تهران- ایرنا- رئیس پژوهشكده فناوری اطلاعات دانشگاه صنعتی شریف اعلام كرد: جایگاه ایران در شاخص‌های جهانی در ارتباط با داده‌های بازی (Open Data) كه دولت‌ها در اختیار جامعه و مردم قرار می‌دهند در بازه زمانی 2015 تا 2017، به میزان 50 رتبه ارتقا یافته است.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، «حمیدرضا ربیعی» روز چهارشنبه در سمینار آموزشی بستر ملی داده‌های باز و كاربردی افزود: تا سال 2015، در واقع داده‌ بازی نداشتیم و جایگاه جهانی ما در این زمینه، 117 بود اما در سال 2017 به رتبه 67 رسیده‌ایم.
همزمان با این سمینار، سامانه ملی كاتالوگ و مجموعه داده‌های باز و كاربردی به نشانی https://data.gov.ir در مركز همایش‌های شهید قندی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات رونمایی شد و ربیعی تاكید كرد كه مطمئنا توسعه سامانه ملی داده‌های باز می‌تواند رتبه جهانی ایران را در این عرصه ارتقا بخشد.
وی به مبحث توانمندسازی دولت و جامعه با استفاده از امكان داده‌های باز پرداخت و توضیح داد: سامانه ملی داده‌های باز از نزدیك به دو سال قبل فعالیت خود را در زمینه انتشار داده‌ها آغاز كرده و با هدف ترویج فرهنگ شفاف‌سازی فعالیت‌ها راه‌اندازی شده است.
ربیعی خاطرنشان كرد: پروژه سامانه ملی داده‌ها زیرساخت مشتركی در اختیار مردم و سازمان‌ها قرار می‌دهد كه دیتاهای خودشان را وارد سامانه كنند و به دیتاهای دیگران دسترسی داشته باشند.
وی بیان داشت: داده‌هایی كه در این سامانه وجود دارد قابلیت جستجو دارد و می‌توان به سادگی از آن استفاده كرد، تسهیل جستجو و بازیابی از امكانات مهم این سامانه است و افراد می‌توانند دیتای مورد نظرشان را با بقیه افراد به اشتراك بگذارند و همین قابلیت، زمینه را برای سرعت بخشیدن به سند توسعه دولت الكترونیك فراهم می‌كند.
ربیعی در تشریح فازهای چهارگانه پروژه سامانه ملی نیز گفت: فاز اول، تحقیق و پژوهش بود كه به صورت كامل انجام شد و اسناد آن وجود دارد، فاز دوم توسعه كاربری سامانه، فاز سوم ترویج فرهنگ‌سازی و فاز چهارم، توسعه مدیریتی سامانه برای راهبری بوده كه درحال انجام است.
این استاد دانشگاه گفت: شفاف‌سازی در دولت، ایجاد فرصت‌های تجاری جدید و حفاظت از كره زمین از مهم‌ترین نیازهای ما به استفاده از داده‌های باز است كه باعث تاثیرات بزرگی بر اقتصاد، اجتماع و فرهنگ می‌شود.
وی در ادامه به مشكلاتی كه در كشور در خصوص دسترسی به داده‌ها وجود دارد اشاره كرد و گفت: فقدان زیرساخت، نبودِ متولی مدیریت داده‌ها، نداشتن دسترسی به داده‌ها و موازی‌كاری از مشكلات اساسی است، البته از زمان آغاز پروژه سامانه ملی داده‌های باز تاكنون، زیرساخت‌های لازم به وجود آمده است.
به گزارش ایرنا، عنوان «داده باز» به داده‌هایی اطلاق می‌شود كه به صورت رایگان و آزاد در اختیار همه قرار دارد تا بتوانند از آن استفاده كنند و به هر صورت دلخواه به نشر آن بپردازند.
«داده باز» دارای محدودیت‌های مربوط به حق كپی‌رایت یا موارد محدودكننده مشابه آن نیست و مفاهیم مشابهی با دیگر جنبش‌های باز (Open)، نظیر نرم‌افزارهای متن باز (Open Source) درست مشابه آنچه در سیستم عامل اندروید شاهد آن هستیم یا محتوای آزاد (Open Content) دارد.
در سمینار داده های باز و كاربردی سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی كشور و همچنین سازمان راهداری با عملكرد بهتر و بیشترین داده های بارگذاری شده در سامانه open data.gov.ir لوح تقدیر طلایی را دریافت نمودند.
علمی** 9207** 1055