رسول انتظار مهدي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: از سال 1394 تاكنون يكهزار و 677 نفر با استنشاق گاز مونوكسيد كربن در استان مسموم و 2.5 درصد آنان جان خود را از دست داده اند.
وي اظهار داشت: از كل افراد مسموم در استان، 493 نفر در اماكن عمومي مسموم شده اند كه 29.4 درصد كل را شامل مي شود.
وي ادامه داد: بيشترين تعداد مسمومان در استان به ترتيب طي سال هاي 1395 و 1397 با 541 و 513 مورد مسموميت بوده است.
معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني آذربايجان غربي اضافه كرد: استفاده از وسايل گرمايشي استاندارد و بررسي فني وسايل گرمايشي و مسير دودكش از اقدام هايي است كه بايد در فصل زمستان توسط مشتركان گاز شهري براي جلوگيري از گازگرفتگي انجام شود.
وي افزود: به طور معمول ساكنان منازلي كه از شيشههاي دوجداره استفاده ميكنند يا هيچ روزنهاي براي تبادل هوا با محيط بيرون از خانه ندارند، در معرض خطر بيشتر اين مسموميت قرار دارند.
انتظار مهدي گفت: سردرد، ضعف جسماني، سرگيجه و بيقراري، تهوع و استفراغ، خميازه كشيدن بيش از حد، كاهش قدرت ديد، خواب آلودگي شديد و كسل شدن از جمله علائم اوليه مسموميت با گاز خطرناك مونوكسيدكربن محسوب مي شوند.
وي اظهار داشت: مردم بلافاصله پس از مشاهده اين علائم بايد با اورژانس 115 تماس و با خارج كردن مصدوم از فضاي آلوده و قرار دادن وي در فضاي باز از پيشرفت مسموميت جلوگيري كنند.
معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماني آذربايجان غربي اضافه كرد: در محيط هاي بسته نظير خانه، دفتر كار، كلاس درس، خودرو كاروان و قايق تفريحي، تجمع حتي مقدار كمي از گاز CO مي تواند خطرناك باشد.
به گزارش ايرنا، مونوكسيد كربن گازي است كه در اثر سوختن ناقص سوخت هاي فسيلي مانند نفت، گاز، بنزين، گازوئيل و ذغال چوب حاصل مي شود و چون گازي بي رنگ، بي بو، بي مزه و غيرمحرك است مسموميت با آن به سادگي رخ مي دهد.
ميل تركيبي مونوكسيد كربن با هموگلوبين بسيار بيشتر از اكسيژن بوده و در خون با هموگلوبين تركيب پايداري تشكيل مي دهد و به تدريج با بالا رفتن ميزان مونوكسيدكربن در خون، ميزان هموگلوبين آزاد و در دسترس براي انتقال اكسيژن كاهش مي يابد؛ در نتيجه اكسيژن رساني به بافت هاي بدن از جمله مغز را كاهش مي دهد و سبب بروز مسموميت شده و سيستم عصبي دچار اختلال مي شود و قدرت هرگونه اقدامي از فرد مسموم سلب مي شود.
هموگلوبين كه بخشي از سلولهاي قرمز خون و حامل اكسيژن به بافت هاي بدن است با مونوكسيد كربن (CO) بسيار سريع تر از اكسيژن ممزوج شده و بنابراين هيچ مكاني براي حمل اكسيژن توسط هموگلوبين باقي نميماند.
منـوكسيـد كربـن گازي سمي و خطرناك بوده و چون بدون بو و مزه و غيرقابل ديدن است، اغلب آن را قاتل خاموش مي نامند.
استنشاق هواي آلوده به گاز منوكسيدكربن مانع از اكسيژن رساني به بافت هاي بدن مي شود و مي تواند موجب آسيب هاي مغزي شود.
8137/2093
تاریخ انتشار: ۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۲:۴۹
اروميه - ايرنا - معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماني آذربايجان غربي گفت: مسموميت با گاز مونوكسيدكربن، جان 41 نفر را طي چهارسال گذشته در استان گرفته است.