارج شوند.يك روز پس از آن كه مايك پنس، معاون رئيس جمهور آمريكا، خواهان خروج اروپا از توافق هسته‌اي با ايران شد، فدريكا موگريني، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، بر پايبندي اين اتحاديه به برجام تاكيد كرد.

** تحليل يك وب سايت آمريكايي درباره نشست ورشو
به گزارش تارنماي عصر ايران، وب سايت آمريكايي 'ووكس' در گزارشي تحليلي به قلم ' الكس وارد' نوشت: كنفرانس ضد ايراني ورشو شكستي بزرگ براي دولت ترامپ بود.
اين گزارش با اشاره به اينكه هدف دولت ترامپ از برگزاري اين كنفرانس تحميل انزوا بر ايران بود نوشت: اما نتيجه اين كنفرانس نشانگر انزواي بيشتر آمريكاي ترامپ در صحنه جهاني بود.كنفرانس تحت رهبري ايالات متحده آمريكا در ورشو كه هدف آن انزوي ايران بود، به انزواي سياست خارجي آمريكا انجاميد و مشكلات جدي سياست خارجي دولت ترامپ را آشكار كرد.


رسانه هاي اصولگرا
............................
** تحقير شدن آمريكا با نشست ورشو
روزنامه كيهان تيتر نخست خود را با عنوان 'اجلاس ورشكسته‌ها در ورشو نمايش تحقير آمريكا' به نشست ورشو اختصاص داد و در اين باره نوشت: زماني كه مقام‌هاي آمريكايي و لهستاني از بيم انصراف گسترده كشورها از شركت در نشست مجبور شدند در ظاهر دستور كار نشست را گسترده‌تر كرده و ادعا كنند كه قرار نيست ورشو «محلي براي بدنام كردن ايران و تاختن به يك كشور» باشد و آنها مجبور شدند اين سيرك مضحك را با حضور ورشكستگان سياسي مانند رژيم صهيونيستي، عربستان، امارات، بحرين و... برگزار كنند. حالا با اتمام اين نشست، ديگر به قطعيت مي‌توان گفت كه نه تنها هيچ‌يك از اين اهداف محقق نشده، بلكه در مواردي اين كنفرانس يك گام به عقب نيز براي آمريكا بوده و موجب تحقير آمريكا شده است.

**اذعان انديشكده آمريكايي «استراتفور» به شكست آمريكا
در بخشي از گزارش كيهان مي خوانيم: طبق گزارش انديشكده آمريكايي«استراتفور»، «نشست (ورشو) به جاي برجسته كردن همگرايي و اتفاق نظر در مسائل مربوط به امنيت خاورميانه، تاكيدي بر واگرايي و اختلاف نظر بود. از همه قابل ملاحظه‌تر اينكه، استدلال‌هاي آمريكا درباره لزوم اتخاذ مواضع سرسختانه عليه ايران در همراه كردن بسياري از مقام‌هاي اروپايي با اين مواضع بار ديگر شكست خورده است».

**اظهار نظر نويسنده سرشناس جهان عرب درباره ورشو
به گزارش كيهان، «عبدالباري عطوان»، نويسنده سرشناس جهان عرب در بخش سخن سردبير روزنامه فرامنطقه‌اي «راي اليوم» كنفرانس ورشو را رخدادي فاجعه بار و شرم آور در تاريخ جهان عرب توصيف كرد و نوشت : عرب‌‌ها با گذاشتن تاج رهبري جهان عرب بر سر نتانياهو و به ذلت كشاندن خود دركنفرانس ضدايراني ورشو، ايران را به «نماد» مقاومت و دفاع از ملت‌هاي عربي و اسلامي و مقدسات آنها و مسائل برحق و عادلانه تبديل كردند.

** ديدگاه تحليلگر آمريكايي از كنفرانس ورشو
كيهان نوشت: «فرد كاپلان» تحليلگر آمريكايي معتقد است كه در نشست اخير ورشو، آمريكا منزوي شد نه ايران... در مجموع نشست 60 كشور در ورشو يك فاجعه بود و نمونه ديگري از تفكر سطحي و بي‌كفايتي است كه از زمان روي كار آمدن «دونالد ترامپ» رئيس‌جمهور آمريكا بر كاخ سفيد حاكم شده است. در ادامه اين گزارش آمده است كه لهستان قبول كرد كه براي اين سيرك (نشست ورشو) چادر تهيه كند. آنها اين كار را كردند چون مي‌خواهند كه آمريكا در كشورشان يك پايگاه نظامي دائمي داشته باشد و تمامي تلاش خود را به كار گرفته‌اند تا رئيس‌جمهور آمريكا را راضي كنند.

**ناكامي ديپلماسي ترامپ در قبال ايران
كيهان همچنين نوشت: شبكه خبري «ان بي‌سي» آمريكا عدم استقبال بسياري از متحدان اروپايي ايالات متحده آمريكا از «كنفرانس ورشو» را شكستي براي ديپلماسي دولت ترامپ توصيف كرده است.اين رسانه آمريكايي در گزارشي چنين نتيجه گرفته كه دولت ترامپ همچنان در تشكيل يك ائتلاف وسيع جهاني براي تشديد فشار عليه ايران ناكام مانده است و تا اطلاع ثانوي تنها بايد به فشارهاي اقتصادي و تحريم‌هاي يكجانبه خود اكتفا كند.

'فضاحت ورشو' عنوان تيتر نخست روزنامه وطن امروز است. درباره آن مي خوانيم: نشست ورشو با وجود عمليات رواني گسترده آمريكا و رژيم صهيونيستي و تروريست‌هاي ضد ايراني، بدون حتي ثبت يك سند يا يك برگه توافق مشترك عليه ايران به پايان رسيد. پس از 2 روز مذاكره و گفت‌وگو كه گفته شده با حضور نمايندگان 60 كشور در ورشو پايتخت لهستان برگزار شد، نمايندگان اين كشورها حاضر به مشاركت در يك بيانيه مشترك نشدند. در نهايت تنها آمريكا و لهستان بيانيه‌اي مشترك صادر كردند. بيانيه‌اي كه طي هفته‌هاي اخير توجه گروه‌هاي تروريستي و اپوزيسيون جمهوري اسلامي ايران را معطوف و اميدوار به خود كرده بود، تنها به ايجاد كارگروه‌هايي درباره امنيت و صلح خاورميانه اختصاص يافت. البته عدم تمايل كشورهاي شركت‌كننده به مشاركت در هر اقدام و ائتلاف ضدايراني از همان روزهاي منتهي به شروع نشست هم پيدا بود.

روزنامه صبح نو نوشت: آمريكا كه يك ماه و به صورت گسترده نشست ورشو را براي ترسيم سياست‌هاي خاورميانه‌اي و ضديت با ايران در بوق و كرنا كرده بود، نه تنها به اهداف خود دست نيافت بلكه با عدم استقبال مقامات مدعو روبه‌رو شد تا آنجا كه عربستان هم وزير خارجه خود را به اين كنفرانس نفرستاد و بيانيه پاياني مشتركي هم صادر نشد. زمان و مكان نشست حقيرانه ورشو به‌گونه‌اي طراحي شد كه بتواند شكوه چهلمين سال انقلاب ايران را از متن رويدادهاي سياسي و اجتماعي مهم ايران خارج كند يعني 24 و 25 بهمن‌ماه، اين اتفاق نيفتاد كه هيچ، بلكه حضور مقامات شركت كننده نشست ورشو، هم در پايين‌ترين سطح را شاهد بوديم. حتي عربستان سعودي كه داعيه ايران‌هراسي و همراهي او با رژيم صهيونيستي در منطقه و جهان پيچيده است، عادل الجبير، وزير مشاور در امور خارجه را به ورشو فرستاد.

تارنماي جهان نيوز نوشت: شبكه خبري «سي‌ان‌ان» برگزاري يك نشست ضدايراني در لهستان را «ناشي‌گري ديپلماتيك» از سوي دولت آمريكا توصيف كرده و نوشته است: اين همايش به جاي متحد كردن كشورها عليه ايران به محفلي براي پررنگ كردن اختلافات ميان واشنگتن و بروكسل بر سر ايران تبديل شده است.

**تحليل روزنامه الديار از كنفرانس ورشو
خبرگزاري تسنيم به نقل از روزنامه الديار نوشت: دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريكا با استفاده از سياست خصمانه خود از طريق برگزاري كنفرانس ورشو اشتباه بزرگي مرتكب شد و منطقه خاورميانه و آسياي ميانه را در معرض خطر جنگي بزرگ قرار داد كه هيچيك از كشورهاي منطقه از آن در امان نخواهند بود.

**گروه نشريات خبري
**پژوهشم**9054**1181