مسكو - ايرنا - مديرعامل موسسه ابتكارات و تحقيقات سياست خارجي روسيه معتقد است كه استفاده از ارزهاي ملي در معاملات ميان ايران و روسيه، گره بوجود آمده در گسترش همكاري هاي تجاري را باز مي كند.

«ورونيكا كراشنينيكووا» در گفت وگو با خبرنگار ايرنا در مسكو، با بيان اينكه ايران و روسيه به دليل تحريم هاي آمريكا در شرايط مشابه اي قرار گرفته اند، اظهار داشت: امروز دلايل متعددي براي همگرايي دو كشور وجود دارد.
عضو شوراي عالي حزب حاكم روسيه واحد(حزب پوتين) خاطر نشان كرد: ايران، روسيه و همه كشورهايي كه از طرف آمريكا مورد تحريم و فشارهاي سياسي و اقتصادي قرار گرفته اند بايد ساختار همكاري هاي خود را توسعه دهند و نزديكتر از قبل باشند.
معاون كميسيون امور ديپلماسي عمومي مجلس اجتماعي روسيه با اشاره به فشارهاي آمريكا گفت: تحريم هاي آمريكا مي تواند ما را در يافتن عرصه هاي بيشتر همكاري به منظور گسترش ساختار روابط دوجانبه مصمم تر از گذشته كند.
كراشنينيكووا بار ديگر بر ترويج تجارت با ارزهاي ملي ميان تهران و مسكو تاكيد كرد و گفت: دليلي وجود ندارد كه در معاملات خود از دلار آمريكا استفاده كنيم بويژه اينكه روسيه مبادله با ارزهاي ملي با ديگر كشور ها از جمله چين را آغاز كرده است.
مدير موسسه ابتكارها و تحقيقات سياست خارجي روسيه ادامه داد: طبق اطلاعات موجود مسئولان بانكي ايران و روسيه در حال برطرف كردن مسائل فني باقي مانده و اقدامات كارشناسي براي اجراي اين پروژه هستند.
نويسنده كتاب «آمريكا-روسيه: فرهنگ جنگ سرد، ناتو، از افسانه تا واقعيت» خاطرنشان كرد: روسيه هرگز مطيع كشوري نبوده است و مردم ما همواره تلاش كرده اند به مانند ايراني ها استقلال خود را حفظ كنند؛ ايران و روسيه در اين موضوع مانند هم هستند بنابراين درك بيشتري ميان دو طرف بوجود آمده است.
وي افزود: روس ها در سال هاي اخير بيش از هر زماني تلاش كرده اند كه شناخت درستي از ايراني ها داشته باشند ضمن اينكه در رسانه هاي ما هم اخبار بيشتري از ايران به گوش مي رسد.
مديرعامل موسسه ابتكارات سياست خارجي روسيه اظهار داشت: اين موضوع در وهله اول به عزم مقامات عالي دو كشور و همكاري هاي ايران و روسيه در عرصه مبارزه با تروريسم در سوريه، همكاري دو كشور در عرصه نفتي و توسعه همكاري هاي بازرگاني باز مي گردد.
عضو مجلس اجتماعي روسيه گفت: ضمن اينكه هر دو كشور با حكومتي(دولت آمريكا) مواجه هستند كه كشورهاي مستقل را تحت فشار مي گذارد و هر كدام را به شكلي تهديد مي كند.
وي با اشاره به تلاش هاي آمريكا براي تغيير ساختار قدرت در ونزوئلا به عنوان كشوري مخالف با سياست هاي ايالات متحده گفت: ونزوئلا تحت شديدترين فشارهاي آمريكا قرار دارد، چنين وضعيتي سال 1953 در ايران بوجود آمد و با كودتاي آمريكا، دولت مصدق در ايران بركنار شد.
مقام روس با بيان اينكه ثروت هاي ملي هر كشور بايد در خدمت مردم آن كشور و براي منافع ملي مصرف شود، اظهار داشت: ثروت هاي ملي نبايد در اختيار شركت هاي چندمليتي قرار گيرد، هر چند كه مقامات كاخ سفيد به دنبال چنين وضعيتي در كاراكاس هستند حتي اگر اقدامات آنان مغاير با معيارهاي بين المللي باشد.
گفتني است، براساس آمار اخير گمرك روسيه، تراز تجاري اين كشور با ايران در سال 2018 نسبت به سال 2017 رشد كرده است.
با اين وجود، مبادلات بازرگاني ايران به روسيه تنها 0.3 درصد مبادلات بازرگاني خارجي بزرگترين كشور جهان را تشكيل مي دهد كه با ايران از طريق درياي خزر مرز دريايي دارد و نسبت به روابط گسترده سياسي، امنيتي و اقتصادي دو كشور، رقمي ناچيز به حساب مي آيد.
بر اساس گزارش سازمان گمرك روسيه، ايران با روسيه در سال 2018 يك ميليارد و 740 ميليون دلار مبادلات بازرگاني داشته كه يك ميليارد و 207 ميليون دلار آن را صادرات به ايران و 533 ميليون دلار را واردات از ايران شامل مي شود.
اين در حالي است كه در سال 2017 ايران و روسيه يك ميليارد و 707 ميليون دلار مبادلات بازرگاني داشته و صادرات كالاهاي روسيه به ايران 1ميليارد و 314 ميليون دلار و واردات از ايران 392.2 ميليون دلار بوده است.
برخي كارشناسان مدعي هستند، افزايش قيمت دلار در ايران و سود بيشتر در صادرات محصولات به خارج، باعث افزايش ميزان صادرات محصولات ايراني به روسيه بوده است چرا كه تغيير خاصي در نحوه تجارت ميان دو كشور صورت نگرفته است هر چند كه مقامات مسكو و تهران به شدت به دنبال گسترش همكاري هاي اقتصادي بخش هاي خصوصي يكديگر هستند.
ديگر همسايه روسيه يعني چيني ها كه بازار جهان را قبضه كرده اند، در سال 2018 توانسته بيشترين مبادله بازرگاني با روسيه را به خود اختصاص دهد.
حجم مبادلات اين دو كشور به 108 ميليارد 283 ميليون دلار رسيده است.
اتحاديه اروپا كه به صورت سنتي شريك نخست روسيه به حساب مي آيد، در مجموع 294 ميليارد و 166 ميليون دلار مبادله با مسكو در سال 2018 داشته است.
از اين رقم 204 ميليارد و 897 ميليون دلار صادرات روسيه به كشورهاي اروپايي و 89 ميليارد و 269 ميليون دلار واردات كالا از كشورهاي اين اتحاديه بوده است.
در بين كشورهاي اروپايي آلمان و هلند بيشتر از بقيه با روسيه مبادلات بازرگاني داشتند كه به ترتيب 59 ميليارد و 606 ميليون دلار و 47 ميليارد و 166 ميليون دلار مبادلات بازرگاني اين كشورها در سال 2018 بوده است.
بلاروس، ايتاليا، تركيه، آمريكا، كره جنوبي، ژاپن و قزاقستان در مكان هاي بعدي مبادلات بازرگاني روسيه در سال 2018 اعلام شدند كه بترتيب 33 ميليارد و 999 ميليون دلار، 27 ميليارد، 25 ميليارد و 561 ميليون، 25 ميليارد و 21 ميليون، 24 ميليارد و 841 ميليون، 21 ميليارد و 272 ميليون و 18 ميليارد و 219 ميليون دلار مبادلات بازرگاني داشته اند.
اروپام*391*1346**