شانزدهم و هفدهم بهمن ماه جاری، مهاجران افغان مقیم روسیه نشستی مشترك را با حضور گروه طالبان و برخی شخصیت های سیاسی و اعضای احزاب افغانستان تدارك دیدند كه می توان آن را نخستین مذاكره بین الافغانی در یك دهه گذشته به منظور رسیدن به یك تفاهم برای صلح دانست كه البته این نشست با مخالفت دولت وحدت ملی افغانستان مواجه شد.
«صبغت الله احمدی» سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان در آن مقطع از روسیه خواست كه به تعهدات خود نسبت به رهبری و مالكیت دولت افغانستان در روند گفت و گوهای صلح پایبند باشد و از نشست هایی كه به ضرر حاكمیت ملی افغانستان باشد خودداری كند.
دیروز شنبه به نقل از احمدی رسانه های افغانستان نوشتند كه دولت افغانستان به سازمان ملل متحد در رابطه با سفرهای آزادانه اعضای طالبان كه همگی در فهرست های تحریمی این سازمان قرار دارند، شكایت كرده است.
هر چند سفارت روسیه در كابل پیش از برگزاری نشست مسكو اعلام كرده بود كه میزبان اصلی این نشست افغان های مقیم در روسیه هستند و دولت روسیه در برگزاری این نشست مسئولیت رسمی ندارد اما حامی این نشست با حضور رهبران سیاسی افغانستان و گروه مذاكره كنندگان طالبان است.
رهبران سیاسی افغانستان هم كه در نشست مسكو شركت كردند و صمیمانه با طالبان گفت و گویی دو روزه را پشت سر گذاشتند، نتایج آن را مثبت ارزیابی كرده و آن را اولین نشست بین الافغانی عنوان كردند.
طالبان و رهبران سیاسی افغانستان تأكید كردند كه سلسله این نشست ها در كشورهای دیگر نیز ادامه می یابد و خواستار آن شدند كه در نشست های بعدی نمایندگان دولت هم شركت كنند.
نشست مسكو ، تنها نشستی نبود كه اعضای گروه طالبان برای حضور در آن مجبور بودند به كشوری دیگر سفر كنند، بلكه پیش از این نیز نمایندگان طالبان در نشست هایی كه در قطر و امارات متحده عربی با طرف آمریكایی داشتند از مرزها گذشتند و حتی در سفری كه قرار بود به عربستان بروند نیز بحث شكستن قوانین قابل طرح بود اما دولت افغانستان این بار به نشست روسیه از دریچه ضوابط سازمان ملل نگاه كرده است.
البته امروز یكشنبه نیز برخی رسانه های افغانستان از اقدامی مشابه در مورد پاكستان خبر دادند و نوشتند كه دولت افغانستان از پاكستان بابت فراهم كردن امكان سفر نمایندگان طالبان به اسلام آباد و احتمال دیدار آنها با « بن سلمان» ولیعهد عربستان كه در پاكستان است، به سازمان ملل شكایت می كند.
در هفته گذشته نیز خبرهایی منتشر شد كه از تصمیم آلمان برای میزبانی نشست صلح افغانستان خبر می داد.
دولت افغانستان پیش از این نیز نشست مسكو را غیر رسمی و بدون نتیجه دانسته بود و گفته بود كه شركت كنندگان در آن ، صلاحیت اجرایی ندارند.
اما نشر خبر شكایت دولت افغانستان از روسیه ، سبب ناراحتی مسكو شد و یكی از مقام سفارت روسیه در كابل در نشستی كه «آریانا نیوز» تصاویر ویدئویی آن را بازنشر می داد، نسبت به اقدام دولت افغانستان واكنش نشان داد.
«آلبرت خورپف» معاون سفیر روسیه در كابل در نشستی كه در آن مقامات وزارت خارجه افغانستان نیز حضور داشت گفت: حكومت كابل به جای این كه نزدیك شدن روش های روسیه و آمریكا و ابتكارات آشتی جویانه این كشورها را مورد ارزیابی مثبت قرار دهد، با اعتراض به سازمان ملل خود را از قضایا دور كرده است.
وی گفت: مسكو طالبان را به عنوان یك نیروی سیاسی می شناسد و زمان آن فرا رسیده است كه نام این گروه از فهرست سیاه سازمان ملل متحد خارج شود.
معاون سفیر روسیه در كابل تأكید كرد كه اعتراض دولت افغانستان در برابر نشست مسكو این كشور را حیرت زده كرده است.
اما «نصیراحمد اندیشه» معاون وزارت خارجه افغانستان در اعتراض به این سخنان معاون سفیر روسیه در كابل گفت كه مقامات روسیه باید از استفاده اصطلاح «حكومت كابل» كه كلام مخالفان دولت افغانستان است، خودداری كند و به جای آن كلمه دولت افغانستان را كه واژه درست است، استفاده كند.
وی گفت كه استفاده كلمه حكومت كابل اصطلاح مخالفان دولت است و توقع افغانستان از كشور دوست این نیست كه با اصطلاح آنها در برابر دولت افغانستان پیش رود.
وی در باره واكنش مسكو درباره این كه از موضع دولت افغانستان در رابطه با نشست مسكو حیرت زده شده است، گفت: موضع دولت ناشی از حق حاكمیت افغانستان بوده است.
برخی گمانه زنی ها در صفحات اجتماعی حاكی از آن است كه در جریان سفر «زلمی خلیل زاد» مامور امور خارجه آمریكا برای صلح افغانستان به مسكو، توافقاتی بین دو كشور در باره صلح افغانستان صورت گرفته است.
«جاوید حسینی» یكی از كاربران فضای مجازی نوشته است : بر خلاف تصوری كه روسیه و آمریكا در روند صلح افغانستان رقابت می كنند، همكاری بین دو كشور در حال انجام است كه نه تنها نانوشته نیست بلكه حاصل یك توافق است.
وی افزوده است: به نظر می رسد كه در سفر ماه دسامبر خلیل زاد به مسكو، این توافق و همكاری حاصل از آن شكل گرفته است و نخستین ثمر این توافق، برگزاری نشست بین الافغانی مسكو بود.
به استناد گفته های «ضمیر كابلوف» نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان كه از نشست نزدیك با نماینده ویژه آمریكا در امور صلح افغانستان در تركیه خبر داده است، گفت: ممكن است كه نشست بین الافغانی دیگری در مسكو پس از توافق طرفین راه اندازی شود كه در آن نظر خلیل زاد و طالبان هم شرط خواهد بود.
به باور حسینی تاكنون سخن ها درباره همكاری روسیه و آمریكا برای صلح افغانستان با حدس گمان همراه بود اما قرائن نشان می دهد كه به احتمال بسیار بالا این همكاری مطرح است.
با تحلیل ها و بحث های صورت گرفته، اگر روسیه با آمریكا بر سر موضوع صلح افغانستان به توافقی دست یابند، احتمال صلح و تأمین امنیت در افغانستان جنگ زده بالا خواهد رفت كه در آن صورت منافع تمام كشورهای منطقه و جهان از جمله مردم رنج دیده افغانستان نیز كه چهل سال است انتظار آن روز را می كشند نیز تأمین خواهد شد.
آساق*291*1104*
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۴
كابل - ایرنا - در حالی كه مقامات دولتی افغانستان بارها به اشكال مختلف از دیگر كشورها خواسته اند كه به روند صلح در این كشور كمك كنند، اما خبر از طرح شكایت به خاطر سفر طالبان به شماری كشورها شنیده می شود كه این موضع كابل از سوی مقامات روسیه مورد انتقاد قرار گرفته است.