كاردار سفارت آمریكا در بغداد روز سه شنبه در گفتگو با چند رسانه عراقی گفت كه حضور نظامی آمریكا در عراق به خواست بغداد است و هر زمان كه دولت عراق بخواهد خاك این كشور را ترك می كنند.
«جوی هود» همچنین درباره سخنان نقل شده از رییس جمهوری آمریكا مبنی اینكه درصدد تبدیل كردن عراق به صحنه درگیری با ایران است تاكید كرده است كه «دونالد ترامپ» به هیچ وجه درصدد جنگ با جمهوری اسلامی ایران نیست.
وی خاطرنشان ساخته است كه هرگز نیروهای آمریكایی نمی خواهند از آسمان و خاك عراق برای حمله به هیچ كشور یا هر مكان دیگر بهره ببرند.
وی در تفسیر سخنان نقل شده از ترامپ گفته است كه قصد ترامپ این بود كه آمریكا نمی خواهد در جنگ هایی كه هیچ سودی برای واشنگتن ندارد، درگیر شود و به هیچ وجه نمی خواهد با ایران بجنگد.
وی اضافه كرده است كه ترامپ بارها بر این ایده خود تاكید كرده و گفته است كه فقط از ابزارهای دیپلماتیك و تحریم های اقتصادی بهره می برد.
وی با اشاره به اینكه هنوز نیروهای مسلح عراق نیازمند كمك نیروهای خارجی هستند اضافه كرده است كه نیروهای آمریكایی و ائتلاف بین المللی و همچنین نیروهای ناتو در صورتی كه بغداد از آنها بخواهد، خاك عراق را ترك خواهند كرد.
كاردار سفارت آمریكا در بغداد درباره تعداد واقعی نیروهای آمریكایی در خاك عراق نیز گفته است كه میانگین هفتگی تعداد نظامیان آمریكا در خاك عراق در حدود 5 هزار و 200 نفر است اما این رقم ثابت نیست و تعداد نیروها به خاطر ورود و خروج نیروها از عراق، مرتب در حال تغییر است.
وی همچنین برخلاف ادعای سابق ترامپ كه از وجود پایگاه دائمی آمریكا در عراق خبرداده بود تاكید كرد كه واشنگتن هیچ گونه پایگاه نظامی در عراق ندارد بلكه آنچه وجود دارد نیروهای مستشاری و آموزش دهنده آمریكایی هستند.
هود درباره توافقنامه راهبردی بین بغداد و واشنگتن (امضا شده در سال 2008) گفت كه رییس جمهوری آمریكا هیچ پیشنهادی در خصوص تغییر یا اصلاح توافقنامه راهبردی بین عراق و آمریكا ارائه نكرده است.
این درحالیست كه رییس جمهور آمریكا پیشتر در 14 بهمن ماه گذشته در اظهاراتی تلویزیونی گفته بود كه درصدد بقای نیروهای كشورش در خاك عراق برای زیر نظر گرفتن ایران است.
این اظهارات موج گسترده ای از اعتراضات عمومی را در عراق به دنبال داشت تا جایی كه حتی آیت الله «سید علی سیستانی» مرجع عالی دینی عراق در اظهارات كم سابقه ای گفت كه مخالف استفاده از خاك عراق برای آسیب رساندن به كشور دیگر است.
«عادل عبدالمهدی» نخست وزیر و «برهم صالح» رییس جمهوری عراق نیز در مواضع مشابه با حضور نظامی آمریكا در كشورشان و استفاده از خاك عراق برای تعرض به كشورهای همجوار مخالفت كردند.
همزمان با این مواضع دو فراكسیون بزرگ «اصلاح» و «سازندگی» در پارلمان عراق از تهیه لایحه قانونی برای خروج فوری نظامیان آمریكا از خاك عراق خبر داده و گفتند كه با شروع فصل دوم قانونگذاری در ماه آینده، پارلمان عراق به این قانون رسیدگی می كند.
به دنبال گسترش اعتراضات و جدی شدن رسیدگی پارلمان به این قانون و احتمال اخراج نیروهای آمریكایی از این كشور، واشنگتن در طول هفته های اخیر وزیران خارجه و دفاع خود را به بغداد ارسال كرده تا در خصوص ماموریت نیروهای آمریكایی در عراق به مسوولان عراقی اطمینان لازم بدهد.
سرپرست وزیر دفاع آمریكا در جریان سفر به بغداد در 23 بهمن ماه گذشته با نقض سخنان رییس جمهوری كشورش كه مدعی شده بود وظیفه نیروهای امریكایی در عراق زیر نظرگرفتن ایران و تجسس علیه این كشور است، غیر مستقیم این ادعاهای ترامپ را رد كرد.
«پاتریك شانهان» در دیدار با عادل عبدالمهدی تاكید كرد كه «ماموریت نیروهای آمریكایی درعراق منحصر به مبارزه با داعش، آموزش نظامی نیروهای عراق و حمایت از بغداد برای نابودی بقایای داعش است».
با وجود تلاش هایی كه واشنگتن در هفته های اخیر برای ممانعت از تصویب لایحه قانونی اخراج نیروهای آمریكا از خاك عراق انجام داده اما تمامی شواهد و قرائن حاكیست كه همچنان پارلمان عراق مصمم است به این لایحه قانونی رسیدگی كند.
برخی از نمایندگان پارلمان عراق نیز گفته اند كه پارلمان برای اخراج نظامیان آمریكا و تهدیدی كه این نیروهای بیگانه بر امنیت و حاكمیت عراق - بعد از اظهارات ترامپ - دارند، حتی نیازی به تصویب لایحه جدید ندارند و بر اساس قانون اساسی عراق و توافقنامه راهبردی بخش همكاری های دفاعی بین بغداد و واشنگتن می توان، نیروهای آمریكایی را از خاك عراق اخراج كرد.
طبق این نظر، قانون اساسی عراق بر نبود نیروهای نظامی بیگانه در خاك عراق و عدم استفاده از خاك آن برای تعرض به كشورهای دیگر تصریح شده و در تواققنامه راهبردی امضا شده بین بغداد و واشنگتن در سال 2008، نیز به صراحت ذكر شده است و بر مبنای آنها می توان نظامیان آمریكا را از خاك عراق اخراج كرد.
سفارت آمریكا در بغداد بعد از پایان زودهنگام دوره ماموریت «دوگلاس سیلیمان» سفیر سابق در نیمه بهمن ماه گذشته، فعلا فاقد سفیر است و به جای وی، جوی هود به عنوان كاردار مسوولیت های سفیر را برعهده دارد.
گفته می شود كه به دلیل شكست سیلیمان در تشكیل دولت عراق بعد از انتخابات 22 اردیبهشت ماه گذشته، متناسب با خواست و دلخواه واشنگتن، كاخ سفید او را به همراه «برت مك گورك» فرستاده ویژه رییس جمهوری آمریكا در ائتلاف بین المللی پیش از موعد از سمت هایشان بركنار كرده است.
سیلیمان در بیانیه تودیع خود در 16 بهمن ماه گذشته تلویحا با اظهارات ترامپ در خصوص ماموریت نظامیان آمریكا در عراق اعلام مخالفت كرده بود.
خاورم *10*353*380*
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۹:۴۹
بغداد – ایرنا – فشارها و اعتراضات گسترده افكار عمومی عراق و جناح های سیاسی و دولت و پارلمان این كشور به حضور و نوع ماموریت نظامیان آمریكا در كشورشان، آمریكا را به عقب نشینی از مواضع مداخله جویانه «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریكا واداشت.