سيل مهرماه امسال برابر گزارش هاي كارشناسي بيش از 700 ميليارد تومان در مازندران خسارت بر جاي گذاشت كه تخريب دستكم 12 دهنه پل و آسيب رساندن به 2 هزار و 500 واحد مسكوني، دهها واحد تجاري و صنعتي و همچنين زمين هاي كشاورزي، زيرساخت هاي اوليه مانند راه و ديگر تاسيسات از جمله انها بوده است.
سردهنه هاي سنتي در حال حاضر يكي از مهم ترين منابع آبياري زمين هاي كشاورزي و شاليزاري در مازندران و بويژه غرب استان محسوب مي شود.
با فروكش كردن سيل و شروع بازسازي ها 2 دستگاه اجرايي متولي در اين زمينه (شركت آب منطقه اي متولي سردهنه هاي اصلي و جهاد كشاورزي متولي سردهنه هاي فرعي ) مرمت و بازسازي اين سردهنه هاي آسيب ديده را در دستور كار خود قرار دادند و با انتخاب پيمانكاران تلاش نمودند تا بخشي از مشكلات موجود را به حداقل برسانند اما طولاني شدن روند بازسازي يا احداث مجدد سردهنه ها موجب نگراني برخي از فعالان در حوزه كشاورزي شده است.
**روند بازسازي سردهنه هاي زراعي كند است
يك كشاورز تنكابني ساكن روستاي مزرك با اشاره به نزديك شدن زمان شروع فصل زراعي جديد گفت : اكثر سردهنه هاي سنتي منطقه بر اثر سيل تخريب شدند و اگر به موقع بازسازي و آبگيري نشوند آبياري مزارع كشاورزي با مشكل مواجه خواهند شد.
رحمان مديري در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: كشاورزان و باغداران منطقه پس از برف سال 92 و 95 به سختي امورات زندگي خود را سپري مي كردند و اميد داشتند تا در سال جاري با فروش محصولات خود بخشي از مشكلاتشان را برطرف نمايند كه بار ديگر با سيل مواجه شدند.
وي اظهار داشت: بسياري از كشاورزان با وجود حمايت هاي دولت نااميد از ادامه فعاليت در اين عرصه هستند و اگر آبگيري سردهنه ها صورت نگيرد و آنها با مشكل تامين آب مزارع مواجه شوند ديگر قادر به ادامه كار نخواهند بود.
به گفته اين كشاورز تنكابني، فعاليت در اين عرصه ديگر مقرون به صرفه نيست و اگر مجوز تغيير كاربري داده شود بسياري از كشاورزان زمين هاي خود را خواهند فروخت.
وي يادآور شد: بازسازي برخي از سردهنه ها بسيار كند انجام مي شود و اگر تمهيدات لازم جهت تسريع در روند آنها صورت نگيرد مسلما با مشكل مواجه خواهيم شد.
**كشاورزان نگران آبگيري سردهنه ها نباشند
مدير آب منطقه اي شهرستان هاي تنكابن، رامسر و عباس آباد درباره آخرين وضعيت سردهنه هاي زراعي غرب مازندران گفت: در اين سه شهرستان 108 سردهنه زراعي داريم كه از اين تعداد 7 عدد بتوني بود كه 2 سردهنه آن بر اثر سيل آسيب ديده و ساير سردهنه ها سنتي هستند.
حميدرضا افقي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در سه سال گذشته از محل حوادث اعتباراتي در نظر گرفته شد اما تخصيص نيافته است و به همين منظور بيشتر از پيمانكاران محلي استفاده مي كنيم.
وي اظهار داشت: در سال هاي گذشته آماده سازي سردهنه ها از اسفند ماه آغاز مي شد اما امسال به خاطر سيل مهرماه زودتر آغاز كرده ايم و كشاورزان در اين زمينه هيچگونه نگراني نداشته باشند.
مدير جهادكشاورزي شهرستان تنكابن نيز با بيان اينكه سيل اخير به سردهنه هاي كشاورزي، جاده هاي بين مزارع و كانال هاي زراعي خسارت زيادي وارد كرد، افزود: سردهنه هاي اصلي مربوط به اداره آب منطقه اي است و سردهنه هاي فرعي به جهاد كشاورزي تعلق دارد لذا تا زماني كه سردهنه هاي اصلي آبگيري نشود، سردهنه هاي فرعي از كارايي لازم برخوردار نخواهد بود.
ابراهيم كاوياني اظهار داشت: سردهنه روستاي مزرك كه 600 هكتار از اراضي و باغي منطقه را پوشش مي دهد با اعتباري بالغ بر 700 ميليون ريال احداث شده تا در فصول كشاورزي مردم زحمتكش اين منطقه و مناطق ديگر از آب زراعي كافي برخوردار باشند.
وي با اشاره به اينكه سردهنه خرم آباد حدود يك هزار هكتار از اراضي اين منطقه را پوشش مي دهد، خاطرنشان كرد:احداث سردهنه روستاي مزردشت نيز بزودي آغاز خواهد شد تا مشكلات بخش كشاورزي اين منطقه به حداقل برسد.
وي يادآور شد: روند احداث اين سردهنه كشاورزي تا 15 اسفند ماه سال جاري به اتمام خواهد رسيد و كشاورزان و باغداران از بركات آن بهره مند خواهند شد.
**ضرورت مدرن سازي سردهنه هاي زراعي
مدير عامل شركت آب منطقه اي مازندران در آخرين بازديد از سردهنه هاي مسير رودخانه روستاهاي مزرك، قنبرآباد ، طيب محله و كشكو شهرستان تنكابن از آبگيري سردهنه ها تا آغاز فصل زراعي جديد خبر داد و گفت كه كشاورزان نسبت به اين موضوع هيچگونه نگراني نداشته باشند.
محمد ابراهيم يخكشي تلاش ها و اقدامات صورت گرفته در زمينه بازسازي سردهنه ها را مثبت ارزيابي كرد و افزود: با پيگيري هاي صورت گرفته براي ساماندهي رودخانه ها و بازسازي سردهنه ها از محل اعتبارات متمركز مبلغ پنج ميليارد تومان و از محل مديريت بحران مبلغ 8 ميليارد تومان در نظر گرفته شده است.
وي بر مدرن شدن سردهنه هاي زراعي تاكيد كرد و اظهار داشت: طرح هايي در زمينه ساماندهي رودخانه ها و مدرن كردن سردهنه ها در حال تهيه است تا كشاورزان زحمتكش اين منطقه در آينده اي نزديك بدون دغدغه و در شرايطي كاملا ايمن و راحت به فعاليت هاي خود ادامه دهند.
يخكشي اعتبار مورد نياز براي احداث سد كشكو را 5 ميليارد تومان اعلام كرد و بيان داشت: بخشي از اعتباري را كه براي اين پروژه ابلاغ شده به پيمانكار پرداخت خواهيم كرد تا روند احداث اين سد تسريع يابد.
وي يادآور شد: از آنجا كه احتمال دارد كه سد كشكو تا آغاز فصل زراعي جديد آماده نشود مقرر گرديد تا همزمان با احداث سد ، آب كشاورزي مردم منطقه نيز تامين گردد و هيچگونه جاي نگراني در اين زمينه وجود ندارد.
وي مشكلات محيطي، اعتباري، تامين مصالح و همزماني بازسازي با آبگيري سردهنه ها را از عوامل اصلي كند بودن روند بازسازي برخي سردهنه ها اعلام كرد.
**90 درصد سردهنه هاي زراعي در تنكابن سنتي هستند
معاون هماهنگي امور عمراني فرمانداري ويژه تنكابن نيز با اعلام اينكه در سيل مهر ماه تمامي سردهنه هاي زراعي تخريب شده بود، گفت: بازسازي سردهنه هاي اصلي به واسطه آنكه بايد در دو طرف آن ديواره سازي صورت گيرد بسيار كار سختي است اما در تلاش هستيم تا آن را به انجام برسانيم.
حسن باقري افزود: 2 سردهنه روستاي مزرك و طيب محله بسيار حساس و حياتي هستند كه مراحل بازسازي آن در حال انجام است و اميدواريم در فصل زراعي جديد آبگيري شود.
وي با بيان اينكه بستر 90 درصد رودخانه هاي منطقه مملو از مصالح مازاد است، اظهار داشت: بر اثر سيل بسياري از رودخانه ها هنوز مسير اصلي خود را پيدا نكرده اند و شكل ظاهري آنها تغيير كرده است.
باقري تصريح كرد: تنها نگراني در زمينه سردهنه ها اين است كه در صورت بارش شديد باران پس از آبگيري ، بار ديگر سردهنه ها تخريب شوند كه براي اين منظور نيز تدابيري انديشيده شده است.
اما با وجود اظهارات اميدواركننده مسئولان استاني و شهرستاني نسبت به آماده شدن سردهنه هاي آسيب ديده تا آغاز فصل زراعي جديد، فرماندار ويژه شهرستان تنكابن همچنان نسبت به اين موضوع نگران است و بر ضرورت تسريع در روند بازسازي سردهنه ها تاكيد دارد.
سيد امير حسيني جو در جلسه اخير شوراي اداري شهرستان تنكابن با اشاره به اين موضوع گفت: آبگيري سردهنه هاي زراعي الزامي است و بايد تلاش مضاعفي در اين زمينه صورت گيرد.
وي خطاب به مديران شهرستاني اظهار داشت: اگر يك درصد احتمال داده مي شود كه سردهنه اي براي فصل جديد آبگيري نمي شود حتما اين موضوع را به فرمانداري اطلاع دهيد تا تمهيدات لازم در اين زمينه انديشيده شود.
حسيني جو خاطرنشان كرد: عدم آبگيري سردهنه ها مي تواند به يك موضوع اجتماعي در شهرستان تبديل شود و بايد قبل از هرگونه اتفاقي نسبت به رفع مشكلات اقدامات لازم صورت گيرد.
شهرستان 166 هزار نفري تنكابن در غرب مازندران واقع است.
/1602/7513/1899
تاریخ انتشار: ۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۰
نوشهر- ايرنا - سيل مهرماه سال جاري به بسياري از سردهنه هاي زراعي در غرب مازندران آسيب زد و بلافاصله دستگاه هاي مربوطه نسبت به بازسازي آنها اقدام نمودند اما با اين وجود بسياري از كشاورزان و باغداران منطقه نسبت به آبگيري نشدن سردهنه ها نگران هستند.