به گزارش ايرنا، كارآفريني فرآيند شروع يك تجارت براي سودآوري يا تأمين نيازهاي اجتماعي است كه يك كارآفرين با استفاده از سرمايه شخصي خود اقدام به تجارت مي كند تا علاوه بر افزايش سرمايه به توسعه حوزه فعاليتي خود و نيازمندان به كار و اشتغال كمك كند.
در اين راستا زنان ايراني توانسته اند در بخش هاي هنري و فني همچون صنايع دستي، آشپزي و امثال آن با كارآفريني و كمك به توليد داخلي، چرخ صنايع كوچك و زودبازده را با كمترين هزينه به حركت درآورند.
صنايع دستي امروزه با تبديل شدن به يك صنعت در دنيا موجب افزايش گردش مالي و جذب گردشگران داخلي و خارجي شده و به دليل تنوع آن حوزه فعاليتي گسترده اي داشته است.
شهرستان قوچان كه قدمت آن به حدود 250 سال پيش از ميلاد برمي گردد به عنوان دروازه ورودي استان خراسان رضوي از مسير شمال كشور، مهد فرهنگ و تمدن شناخته مي شود كه بانوان كارآفرين آن در حوزه صنايع دستي توانسته اند در كنار ايجاد اشتغال، هنر اصيل اين خطه همچون گليم ، جاجيم، نمد، چارق و گبه را زنده نگه داشته و با عرضه و فروش داخلي و حتي خارجي اين محصولات علاوه بر درآمدزايي براي خانواده ها، هنر گذشتگان را حفظ كنند.
* هنر در كنار سرگرمي مي تواند به اشتغال و درآمدزايي كمك كند
يك بانوي كارآفرين حوزه صنايع دستي قوچان كه بيشترين فعاليت خود را به چرم اختصاص داده و از سال 88 وارد اين عرصه شده است به خبرنگار ايرنا گفت: انگيزه من براي هنر ذاتي بود و با شركت در كلاس هاي چارق دوزي وارد اين رشته شده و با چرم آشنا شدم و با علاقه آن را ادامه دادم.
فهيمه جوان بابيان اينكه فعاليت در اين حوزه را با سرمايه 30 هزار ريال و كار با آينه هاي تزئيني و سوزن دوزي روي چرم آغاز كردم افزود: در ابتداي كارم چون پول نداشتم تمام هنرم را روي تكه هاي كوچك چرم پياده مي كردم و با ساخت دستبند چرمي و فروختن آن ها توانستم سرمايه اندك خود را افزايش داده و به فكر كارآفريني افتادم.
وي اظهار داشت: در ابتداي كار براي سه نفر شغل ايجاد كردم كه به مرور تا امروز براي 25 نفر اشتغال ايجاد شده است.
اين بانوي كارآفرين با بيان اينكه محدوديت مكان مانع از ايجاد كارگاه شده است گفت: در نمايشگاه هاي بين المللي با نيت ورود به بازارهاي جهاني شركت مي كنم و به صورت غيرمستقيم از طريق بازارياب هاي تركيه و فرانسه سعي كرده ام آثار هنرمندان قوچاني را به خارج از كشور صادر كنم.
وي هنر را علاوه بر سرگرمي، موجب درآمدزايي دانست و افزود: ورود به عرصه هنر، نيازمند سرمايه بسيار نيست و مي توان با ابتدايي ترين وسايل، ذوق و هنر خود را به نمايش گذاشت.
* كارآفريني بانوان راهي براي ايجاد انگيزه و اعتماد به نفس است
يكي ديگر از بانوان كارآفرين عرصه صنايع دستي در قوچان كه امسال به عنوان بانوي برتر كارآفرين در استان خراسان رضوي نيز انتخاب شده است با اشاره به ورود به عرصه صنايع دستي با وجود داشتن شغل معلمي گفت: بر اساس عشق و علاقه اي كه داشتم به ساخت صنايع دستي پرداختم و براي اولين بار نمايشگاهي از صنايع ساخته شده توسط مواد زائد و دورريز در زمينه صدف و وسايلي مثل قوطي هاي آبميوه و جعبه هاي خرما ايجاد كردم.
محترم محمدابراهيمي بابيان اينكه استقبال مردم در اين نمايشگاه سبب ايجاد انگيزه براي ساخت صنايع دستي مثل گليم پادري، كناره و خورجين شد افزود: هنرهاي تلفيقي مثل چرم و گليم را براي اولين بار ايجاد كردم و حتي در خراسان رضوي براي نخستين بار مبل هاي سنتي با روكش گليم بافت عشايري توليد كرده و توانستم در هر زمينه اي افراد بسياري از نوجوانان و بانوان روستايي، عشاير و خانه دار را براي فعاليت هنري جذب كنم.
اين كارآفرين با اشاره به كارآفريني 200 نفر در شهر و روستا به صورت مستقيم و غيرمستقيم در حوزه هاي سفال، گليم، كارهاي تلفيقي، لباس محلي و كارهاي تبديلي، اظهار داشت: بايد دست واسطه ها را در بازاريابي و فروش محصولات صنايع دستي قطع كرد و از هنرمندان حمايت نمود.
وي گفت: حضور در نمايشگاه هاي مختلف و عرضه مستقيم محصولات به شناساندن هنر دست بانوان كارآفرين كمك مي كند و مي تواند توان و ظرفيت ها در اين زمينه را به همه معرفي نمايد.
وي مهمترين انگيزه خود از كارآفريني را ايجاد اعتماد به نفس در ميان بانوان دانست و افزود: بانوان مي توانند در كنار فعاليت هاي خانه داري و تربيت فرزندان با توليد صنايع دستي كمك خرج خانواده خود نيز باشند.
* راضي نگه داشتن مردم راهي براي ماندن كارآفرين صنايع دستي در بازار
بانوي هنرمند ديگري نيز عشق به هنر را انگيزه اصلي خود در ورود به اين عرصه خواند و گفت: طي سال هاي گذشته گليم بافي در قوچان در حال فراموشي بود كه بسياري از هنرمندان با حفظ اين هنر اصيل سعي در زنده نگه داشتن آن كردند.
عزت ساجدي كه سابقه 25 ساله در زمينه گليم، جاجيم، گبه و قالي دارد، سابقه علاقه مندي خود به فعاليت هاي هنري را مربوط به دوران دبيرستانش دانست و افزود: كسي در هنر موفق است كه تمام ابعاد آن را بشناسد، بدون آموزش نمي توان وارد هنر شد و براي پيشرفت بايد آموزش هاي بسيار فرا گرفت.
وي اظهار داشت: از كارآفريني براي پنج نفر از بانوان آغاز كردم و از آنجايي كه تمام كار در خانه انجام مي شد و علاقه مندي بانوان به اين كار بيشتر بود هم اكنون براي 40 نفر به صورت مستقيم اشتغال زايي كرده ام.
وي گفت: به صورت غيررسمي سعي در صادرات گليم و صنايع دستي قوچان داشته ام و محصولاتم توسط واسطه ها در تهران به نمايشگاه هاي بين المللي برده شده و سفارش هاي مختلف گرفته مي شود.
ساجدي افزود: كارآفرين براي ماندن در بازار كار بايد مردم را راضي نگه دارد و صنايع دستي با ظرافتي كه دارد وقتي درست كار شود بازار خودش را دارد.
* فعاليت 200 بانوي كارآفرين در حوزه صنايع دستي قوچان
فرماندار قوچان نيز در اين زمينه به خبرنگار ايرنا گفت: صنايع دستي به عنوان شغل ديرينه در كنار كار اصلي، هنر و ميراث گذشتگان را زنده نگاه مي دارد.
هادي رجايي نيا افزود: رويكرد شهرستان نيز حمايت از صنايع دستي به ويژه در حوزه بانوان است كه بايد زيرساخت هاي لازم براي توسعه آن ايجاد شود.
وي با بيان اينكه آمار دقيق از تمام افراد مرتبط و فعال در حوزه صنايع دستي قوچان نداريم اظهار داشت: در حال حاضر حدود 200 بانوي هنرمند اين شهرستان در حوزه صنايع دستي در مجموعه هاي مختلف ميراث فرهنگي، كميته امداد و اداره فني و حرفه اي مشغول كار هستند كه سازمان يافته و شناسنامه دار بوده و بيش از يك هزار نفر زيرپوشش آنها فعاليت مي كنند.
وي گفت: هر سال تسهيلاتي در حوزه صنايع دستي از مجموعه هاي مختلف همچون تسهيلات مشاغل خانگي، صندوق توسعه روستايي، كميته امداد، بهزيستي و صندوق كارآفريني اميد پرداخت مي شود كه در سال جاري نيز بيش از پنج ميليارد ريال در اين شهرستان پرداخت شده كه نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزايش 2 برابري داشته است.
7501 / 6053
تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۲:۴۶
مشهد- ايرنا- صنايع دستي يكي از حوزه هاي كاري پررونق و درآمدزا محسوب مي شود كه بانوان كارآفرين اين حوزه در قوچان با سرمايه اندك شخصي علاوه بر كمك به ايجاد اشتغال و كسب درآمد، سنت اصيل و بومي را با نقش نگاره هاي هنري احيا و براي آيندگان حفظ كرده اند.