تهران- ايرنا- يك متخصص غدد گفت: ديابت بارداري در چهار درصد از بارداري ها بروز مي كند و عدم توجه و درمان به موقع آن مي تواند براي جنين و مادر عوارض جبران ناپذيري ايجاد كند.

كاظم رضا زاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ايرنا افزود: در سه ماهه سوم بارداري تغييرات هورموني، زن باردار را در خطر ابتلا به ديابت بارداري قرار مي دهد.
وي اظهار داشت: اختلال در ترشح هورمون ها به وسيله متوقف كردن عملكرد انسولين، باعث افزايش سطح گلوكز خون مي شود و
سلول هاي موجود در لوزالمعده مادران، اغلب توانايي توليد انسولين بيشتر در حدود سه برابر حد نرمال را براي غلبه بر اثر هورمون هاي بارداري بر قند خون دارند. اما اگر لوزالمعده نتواند انسولين را به ميزان كافي براي غلبه بر اثر هورمون هاي افزايش دهنده قند خون ترشح كند، ميزان قند خون افزايش مي يابد و در نهايت منجر به بروز ديابت بارداري مي شود.
اين پزشك ادامه داد: ديابت مادر مي تواند روي رشد جنين در بارداري اثر داشته باشد؛ در اوايل بارداري، ديابت مادر منجر به نقص هاي مادرزادي و افزايش خطر سقط جنين مي شود كه بسياري از نواقص مادرزادي اثرات نامطلوبي را بر ارگان هاي مهم بدن مانند مغز و قلب دارند.
رضا زاده اضافه كرد: در سه ماهه دوم و سه ماهه سوم بارداري، ديابت مادر مي تواند منجر به تغذيه بيش از حد و رشد زياد از حد كودك شود، داشتن نوزاد بزرگ و با وزن بالا خطر زايمان هاي پردرد و سخت را افزايش مي دهد.
به گفته وي، براي مثال نوزادهاي بزرگ اغلب براي تولد نياز به عمل سزارين دارند و اگر به طور طبيعي متولد شوند، خطر آسيب به ناحيه شانه آنها وجود دارد و وزن بالاي نوزاد همچنين تاخير در زمان زايمان و خطر كمبود اكسيژن براي مغز نوزاد را باعث مي شود، همچنين وقتي جنين بيش از حد تغذيه شود، سطوح انسولين خونش افزايش مي يابد، پس از زايمان، احتمال افت شديد قند خون در نوزاد وجود دارد، چرا كه ديگر آن مقادير بالاي قند خون را از خون مادر دريافت نخواهد كرد.
اين متخصص غدد تصريح كرد: داشتن اضافه وزن قبل از بارداري، وجود قند در ادرار، اختلال تحمل گلوكز و اختلال در گلوكز ناشتا، سابقه خانوادگي ابتلا به ديابت و سابقه تولد نوزاد بيش از چهار كيلوگرم، ديابت بارداري را افزايش مي دهد.
رضازاده گفت: پايش منظم سطح قند خون طي روز قبل از صبحانه و 2 ساعت پس از هر وعده غذايي براي مادر باردار ضروري بوده و نظم غذايي يكي از مهمترين موارد در كنترل قند خون در ساعات روز است.
اين پزشك افزود: داشتن پياده روي به طور منظم در كنترل سطح قند خون بسيار مفيد است و مادران باردار براي جلوگيري از بروز عوارض در تعيين و نوع فعاليت بدني بايد با پزشك مشورت كنند.
رضازاده اظهار داشت: در دوران بارداري ميزان افزايش وزن بايد بين هفت تا 14 كيلو باشد، در افرادي كه بارداري را با چاقي و افزايش وزن آغاز مي كنند، اين ميزان افزايش وزن به ويژه در صورت ابتلا به ديابت بارداري بايد حداقل باشد.
وي افزود: توصيه مي‌‌شود مادر باردار در ساعات روز چهار بار قند خون خود را با دستگاه‌هاي اندازه‌گيري قند خون بررسي كند و
يكي از راهكارهاي مطمئن براي كنترل قند خون در طول روز، نظم غذايي مناسب است.
رضازاده گفت: مصرف قند و شكر خانگي، به پرهيز از مصرف بي رويه قندهاي ساده كمك مي كند و پيروي يك رژيم مناسب براي ديابت بارداري شامل مصرف غذاهاي سالم و پرهيز از مصرف غذاهاي چرب، پرنمك يا حاوي شكر است.
وي تصريح كرد: گنجاندن اقلام فيبردار در رژيم غذايي ديابت بارداري مفيد است و توصيه مي‌شود به جاي منابع كربوهيدرات ساده، از انواع غلات سبوس دار استفاده شود.
اجتمام*9022*1834