به گزارش خبرنگار ايرنا، پيشتر ورزش در كردستان به صورت استاد، شاگردي و بسيار محدود انجام مي شد اما غير از كساني كه به صورت غير حرفه اي و يا در باشگاه ها ورزش مي كنند اينك 60 هزار نفر نيز به صورت رسمي و با داشتن بيمه ورزشي در حال فعاليت در رشته هاي تيمي و انفرادي هستند.
كردستان به دليل مرزي بودن با اينكه تاثير مخرب بيشتري از جنگ تحميلي داشته و مدتي هم گروهك هاي معاند اين استان را نا امن كرده بودند اما توانسته به سرعت در حوزه هاي ورزش خود را مطرح كرده و استعداد خود را نشان دهد.
ورزشكاران كردستاني علاوه بر درخشش در مسابقات كشوري، در مسابقات آسيايي و جهاني هم موفقيت هايي كسب كرده اند كه بيشتر در رشته هاي انفرادي بوده است.
برخي از مربيان و داوران كردستاني حتي به يك برند در رشته خود تبديل شده و در دنياي حرفه اي ورزش در تيم هاي ملي و باشگاهي كشورهاي ديگر هم سابقه فعاليت دارند.
خبرگزاري جمهوري اسلامي مركز سنندج با هدف درك بهتر از شرايط ورزش استان كردستان در 40 سال از عمر با بركت انقلاب اسلامي، ميزگردي خبري با حضور برخي از مسئولان و ورزشكاران اين استان برگزار كرد كه در زير نظرات ايشان را با هم مي خوانيم.
** ورزشكاران در گذشته بدون حمايت بيمه اي و تجهيزات ورزش مي كردند
معاونت توسعه امور ورزش اداره ورزش و جوانان كردستان گفت: چهل سال پيش ورزش ما در حد بسيار ساده به غير از چند رشته محدود كه به صورت قهرماني فعاليت مي كردند مابقي به صورت محله اي، غيرحرفه اي و غير آكادميك به ورزش مي پرداختند.
سايه ميرصادقي با اشاره به اينكه ورزش بيشتر به صورت استاد شاگردي بود، اظهار داشت: به عنوان مثال چند نفر از يك محله بدون داشتن هيچ آموزش، تجهيزات يا حمايت هاي بيمه اي اقدام به صعود از كوه هاي كم ارتفاع مي كردند.
وي افزود: در فوتبال هم در سطح كشور مطرح نبوديم، ورزشكاران در سطح محلات فعاليت داشتند و در نهايت مسابقاتي ميان تيم هايي از شهرستان ها برگزار مي شده است.
ميرصادقي اضافه كرد: قريب به اتفاق مسابقات فوتبال در استان كردستان هم بر روي زمين هاي خاكي برگزار مي شد چون زمين چمن نداشتيم.
وي گفت: در واليبال، بسكتبال و دو و ميداني هم به همين ترتيب نفرات محدودي براي خود فعاليت مي كردند و چون وسع مالي داشتند مي توانستند در مسابقات كشوري هم در قالب يك تيم حاضر شوند.
ميرصادقي با اشاره به اينكه مسئولان ورزشي هم بيشتر از قشر نظاميان بودند، اظهار داشت: تنها كشتي در كردستان كمي بيشتر از ساير رشته هاي ورزشي رونق داشته است.
معاونت توسعه امور ورزش اداره ورزش و جوانان كردستان افزود: سالن مورد استفاده كشتي گيران از امكانات ابتدايي برخوردار بود مثلا در زمين پتويي پهن مي كردند تا بر روي آن مسابقه انجام شود و ورزشكار زخمي نشود.
وي با اشاره به اينكه بعد از انقلاب به ترتيب دسترسي به مربيان امكانپذير شد و افرادي بويژه معلمان ورزش در اين كار دخيل بودند، يادآور شد: اين معلمان با ديدن دوره هايي در تهران توانستند آموزش هاي حرفه اي تري به ورزشكاران ارائه دهند و حتي ورزش هاي جديدي را وارد استان كنند.
ميرصادقي با بيان اينكه رشد ورزش در كردستان علاوه بر جنگ تحت تاثير فعاليت گروهك هاي معاند هم بود، اضافه كرد: پيرظهيري اولين مديركلي بود كه توانست براي ورزش كردستان برنامه ريزي كند.
وي افزود: هماهنگي و همكاري با آموزش پرورش در اين دوران آغاز شد و اداره اي با نام تربيت بدني ايجاد و كادري براي آن تعريف شد.
ميرصادقي با بيان اينكه در سقز، مريوان و قروه فعاليت ها گسترش پيدا كرد، يادآور شد: ساخت و مرمت سالن هاي ورزشي از آن زمان آغاز شد و ورزش انسجام بيشتري گرفت.
** دهه 70 رقابت ها در ورزش كردستان بيشتر شد
ميرصادقي تاكيد كرد: از دهه 70 به بعد رقابت ها در ورزش كردستان بيشتر و مسابقات شهرستاني برنامه ريزي و افزايش يافت كه انگيزه براي تيم داري را بيشتر كرد.
معاون توسعه امور ورزش اداره ورزش و جوانان كردستان گفت: از سال 65 تا 75 علاقه مندان به فوتبال افزايش يافتند و كم كمك برخي چهره ها معرفي شدند.
وي افزود: اين شرايط انگيزه اي شد كه فعاليت هاي ورزشي به سمت فوتبال سوق پيدا كند و بسكتبال و واليبال هم مورد توجه قرار بگيرند.
ميرصادقي اظهار داشت: در اين دوره زماني شاهد رشد قهرماناني بوديم كه اكنون از پيشكسوتان ورزش استان كردستان محسوب مي شوند.
وي يادآور شد: به مرور تعمير برخي از اماكن ورزشي آغاز شد و استاديوم ملك نيا را از شرايط نامناسبي كه داشت و وزشكاران بر روي خاك تمرين مي كردند، خارج كردند.
ميرصادقي با بيان اينكه چند سالن ورزشي پايه ريزي و ساخته شد، افزود: در اين دوره سالن كارگران به مركز فعاليت ورزشكاران در حاشيه شهر تبديل شد.
وي اضافه كرد: در برهه اي بوديم كه ورزشكاران شاخصي در كشتي همچون عبدالله چمن گلي، محمد چمن گلي، آزموده، كيومرث آيت پناه و عبدالله عزيزي پرورش يافتند.
معاون توسعه امور ورزش اداره ورزش و جوانان كردستان گفت: در بوكس هم قهرمان هايي داشتيم و پيشرفت و رشد ورزشكاران اين رشته تا امروز ادامه پيدا كرد.
وي اظهار داشت: استان كردستان از نظر رتبه بندي و مجموع امتيازاتي كه كسب كرده در سال 96 در گروه C قرار داشت اما امسال با يك رشد تصاعدي ناگهان به گروه A رسيده و در رده 10 اين گروه قرار دارد.
ميرصادقي يادآور شد: عدم ثبات در مديريت ورزش كردستان و تغييرات زودهنگام مديران موجب شده بود امكان برنامه ريزي سخت شود اما در دوره كنوني شاهد ثبات در مديريت هستيم و امكان برنامه ريزي هاي طولاني مدت تر و بهتري فراهم است.
وي افزود: در چند سال گذشته مربيگري درجه سه در كردستان امر ساده اي محسوب مي شد و كساني كه در ميادين جهاني قهرمان شده بودند به عنوان مربي و سرمربي تيم ملي فعاليت كردند.
ميرصادقي اضافه كرد: به عنوان مثال جميل لطف الله نسب در تنيس روي ميز به عنوان يكي از مربياني محسوب مي شود كه در آسيا بر روي او حساب مي كنند.
وي با اشاره به اينكه پشتوانه هاي خوبي در تنيس روي ميز داريم، اظهار داشت: هم در گذشته چهره هاي شاخصي داشتيم و هم امروز در تنيس حرف هايي براي گفتن داريم.
معاون توسعه امور ورزش اداره ورزش و جوانان كردستان يادآور شد: در قايقراني هم كه تنها 10 سال است در استان فعاليت آن آغاز شده ولي ورزشكاراني مطرح در سطح جهاني داريم.
وي افزود: به دليل شرايط جغرافيايي و وجود رودخانه ها و آب هاي خروشان در استان ظرفيت مناسبي براي رشته قايقراني بويژه در بخش كانو فراهم است و اكنون كردستان از تيم هاي مطرح كشوري در اين رشته است.
ميرصادقي با بيان اينكه پنج نفر از استان كردستان به صورت نفرات ثابت تيم ملي كشور در رشته قايقراني حضور دارند، اضافه كرد: شاهو ناصري يكي از اين ورزشكاران است كه چهار دوره در بازي هاي آسيايي حضور داشته است.
وي اظهار داشت: امكانات و زيرساخت ما در گذشته بسيار ضعيف بود اما اكنون بسياري از رشته ها از خانه ويژه خود برخوردارند كه شامل فضاي ورزشي و امكانات لازم است.
ميرصادقي گفت: قبلا يك سالن ورزشي براي چند رشته به صورت مشترك مورد استفاده قرار مي گرفت كه ورزشكاران زمان مناسب براي تمرين كردن بويژه در فصل سرما كه بدون سالن سرپوشيده امكان تمرين در فضاي آزاد به دليل شرايط آب و هوايي استان وجود ندارد، نداشتند.
** سرانه اماكن ورزشي كردستان 40 سانتيمتر است
وي با اشاره به رشد ژيمناستيك در كردستان اظهار داشت: اميد شيخ احمدي يكي از چهره هاي شاخص رشته ورزشي ژيمناستيك كردستان است كه اكنون مسئول آموزشگاه هاي ژيمناستيك كشور است.
ميرصادقي با بيان اينكه امسال در دهه فجر يك هزار برنامه مناسبتي اجرا شد، افزود: همچنين 10 سالن ورزشي در اين مدت به بهره برداري رسيد و عمليات ساخت چند سالن ورزشي هم آغاز شد.
وي گفت: تعداد سالن هاي ورزشي از 20 سالن اكنون به تعدادي رسيده كه تنها 120 سالن ورزشي به ورزشكاران اجاره داده مي شود.
ميرصاقي اضافه كرد: 320 باشگاه ورزشي هم مجوز فعاليت در استان كردستان دارند كه اين علاوه بر اماكن ورزشي دولتي است.
وي با بيان اينكه سرانه اماكن ورزشي كل استان نزديك به 40 سانتيمتر است، افزود: هر هياتي به ازاي هر پنج تا 6 نفر در سطح بالا مربي اختصاصي دارد.
** 41 هيات ورزشي در حوزه بانوان فعاليت مي كنند
رئيس گروه ورزش بانوان اداره كل ورزش و جوانان كردستان هم گفت: از 25 سال گذشته بانوان ورزشكار كردستان توانسته اند در پنج رشته ملي پوش شوند.
عهديه دولت آبادي اظهار داشت: چند سال پيش با آغاز فعاليت من 30 هيات ورزشي فعال در حوزه بانوان فعال بودند كه اكنون به 41 هيات فعال رسيده است.
وي با اشاره به اينكه سازمان يافتگي ورزشكاران و هيات ها يكي از شاخصه هاي رشد ورزش استان است، اضافه كرد: در پنج سال گذشته حدود 6 هزار نفر بيمه شده در بخش ورزش بانوان فعاليت مي كردند كه اكنون به 24 هزار نفر رسيده است.
دولت آبادي تاكيد كرد: اين رشد جاي افتخار دارد اما با توجه به جمعيت استان كردستان رقم ورزشكار فعال در حوزه بانوان مناسب نيست.
وي با اشاره به اينكه 2 پايگاه قهرماني مشترك بانوان و آقايان و يك پايگاه اختصاصي بانوان در استان فعال است، يادآور شد: 15 نفر از بانوان استان به اردوي تيم ملي دعوت شدند و 23 نفر هم عضو تيم ملي بوده اند، 15 مركز و كانون استعداديابي مشترك ميان بانوان و آقايان در استان فعال است.
دولت آبادي گفت: بانوان كردستاني در 15 رشته دو و ميداني، وزنه برداري، فوتبال، بسكتبال، كاراته، هندبال، تكواندو، دوچرخه سواري، بيماري هاي خاص و نابينايان فعال تر هستند و در مسابقات كشوري صاحب مدال شدند.
وي افزود: براي اولين بار از استعدادهاي برتر سراسر كشور پا به پاي آقايان حضور پيدا كرديم و در مجموع مقام يازدهم را به دست آورديم.
دولت آبادي اظهار داشت: بانوان در اين مسابقات در رشته هاي دو و ميداني، وزنه برداري، رزمي، كونگ فو، قايقراني، تكواندو و كاراته صاحب مدال شدند.
رئيس گروه ورزش بانوان اداره كل ورزش و جوانان كردستان اضافه كرد: اين استان در رشته هاي وزنه برداري و كاراته بانوان و در رشته ژيمناستيك آقايان در مسابقات استعدادهاي برتر كشور ميزبان بود.
** همه هيات هاي ورزشي يك بانو به عنوان نائب رئيس حضور دارد
وي با اشاره به اينكه اكنون در كل هيات ها يك خانم به عنوان نايب رئيس فعاليت مي كنند، يادآور شد: بانوان تا سال 81 استقلال مالي و اجرايي خاصي داشتند اما از نظر تعداد نيروي انساني بويژه نيروي متخصص كمبود وجود داشت.
دولت آبادي با بيان اينكه در شهرستان هاي تابعه نيروي تخصصي بانوان در اداره ورزش وجود نداشت، افزود: از چند سال گذشته حدود 9 نفر بانوي كارشناسي ارشد تربيت بدني كه مهارت كاري دارند مسئوليت برعهده گرفته اند و اكنون در تمامي شهرستان هاي تابعه به غير از سريش آباد و دهگلان نيروي تخصصي حوزه بانوان فعال است.
وي گفت: زيرساخت ورزشي در حوزه بانوان كمتر از آقايان است و ضروري است توجه بيشتري به آن شود چرا كه سلامتي يك زن در خانواده بر سلامتي خانواده تاثير مي گذارد.
دولت آبادي اضافه كرد: امسال هشت طرح ملي فرابخشي و توسعه ورزش همگاني بانوان از سوي وزارت براي استان ها ابلاغ شده كه كردستان در ميان استان هاي پيشگام در پيگيري و اجراي اين طرح بوده است.
رئيس گروه ورزش بانوان اداره كل ورزش و جوانان كردستان اظهار داشت: اهداف اصلي اين طرح ها توسعه نشاط، شادابي، افزايش توان و سواد حركتي است.
وي افزود: طرح هاي تطبيقي محله محور، اوقات فراغت زنان، اوقات فراغت ويژه بانوان شاغل، طرح ملي پارك گام با حضور مربي از جمله اين طرح ها است.
دولت آبادي همچنين خبر از اجراي طرح ملي سنجش قامت زنان روستايي در هشت روستا داد و اضافه كرد: در اين طرح ناهنجاري هاي قامتي پايين تنه بانوان در روستاهاي حاشيه شهر و روستاهاي كم توان را ارزيابي مي كنيم.
وي اظهار داشت: پيشتر كردستان در محدوده شمال غرب كشور قرار داشت كه اكنون با تصميم وزارت ورزش و جوانان در منطقه غرب كشور قرار داريم كه شامل استان كرمانشاه، ايلام و كردستان است.
**كردستان صاحب پايگاه قهرماني قايقراني است
قايقران كردستاني هم كه در مسابقات آسيايي صاحب مدال شده و تا فينال مسابقات جهاني راه پيدا كرده است، مي گويد: رشته قايقراني بعد از انقلاب در ايران به صورت حرفه اي فعال شد و همه به اين باور رسيديم كه ايران مي تواند در آسيا اول و در جهان بدرخشد.
شاهو ناصري اظهار داشت: در سال هاي گذشته قايقراني محدود و بيشتر به صورت تفريحي انجام مي شد اما اكنون به شرايطي رسيده ايم كه در 15 سال اخير كاملا به صورت حرفه اي پيگيري مي شود.
وي يادآور شد: هفت بخش قايق حرفه اي در ايران فعال است كه چهار قايق آن در 10 سال اخير در ايران فعال شده و در تمام بخش ها توانسته مدال هاي آسيايي را كسب كند.
ناصري با بيان اينكه امروز با بهترين روش ها، دستگاه و امكانات فعاليت مي كنيم، افزود: قايقراني از جمله رشته هايي در المپيك است كه ظرفيت كسب مدال بالايي دارد و از بدو المپيك وجود داشته اند.
وي اضافه كرد: امروز برنامه ريزي براي قهرمان پروري صورت مي گيرد و مطمئنا در آينده نزديك ايران مي تواند در حوزه قهرماني بسياري از رشته ها را قبضه كند.
اين ورزشكار كردستاني اظهار داشت: مربي ها براي اردوهاي چند ماهه به كشورهاي صاحب سبك اعزام مي شوند و سپس به كشور بازگشته و به تربيت ورزشكاران مي پردازند.
وي يادآور شد: پايگاه هاي قهرماني قايقراني در استان هاي مستعد ايجاد شده و در كردستان اين پايگاه در رشته كانو كه استعداد بيشتري دارد، برپا شده است.
ناصري اضافه كرد: امروز شهرستان مريوان در بخش روئينگ سه قهرمان آسيا دارد و اخيرا در بانوان سه مدال طلا در بخش استعدادهاي درخشان كسب كرده است.
** نداشتن تمكن مالي مانع موفقيت در ورزش نيست
يك قهرمان رشته دو و ميداني نيز در اين ميزگرد گفت: در سال هاي گذشته ورزشكاران به صورت استاد شاگردي تمرين مي كردند و امكانات ورزشي حرفه اي وجود نداشت.
ريبوار مرادپور اظهار داشت: ورزشكاران با ابتدايي ترين شيوه و آماتورترين حالت فعاليت مي كردند كه اين موضوع در بخش بدنسازي هر رشته ورزشي هم مصداق داشت.
وي اضافه كرد: اكنون هر رشته ورزشي مربي بدنسازي مختص به خود دارد و ورزشكاران از طراحي، تمرين درست و حرفه اي برخوردارند.
مرادپور افزود: تغذيه، حركات اصلاحي و روانشناسي هم در رشته هاي ورزشي مورد توجه است كه مي تواند يك ورزشكار را به مسير درست هدايت كند.
وي اظهار داشت: پيشتر رشته هاي پهلواني و قدرتي مورد توجه بود و اكنون تمام رشته هاي قهرماني به فعاليت و تمرين مي پردازند و هر فرد در هر رشته اي كه استعداد دارد پله هاي ترقي را طي مي كند.
وي يادآور شد: ورزش در گذشته علمي نبود و امروز برنامه ريزي شده و علمي است و رقابتي در ورزش ايجاد شده است كه به پيشرفت آن مي انجامد.
مرادپور اضافه كرد: هدف اصلي ورزش سلامتي و نشاط است و امروز كساني كه از نظر مالي هم در شرايط خوبي نباشند مي توانند ورزش كنند و حتي به درجات بالا در حوزه قهرماني برسند.
آنچه از صحبت هاي مهمانان ميزگرد مي توان نتيجه گرفت اينكه ورزش كردستان بعد از انقلاب منظم و حرفه اي دنبال شده و از حالت استاد شاگردي و محدود به محلات خارج شده است.
آمارهاي ارائه شده نشان مي دهد بانوان نيز به عنوان نيمي از جامعه و مادران در خانواده ها گرايش بيشتري به ورزش پيدا كرده و حتي در حوزه قهرماني و حرفه اي نيز فعاليت مي كنند كه اين نشان دهنده فراهم شدن زيرساخت و امكانات است.
ورزش كردستان بيشتر در حوزه انفرادي درخشش دارد و اخيرا با حمايت هاي برخي شركت ها و سرمايه گذاران توانسته در بخش ورزش هاي تيمي هم خود را كمي نشان دهد.
هر چند براي رسيدن به نقطه مطلوب در ورزش استان كردستان راه طولاني مانده اما پيشرفت هاي چشمگير جاي اميدواري دارد.
6108/9102
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۱:۵۴
سنندج - ايرنا - انقلاب اسلامي دستاوردهاي مختلفي براي كشورمان داشته كه يكي از آنها حوزه ورزش است، كردستان هم از اين دستاوردها بي نصيب نمانده است و امروز 60 هزار نفر در اين استان به صورت رسمي ورزش كرده و از بيمه ورزشي برخوردار هستند.