تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۳

تهران- ايرنا- ناصر ايماني فعال سياسي اصولگرا مي گويد: فكر مي‌كنم كه افكار عمومي آقاي مطهري را به عنوان يك اصلاح‌طلب مي‌شناسند، يعني مواضع او به مراتب نزديكتر به اصلاح‌طلبان است تا اصولگرايان.

يك سال تا انتخابات مجلس 98 باقي مانده است و در همين راستا جريان‌هاي سياسي اصلاح‌طلب و اصولگرا خود را براي حضور موثر در اين انتخابات آماده مي‌كنند. برخي اصلاح‌طلبان تاكيد دارند كه ديگر قائل به ائتلاف با اصولگرايان نيستند و ليستي مشابه ليست اميد ارائه نخواهد شد و برخي ديگر قائل به اين ائتلاف هستند.

اصولگرايان هم سكوت را بر هر اظهارنظر و موضع‌گيري ترجيح مي‌دهند چرا كه در درون خود داراي مشكلاتي هستند از جمله اينكه جبهه پايداري به صراحت اعلام كرده است كه حاضر به همراهي با ديگر اصولگرايان نيست. در اين ميان برخي ديگر هستند كه معتقدند در صورت عدم ائتلاف ميان اين دو جريان سياسي، امكان ايجاد جريان پوپوليستي و افراطي بسيار بالاست. درباره چگونگي ورود جريان‌هاي سياسي به انتخابات مجلس 98، ناصر ايماني فعال سياسي اصولگرا با «آرمان» به گفت‌وگو پرداخته است كه در ادامه مي‌خوانيد.

**ائتلاف اصلاح‌طلبان و اصولگرايان ميانه‌رو در انتخابات آينده را تا چه اندازه جدي مي‌بينيد؟ آيا چنين اتفاقي رخ خواهد داد؟
بسياري از پيش‌بيني‌ها در حال حاضر ژورناليستي است، يعني واقعي نيست چرا كه تا انتخابات زمان بسيار زيادي باقي مانده، امكان تحولات بسيار وجود دارد و نمي‌توان درباره اين موضوع قضاوت كرد. تنها يك حدس و گمان است كه شايد ارزشي نداشته باشد و مطرح كردنش در قالب تحليل نيست.

در حال حاضر اصلاح‌طلبان دچار وضعيت سخت سياسي و تشتت هستند، چرا كه اولا به جهت حمايت از دولت در نزد مردم بايد پاسخگو باشند و همين موضوع باعث شده است تا وضعيت مناسبي از لحاظ سياسي در ميان افكار عمومي نداشته باشند، لذا اگر آنها قصد داشته باشند بدون ائتلاف در انتخابات شركت كنند با مشكلات زيادي از جهت مقبوليت از سوي افكار عمومي مواجه خواهند شد. اگر هم اصلاح‌طلبان به دنبال ائتلاف با اصولگرايانه(ميانه‌رو) باشند آن افرادي كه قصد ائتلاف داشته باشند، مشخص نيست كه در اين وضعيت آنها تا چه اندازه راضي هستند كه با اصلاح‌طلبان ائتلاف كنند.

بنابراين مقبوليت يا عدم مقبوليت اين موضوع از سوي جناح‌ اصلاح‌طلب و اصولگرا دوطرفه است چرا كه در ابتدا اصلاح‌طلبان بايد تمايل ائتلاف با اصولگرايان ميانه را داشته باشند و ديگري پذيرش ائتلاف از سوي اصولگرايان با اصلاح‌طلبان است كه با توجه به وضعيتي كه اصلاح‌طلبان در افكار عمومي دارند ممكن است چنين ائتلافي به وجود نيايد، اما واقعيت آن است كه اصلاح‌طلبان براي انتخابات‌هاي آينده مسير بسيار سختي را پيش رو دارند.

**عده‌اي معتقدند در صورت عدم ائتلاف ميان اصلاح‌طلبان و اصولگرايان ميانه‌رو بايد در انتظار حضور يك جريان پوپوليستي و افراطي در كشور باشيم كه اين موضوع بسيار نگران‌كننده است. در صورت عدم ائتلاف اين دو جريان، چنين اتفاقي در كشور رخ مي‌دهد؟
خطر پوپوليسم در كشور بسيار جدي است. صرف نظر از اينكه اصلاح‌طلبان با اصولگرايان ائتلاف داشته يا نداشته باشند در هر حالتي به جهت مساله وضعيت خاص كشور و عملكرد دولت خطر پوپوليسم در كشور جدي است. همواره هم اين اتفاق در كشورهاي ديگر هم مي‌افتد. اگر شما دقت كرده باشيد در سال 84 هم كه انتخابات رياست جمهوري برگزار شد به جهت خلأيي كه توسط جريان‌هاي سياسي به وجود آمد، يعني يك دلزدگي از اصلاح‌طلبان به جهت تشنج‌هاي سياسي و يك بي‌برنامگي از سوي اصولگرايان، نتيجه آن شد كه آقاي احمدي‌نژاد در شرايط كاملا غير باور رئيس‌جمهور كشور شد.

خطر پوپوليسم همواره وجود دارد و چندان ارتباطي به اين گونه ائتلاف‌ها ندارد. نه آنكه اصلا ندارد، اما واقعيت آن است كه اولا اصولگرايان تمايل ائتلاف با اصلاح‌طلبان نداشته باشند بالاخص درحال حاضر كه شرايط كنوني اصلاح‌طلبان اصلا شرايط خوبي در افكار عمومي نيست و تمايل مردم به آنها كم است و اصولگرايان ميانه‌رو كه چه افرادي هستند و داراي چه وزني در جامعه هستند، هم مشخص نيست كه آيا تمايل دارند با اصلاح‌طلبان ائتلاف كنند يا نه. نمي‌گويم كه بخشي از اصولگرايان يا اصلاح‌طلبان وارد مجلس مي‌شوند چرا كه ممكن است افرادي به مجلس راه يابند كه به طور كل وابستگي جرياني به هيچ كدام از اين دو جريان معروف نداشته باشند.

**اصولگرايان معتدلي كه از آنها نام برده شده افرادي مانند آقايان علي لاريجاني و علي مطهري هست كه سابقه نشان داده رويكرد اين افراد به اصلاح‌طلبان نزديك بوده و با آنها ائتلاف داشتند.
اساسا تمايلي براي ائتلاف با اصلاح‌طلبان توسط هر فردي چه اصلاح‌طلب و چه اصولگراي معتدل نوعي خودكشي حساب مي‌شود، چرا كه اصلاح‌طلبان در حال حاضر در حال سقوط هستند، اگر فردي قصد داشته باشد كه به فرد ديگري هم وصل شود امكان دارد با مشكل مواجه شود. بنابراين بعيد است كه هيچ شخصي قصد ائتلاف با آنها را داشته باشد. آقاي مطهري كه در تقسيم‌بندي سياسي جزو اصلاح‌طلبان محسوب مي‌شود و جزو اصولگرايان ميانه‌رو هم نيست.

**اما افكارعمومي معتقد است كه علي مطهري جزو اصولگرايان ميانه‌روست.
خير. فكر مي‌كنم كه افكار عمومي آقاي مطهري را به عنوان يك اصلاح‌طلب مي‌شناسند، يعني مواضع او به مراتب نزديكتر به اصلاح‌طلبان است تا اصولگرايان.

**براي جلوگيري از به قدرت رسيدن پوپوليست‌ها چه اقدامي بايد انجام داد؟
متاسفانه اين موضوع غيرقابل پيش‌بيني است و كار خيلي خاصي نمي‌توان كرد، جز معدود افرادي كه باقي مانده باشند و مي‌توان گفت افرادي كه داراي ديدگاه نسبتا روشن‌تري هستند از هر جناح يا گروهي پا به عرصه بگذارند. اين موضوع براي اصلاح‌طلبان به مراتب سخت و براي اصولگرايان هم كار آساني نيست. شايد بتوان از افرادي كه داراي چهره بهتري با سوابق روشن‌تري هستند براي ورود به مجلس استفاده كرد اما اوضاع براي جريانات سياسي خوب نيست بالاخص اصلاح‌طلبان.

منبع: روزنامه آرمان؛1397.12.06
گروه اطلاع رساني **9280**2002