به گزارش ایرنا سید سعید پورجعفر روز سه شنبه در نشست خبری افزود: خراسان جنوبی كمترین تعداد چاه غیرمجاز را در كشور دارد.
وی اظهار داشت: چاه های غیرمجاز شناسایی شده در استان دستی بوده و در نقاط خاصی مانند مناطق دارای آب های سطحی حفر شده اند.
معاون حفاظت و بهره برداری شركت سهامی آب منطقه ای استان خراسان جنوبی گفت: برخی دستگاه های اجرایی اذعان دارند 6 میلیون مترمكعب آب از این چاه ها برداشت می شود در حالیكه شركت آب منطقه ای برداشت موثر از این چاه ها را 2 میلیون و 600 هزار متر مكعب اعلام می كند.
وی یادآور شد: مسدود و پر كردن چاه های غیرمجاز جزو برنامه های همه ساله ماست و تاكنون اقدامات خوبی در این زمینه در استان انجام شده است و برخی مردم در خصوص پر كردن چاه ها اعتراض كردند كه موضوع در دستگاه قضا در دست بررسی قرار دارد.
پورجعفر با بیان اینكه امسال 27 حلقه چاه، پارسال پنج و قبل از آن 101 حلقه در استان مسدود شد گفت: اكثر چاه های غیرمجاز در عمق كمتر از پنج متر و حداكثر 10 متر هستند.
وی با بیان اینكه متولی تمامی منابع آبی در استان ها شركت سهامی آب منطقه ای است عنوان كرد: در حال حاضر 11 هزار و 800 منبع آبی در استان وجود دارد كه از این تعداد 6 هزار و 252 رشته قنات، 2 هزار و 189 چشمه و سه هزار و 410 حلقه چاه هستند.
معاون حفاظت و بهره برداری شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی افزود: یكی از برنامه های اصلی این شركت اجرای طرح تعادل بخشی منابع آب است كه در این زمینه برنامه های مختلفی برای اطلاع رسانی در مناطق روستایی و شهری اجرا شده است.
وی نصب كنتورهای هوشمند برای چاه های كشاورزی را یكی از برنامه های این طرح ذكر كرد و گفت: مشاركت مردم و كشاورزان نخستین و مهمترین عامل موثر در مدیریت آب است.
پورجعفر اظهار داشت: از 2 هزار حلقه چاه برقی در استان تاكنون یكهزار و 720 حلقه چاه مجهز به كنتور هوشمند شدند و اكثر شهرستان ها از این مهم برخوردار شده اند جز شهرستان طبس كه با انعقاد قرارداد به زودی هوشمندسازی چاه ها انجام خواهد شد.
وی با بیان اینكه برای اجرای طرح تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی 12 برنامه در دستور كار قرار دارد گفت: طرح داناب هر سال با همكاری آموزش و پرورش اجرا می شود كه در این زمینه دانش آموزان با وضعیت منابع آب استان آشنا می شوند.
معاون حفاظت و بهره برداری شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی خرید چاه های كم بازده را از دیگر برنامه های طرح تعادل بخشی ذكر كرد و گفت: شركت آب منطقه ای برای خرید چاه های كم بازده متقاضیان اعلام آمادگی می كند.
وی افزود: تاكنون پنج چاه كم بازده از متقاضیان استان خریداری و تعدادی پر شده كه تعدادی به نفع سفره های آب زیرزمینی تغییر مصرف داده شده است.
پورجعفر یادآور شد: میزان بارندگی های اخیر از متوسط درازمدت 1.5 درصد رشد را نشان می دهد اما خراسان جنوبی كماكان در ردیف استان های كم بارش كشور قرار دارد.
وی از وجود 12 سد تغذیه مصنوعی و 13 سد مخزنی در استان خبر داد و گفت: از مجموع 48 میلیون مترمكعب ظرفیت سدهای مخزنی، اكنون 30 درصد و معادل 16 میلیون متر مكعب آب ذخیره سازی شده است.
معاون حفاظت و بهره برداری شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی با بیان اینكه بیشترین حجم مصرف آب در بخش كشاورزی است اظهار داشت: با اجرای طرح تعادل بخشی باید در پنج سال 250 میلیون متر مكعب از كسری مخازن جبران شود.
وی بیان كرد: در حال حاضر از نظر وضعیت منابع آبی 14 دشت آزاد، 18 محدوده ممنوعه و هشت محدوده بحرانی در استان وجود دارد.
پورجعفر به وضعیت رودخانه های استان اشاره كرد و گفت: اكنون 13 طرح مطالعاتی در خصوص رودخانه ها در دست اجرا است و سال های قبل از استان شدن توجه چندانی به رودخانه های استان نشده است.
وی از شناسایی 120 مورد تصرف غیرمجاز در بستر رودخانه ها خبر داد و گفت: همچنین امسال طول 6 كیلومتر (60 هكتار) بستر رودخانه در استان آزادسازی شده است.
معاون حفاظت و بهره برداری شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی ادامه داد: همچنین در بستر رودخانه ها هفت مورد برداشت غیرمجاز شن و ماسه شناسایی شده است اما حجم آبراهه ها و رودخانه ها در استان بسیار زیاد است لذا امكان اینكه بتوان همه موارد تخلف را شناسایی كرد، وجود ندارد.
وی یادآور شد: یكی از برنامه های طرح تعادل بخشی، مهار روان آب های سطحی است كه احداث سدهای تغذیه مصنوعی از جمله سد بندان از جمله این طرح هاست.
پورجعفر با بیان اینكه صد درصد سیلاب های سطحی استان مهار می شود گفت: اینكه گفته می شود در استان آب بارندگی در شهرستان های مرزی به سمت افغانستان خارج می شود، كذب است.
وی ادامه داد: مادر چاه در افغانستان و مظهر چاه در دق پتركان زیركوه قرار دارد و هیچ آبی از استان وارد افغانستان نمی شود همچنین سد سیاهو زیركوه برای مهار روان آب ها احداث شده است.
7557*3028
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۲
بیرجند - ایرنا - معاون حفاظت و بهره برداری شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر 307 حلقه چاه غیرمجاز در استان شناسایی شده است كه بعد از تعیین تكلیف در مراجع قضایی نسبت به مسدود سازی آنها اقدام می شود.